Novi naslovi rujan 2016.

1.
Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Anja i crna ovca / Ana Đokić ; [ilustracije Vanda Čižmek]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 33 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih pisaca)
Maštovita priča o veseloj, pomalo usamljenoj, ali neobičnoj djevojčici Anji koja je jednog ljetnog, sunčanog dana na ulici srela crnu ovcu. Podružile su se, klackale, pričale i pojele po sladoled. Anja se smijala dok je s crnom ovcom šetala ulicama. A onda je ovca pozdravila i nestala. Nestalo je i sunca, nebo se zamračilo i pustilo nekoliko kapi kiše. Anja je zamišljala kako je to crna ovca s neba pozdravlja. Bila je vesela jer se i sama osjećala nekako posebno, kao da je... kao da je i sama crna ovca. Priča je za djecu predškolskog uzrasta i prate je zanimljive i isto tako maštovite ilustracije.
2.
Aničić, Vera, 1950-
Prvi mrav padobranac / Vera Aničić. - Zagreb : Webstilus klub, 2015. - 112 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka priča im pjesama raznolike tematike za djecu. Priče su kratke i prikladne za čitanje pred spavanje iako neke potiču na istraživanje i stvaranje. Svaka priča nosi neku svoju pouku koja je nenametljivo utkana u samu priču i svaka je popraćena pjesmom i lustracijama koje dodatno potiču maštu kod mladih čitatelja.
3.
 Antunović, David, 2006-
Zašto svijetom putuje godina / napisao i ilustrirao David Antunović. - Karlovac : Udruga za promicanje kulture čitanja KAlibra, 2015. - [18] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva knjiga)
Autorska, nagrađena slikovnica nastala u projektu "Moja prva knjiga" 2015.g., državnom natječaju za učenike osnovnih škola kojim se potiču da kroz pisanje i ilustriranje izraze i razvijaju svoje umjetničke potencijale. U ovoj poetičnoj priči mladi autor govori o Godini koja putuje svijetom i doživljava promjene kroz smjenu četiri godišnja doba.                 
4.
 Bakran, Tamara, 1979-
 Pobunjena teglenica / Tamara Bakran ; ilustrirala Kaća Svedružić. - Zagreb : Sipar, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Priča o teglenici koja je odbila ploviti i time izazvala pregršt problema posadi i svojem kapetanu. Teglenica je naime bila krcata škrinjama koje su bile prepune drangulija za razmaženu princezu. Bili su to darovi od zaljubljenog princa, ali i pomalo opasnog jer je za neposluh ljude kažanjavao odsjecanjem glave. Kapetan je naravno bio očajan i shrvan strahom, no glava mu je ipak ostala na ramenu, zahvaljujući sveopćem metežu koji je nastao oko teglenice, a iz kojeg je uspio spasiti princezu.
5.
Christiane F., 1962-
Mi djeca s kolodvora Zoo / Christiane F. ; na temelju magnetofonskih zapisa napisali Kai Hermann i Horst Rieck ; s njemačkoga prevela Patricija Vodopija. - Zagreb : SysPrint, 2015. - 234 str : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Puls)
Roman namijenjen starijim osnovnoškolcima sadrži potresna ispovijest narkomanke Christiane F.. Progovorivši iskreno i nesuzdržano o svom životu heroinske ovisnice, ovaj je roman Christiane F. učinila šokantnim svjedočanstvom, kako o vlastitoj intimi zarobljenoj u košmaru ovisnosti, tako i općenito o mračnom i zastrašujućem svijetu narkomana.
6.
Corr, Christopher, 1955-
Duboko u šumi : narodna priča / prepričao i ilustrirao Christopher Corr ; [prevela i uredila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2016. - 32 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Biblioteka Dodo)
Prepričana ruska narodna priča koju savršeno nadopunjavaju bogate i maštovite ilustracije. Duboko u šumi stajala je  mala drvena kućica. Bila je  prazna, hladna i tužna. Prvi je u njoj pronašao dom miš. Poslije njega je doskakutala žaba, pa zečica, dobrzao dabar, pa lisica i još pijetao, jelen i crvena vjeverica. Doletjela je i sova, pa dvije svrake i djetlić. Za sve njih bilo je mjesta i svi su bili sretni zajedno. Došao je i veliki medo brundo, ali za njega nije bilo mjesta. Nije mogao vjerovati pa je pokušavao ući kroz prozore, vrata... Naposljetku se popeo na krov. Drvena kućica se srušila. Medo je bio jako tužan. Razmišljao je o tome kako da popravi učinjenu štetu. I... dosjetio se. 
7.
Ćurić, Mirko, 1964-
Mladoženja jež / prema đakovačkoj narodnoj bajci napisao Mirko Ćurić ; ilustrirali Gualtiero Mocenni i Simone Mocenni Beck. - [Đakovo] : Đakovački kulturni krug, [2014?]. - [21] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Đakovačke slikovnice ; knj. 14)
 Bajka Mladoženja jež četranesta je slikovnica nastala na temelju izvornih narodnih bajki iz Đakovštine, koje je zapisala dr. Milena Papratović. Jedinstven je to projekt književnika Mirka Ćurića i Grada Đakova, koji ilustracijama obogaćuju naši i strani akademski likovni umjetnici. Bajka govori o tipičnom motivu, a to je "mladoženja životinja", ovaj puta jež koji se svojim lukavstvom i spretnošću uspijeva oženiti za kraljevu kćer i time ostvaruju doživotnu bajkovitu sreću. Osim tih univerzalnih motiva, u ovoj bajci kriju se i neka lokalna slavonska obilježja, poput žirovanja svinja u hrastovoj šumi - jež je naime vješt čordaš odnosno čuvar svinja koji pušta svinje da se u šumi hrane žirevima.
8.
