Novi naslovi - ožujak

 

1.
Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Strašna priča / Ana Đokić ; ilustrirao Dušan Pavlić. - Zagreb : Knjiga u centru, 2016. - 24 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - Prozor u svijet)
Duhovita priča o jednom malom dječaku, princu Almu, koji će svojim iskrenim pristupom i dječjom neposrednošću natjerati jednog strašnog zmaja u bijeg i spasiti kraljevski dvorac od velike pogibelji. Razigrane, smiješno-strašne  ilustracije prate   ovu veselu slikovnicu namijenjenu djeci srednje i starije predškoiske   dobi.

2.

Baričević, Cila, 1950-
Priča o Vedranu / Cila Baričević ; ilustrirala Slavenka Milinović. - Zagreb : Udruga Korablja, 2016. - [21] str. : ilustr. ;  23 cm
Vedran je tijelom već odrastao mladić, ali zna i razumije koliko i trogodišnje dijete, a nikad ni neće moći više od toga. Priča   je to za najmlađe i njihove roditelje koja potiče na razvijanje emocionalne i socijalne osjetljivosti prema drugačijima,  odnosno u ovom slučaju prema osobama s posebnim potrebama, jer sva ljudska bića na svijetu trebaju ljubav, pažnju i razumijevanje, a mi je moramo znati pružiti, ako želimo živjeti u ljepšem i vedrijem svijetu. Priča je potpuno istinita,    napisala ju je majka mladića poput Vedrana, a njeno tiskanje potpomogla je "Korablja" - udruga čiji je utemeljitelj želio da  ona bude mjesto gdje će svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti imati svoje mjesto i moći dati svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva.

3.

Brajko-Livaković, Maja, 1959-
Milijunaši / Maja Brajko-Livaković ; ilustrirao Ivan Marušić. - Zagreb : Alfa, 2016. - 151 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Knjiga za mladež)
Roman za mlade, nabijen akcijom, pun neizvjesnosti i događaja, a pri tom nije lišen emocija. Glavni lik je srednjoškolac   Luka i njegov otac, bogati poduzetnik koji zbog ekonomskog interesa kani uništiti plaže jednog malog dalmatinskog     mjesta, a mještani se naravno tome protive.Priča govori i o suočavanju mladih s roditeljima koji su se ogriješili o zakon. Pri tome atuorica ne osuđuje, niti traži osvetu, već je u potrazi za vraćanjem posrnulih u normalan život i očuvanje obitelji.
Aktualna tema romana o težnji za bogaćenjem pod svaku cijenu i posljedicama koje donosi ima i jednu vrijednu pouku, ljudske vrijednosti trebale bi biti iznad materijalnih  dobara!

4.

Bučević, Nada, 1978-
Safari duha : priče za buđenje mudrosti / Nada Bučević ; [ilustrirao Hrvoje Orlović]. - [2. izd.]. - Split : Harfa, 2016. - 105 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Knjige koje vole  djecu)
Knjiga je svojevrstan nastavak knjige "Safari duha: knjiga o mudrosti odgoja", a sadrži pet priča za djecu koje za cilj imaju razvijanje empatije i samopouzdanja, oslobađanje od strahova, buđenje kreativnosti i mašte te poticanje želje za davanjem    i slobodnim izražavanjem osjećaja. Priče podsjećaju na istinske vrijednosti života - ljubav, prijatelje i skladne odnose, a  nakon savake od njih nalazi se opis vježbe opuštanja za  djecu.

5.

