Novi naslovi - listopad 2016.

1.
 Beasley, Cassie, 1987-
Cirkus Mirandus / Cassie Beasley ; s engleskog prevela Ivana Brozić. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 328 str. : ilustr. ; 21 cm
 Fantastičan i maštovit roman o dječaku Miheju koji živi s djedom, već onemoćalim starcem, koji mu pripovijeda očaravajuće priče o magičnom Cirkusu Mirandusu koji mogu vidjeti samo odabrani. Na kraju svog životnog puta djed poželi da mu se ispuni jedno davno dano obećanje, koje je nekoć dobio u Cirkusu od Savijača svjetlosti. Ali kako pronaći Cirkus Mirandus za koji nitko ne zna da postoji? Želeći spasiti djeda, Mihej krene u  potragu za Cirkusom. Samo će mu njegova čvrsta vjera u čudo pomoći  da otkrije neobjašnjivo, da čarolije pretvori u zbilju i ispuni san svojega voljenog djeda.
2.
Beecroft, Simon
Star wars enciklopedija likova / [tekst Simon Beecroft] ; [prijevod Ozren Doležal i Duško Čavić]. - [Dopunjeno i prošireno izd.]. - Zagreb : Egmont, 2016. - 220 str. : ilustr. ; 24 cm
Darth Vader, Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2, Palpatine, Princeza Leia, Han Solo, Yoda … i još dvjestotinjak poznatih i manje poznatih, glavnih i sporednih, dobrih i loših, neobičnih i još neobičnijih likova i junaka iz do sada snimljenih sedam epizoda filmskoga serijala Star Wars, u ovoj su knjizi predstavljeni slikom i kratkim tekstom s osnovnim podacima o vrsti, izgledu, porijeklu, osobinama, ulozi i događanjima u kojima sudjeluju te epizodama u kojima se javljaju. Snalaženju u tekstu pomaže abecedno kazalo likova i kazalo pojmova.
3.
Caldwell, Stella
Svijet zvijeri : zastrašujuća čudovišta i mitološke zvijeri / S. A. Caldwell ; [prevela Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2015. - 80 str. : ilustr. ; 31 cm
Knjiga o čudovištima i zvijerima iz mašte i mitologije napisana je u obliku dnevnika članice Drevnog udruženja za istraživanje zvijeri koja je proučavala stare spise i putovala po svijetu prateći tragove koji su je dovodili do neobičnih otkrića. Ovdje je opisala tridesetak nevjerojatnih bića te svoje i tuđe doživljaje tokom potrage i susreta s njima.Tekst je bogato ilustriran i podijeljen u poglavlja: Svijet čudovišta, Zvijeri na kopnu, Čudovišta iz vode, Čudovišta iz zraka i Noćna bića.           
4.
Carnovsky
Iluminatura / Carnovsky, Rachel Williams ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 63 str. : ilustr. ; 35 cm + 1 filtar u boji
Knjiga o raznolikim staništima diljem svijeta, životinjama i biljkama koje ih nastanjuju. Prikazano je deset staništa : kišna šuma, pustinja, jezero, gorje, more, šuma, tajga, rijeka, greben i ravnica. Kratak tekst donosi  ključne  činjenice o svakom staništu i o životinjama koje u njemu žive. Za svako stanište navedeno je po 18 životinja. Ilustracije svakoga staništa istražujemo  pomoću trobojnog filtera:  gledajući kroz zeleni filter uočavamo biljke, crveni filter otkriva nam životinje aktivne danju a plavi filter,  noćne i sumračne životinje.
5.
Dale, Katie
Maštovita pričaonica za laku noć / [Katie Dale i Jenny Jinks] ; [ilustracije Kim Barnes ... [et al.] ; [preveo Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - 176 str. : ilustr. ; 28 cm
Čitanje priča djeci prije spavanja, uz mnogobrojne koristi je i dio nezaboravnih trenutaka iz djetinjstva. Uz pomoć ovih maštovitih, toplih, pustolovnih i zabavnih priča,potaknut ćete djeci maštu, uljepšat im dan i pripremiti ih za lak san. U knjizi se nalazi 21 priča zanimljivog sadržaja, bogato ilustriranih, te tiskanih na finom i sjajnom papiru.
6.