Dolenec, Branimir, 1958-
Koprivko i legenda o Hajdima / tekst, ilustracije Branimir Dolenec. - Koprivnica : Bogadigrafika : Udruga Koprivkov svijet, [2016?]. - [12] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Koprivko ; 8)
Slikovnica iz serijala o Koprivku, dječaku koji živi u 14. stoljeću i koji s prijateljicom Dunjom (djevojčicom iz sadašnjosti) putuje kroz prostor i vrijeme te tako upoznaju svijet. U ovoj priči upozaju se s legedama o Hajdima, plemenu divova koji su živjeli u Istri i okolici Samobora. Njihov zadatak je bio gradnja gradova po istarskim brdima, a prema legendi jedan od njih zaslužan je i za postanak istarskih rijeka Mirne, Dragonje i ponornice Pazinčice. Slikovnica na zanimljiv način upoznaje predškolce i mlađe osnovnoškolce s legendama hrvatskog kraja.
9.
Donaldson, Julia, 1948-
 Što je bubamara čula ovaj put / Julia Donaldson ; ilustrirala Lydia Monks ; [preveo i prepjevao Ozren Doležal]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 25 cm
 Mali ilustrirani krimić za djecu predškolske dobi. Seoske životinje predvođene bubamarom uspjele su nadmudriti i osramotiti dvoje kradljivaca.
10.
 Gjurković, Tatjana
 Medvjedića je strah ostati u vrtiću / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2016. - [15] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: strah 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje)
Problemska slikovnica koju su napisale diplomirane psihologinje dio je serijala, a u fokusu ove priče je dječji strah i separacijska anksioznost. Mali medo se jako plaši odvajanja od roditelja i odlaska u vrtić. No, zahvaljujući razgovoru s roditeljima i njihovoj podršci te dobrom prijemu tete u vrtiću i novih prijatelja, neugodna emocija straha malog mede je potpuno nestala. Na kraju slikovnice nalazi se koristan dodatak za roditelje koji će im omogućiti bolji uvid u razumijevanje  djetetova ponašanja.
11.
Gjurković, Tatjana
 Ovčicu je strah jer će dobiti brata / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2016. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: strah 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje)
Problemska slikovnica za djecu i roditelje bavi se problemom straha od novonastale obiteljske situacije. Kroz jednostavnu priču, duhovite ilustracije i životinjske likove, djeca će se lakše identificirati sa vlastitom situaciojom i emocijom straha, a uz pomoć roditelja lakše će shvatiti i naučiti svladavati i regulirati ili barem ublažiti taj negativan osjećaj.
12.
Gjurković, Tatjana
 Psića je strah odlaska doktoru / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2016. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: strah 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje)
Problemska slikovnica za najmlađe sadrži priču u kojoj se govori o dječjem strahu od odlaska doktoru, odnosno strahu od nepoznate situacije. Glavni junak priče je psić koji ima grlobolju pa ga njegova mama na vrlo vješt i pozitivan način najprije priprema na sve što ga čeka u ambulanti, odnosno što će se sve događati kod doktora. Na kraju slikovnice nalazi se koristan dodatak za roditelje koji će im omogućiti bolji uvid u razumijevanje djetetovih emocija i ponašanja.
13.
Gjurković, Tatjana
Slonicu je strah vikanja i kazne / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2016. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Emocije: strah 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje)
Problemski postavljen zaplet ove slikovnice odnosi se na dječji strah od kritike, vikanja, burnih reakcija odraslih i kažnjavanja. Glavna junakinja priče je malena slonica koja se voljela igrati u lokvicama vode, dragocjenim za sve stanovnike savane. Njezino neznanje i nesmotreno ponašanje izazvalo je maminu ljutnju, tako da je malena slonica za kaznu morala otići po vodu do udaljenog izvora. Na kraju slikovnice nalazi se koristan dodatak za roditelje koji će pomoći boljem razumijevanju dječjeg ponašanja i emocija.
14.
Gürbüz, Firuzan
Kravica Šarica / napisao [i. e. napisala] Firuzan Gürbüz ; ilustrirao Erdogan Ogultekin ; [prevela Julijana Jurković]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm
 Ilustrirana priča o toleranciji i uvažavanju različitosti namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i mlađim osnovnoškolcima. Sadrži priču o oholoj, samodopadnoj kravici Šarici koja je uvijek bila spremna narugati se onima koji su bili drugačiji od nje. Tek kada je doživjela nezgodu i postala potpuno plava (pa se nitko nije želio igrati s njom), Šarica je naučila da postoje puno važnije i značajnije stvari od toga tko je kakve boje tj. kako izgleda.  
15.
Gürbüz, Firuzan
Pasta za divne snove / napisao [i. e. napisala] Firuzan Gürbüz ; ilustrirao Erdogan Ogultekin ; [prevela Julijana Jurković]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm
Poučna slikovnica o važnosti oralne higijena i redovitog pranja zubi namijenjena je najmlađima. U središtu priče je zečica Bjelkica koja je osvojila titulu "najbjeljeg zeke" koja joj je vrlo brzo oduzeta zbog prljavih, žutih zubi. Bjelkica je bila posramljena i shvatila je da je pogriješila. Varajući mamu (da je oprala zube) zapravo, varala je samu sebe.    
16.
Horvat, Daniel D., 1976-
Povrtna avantura / [tekst i ilustracije] Daniel D. Horvat. - [Zagreb?] : vlast. nakl., 2016. - [48] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Biblioteka Nove priče)
 Zanimljiva priča o povezanosti brata i sestre i njihovoj neobičnoj trodnevnoj avanturi. Nakon što su u drvenoj kućici pronašli drevnu poruku o dudovom svilcu, krenuli su u potragu za njim da bi ga spasili. Na tom putu dok prolaze kroz nepoznato, isprepliću se sreća i strah, tuga i hrabrost. Susreću i razne povrtne životinje koje im svaka na svoj način pomažu u ostvarivanju cilja. Edukativna, duhovita i ekološka priča za mlađi školski uzrast.
17.
Jedan, dva, tri
1, 2, 3 : okreći kotačiće : naučiti brojiti ; ilustrirao Jan Lewis ; prevela Rajna  Maršanić-Jovanović. - Rijeka : Leo commerce, 2015. - [8] str. : ilustr. ; 32 cm
 Edukativna slikovnica, velikog formata namijenjena je najmlađima. Uz interaktivne zadatke i osam pomičnih kotačića, djeca će na zabavan način učiti brojeve od jedan do dvadeset.