Carroll, Lewis, 1832-1898
Alice u Zemlji čudesa ; Iza zrcala i što je Alice tamo zatekla / Lewis Carroll ; preveo s engleskog Borivoj Radaković ; ilustrirala Antonija Marinić. - Zagreb : Edicije Božičević, 2016. - 253 str. : ilustr. ; 24  cm
Roman engleskog književnika Lewisa Carrolla, prvi put objavljen 1865. godine, jedinstveno je i neponovljivo djelo svjetske književnosti koje je uveliko utjecalo na razvitak fantastike. Priča o djevojčici Alici dobila je i nastavak pod nazivom "Iza  zrcala i što je Alice tamo zatekla" koji je također sadržan u ovom izdanju. Glavna junakinja, razdoznala djevojčica Alica propadne kroz zečju rupu i nađe se čudesnom svijetu naseljenom osebujnim i zanimljivim stanovnicima. Suočena s    brojnim problemima, izazovima i neobičnim zakonitostima Zemlje Čudesa mora ih savladati kako bi pronašla put   kući.
Njezine dogodovštine prepune strahova, suza, radovanja i smjeha, ispunjene su autorovim aluzijama na sustav u kojem je živio, školstvo, sudstvo, vladu... tako da je priča osim djeci namijenjena i   odraslima.

6.

Dockrill, Laura
Pozdrav do neba / Laura Dockrill ; [s engleskog preveo Ozren Doležal]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 317 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Darcy Burdock)
Drugi nastavak maštovitog i duhovitog romana za djecu o neobičnoj djevojčici Darcy Burdock koja priča o svojoj svakodnevnici, ali i koja svuda oko sebe vidi i doživljava čudesa. U ovom novom nastavku Darcy prelazi u viši razred i sve postaje još čudnije. Njezin prijatelj Will nije siguran da bi uopće više trebao razgovarati s djevojčicama, za svoju novu učiteljicu misli da je bradavičasta vještica, ali najveći užas koji ju je zadesio je da se njen dragocjeni kućni ljubimac (janje) izgubio...Slijedi potraga i niz zabavnih situacija uz puno duhovitih   crteža.

7.

Dolenec, Branimir, 1958-
Koprivko u Zagrebu 2 / tekst, ilustracije Branimir Dolenec. - Koprivnica : Bogadigrafika : Udruga Koprivkov svijet, [2016?]. - [12] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Koprivko ;  7)
Serijal slikovnica o Koprivku dječaku iz 14 st. koji s prijateljicom Dorom iz sadašnjeg vremena, uz pomoć čarobne knjige i crne rupe prolazi kroz vrijeme i upoznaje nas s brojnim zanimljivostima. Ovaj put (već po drugi put) vodi nas kroz grad Zagreb. Tramvajem od Ilice do Trga bana Jelačića, prema Zrinjevcu i Glavnom kolodvoru pa sve do Maksimira i ZOO-a. S Koprivkom i Dunjom upoznajemo grad, njegove spomenike i ljepote, a možda se i ponovo sretnemo u nekoj novoj pustolovini.

8.

Donaldson, Julia, 1948-
Princeza i čarobnjak / napisala Julia Donaldson ; ilustrirala Lydia Monks ; [preveo Ozren Doležal]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 25  cm
Priča o dobroj i pametnoj princezi koja treba nadmudriti zločestog čarobnjaka kako bi spasila sebe, svoju obitelj i svoju dobru vilu!Duhovite i razigrane ilustracije Lydije Monks prate priču o dobru i zlu za   najmlađe!

9.

Donaldson, Julia, 1948-
Raspjevana sirena / napisala Julia Donaldson ; ilustrirala Lydia Monks ; [preveo i prepjevao Ozren Doležal]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 25  cm
Raspjevana sirena privućena lažnim obećanjima o slavi i bogatsvu odlazi pjevati u cirkus gdje je zatoči strogi i pohlepan gazda. Sirena postaje više tužna nego raspjevana jer živi daleko od mora i njegovih stanovnika. Mudri galeb i prijateljica akrobatkinja pomažu joj u bijegu.Ovo je priča o zatočeništvu i slobodi, priča o dobru i zlu ispričana i ilustrirana, na, za  djecu predškolske dobi, jednostavan i dopadljiv  način.

10.