Dobri dinosaur : [volim taj film]
Dobri dinosaur : [volim taj film] / urednica Ana Konta ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2015. - 63 str. : ilustr. 30 cm. - (Disney = Pixar)
Prema istoimenoj filmskoj inačici iz Disneyevog odnosno Pixarovog studija, dolazi i ova simpatična slikovnica za najmlađe, koja priča priču o neobičnom prijateljstvu malog dječaka i mladog dinosaura Arla i njihovim pustolovinama prije šezdeset i pet milijuna godina. Čitatelji će uživati uz ovu epsku pripovijest o odrastanju, hrabrosti i žrtvovanju.
7.
Fan, Terry
Noćni vrtlar / Terry Fan & Eric Fan ; s engleskoga prevela Vanda Mikšić. - Zagreb : Meandarmedia, 2016. - [37] str. : ilustr. ; 31 cm
Inspirativna i čudesno ilustrirana grafitnom olovkom, slikovnica braće Fan pravi je umjetnički užitak za male i velike. U jednom gradiću u ulici Grimloch, dešava se nešto neobično, što će itekako utjecati na život jednog dječaka iz sirotišta, ali će i promijeniti život svih stanovnika. Naizgled jednostavna priča, bez puno teksta, koja nameće brojna pitanja i odvodi nas u neko sasvim drugo vrijeme. Baš čarobno.
8.
Frank, Robert, 1971-
Hej, ne želim odrasti! / Robert Frank ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 195 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Robert Frank za mlade)
Roman o odrastanju za djecu starije školske dobi. Ivi u osmom razredu nije bilo sjajno. Mama se bavila tuđim životima, tata je često bio na putu, a ocjene u školi nisu bile sjajne. Zapravo, jezici su joj bili bolna točka. Obožavala je košarku i pokušavala Marina smjestiti u dnevni raspored. Za tu je vrlo važnu godinu ovako postavila stvari: prvo škola i dobre ocjene, dovoljne za upis u srednju medicinsku, košarka, prijateljice i Marin. Ili možda Marin i prijateljice pa košarka? No u životu ne ide uvijek sve po planu. " U toj je nepredvidljivosti, valjda, i njegova ljepota." Lorena je zakomplicirala njezin život. I Marinov jer je ušla u njegovo računalo. Do kuda će se rastezati mreža njezinih interesa i hoće li se još netko u nju uplesti?
9.
Fruk, Ljiljana, 1975-
25 molekula koje su promijenile svijet / Ljiljana Fruk, Bernd Lintermann ; [s engleskoga prevela Lara Hölbling Matković]. - Zagreb : ArTresor naklada, 2016. - 32 str. : ilustr. ; 30 cm + 1 3D naočale
U ovoj knjizi popularne kemije autori prikazuju činjenice o nekima od molekula koje su imale zanimljivu znanstvenu povijest ili kemijsko značenje a također su utjecale na društvo kakvo danas poznajemo. Među prikazanim molekulama su osnovni spojevi koji postoje u prirodi poput vode, ugljikovog dioksida i amonijaka koji mijenjaju naša razmišljanja o klimi, proizvodnji hrane i okolišu, te složeniji spojevi proizvedeni u laboratoriju poput  nitroglicerina, polietilena i aspirina. Njihove strukture, osobine i funkcije te utjecaj na društvo opisani su na dvije razine: prva razina prilagođena je djeci i mladim čitateljima bez predznanja kemije, a druga razina primjerena je starijoj djeci i odraslima. Priložene pasivne 3D naočale služe za trodimenzionalno gledanje stereoskopskih slika molekula. U knjizi se nalazi kod za aplikaciju „Molekule koje su promijenile svijet“.          
10.
Grgić, Ana, 1979-
Šegrt Hlapić za razinu B1 : prilagodba romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić / Ana Grgić, Ranka Đurđević, Tanja Salak. - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta, 2015. - 76 str. : ilustr. ; 20 cm
Šegrt Hlapić za razinu B1 prva je prilagodba cjelovita književnoga djela za hrvatski jezik. Na svim svjetskim jezicima već postoje pojednostavljena izdanja književnih djela na svim razinama jezične kompetencije, zbog toga ovo izdanje predstavlja iskorak u željenom smjeru. Djelo je namijenjeno inojezičnim govornicima hrvatskoga razine B1, što uključuje strance, iseljenike i sve one kojima je hrvatski drugi jezik. Za prilagodbu je korišteno prvo izdanje Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića objavljeno na internetskim stranicama Knjižnica grada Zagreba u sklopu projekta Digitalizirana zagrebačka baština.
11.