18.
Joyce, Melanie
 Jedne divne zvjezdane noći / Melanie Joyce ; ilustracije James Newman Gray. - Zagreb : Naša djeca, 2015. - [20] str. : ilustr. ; 26 cm
 Slikovnica za najmlađe napisana u noćnom ugođaju, pogodna je za čitanje pred spavanje. Ilustracije šumskih stanovnika koji se spremaju na počinak i umirujući stihovi pripremit će male slušatelje za mirne i slatke snove.
19.
Jurić, Sonja, 1973-
 Na krilima ljubavi / Sonja Jurić ; ilustrirala Anja Bartulović. - 2. izmijenjeno i prošireno izd. - Zagreb : Alfa, 2016. - 71 str. : ilustr. ; 25 cm
 Knjiga sadrži tri dirljive ali i poticajne priče o drugačijima. Prva priča progovara o autističnoj djeci, druga priča je posvećena slijepim i slabovidnim osobama, a treća je o djeci s cerebralnom paralizom. Priče su pune ljubavi i topline, te potiču na razmišljanje i podižu svjesnost o prihvaćanju i razvoju boljih odnosa prema osobama s posebnim, a time i naglašenim potrebama. Sama autorica je napisala da je knjigu namijenila svakoj osobi koja želi pogledom, osmijehom i zagrljajem podjednako razveseliti svako dijete... jer svima nam treba podrška, ljubav i okruženje u kojemu možemo bezbrižno i slobodno rasti i razvijati se.
20.
Kalin, Nina, 2001-
Moja Emili / napisala i ilustrirala Nina Kalin. - Karlovac : Udruga za promicanje kulture čitanja KAlibra, 2015. - [18] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva knjiga)
Nagrađena slikovnica na državnom natječaju "Moja prva knjiga" koji potiče i ohrabruje djecu da razviju svoje umjetničke potencijale, da pišu i ilustriraju svoju vlastitu priču. Autorska slikovnica donosi priču o posvojenoj djevojčici i njezinoj lutkici Emili od koje se ne odvaja i koja joj je podrška u teškim trenucima tuge i usamljenosti. Priča se može čitati na više razina, kao potraga djeteta za domom i obitelji ili kao priča o dječjim osjećajima osamljenosti unutar obitelji kada pronalaze utjehu u igračkama i kućnim ljubimcima.
21.
Kipling, Rudyard, 1865-1936
Knjiga o džungli / prijevod Duško Čavić. - Zagreb : Egmont, 2016. - 40 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Disney)
Dječaka Mowglija, malog i nejakog pronašla je pantera Bagheera te ga odnijela u obitelj vukova. Živjeli su skladno i sretno sve do trenutka kada se u njihovoj blizini pojavio opasni tigar Shere Khan. Iako je Mowgliju džungla bila dom, prijetile su mu brojne opasnosti pa su pantera Bagheera i medvjed Baloo odlučili odvesti dječaka u selo, među ljude gdje zapravo i pripada. Mowgli nije želio napustiti svoje životinjske prijatelje koji su se nesebično brinuli za njega, ali je na kraju ipak popustio. Rastanak mu je olakšao susret s  prelijepom djevojčicom na obali rijeke. Klasik dječje književnosti o prijateljstvu, u Disneyjevoj preradbi, namijenjen je najmlađim čitateljima.
22.
Kozina, Filip
Daj mi pusu / tekst Filip Kozina ; ilustrirala Anna Jones ; izvorno priredila Melanie Joyce. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 26 cm
Poljupci su najdivniji znakovi pažnje i ljubavi, a u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici s medvjedićima ima ih uistinu napretek. Roditelji će uživatiu čitanju naglas i naučiti koliko je poljubac važan za pravilan rast i razvoj njihovog djeteta.
23.
Kušec, Mladen, 1938-
Priča o cvijeću i strpljivoj djevojčici / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Moja prva knjiga životnih vrijednosti" sadrži priču o djevojčici Mireli koja je brinući se o tri lukovice tulipana i svakodnevno ih njegujući, naučila što znači strpljenje. 
24.
Levstik, Fran, 1831-1887
 Videkova košuljica / Fran Levstik ; [ilustracije Silvana Skopljanac] ; [prijevod Snježana Nenadić]. - Imotski : Naklada Potjeh, 2015. - 20 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Sova pričalica)
Priča slovenskog pisca Frana Levstika, nastala je još davne 1877.g. i od tada doživjela brojna izdanja i uvijek je bila rado čitana i spadala je u omiljene priče iz djetinjstva mnogih generacija. Priča je to o Videku - malenom, skromnom i siromašnom dječaku koji voli prirodu i rado pomaže životinjama, a priroda mu to i uzvraća na najljepši mogući način - dobiva toliko željenu, novu košuljicu... Jednostavna i topla priča koja u sebi nosi uvijek aktualnu poruku o važnosti i međuovisnosti čovjeka i prirode.
25.
Maskell, Hazel
Što biologija proučava? / Hazel Maskell ; ilustracije Adam Larkum ; prijevod Talia Bertol ; savjetnici za biologiju James Williams, John Rostron i Margaret Rostron. - Zagreb : Opus Gradna, 2016. - 96 str. : ilustr. ; 23 cm
Priručnik za djecu sadrži osnovne podatke o području koje proučava biologija, a prikazuje ih kroz poglavlja koja se odnose na obilježja života, životinje, biljke, evoluciju, ekologiju te građu i funkcije ljudskog tijela. Djecu se također upućuje u znanstvene metode proučavanja i važna dostignuća biologije kroz povijest, do današnjih dana. Teme su obrađene na zabavan način, uz ilustracije i stripove, a moguće ih je obogatiti brojnim izvorima s interneta (na engleskom jeziku), tako da se na adresi www.usborne-quicklinks.com upišu ključne riječi („what is biology“) koje se odnose na ovu knjigu. Knjiga sadrži rječnik i kazalo.
26.