Forssen Ehrlin, Carl-Johan, 1978-
Slonica koja želi zaspati : novi način uspavljivanja djece : [sasvim posebna priča za laku noć] / Carl-Johan Forssén Ehrlin ; ilustrirao [i. e. ilustrirala] Sidney Hanson ; [prijevod Tamara Kunić]. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 44 str. : ilustr. ; 23 cm
Nakon slikovnice Zeko koji želi zaspati stiže i nastavak koji također koristi psihološke tehnike uz koje će dijete lakše i    brže zaspati. Inovativna švedska priča, prodana je u nekoliko milijuna primjeraka i osvojila je simpatije brojnih čitatelja. U ovoj priči slonica Helena sprema se na spavanje. U Čarobnoj šumi koja vodi do sna, dijete upoznaje različite likove iz mašte i doživljava umirujuća iskustva koja će mu pomoći da lakše utone u   san.

11.

Franjić, Josipa, 1980-
Izgubljena princeza / Josipa Franjić Radulović ; [ilustracije Josipa Franjić Radulović]. - Zagreb : Naklada Bombon,   2016.
- 93 str. : ilustr. ; 20 cm
Maštovita i dinamična priča koja nas od prve stranice uvodi u poseban i magičan svijet u kojem možemo otkriti tko smo,   što smo, što zapravo želimo i kako to ostvariti. Princeza Katarina nađe se zatočena u jednoj hladnoj i mračnoj prostoriji,  koju uz pomoć vilenjaka i zagonetki koje joj stižu u pismima, pokušava napustiti. Rješavajući zagonetke, ukazuju joj se    novi putevi, na kojima princeza upozaje sebe i shvaća kako bi mogla pomoći i svom kraljevstvu da u njemu opet vlada  ljubav i radost. Uzbudljiva pustolovina duhovne potrage završava mudrim riječima da "Ponekad moramo otići, kako   bismo se mogli vratiti".

12.

Freudiger, Anja
Kako bih rado i navečer bila velika! : kako djecu naučiti samostalno spavati / Anja Freudiger ; [prijevod Marija Šantek]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i roditelje)
Nova Biblioteka za djecu i roditelje "Sad razumijem!" donosi šest problemskih slikovnica. Neke teme poput anoreksije pojavljuju se za mlade čitatelje po prvi puta. Bibioteka je namijenjena djeci starije predškolske dobi za lakše razumijevanje teških stanja i bolesti. Ova slikovnica posvećena je dječjem strahu od mraka i odlasku u   krevet.

13.

Freudiger, Anja
Moj veliki brat Matija : kako djeci objasniti ADHD / Anja Freudiger ; [prijevod Vatroslav Štefanec]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i   roditelje)
Jedna od ukupno šest (za sada) problemskih slikovnica za djecu predškolske dobi i roditelje iz serije "Sad razumijem!".Slikovnica djeci razumljivo opisuje pozadinu i posljedice ADHD-a  - poremećaj pažnje. Dječak Jura divi se    svom starijem bratu ali i primjećuje da je kod njega sve puno snažnije: i bijes i tuga i radost, a i u školi ima poteškoća, nije   baš sabran i vrlo brzo postaje razdražljiv i neraspoložen. Treba mu i pomoć psihologa.Za Juru on će uvijek biti njegov veliki braco!

14.

Freudiger, Anja
Torta za balerinu Elu : kako djeci objasniti anoreksiju / Anja Freudiger ; [prijevod Vatroslav Štefanec]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i   roditelje)
Torta za balerinu Elu je jedna od ukupno šest (za sada) problemskih slikovnica za djecu i roditelje iz serije "Sad razumijem!". Namijenjena je najmlađima. Ovo je slikovnica koja objašnjava anoreksiju, na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija. Priča je to puna osjećaja, koja budi nadu i mališanima pruža uvid u poremećaj   prehrane.

15.