Harvey, Derek
Enciklopedija životinja : jasni odgovori na neobična pitanja o životinjskom svijetu / [autor Derek Harvey] ; [preveo Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - 143 str. : ilustr. ; 29 cm
Knjiga o životinjama podijeljena je na poglavlja o sisavcima, pticama, vodenim životinjama, beskralježnjacima te gušterima i vodozemcima a sadrži niz članaka sa osnovnim podacima i zanimljivostima kao i posebnostima koje se odnose na njihov izgled, ponašanje, prehranu i razmnožavanje. Svaki članak bogato je ilustriran a sadrži i brzi kviz – nekolicinu pitanja sa rješenjima na kraju knjige. Postoje rječnik i kazalo.       
12.
Iz prve ruke : nove autobiografije hrvatskih pisaca  - 2015. - 312 str.
Treći svezak knjige sadrži preostalih 28 autobiografija hrvatskih pisaca složenih kronološki prema godini njihova rođenja i  popraćenih komentarima. Gotovo polovica autobiografija odnosi se na spisateljice. Knjiga počinje autobiografijom fiktivnoga autora-pjesnika koji se krije iza pseudonima Sven Adam Ewin a koji bi mogao biti najstariji uvrštenik i završava uratkom pisca Nenada Stipanića rođenoga 1973. godine. Postoji imensko kazalo.
13.
Jelley, Craig
Minecraft : srednjovjekovna utvrda : detaljni nacrti / [tekst Craig Jelley] ; [crteži Joe Bolder, Ryan Marsh] ; [prijevod Nikica Barić]. - Zagreb : Egmont, 2016. - 79 str. : ilustr. ; 29 cm
Minecraftov priručnik za kompjutorsku igru sadrži upute, detaljne nacrte i savjete za gradnju te ideje za nadogradnju kraljevstva koje obuhvaća dvorac sa svojim dijelovima (kula, bedem, vrata, odaje u dvorcu, vojarna, tamnica), selo u blizini dvorca (obuhvaća kuće, tržnicu, svratište, katedralu) kao i sredstva za obranu dvorca (soba s lavom, skrivena jama, hodnik sa strelicama, katapult).
14.
Kozina, Filip
Mojih prvih 100 riječi : hrvatski-engleski / tekst Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - [16] str. : ilustr. ; 26 cm
Mojih prvih 100 riječi je hrvatsko engleski slikovni rječnik za one najmlađe i za usvajanje prvih 100 jednostavnih riječi. Situacije na stranicama su iz najbliže i djeci prepoznatljive okoline. Npr. Igra u parku, U kupaoni, Uživanje na plaži... Kratka pričica na hrvatskom jeziku prati sliku i određenu situaciju, a na marginama knjige nalaze se crteži i engleske riječi za pojedine predmete sa slike. Zabavno i korisno.
15.
Kućni ljubimci
Kućni ljubimci / prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2016. - [10] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Vrijeme je za maženje. Mini)
U ovoj malenoj slikovnici za najmlađe djeca će se zabaviti s njima dragim i slatkim životinjicama.Tvrdi listovi i velika tiskana slova, mali format i fotografije za lakše prepoznavanje, baš su pogodni za najmlađe. Uz pomoć otvora u listovima, maleni mogu kućne ljubimce čak i opipati, te potom pročitati kratke i zanimljive stihove o njima.
16.
Kušec, Ksenija, 1965-
Prozirna Lili / Ksenija Kušec ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2015. - [25] str. : ilustr. ; 28 cm
Prozirna Lili je priča o djevojčici koja nestaje, jer je zanemarena. Namijenjena je zbližavanju roditelja i djece, ali onih koji su svjesni da imaju i odvajaju premalo vremene za zajedničke trenutke. Podsjetit će roditelje da su im djeca najvažnija na svijetu i potaknuti ih da im posvećuju više pažnje. Djecu će pak naučiti da loše emocije ne potiskuju, već da ih nauče izraziti i da ih izraze putem crteža, pisma ili pak razgovora s roditeljima.
17.
Maleni prijatelji
Maleni prijatelji / prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2016. - [10] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Vrijeme je za maženje. Mini)
Mini slikovnica tvrdih listova i velikih tiskanih slova, namijenjena je najmlađima. Malene ljupke životinjice koje se nižu na ovim stranicama, djeca uz pomoć fotografije mogu prepoznati i proučiti, zatim ih mogu kroz otvore u listovima čak i opipati, te potom pročitati kratke i zanimljive stihove o njima.