Mašine pustolovine
Mašine pustolovine / [autor zamisli i likova O. Kuzovkov] ; [umjetnici I. Trusov ... et al.] ; [urednica Karla Bareta Grgić] ; [prijevod Mladen Martić]. - Zagreb : Egmont, 2016. - 126 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Maša i medvjed)
 Nestašnu i radoznalu malenu djevojčicu Mašu i njenog najboljeg prijatelja medvjeda, sigurno već svi poznaju (postoji i animirana serija). Za one koji uživaju u njihovom prijateljstvu i pustolovinama, ali i za nove čitatelje, evo knjige u kojoj se nalazi čak deset vrlo uzbudljivih i duhovitih priča. Ilustrirano i primjereno za najmlađe.
27.
Mendriq, Roann
 Nikica Globtroter u Egiptu : svijet pod tvojim nogama / Roann Mendriq ; [prijevod Igor Lepčin]. - Zagreb : Opus Gradna, 2016. - 32 str. : ilustr. ; 23 cm
Naslov iz serije edukativnih slikovnica u kojima djeca prate Nikicu Globtrotera na njegovom putovanju  oko svijeta i upoznaju se  s raznim zemljama. U ovoj slikovnici naći će osnovne podatke i zanimljivosti o povijesnim, zemljopisnim, društvenim i kulturnim  posebnostima drevnoga Egipta.  
28.
Mendriq, Roann
Nikica Globtroter u Kini : svijet pod tvojim nogama / Roann Mendriq ; [prijevod Igor Lepčin]. - Zagreb : Opus Gradna, 2016. - 32 str. : ilustr. ; 23 cm
Naslov iz serije edukativnih slikovnica u kojima djeca prate Nikicu Globtrotera na njegovom putovanju  oko svijeta i upoznaju se  s raznim zemljama. U ovoj slikovnici naći će osnovne podatke i zanimljivosti o povijesnim, zemljopisnim, društvenim i kulturnim  posebnostima drevne Kine. 
29.
Moore-Mallinos, Jennifer
Kad natjecanje postane opasna igra / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Gustavo Mazali ; [prevela Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2016. - 31 str. : ilustr. ; 25 cm
Problemska slikovnica za djecu i roditelje. Dječaci vole izazove i tako ispituju granice svoje hrabrosti i neustrašivosti, jer ne vole da ih se naziva kukavicama, ali u takvoj igri nadmetanja, koji puta pretjeruju jer nisu uvijek svjesni opasnosti. O jednom takvom natjecanju riječ je i u ovoj slikovnici. Ljeto je i dječaci su se odlučili dokazati u izdržljivosti plivajući preko jezera, ali ovaj puta igra je prerasla u opasnu situaciju.
30.
Moore-Mallinos, Jennifer
Kad video igrice preuzmu kontrolu / tekst Jennifer Moore-Mallinos ; ilustracije Gustavo Mazali ; [prevela Lucija Medak]. - Zagreb : Neretva, 2016. - 1 str. : ilustr. ; 25 cm
Problemska slikovnica za roditelje i djecu o vrlo aktualnim žrtvama video igrica i interneta. Naime, kad video igrice preuzmu kontrolu i kad se zaboravi na obitelj, školu i prijatelje, stvar postaje ozbiljna i opasna - stoga ova slikovnica upozorava na potrebu umjerenosti i opreza u ovoj kao i u većini drugih situacija. Odnosno ni u čemu ne treba pretjerivati! (hrana, izlaganje suncu...)
31.
Moser, Erwin, 1954-
Nove fantastične priče za laku noć / Erwin Moser ; [prevela i uredila Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2016. - 119 str. : ilustr. ; 24 cm
 Nove priče austrijskog autora jednako su maštovite, neobične, pustolovne, nevjerojatne i duhovite kao i one u prethodnoj zbirci u kojoj su nositelji fabule također životinje. Namijenjene su predškolskom uzrastu, te oslikane ilustracijama koje izazivaju smijeh, tjeraju na sanjarenje i maštanje. Brojne su nagrade koje potvrđuju kvalitetu autorova opusa (Zlatno odličje za zasluge grada Beča, 2013., Kulturna nagrada Gradišća, 2013. i dr.), a 2000. godine proglašen je dječjim autorom godine.
32.
Nazansky, Boris, 1953-
Što ću biti kad odrastem? / napiso Boris Nazansky ; oslikala Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 25 cm
 Od pomorca, preko kuhara pa sve do astronauta - zanimanja su to o kojima obično maštaju maleni, a ova vedra i vesela slikovnica o zanimanjima pomoći će malenima da što bolje upoznaju i neko svoje buduće zanimanje. Pjesmice je napisao Boris Nazansky, a vedro i veselo oslikala Željka Mezić.
33.
Nestandardni hrvatski jezik prema standardnom hrvatskom jeziku : zbornik radova
Nestandardni hrvatski jezik prema standardnom hrvatskom jeziku : zbornik radova / priredile Anđa Suvala i Jasna Pandžić. - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje : Agencija za odgoj i obrazovanje, 2015. - 118 str. : graf. prikazi ; 23 cm
Simpozij odnosno zbornik problematizira odnos nestandardnog hrvatskog jezika prema standardnom – hrvatski jezik u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, odnos nastavne teorije i prakse prema nestandardnom jeziku, stilsku uporabu nestandardnog hrvatskog jezika i novi standard u rukopisnom pismu. Kao pomoć u stručnom usavršavanju učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, stručnjaci su se posebno osvrnuli poučavanju standardnog odnosno nestandardnog jezika u školama, naglašavajući važnost svijesti o očuvanju zavičajnih govora kod mlađih generacija.  
34.
Ostović, Zrinka, 1967-
Zatvori knjigu nasilja / Zrinka Ostović. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2016. - [33] str. : ilustr. ; 28 cm
Problemska slikovnica za najmlađe i njiihove roditelje o nasilju. Dječak Matej je radio sve naopako i bio je pravi majstor u izrugivanju i izazivanju sukoba s okolinom. I tako je jednog dana dospio u Knjigu nasilja! Knjiga nasilja naime proguta svakoga tko učini nešto loše. Kad je Matej dospio u knjigu postao je malen i nemoćan dječak kojemu se počelo događati sve ono ružno što je i on činio drugima. Bio je sam, počeo je jako strahovati i želio je izaći napolje...