Gjurković, Tatjana
Terapija igrom : kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos s njim / Tatjana Gjurković. - Split : Harfa, 2016. - 145 str. ; 21 cm
Igra obogaćuje dječji život i kroz nju ona istražuju sebe, odnose s drugima te svijet oko sebe i tako nesvjesno uvježbavaju socijalne, emocionalne, tjelesne i spoznajne vještine. Kroz nekoliko poglavlja autorica daje teorijske i praktične primjere za roditelje o razvoju igre, emocijama i emocionalnom razvoju, empatiji, temperamentu te kako poput terapeuta postaviti granice i ojačati djetetovo samopouzdanje te pretpostavke i rezultate terapije   igrom.

16.

Huljić, Vjekoslava, 1963-
Moji misle da ja lažem / Vjekoslava Huljić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 180 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Vjekoslava Huljić za mlade)
Tinejdžerica Karla teško podnosi razvod roditelja i sklona je samoozljeđivanju. Po preporuci obiteljske psihijatrice odlazi s ocem na ljetovanje prepuno akcije i neočekivanih doživljaja. Knjiga o   odrastanju.

17.

Huseinović, Kašmir, 1961-
Jedan dan / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2016. - [20] str. : ilustr. ; 21   cm
Slikovnica za djecu vrtićke dobi u kojoj će oni saznati kako izgleda jedan dan simpatičnog slonića Fedora. Što radi, ima li kakvih zaduženja, što ga veseli i kako izgleda kraj dana. Priču prate i nadopunjuju vesele i maštovite ilustracije Andree Petrlik Huseinović.

18.

Huseinović, Kašmir, 1961-
Tricikl ili ljubavni bicikl / Kašmir Huseinović. - Zagreb : Kašmir promet, 2016. - [29] str. : ilustr. ; 22   cm
Simpatična ljubavna priča za najmlađe. Osim što predstavlja razna prijevozna sredstva (tricikl, automobil, avion...),   kojima
se voze razne životinje, priča i o neobičnom susretu slonice Zvonkice i slona Oscara koji su vozeći tricikl i i bicikl postali nerazdvojni prijatelji.

19.

Intervju za dijagnostiku poremećaja u djetinjstvu i adolescenciji :  IDP
Intervju za dijagnostiku poremećaja u djetinjstvu i adolescenciji : IDP / uredila Anita Vulić-Prtorić. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2016. - 89 str. ; 25 cm
Priručnik namijenjen studentima psihologije s ciljem omogućavanja boljeg razumijevanja psihičkih poremećaja i  upoznavanja s osnovnim koracima u provođenju dijagnostičkog postupka - polustrukturiranog intervjua napravljenog za prikupljanje anamnestičkih podataka i procjenjivanje trenutačnih i prošlih epizoda psihopatologije prema kriterijima DSM-V klasifikacije. Priručnik se sastoji od tri dijela: anamnestičkog intervjua, dijagnostičkog intervjua i popisa skala i upitnika za procjenu simptoma psihopatologije.

20.

Kako i zašto rađa se ljubav : [priručnik]
Kako i zašto rađa se ljubav : [priručnik] / [prijevod Mladen Martić]. - Zagreb : Egmont, 2016. - 96 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Disney Violetta)
Knjiga namijenjena djevojkama sadrži savjete i odgovore na pitanja vezana za ljubav. Na zabavan način razmatra se kako prepoznati koliko se nekome sviđamo i što u skladu s tim poduzeti; kako se postaviti prema njegovim prijateljima i svojim prijateljicama; što sa suparnicama; kako rješavati  nesuglasice; prekidanje veze; koje osobine ima idealni   dečko.

21.

Klepac, Jadranka, 1951-
Spomenar / Jadranka Klepac ; [ilustracije Ninoslav Kunc, Mirna Radić]. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 155 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka SMS)
Treći roman Jadranke Klepac ponovno nas dovodi u susret s osjećajnom i misaonom djevojčicom Danom i njenim prijateljima. Nakon romana "Miris knjige" i "Kora od jabuka," autorica u ovom romanu unosi fantastične pa čak i parapsihološke elemente, pomoću kojih želi mladim čitateljima skrenmuti pozornost na brojne zanimljivosti u svijetu - kako  na prirodne fenomene, tako i na društvene događaje i postupke pojedinaca. Poruka koju nosi ovaj roman je da razumijevanje i tolerancija uvijek daju bolje rezultate, da treba zaboraviti sitne zloće i sobom u život ponijeti samo lijepe i plemenite osjećaje i dobre uspomene.