18.
Mihelčić, Nada, 1946-2015
Plavo staklo / Nada Mihelčić ; [ilustracije Branka Hollingsworth Nara]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2016. - 88 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zelena)
Djevojčica Ivana je bila ljuta na svoju učiteljicu koja drugima pokazuje njezinu zadaću. Bila je ljuta i na mamu koja uopće niije rekla tati da je tata i da ona postoji. U cijelom razredu samo Ivana nije nikada vidjela svog tatu. Zašto odrasli ništa ne govore svojoj djeci, razmišljala je djevojčica. A sada on, njezin tata, dolazi... Toplo i vješto napisan roman za djecu nižih razreda osnovne škole, kojeg tako ukoričenog, naša poznata i nagrađivana književnica nije imala sreće držati u rukama.
19.
Moore-Mallinos, Jennifer
Kad se zanemare internetska pravila / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Gustavo Mazali ; [prevela Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2016. - 31 str. : ilustr. ; 25 cm
O računalima i njihovoj koristi i prednostima, ali i o nedostatcima i opasnostima, već je dosta toga napisano i mislimo da već sve znamo. Ali nikada nije dovoljno upozorenja za onu najranjiviju skupinu, a to su djeca i mladi. Glavna junakinja ove slikovnice za djecu mislila je da su pravila vezana uz korištenje interneta gubitak vremena i nije uviđala ništa loše u dopisivanju s nepoznatim ljudima. Na svu sreću na vrijeme je naučila lekciju, da su pravila tu radi naše sigurnosti i da ih treba poštivati.
20.
Moore-Mallinos, Jennifer
Kad sukob prijeti prijateljstvu / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Gustavo Mazali ; [prevela Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2016. - 31 str. : ilustr. ; 25 cm
Još jedna slikovnica koja će pomoći i roditeljima i djeci da osvijeste neka svoja ponašanja i da si pomognu. Ovdje je riječ o nasilnom ponašanju koje dovodi do sukoba. Sukob koji puta dovodi do nepovratnih posljedica, koje kod počinitelja izazivaju duboko žaljenje. To se upravo desilo i dječaku Darku, koji se sukobio sa svojim bratom blizancem i ujedno najboljim prijateljem.
21.
Nemet Flegar, Željka, 1978-
Kazališna improvizacija, jezik i komunikacija : priručnik za profesionalce, nastavnike, učitelje, studente i entuzijaste /  Željka Nemet Flegar. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti,  2016. - 104 str. : ilustr. ; 24 cm
U priručniku je prikazan povijesni razvoj kazališne improvizacije i improvizacijskoga kazališta, definirana njegova osnova i komunikacijska načela te aktivnosti i prizori. Nabrojani su pripovjedački elementi improvizacije, primjena improvizacijskih tehnika u nastavi i poučavanju stranoga jezika, kao i terapijski utjecaj improvizacijskih vježbi. Priručnik je namijenjen svima u obrazovnom sustavu te može služiti kao poticaj interdisciplinarnim znanstvenim istraživanjima.
22.
Nordqvist, Sven, 1946-
Mehanički Djed Mraz / Sven Nordqvist ; [prijevod sa švedskog Zrinka Gugić]. - [Velika Gorica] : Planet Zoe, 2016. - 128 str. : iliustr. ; 21 cm
Svena Nordqvista švedskog pisca i ilustratora, popularnog diljem svijeta, naša djeca već dobro znaju. Najpoznatiji je po seriji slikovnica o Pettsonu starčiću sa sela i njegovom nestašnom mačiću Findusu. U ovoj knjizi za mlađi školski uzrast mačak Findus i Pettson se pripremaju za Božić. Mačić je silno želio upozati Djeda Mraza, a starac se našao u neprilici, jer nije želio razočarati svog mačka. Odlučio je kriomice izraditi mehaničkog Djeda Mraza koji hoda i govori, ali..to nije bio nimalo lak zadatak. I tko zna kako bi sve to završilo da se u zadnji čas nije desilo čudo...a Božić i je vrijeme čuda.
23.
Otvoreni svijet spoznaje
Otvoreni svijet spoznaje / [prijevod Anna Kopičova]. - [Zborov nad Bystricou?] : Educa Print, [2015?]. - 135 str. : ilustr. ; 29 str. - (Učimo i igramo se)
Knjiga donosi izbor tema iz engleskoga originala “365 pitanja i odgovora”. Građa se izlaže u kratkim člancima obliku pitanja i kratkih odgovora a podijeljena je u poglavlja “Zemlja i svemir”, “Čuda i otkrića svijeta” te “Ljudsko tijelo”. Članci ilustrirani fotografijama i crtežima donose podatke povezane sa školskim predmetima biologija, zemljopis i povijest.