35.
Pilić, Sanja, 1954-
Maša i kazalište / Sanja Pilić ; ilustrirao Niko Barun. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 47 str. : ilustr. ; 21 cm
Kroz serijal priča o Maši upoznajemo radoznalu djevojčicu raznolikih interesa, te neiscrpnog životnog poleta. Unutar ovog romančića Maša nam otkriva svoju ljubav prema kazalištu i glumi. Žarko želi upisati učilište za glumu, a u školskoj predstavi dodijeljena joj je glavna uloga Pipi Duge Čarape. Iako svi ne dijele njenu zanesenost, nagovorit će svoju prijateljicu Tajanu da posjete kazalište, a dobra zabava neće izostati. Uz edukativne dijelove o tome kako se ponašati za vrijeme predstave, priča je pogodna za početnike u čitanju.
36.
Pilkey, Dav, 1966-
Kapetan Gaćeša i bezumni bijes bubnute babetine / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 165 str. : ilustr. ; 20 cm. - Biiblioteka Kapetan Gaćeša)
Peti roman (strip) o slavnom kapetanu Gaćeši s puno akcije i ludorija. Darko i Marko najbolji su prijatelji i glavni su u smišljanju raznih školskih podvala. Oni su maštoviti učenici četvrtog razreda i zajedno stvaraju stripove. Tako su izmislili i glavnog junaka, slavnog kapetana Gaćešu. U ovom romanu u središtu zbivanja je oproštajna zabava profesorice Ribež koja je započela loše, a nastavila se još gore. Glavni krivci koji su namjestili  njezino vjenčanje za ravnatelja Trpa, uporabili 3-D hipnoprsten, izazvali napad Bubnute Babetine... i prouzročili cijeli niz duhovitih zgoda i nezgoda, bili su naravno, Darko i Marko. 
37.
Podesta, Veronica
Glistica Mila / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" namijenjena je predškolcima. Sadrži poučnu priču o životu glistice Mile  i njezinoj važnoj ulozi u eko sustavu.       
38.
Podesta, Veronica
Gusjenica Tonka / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" sadrži priču o životnom ciklusu i preobrazbi gusjenice Tonke. Silno je željela popeti se na vrh planine što je i uspjela pretvorivši se u leptira. Osim zanimljivih činjenice o životu gusjenica, priča nosi pouku   da je u životu važno biti uporan i slijediti svoje snove.    
39.
Podesta, Veronica
Ježić Joško / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" namijenjena predškolcima. Sadrži priču o usamljenom ježiću Jošku koji je zvog svojih bodlji izazivao strah kod drugih šumskih životinja. No, zahvaljujući dobrim djelima, uspio je steći nove prijatelje.  
40.
Podesta, Veronica
Mravica Dora / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" sadrži priču o mravici Dori, čuvarici mravinjaka koja je poželjela obavljati neki drugi posao. Poučna slikovnica o važnosti svih članova mravlje zajednice i njihovim različitim ulogama, namijenjena je predškolcima i mlađim osnovnoškolcima.       
41.
Podesta, Veronica
Paučica Paula / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" namijenjena je predškolcima. Mladi čitatelji kroz poučnu priču o prijateljstvu paučice Paule i bake Matilde upoznaju i zanimljive činjenice iz života pauka i njihove važnosti u eko sustavu.       
42.
Podesta, Veronica
Pčelica Lelica / Veronika Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" namijenjena je predškolcima. Sadrži poučnu priču o vrijednoj pčelici Lelici i njezinom životu unutar pčelinje zajednice. Djeci se na primjeren način otkriva svijet vrijednih kukaca - pčela, organizacija rada unutar košnice te njihova važnost i korisnost.       
43.
Podesta, Veronica
Šišmiš Šime / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Šišmiš Šime je tragao za sigurnim, mirnim kutkom gdje bi mogao zaspati i završio je u potkrovlju tornja blizu školskog zvona. U snu je pao i završio je među školskom djecom koja su ga spasila. Kroz priču o Šimi čitatelji će doznati i zanimljive činjenice o životu malih korisnih bića -  šišmiša. Slikovnica sadrži velika tiskana slova i pogodna je za predškolce i mlađe osnovnoškolce.
44.
Podesta, Veronica
Žabica Žana / Veronica Podesta ; tekst prevela Hermina Mamić ; ilustrator Monica Pierazzi Mitri. - Zagreb : Turistička naklada, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maleni, ali korisni)(Biblioteka Loptica)
Slikovnica s velikim tiskanim slovima iz serijala "Maleni, ali korisni" namijenjena je predškolcima. Sadrži poučnu priču o životnom ciklusu žabice Žane. Njezinu preobrazbu od punoglavke pa sve do odrasle žabice pratila je vjerna prijateljica iz djetinjstva ribica Karla.     
45.
Poljanac, Dubravka, 1960-
Pajcek, Luk i Žir : kako su postali prijatelji : priča turopoljskog hrasta / Dubravka Poljanac. - Velika Gorica : Pučko otvoreno učilište, 2016. - 18 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Albatros. Posebna izdanja ; knj. 70)
Priča turopoljskog hrasta je na neki način trilogija iako priče nisu povezane i mogu se čitati zasebno. Naime, autorica je napisala tri slikovnice koje je namijenila najmlađima kako bi ih kroz zanimljive i duhovite priče upoznala s turopoljskim krajem, koji se nalazi u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, točnije oko Velike Gorice. Naslovi su: "Kako su postali prijatelji pajcek, luk i žir", "Pajcek, luk i žir upoznaju ljepote Turopolja" i "Pajcek, luk i žir mali ekolozi". Sve slikovnice tiskane su velikim slovima za lakše čitanje. U ovoj prvoj priči stari hrast, pomoću čarolije kojom žrtvuje svoje grane, pomaže tužnom  i osamljenom pajceku da pronađe prijatelje za igru.
46.