22.

Knežević-Barišić, Marina, 1983-
Mama zna najbolje (i tata) / Marina Knežević Barišić. - [2. izd.]. - Zagreb : Planet Zoe, 2016. - 259 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Važna knjiga za roditelje)
Novo izdanje knjige s nizom savjeta, informacija i iskustava šestotinjak hrvatskih roditelja o trudnoći, dolasku bebe, porođaju i danima u bolnici, odnosu tate i bebe, babinju, brizi od novorođenčetu, dojenju, uvođenju dohrane, odgoju, spavanju, zdravlju, odvikavanju od pelena te brojnim izazovima s kojima će se budući i novi   roditelji susresti.

23.

Macherot, Raymond, 1924-2008
Krcko / [scenarij i crtež] Raymond Macherot ; [tekst Jacques Pessisa] ; [prijevod Lada Burić]. - Zagreb : Strip-agent, 2016. - 208 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Krcko. Integral ;  2)
Puh zvan Krcko Zeleni, glavni je junak strip serijala čiji su likovi životinje a koji je 1954. godine počeo izlaziti u francuskom časopisu "Tintin". Krcko i prijatelji u stalnom su sukobu sa crnim štakorima i njihovim vođom Antracitom. Ovaj album    sadrži ilustrirani uvodni tekst o autoru i junacima serijala kao i epizode "Proždirači", "Zezaton Strašni" i "Krcko se vraća".    U dodatku su stripovi koji ne spadaju u serijal o Krcku: "Grenadir Victoria", "Otmica doktora Finčića", "Trubica" i "Tri skrovišta kunića paprikaša".

24.

Macherot, Raymond, 1924-2008
Krcko / [scenarij i crtež] Raymond Macherot ; [tekst Jacques Pessisa] ; [prijevod Lada Burić]. - Zagreb : Strip-agent, 2016. - 184 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Krcko. Integral ;  3)
Puh zvan Krcko Zeleni, glavni je junak strip serijala čiji su likovi životinje a koji je 1954. godine počeo izlaziti u francuskom časopisu "Tintin". Krcko i prijatelji u stalnom su sukobu sa crnim štakorima i njihovim vođom Antracitom. Ovaj   album
sadrži ilustrirani uvodni tekst o autoru i junacima serijala kao i epizode "Antracitova osveta", "Krcko igra i dobiva", "Feretka sladokusac", "Krcko dolazi u pomoć" i "Truba istine". U dodatku su ilustrirani podaci o raznim životinjama: "Mala džungla Cvjetne doline" i "U šetnji sa Stričekom Matijom", kao i strip "Pepica"o jednoj   djevojčici.

25.

Middleton, Charlotte
Kristofor Grickić u herojskoj priči o maslačku / Charlotte Middleton ; tekst prevela Silvija Martić. - Zagreb : Turistička naklada, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Loptica)
Još jedna zabavna i počna slikovnica o Kristoforu Grickiću koji ovog puta pokušava spasiti grad, jer u gradu misteriozno nestaju maslačci koje zamorčići iz Maslačkograda toliko vole. Slikovnica je pisana velikim tiskanim slovima i lijepo ilustrirana, za najmlađe.

26.

Middleton, Charlotte
Kristofor i bicikl : priča o bicikliranju i recikliranju / Charlotte Middleton ; tekst prevela Silvija Martić. - Zagreb : Turistička naklada, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Loptica)
Poučna i lijepo ilustrirana slikovnica za najmlađe o zamorcu Kristoforu, ovaj put se bavi recikliranjem i kroz zabavnu priču podučava najmlađe kako se otpad i razne bačene stvari mogu lijepo iskoristiti i od njih dobiti nešto sasvim novo kao što je i  on na početku priče dobio reciklirani bicikl.