24.
Patrick, Ella
Zlatokosa i prijatelj / tekst Ella Patrick ; crteži Jeffrey Thomas ; [prijevod i lektura Paula Lesički]. - Zagreb : Egmont, 2015. - 24 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Disney princeza)
Priča o susretu Zlatokose i malenog kameleona Pascala koji joj je postao najbolji prijatelj. Zlatokosa je inače bila usamljena djevojčiva koja je živjela u visokoj kuli daleko od svijeta. Slučajan susret s kameleonom promijenio joj je život i   Zlatokosa je postala bolja i spretnija u svim poslovima. Slikovnica iz serijala Disney Princeza, bogato je ilustrirana i namijenjena najmlađima.
25.
Peers, Bobbie, 1974-
Kradljivac luridija / Bobbie Peers ; s norveškoga preveo Munib Delalić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 225 str. ; 22  cm. - (Sms biblioteka)
Dvanaestogodišnji William Olsen živi s roditeljima u Norveškoj od svoje četvrte godine. Do tada je živio u Londonu i zvao se William Wenton, međutim prometna nesreća  promijenila mu je život. Tata je ostao paraliziran, djed je nestao, a oni su morali pobjeći iz zemlje i živjeti tajnovito i u stalnom strahu. Odmalena fasciniran kodovima i šiframa uspijeva dešifrirati kod koji još nitko nije uspio i u tom trenutku kreće njegova pustolovina, prepuna opasnosti i nevjerojatnih tehnoloških otkrića. Cilj mu je pronaći nestalog djeda, koji jedini zna odgovore o njegovoj prošlosti, i što je to luridij koji upravlja njegovim životom.
26.
Pilić, Sanja, 1954-
Čudesni izvori / Sanja Pilić. - Zagreb : Hrvatski muzej naivne umjetnosti, 2016. - 53 str. : ilustr. ; 17x23 cm
Slikovnica Čudesni izvori izdana je u povodu Međunarodnog dana muzeja 2015, u sklopu 20. muzejske edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog druzštva, povezane zajedničkom temom pod nazivom Održivost. Od 2007.g. izašlo je sedam slikovnica u nizu, a neke su i nagrađivane i zapažene u muzejskoj i obrazovnoj zajednici. U svom sadržaju ova slikovnica donosi nam reprodukcije originalnih djela klasika naive, prateće stihove Sanje Pilić, te dječje radove nastale na likovnim radionicima, prema ključnim umjetničkim djelima iz muzejske zbirke. Zanimljiv je to spoj dječjih i profesionalnih uradaka na neku zadanu temu.
27.
Pilkey, Dav, 1966-
Zgode i nezgode kapetana Gaćeše / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 121 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Kapetan Gaćeša)
Darko i Marko najbolji su prijatelji. Mnogo toga im je zajedničko, idu u četvri razred osnovne škole i dane i sate provode zajedno. Marko je volio crtati, a Darko smišljati priče i iz toga je proizašla Darkova ideja da zajedno stvaraju stripove. Odmah su izmislili i glavnog junaka, a to je slavni kapetan Gaćeša, koji je mogao letjeti pomoću gumilastične sile. "Nikad ne podcjenjuj moć donjeg rublja!" - moto je ovih stripova. I tako je to počelo, a nastavilo se brojnim duhovitim zgodama i nezgodama, koje izlaze u nastavcima.
28.
Slatki mladunci
Slatki mladunci / prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2016. - [10] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Vrijeme je za maženje. Mini)
Još jedna mini slikovnica za najmlađe iz serijala "Vrijeme je za maženje!" (ukupno ih je četiri). Tvrdih su  listova i velikih tiskanih slova.  Simpatični mladunci životinja koji se nižu na ovim stranicama, djeca uz pomoć fotografije mogu prepoznati i proučiti, zatim ih mogu kroz otvore u listovima čak i opipati, te potom pročitati kratke i zanimljive stihove o njima.
29.