Poljanac, Dubravka, 1960-
Pajcek, Luk i Žir mali ekolozi : priča turopoljskog hrasta / Dubravka Poljanac. - Velika Gorica : Pučko otvoreno učilište, 2016. - 18 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Albatros. Posebna izdanja ; knj. 72)
Priča turopoljskog hrasta je na neki način trilogija iako priče nisu povezane i mogu se čitati zasebno. Naime, autorica je napisala tri slikovnice koje je namijenila najmlađima kako bi ih kroz zanimljive i duhovite priče upoznala s turopoljskim krajem, koji se nalazi u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, točnije oko Velike Gorice. Naslovi su: "Kako su postali prijatelji pajcek, luk i žir", "Pajcek, luk i žir upoznaju ljepote Turopolja" i "Pajcek, luk i žir mali ekolozi".Sve slikovnice tiskane su velikim slovima za lakše čitanje. U ovoj slikovnici pajcek, luk i žir postaju mali ekolozi i spašavaju svoju šumu od smeća.
47.
Poljanac, Dubravka, 1960-
Pajcek, Luk i Žir upoznaju ljepote Turopolja : priča turopoljskog hrasta / Dubravka Poljanac. - Velika Gorica : Pučko otvoreno učilište, 2016. - 18 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Albatros. Posebna izdanja ; knj. 71)
Priča turopoljskog hrasta je na neki način trilogija iako priče nisu povezane i mogu se čitati zasebno. Naime, autorica je napisala tri slikovnice koje je namijenila najmlađima kako bi ih kroz zanimljive i duhovite priče upoznala s turopoljskim krajem, koji se nalazi u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, točnije oko Velike Gorice. Naslovi su: "Kako su postali prijatelji pajcek, luk i žir", "Pajcek, luk i žir upoznaju ljepote Turopolja" i "Pajcek, luk i žir mali ekolozi". Sve slikovnice tiskane su velikim slovima za lakše čitanje. U ovoj priči pajcek, luk i žir su prijatelji koji provode svoje vrijeme u šumi u igri i veselju, a prave i društvo starom hrastu. Jednoga dana stari hrast im je dao mudar savjet - da obiđu turopoljske ljepote.
48.
Regan, Lisa, 1971-
I ja znam čitati : avanture za vitezove / tekst Lisa Regan ; ilustracije Angelika Scudamore ; preveo Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - 93 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka zabavnih i pustolovnih priča o vitezovima, o tome što rade, kako se bore s neprijateljima i zmajevima te o ostalim njihovim dogodovštinama, posebno će razveseliti dječake. Također će obogatiti njihov rječnik i poboljšati čitanje, jer se na kraju svake priče nalaze riječi iz priče za ponavljanje i mali slikovni rječnik s predmetima iz priče.
49.
Regan, Lisa, 1971-
I ja znam čitati : priče za princeze / tekst Lisa Regan ; ilustracije Angelika Scudamore ; preveo Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - 93 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka zabavnih i kratkih priča o princezama i njihovoj svakodnevnici... što jedu, kako se zabavljaju, tko su im kućni ljubimci... Zbirka će posebno razveseliti djevojčice, ali i obogatiti njihov rječnik i poboljšati čitanje, jer na kraju svake priče, nalaze se odabrane riječi iz priče za ponavljanje i mali slikovni rječnik s predmetima iz priče.
50.
Riječi : okreći kotačiće
Riječi : okreći kotačiće : pronađi slike ; ilustrirao Jan Lewis ; prevela Rajna Maršanić-Jovanović. - Rijeka : Leo-Commerce, 2015. - [8] str. : ilustr. ; 32 cm
Edukativna interaktivna slikovnica, velikog formata namijenjena je najmlađima. Uz osam pomičnih kotačića djeca će  na zabavan način naučiti i usvojiti više od 200 svakodnevnih riječi i pojmova.  
51.
Romac, Katija, 1954-
Djevojčica sa zlatnim pjegicama : 4-10 godina / Katija Romac. - Zagreb : Aheront, 2015. - 19 str. : ilustr. ; 30 cm
Slikovnica za najmlađe, napisana u maniri narodne bajke, čijom kupnjom pola prihoda odlazi za uređenje dječjeg vrtića, za djecu s poplavljenog područja u Gunji. Zorica-Rosica je vragolasta ali hrabra djevojčica i veliki prijatelj. Ali ima jednu veliku tajnu koju krije dugi niz godina. Naime, njene pjegice na licu su od pravog zlata. Kad je tajna otkrivena, pokrenula je niz nemilih događaja, no zahvaljući svojoj hrabrosti i požrtvovnosti, djevojčica sa zlatnim pjegama nam donosi vjeru u sretne završetke.
52.
Romac, Katija, 1954-
Zajc Ivek : priča o zecu buntovniku i priručnik za roditelje : kako prepoznati nasilno ponašanje djece u djetetovoj okolini : 4-8 godina / Katija Romac. - Zagreb : Aheront, 2015. - 18 str. : ilustr. ; 30 cm
Slikovnica za najmlađe, čijom kupnjom pola prihoda odlazi za uređenje dječjeg vrtića, za djecu s poplavljenog područja u Gunji. Namijenjena je djeci od 4 do 8 godina, ali i roditeljima kako bi lakše prepoznali nasilno ponašanje djece u djetetovoj okolini. Priča je to o zecu buntovniku koji je uvijek u sukobu s braćom. Da bi se dokazao odlazi sam u šumu i tamo ga čeka velika pustolovina. Knjiga je pisana i za slabije čitače, naime sve poznate imenice su zamijenjene slikom, što olakšava čitanje, a na dnu svake stranice nalaze se fusnote namijenjene roditeljima. Autorica koja sebe naziva i Vilom pričalicom, bavi se i slikanjem i pisanjem, a ovu svoju priču priprema i kao kazališnu predstavu.
53.