27.

Middleton, Charlotte
Kristofor i gusjenice : priča o životinjicama i zagonetci! / Charlotte Middleton ; tekst prevela Silvija Martić. - Zagreb : Turistička naklada, 2016. - [24] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka  Loptica)
Kristofor je zamorac koji se uspješno uz pomoć svoje družice Cvijete bavi vrtlarstvom. No jednoga dana u njihov vrt "ušetalo" je šest gusjenica, no isto tako zagonetno kao što su se pojavile jednoga dana gusjenice su nestale. Vesela i poučna priča za najmlađe o pretvorbi gusjenice u  leptira.

28.

Morell, Sally Fallon
Velika knjiga o prehrani i njezi djece / [Sally Fallon Morell i Thomas Cowan] ; [s engleskog preveli Dražen Herendić i Domagoj Džojić]. - Šibenik : Tragom, 2016. - 335 str. : ilustr. ; 25  cm
Priručnik o prehrani namijenjen roditeljima, zdravstvenim radnicima i onima koji tek kreću put roditeljstva koristan je izvor savjeta i informacija o suvremenim trendovima u prehrani prožetih tradicionalnom mudrošću o njezi i odgoju djece. Knjigom   je obuhvaćena prehrana kroz sva razdoblja čovjekova života, od onog prije trudnoće pa sve do   odrasle dobi.

29.

Mosch, Erdmute von, 1980-
Mamino čudovište : kako djeci objasniti depresiju / Erdmute v. Mosch ; [prijevod Marija Šantek]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [36] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i   roditelje)
Tinina mama pati od depresije - čudovišta koji krade osjećaje. Jedna je to od ukupno šest (za sada) problemskih slikovnica  za djecu i roditelje iz serije "Sad razumijem!". Namijenjena je najmlađima, te na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija objašnjava što je to depresija. Priča je to koja budi nadu i čini da se osjećamo   bolje.

30.

Mrkela, Mirjana, 1955-
U zemlji Plaviji : svi trebamo razumijevanje / Mirjana Mrkela ; [ilustracije Branka Hollingsworth Nara]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 46 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih   pisaca)
Zbirka sadrži 25 priča o stanovnicima čudesne zemlje Plavije, koji su imali plavu kožu, žutu kosu, kratke noge, duge ruke...poseban stil odijevanja i smiješne nadimke, ali izgled i ime im nisu bili važni. Priče su to u kojima se govori o sličnostima koje na s spajaju i različitostima koje na dijele i čine drukčijima, ali i o međusobnom prihvaćanju tih različitosti   i razumijevanju. Dakle vrlo aktualna tema, kojom se potiče djecu na prihvaćanje sebe i drugačijih, a učiteljima može   poslužit kao poticaj za neke radionice.

31.

Patricelli, Leslie
Laku noć! / Leslie Patricelli ; s engleskog preveo Boris Nazansky. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - [26] str. : ilustr. ; 18 cm
Što se sve treba napraviti prije odlaska na spavanje i za mirnu noć, naći će u ovoj slikovnici tvrdih korica baš oni kojima to i treba, djeca najmlađe dobi.

32.

Patricelli, Leslie
Prvo šišanje / Leslie Patricelli ; s engleskog preveo Boris Nazansky. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - [26] str. : ilustr. ; 18 cm
Slikovnica tvrdih korica za djecu najmlađe dobi s kojom dijete može nadvladati stah od prvog   šišanja.

33.

Pongrašić, Zoran, 1961-
Moj dnevnik o seki (i svačemu još) / Zoran Pongrašić ; ilustrirala Nara. - Zagreb : Knjiga u centru, 2016. - 81   str. : ilustr.
; 20 cm
Dnevnički zapisi osmogodišnjeg dječaka sadrže crtice iz svakodnevnog života njegove sedmeročlane obitelji (dječakovi baka, djed, mama, tata, seka i pas). S njima se već i ranije susrećemo u naslovu "Moj sekin školski dnevnik (i imenik)". Opisane dogodovštine nabijene su humorom, međusobnim razumijevanjem i ljubavlju, a započinju obiteljskim pripremama  za odlazak na ljetovanje, prate ih kroz školsku godinu i završavaju ponovnim odlaskom na   more.