Šesto, Silvija, 1962-
Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića / Silvija Šesto, Davor Šunk. - Zagreb : Naklada Semafora, 2016. - 40 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Šarena)
Drama koja je nagrađena Malim Marulićem (2011.), dobila je i svoj književni oblik. Glavni lik je gospodin Mrak, koji pati u uvjerenju da ga nitko ne voli sve dok ne susretne djevojčicu Žanu. Tada zajedno kreću u životnu pustolovinu u kojoj će se boriti protiv svojih strahova i predrasuda. Žanini stalni suputnici su i 3 bijela šeširića odn. njeni problemi s kojima se mora susresti, a koji će se natom putu transformirati od tuge i nezadovoljstva u glasnike radosti. Priča je to o marginaliziranim pojedincima i njihovom suočavbanju sa strahovima i nesigurnostima.
30.
Škrinjarić, Sunčana, 1931-2004
Dječak koji je znao sve / Sunčana Škrinjarić ; oslikala Nikolina Novosel. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - [34] str. : ilustr. ; 25 cm
Priča o čudnovatom dječaku kovrčave kose i smeđih okruglih očiju koji je znao - sve! Znao je pisati i čitati još i prije škole, znao je strane jezike, posjećivao je redovito kazalište, bio je najbolji u košarci i nogometu, ali onda jednoga dana sa svojih 11 godina suočio se s običnim biciklom...i neslavno završio. Poučna priča iz pera naše, nažalost preminule, slavne spisteljice Sunčane Škrinjarić, praćena vrlo zanimljivim ilustracijama Nikoline Novosel.
31.
Taube, Anna, 1976-
 Ljubimci mali, laka vam noć / Anna Taube ; ilustrator Hartmut Bieber ; tekst prevela Dubravka Mandarić. - Zagreb : Turistička naklada, 2016. - [6] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Biblioteka Loptica)
Malena slikovnica tvrdih listova uz ponavljajući refren i preklope sa slikama, pomoći će djeci da lakše uhvate snove. Priča u stihovima govori zapravo o životinjama, koje također odlaze na spavanje kad padne noć, ali na kraju vidimo mamu koja pokriva svoje dijete u krevetu i kaže: " I tebi sad valja u krevetić poć', pomiluj životinjice, laka ti noć!"
32.
Turner, Tracey
100 izuma koji su promijenili svijet : briljantna postignuća koja su oblikovala naš život / autori Tracey Turner, Andrea Mills, Clive Gifford ; [prevoditeljica Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - 128 str. : ilustr. ; 29 cm
Knjiga sadrži niz članaka s podacima i zanimljivostima o nekima od izuma i izumitelja koji su kroz povijest mijenjali način života ljudi. Saznajemo o okolnostima nastanka tih izuma, načinu njihova funkcioniranja i utjecaju na razvoj društva. Knjiga je podijeljena u tematske cjeline koje se odnose na prijevozna sredstva i orijentaciju u prostoru, sredstva za komunikaciju, pomagala i strojeve za obavljanje raznih poslova u kući i izvan nje, izume u industriji zabave te opremu, postupke i sredstva za liječenje i spašavanje života. Također su prikazani najveći izumiteljski promašaji i izumi koji bi se mogli pojaviti u budućnosti. Postoje rječnik i kazalo.
33.
Vesele maze
Vesele maze / prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2016. - [10] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Vrijeme je za maženje. Mini)
Mini slikovnica tvrdih listova i velikih tiskanih slova, namijenjena je najmlađima. Unjoj se nižuvesele maze: zeko, janje, kozlić, magare i ždrijebe. Djeca će uz pomoć fotografija prvo prepoznati i proučiti životinje, zatim ih mogu kroz otvore u listovima čak i opipati, te potom pročitati kratke i zanimljive stihove o njima.
34.
Vrkljan, Nela, 1965-
Put odrastanja : zbirka pjesama, priča, igrokaza i dječjih likovnih radova / Nela Vrkljan. - Zagreb : Alfej, 2015. - 120 : ilustr. ; 25 cm
Zbirka pjesama, priča, igrokaza, te dječjih likovnih radova, plod su dugogodišnjeg iskustva autorice i njenog rada kao odgajtelja u vrtiću. Svrha im je popmoći djeci u radosnom odrastanju. Autorica koristi različite književne oblike od kojih joj najbolje leži forma pjesme i poetski izričaj. Priče su uglavnom problemske (strah od mraka, zubara, neurednost, hvalisavost...) A igrokazi su zapravo uprizorene pjesme i priče, koje katkad ne idu dalje od dijaloga. Osobitu pažnju autorica posvećuje promicanju zdravog života.