Sharaf al-Din, Fatimah, 1966-
Ibn Batuta : čudesna putovanja / tekst Fatima Sharafeddine ; crteži Intelaq Mohammed Ali ; s arapskog preveo Daniel Bučan. - Zagreb : ArTresor naklada, 2016. - [26] str. : ilustr. ; 30 cm
Putopisna slikovnica prati najpoznatijeg arapskog istraživača srednjeg vijeka na njegovu putovanju po Aziji, Africi i Europi koje je trajalo dvadeset i devet godina. To opsežno putovanje (vremenski i prostorno) pravi je poduhvat za 14. stoljeće budući da su jedina dostupna “prijevozna sredstva” bile deve, magarci ili konji, a na moru jedrenjaci. Radoznao Ibn Batuta putovao je kako bi upoznao nove krajeve, ljude, njihovu kulturu i običaje, a ne zbog tada uobičajenih razloga (hodočašće, trgovina ili školovanje). Zanimljive ilustracije, istaknute na Časnoj listi Međunarodnog vijeća za dječju knjigu, u osnovi čine pojednostavljeni kartografski prikazi koji su upotpunjeni građevinama i osobama koje je Ibn Batuta putem susretao.
54.
Simić, Nikica, 1952-
Heraklit mračni u hrvatskom školstvu / Nikica Simić. - Rijeka ; Zadar : Hrvatsko književno društvo, Ogranak Zadar, 2015. - 295 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Književno pero)
Autor, koji je i sam profesor, u ovoj knjizi promišlja strategije unapređenja hrvatskog školstva. Knjiga je osobna ispovijest i povijest obrazovnih reformi. Kroz upečatljive anegdote, iskustvene uvide i službene dokumente, Simić pokazuje kako su odnosi između djece i roditelja, djece i škole, škole i roditelja, škole i društva u kojem živimo neraskidivo povezani. Knjiga je namijenjena obrazovnim vlastima, roditeljima, učenicima, studentima.
55.
Snunit, Michal, 1940-
Ptica duše / Michal Snunit ; ilustracije Na'ama Golomb ; s engleskoga preveo Luko Paljetak. - [3. izd.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - [40] str. : ilustr. ; 16 cm
"Negdje duboko u našem tijelu, živi duša. Nitko je nikad nije vidio, ali svi znamo da je ona tu"...početne su riječi ove nježne i vrlo poetične priče za djecu, ali i za odrasle, koja jednostavnim jezikom objašnjava odnos između nas i duše i nosi vrlo duboke filozofske poruke za svakog od nas.
56.
Suteev, Vladimir Grigor'evič, 1903-1993
Jabuka / V. G.Suteev ; [ilustracije Silvana Skopljanac] ; [prilagodba teksta Snježana Nenadić]. - Imotski : Naklada Potjeh, 2015. - 16 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Mala sova pričalica)
Simpatična i poučna priča za najmlađe o jednoj šumskoj zgodi u kojoj sudjeluju zec, vrana, jež i dobroćudni medo. Sve je započelo svađom oko jedne jedine preostale jabuke na stablu, jer su se njenim plodom željeli svi osladiti.
57.
Tik - tak koliko je sati : i ti ćeš znati
Tik - tak koliko je sati : i ti ćeš znati : pomiči kazaljke i reci točno vrijeme / ilustracija Samantha Meredith ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - [14] str. : ilustr. ; 27 cm
Slikovnica tvrdih listova oblikovana na način da u središnjem dijelu sadrži sat s pomičnim kazaljkama. Tekst i ilustracije prikazuju aktivnosti kroz jedan dan malenog mede, od jutra do odlaska na spavanje. Najmlađi će uz pomoć ove slikovnice na zabavan i interaktivan način kroz igru s kazaljkama, moći lakše naučiti gledati na sat.
58.
Tomić, Sonja, 1947-
Bonifacije, sin Bezgrješne / [tekst i ilustracije] Sonja Tomić. - Zagreb : Glas Koncila, 2015. - 50 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Mala Makova knjižnica ; knj. 16)
Knjiga kroz četrnaest priča donosi crtice iz života hrvatskog redovnika Ivana Bonifacija Pavletića koji je u deset godina redovničkog života (gotovo u cijelosti) provedenog u Rimu prošao apostolska iskustva među pacijentima u bolnici Svetog Duha u Sassiji i među siročadi u Saronnu. Priče o njegovu životnom putu ispripovjedane su na zanimljiv način iz različitih pripovjedačkih perspektiva, kroz "oči" njegove rodne kuće u Zbjegovači, krave Malenke, ljupkih cipelica, dugačkog puta, pisma, čaše... Knjiga je namijenjena djeci mlađeg školskog uzrasta.   
59.
Turk, 1947-
Civilizirani genij / crtež Turk ; tekst De Groot ; [prijevod Petra Švarc]. - Zagreb : Strip-agent, 2015. - 48 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Leonardo ; 9)
Stripovski šaljivi serijal o dogodovštinama iz života i izumiteljskog rada majstora Leonarda (čiji je lik inspiriran likom Leonarda da Vincija) i njegovog nadasve nespretnog i često nezainteresiranog učenika. Oni žive u malom gradiću u davno doba renesanse, a majstorovi dometi na području znanosti i pronalazaštva te prateće mnogobrojne (uglavnom učenikove) nezgode, prikazani su u nizu kratkih i duhovitih epizoda.
60.
Turk, 1947-
Genijalna ideja / crtež Turk ; tekst De Groot ; [prijevod Petra Švarc]. - Zagreb : Strip-agent, 2015. - 48 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Leonardo ; 8)
Stripovski šaljivi serijal o dogodovštinama iz života i izumiteljskog rada majstora Leonarda (čiji je lik inspiriran likom Leonarda da Vincija) i njegovog nadasve nespretnog i često nezainteresiranog učenika. Oni žive u malom gradiću u davno doba renesanse, a majstorovi dometi na području znanosti i pronalazaštva te prateće mnogobrojne (uglavnom učenikove) nezgode, prikazani su u nizu kratkih i duhovitih epizoda.
61.