34.

Pongrašić, Zoran, 1961-
Tko se to tamo gura / Zoran Pongrašić ; [ilustracije Bob Živković]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 37 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih  pisaca)
Ako nikada niste imali brata blizanca i ne znate kako to izgleda, doznat ćete iz teksta. A ako vam i tada ostanu kakve nedoumice onda će vam ilustracije pomoći da ih do kraja riješite. Mnoge zgode i nezgode jednojajčanih blizanaca vrlo slikovito, duhovito i maštovito ispričane.

35.

Priče o plišanim medvjedićima
Priče o plišanim medvjedićima / priredila Zvjezdana Čagalj ; tekst preveo Živan Filipi. - Zagreb : Turistička naklada, 2016. - 96 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka  Loptica)
Za malene nema boljeg prijatelja od plišanog mede. Generacijama ga već svi vole, pa će ovih petnaest priča dobro doći roditeljima i za čitanje pred spavanje. Kratke su, ilustrirane, pisane velikim tiskanim slovima i zanimljive. Od pustolovnih i napetih, punih akcije do nježnih i čarobnih za laku  noć.

36.

Primorac, Branka, 1946-
Moj brat živi u kompjutoru : vježbaonica za izgubljene osjećaje / Branka Primorac ; ilustrirao Zoran Perdić Lukačević. - Zagreb : Alfa, 2016. - 159 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za  mladež)
Radnja romana za mlade smještena je u 2071.g. Djevojčica Katarina, koja živi s ocem i majkom i petoro sestara, sprema   se proslaviti 11. rođendan i kao svake godine naručuje dar. Ove godine poželjela je brata! I tu se ova začudna priča iz budućnosti puna tehnoloških čuda, počinje komplicirati. Da li je on robot, računalni program ili nešto treće, ili pak od svega pomalo, ali definitivno je drugačiji i time provocira brojne zaplete u romanu. Knjiga na zabavan i zanimljiv način govori o istinskim i nepromjenjivim  vrijednostima.

37.

Prokof'ev, Sergej Sergeevič, 1891-1953
Peća i vuk / Sergej Prokofjev ; prepričao Zoran Maljković ; oslikala Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 25 cm
Nakon 20-tak godina pojavilo se novo zanimljivo izdanje klasika Peća i vuk. Priča je to napisana prema skladbi Sergeja Prokofjeva iz 1936 g. Skladba se smatra malim remek djelom jer kao malo koja, pogodna je za upoznavanje djece s dobrom glazbom. Svaki lik iz priče predstavljen je glazbenim instrumentom koji je za njega    karakterističan (npr. Peću
predstavlja violina, dolazak vuka najvljuje rog, a lovci i njihove puške mogu se prepoznati u ritmu bubnjeva) No priča se može čitati i bez glazbe Jednoga jutra dječak Peća krene u šetnju ni ne slutivši kakva ga avantura očekuje...susret s vukom. Ovo izdanje toplo i veselo oslikala je Željka  Mezić.

38.

Rundek, Melita, 1961-
Hrvač / Melita Rundek ; ilustrirao Frano Petruša. - Zagreb : Alfa, 2016. - 171 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za  mladež)
Topla i dirljiva priča koja progovara o vrijednostima kao što su upornost i zalaganje. Glavni lik je dječak s cerebralnom paralizom, koji se itekako mora boriti za svoje uspjehe i položaj među prijateljima u čemu mu je velika podrška majka.    Bolest je za njega samo izazov s koji se mora hrvati (doslovno i u prenesenom značenju). Dječak Filip odabire hrvanje kao sport, kako bi se bolje osjećao u svom tijelu. Hrvanje u ovom romanu je način života, jer nije to samo hrvanje kao sport, već    i hrvanje sa životom u kojem hrabri i uporni pobjeđuju sve. Odustajanje, uopće nije opcija. Roman za sve one koji sumnjaju    u ostvarivost svojih snova.