Turk, 1947-
 Ima li kakav genij u dvorani? / crtež Turk ; tekst De Groot ; [prijevod Petra Švarc]. - Zagreb : Strip-agent, 2015. - 48 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Leonardo ; 7)
Stripovski šaljivi serijal o dogodovštinama iz života i izumiteljskog rada majstora Leonarda (čiji je lik inspiriran likom Leonarda da Vincija) i njegovog nadasve nespretnog i često nezainteresiranog učenika. Oni žive u malom gradiću u davno doba renesanse, a majstorovi dometi na području znanosti i pronalazaštva te prateće mnogobrojne (uglavnom učenikove) nezgode, prikazani su u nizu kratkih i duhovitih epizoda.
62.
Vladić, Manuela, 1962-
Oto i Valentina / Manuela Vladić-Maštruko. - Zagreb : Sipar, 2016. - [36] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Treća je ovo u nizu autorska slikovnica Manuele Vladić Maštruko o neobičnom pauku. Pauk Oto se pronalaskom škrinjice s vunom i priborom za pletenje (u prvoj slikovnici), preobražava u pravog umjetnika. U ovoj priči naš umjetnik se zaljubljuje u paučicu Valentinu koja živi u cvjećarnici. No udvaranje i osvajanje nije nimalo lak posao i Oto spoznaje da je ljubav poprilično zamršena stvar. U svom nastojanju da osvoji paučicu poseže za vrlo neobičnom i originalnom gestom, te konačno osvaja srce svoje Valentine.
63.
Vukotić, Dušan, redatelj, 1927-1998
Krava na Mjesecu / tekst Dušan Vukotić ; ilustracije Dušan Vukotć, Rudolf Borošak. - Zagreb : Udruga "Dušan Vukotić", 2016. - [27] str. : ilustr. ; 27 cm
Prema istoimenom kratkom animiranom filmu iz davne 1959. u režiji Dušana Vukotića, napravljena je i slikovnica za djecu koja je doživjela već brojna izdanja. Glavni lik je dječak koji "zlostavlja" djevojčicu, koja pak pronalazi vrlo domišljat način za osvetu. Sagradi drvenu raketu i uvjeri ga da će s njom odletjeti na Mjesec... Slikovnica je obilježila djetinjstva mnogih generacija, a sama priča i ideja još nije zastarjela. Treba još spomenuti da je Dušan Vukotić najnagrađivaniji filmski umjetnik svog doba i da je dobitnik jedne od najvažnijih filmskih nagrada u svijetu, a to je Oscar za animirani film "Surogat" (1961.)
64.
Walliams, David, 1971-
Tetka probisvjetka / David Walliams ; ilustrirao Tony Ross ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 411 str. : ilustr. ; 20 cm
David Walliams, trenutno je jedan od omiljenijih autora poznat po dječjim ilustriranim humorističnim romanima (Zla Zubarica, Bljakburger). Glavna junakinja ovoga romana je djevojčica Stella Saxby, jedina nasljednica obiteljskog dvorca Saxby Halla. Nakon automobilske nesreće Stella je izgubila roditelje, a njezina zla tetka probisvjetka Alberta poduzima sve kako bi joj oduzela obiteljsku ostavštinu. Alberti društvo pravi Wagner, divovska sova i njezin pomagač, dok će Stelli pomoć pružiti duh dječaka koji živi u dvorcu.      
65.
Watkins, Eleanor, 1941-
Svaka cura ima svoju priču / Eleanor Watkins ; [prijevod na hrvatski jezik Dubravka Rojc]. - Koprivnica : Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori, 2015. - 183 str. ; 18 cm. - (Teen)
U knjizi pratimo svakodnevnicu i životne situacije šest karakterno različitih prijateljica koje se svaka na svoj način suočavaju s problemima u školi i obitelji, ali i sa izazovima kršćanskog života. Dirljive su to životne priče koje promiču kršćanske vrijednosti i vjeru u Boga.
66.
Wieslander, Jujja, 1944-
Brže, Mama Mu / Jujja wieslander, Sven Nordqvist ; [prijevod sa švedskog Zrinka Gugić]. - [Zagreb?] : Planet Zoe, 2016. - [25] str. : ilustr. ; 30 cm
Nova duhovita i zanimljiva priča o kravici Mami Mu i vrani Kraksu.  Poznati je to tandem s kojim ne nedostaje uzbuđenja i pustolovina. U ovoj priči ljetni je dan na jezeru, Mama Mu se igra maskom za ronjenje, ali Kraksu je to dosadno i domislio se napraviti vlastiti brod za utrke, no Kraksove inovacije obično završavaju - krahom. Hoće li ovaj put biti drugačije?
67.
Yourcenar, Marguerite, 1903-1987
Kako se spasio Wang-Fo / Marquerite Yourcenar ; [prevela s francuskog Sanja Lovrenčić] ; [ilustrirao Mingsheng Pi]. - Zagreb : Mala zvona, 2015. - 45 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Praporac)
Velika francuska spisateljica Marguerite Yourcenar prilagodila je djeci priču nadahnutu kineskom legendom o staroj Kini prvotno objavljenoj u zbirci Orijentalne priče. U središtu radnje je stari slikar Wang-Fo koji luta od sela do sela sa svojim učenikom Lingom. Jednog ih dana zaustavlja straža i odvodi do Cara koji starog slikara želi okrutno kazniti, ali prije toga on mora završiti jednu sliku započetu u mladosti. Priča o slikaru koji nestaje u svom djelu, može se iščitavati na više razina, no to je prije svega pohvala umjetnosti, prijateljstvu i odanosti. Knjigu je nadahnuto u duhu kineskog slikarstva ilustrirao umjetnik Mingsheng Pi.
68.
Zečica pismonoša
Zečica pismonoša / ilustracije Cee Biscoe ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2016. - [20] str. : ilustr. ; 23 cm + [1] s omotnicom za pismo
Vesele ilustracije, zabavan tekst i pisma iznenađenja, čine ovu slikovnicu idealnim štivom za najmlađe. Poštarici sovi tijekom leta, ispala su pisma i sad leže razbacana po Šapičinom vrtu. Šapica je vesela zečica koja se upravo sprema proslaviti svoj rođendan s prijateljima iz Zelenšume. Rođendanska zabava pretvorila se u najveseliju i najzabavniju proslavu, stoga je Šapica sutradan odlučila svima poslati pismo zahvale.