39.

Rundek, Melita, 1961-
150 medvjeda i jedna priča / Melita Rundek ; [ilustracije Sanja Pribić]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 26 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih  pisaca)
Duhovita i poučna priča za djecu i roditelje u kojoj autorica prenosi poruku kako je u životu uvijek vrijednije, bolje i ljepše     ono što napravimo sami od onoga što umjesto nas naprave drugi. Djevojčica Maja suočena je s prvom školskom zadaćom - crtanjem medvjeda, a kako misli da njezini medvjedi moraju biti identični učiteljevim postaje nesigurna i nesretna što   je
koči u izvršenju zadatka. U pomoć joj priskače ne samo tata već i susjed Janko, koji će umjesto Maje napraviti domaću zadaću. Tata će nakon razgovora s učiteljem osim jedinice iz crtanja dobiti i važnu životnu lekciju, a Maja ohrabrenje i vjeru    u svoje sposobnosti i uloženi  trud.

40.

Saint Ive, Ivy
Neslužbeni Pokemon GO terenski vodič / napisala Ivy St. Ive ; [prijevod Nikica Barić]. - Zagreb : Egmont, 2016. - 208 str. : ilustr. ; 22 cm
U ovom terenskom vodiču nalazi se mnoštvo savjeta, trikova, strategija i prečaca koji će omogućiti uspješno sudjelovanje u igri Pokemon go. Upućuje se u sigurnost igrača tijekom igre, pravila ponašanja i timsku igru igrača, popis i profile   Pokemona, način njihova pronalaženja, iskorištavanje pomagala, nagrade, ulaganja, sastavljanje momčadi Pokemona, borbene taktike. Tu  je i rječnik Pokemona.

41.

Stanić, Ivana, 1978-
Mjerila ocjenjivanja u razrednoj nastavi / Ivana Stanić, Edita Borić. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 127 str. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku)
Knjiga napisana s idejom da se učiteljima razredne nastave ponude temeljna polazišta za objektivno ocjenjivanje i vrednovanje učenika osnovnih škola. Knjigom su obuhvaćeni Hrvatski jezik, Matematika, Priroda i društvo, Likovna i Glazbena kultura, a za svaki su razred razrađena mjerila za što kvalitetnije vrednovanje znanja i aktivnosti učenika. Knjiga je namijenjena studentima nastavničkih fakulteta, učiteljima razredne nastave kao i roditeljima i učenicima kao pomoć pri procjenjivanju vlastitog znanja i napretka  djeteta.

42.

Šulentić Begić, Jasna, 1967-
Primjena otvorenog modela nastave glazbe u prva četiri razreda osnovne škole : metodički priručnik za učitelje i studente primarnog obrazovanja, glazbene kulture i glazbene pedagogije / Jasna Šulentić Begić. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2016. - 142 str. ; 24   cm
Metodički priručnik nastao kao nadopuna priručnika pod nazivom Otvoreni model glazbene nastave u praksi osnovne škole. Prikazuje izvedbeni plan i program svih razreda razredne nastave i daje opis za svaki nastavni sat u prvom, drugom, trećem    i četvrtom razredu. Osim prethodno spomenutog u knjizi se nalaze i analize skladba predloženih programom nastave   glazbene kulture. Priručnik je namijenjen budućim i sadašnjim učiteljima primarnog obrazovanja, glazbene kulture i     glazbene pedagogije.

43.

Šunk, Davor, 1970-
Miro i Mara / Davor Šunk. - Zagreb : V.B.Z., 2016. - [10] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Biblioteka  Ježek)
Simpatična ilustrirana slikovnica malog formata za najmlađe govori o bratskoj ljubavi. Miro i Mara su brat i sestra koji dane    u igri provode zajedno i uvijek su na pomoći jedan  drugome.

44.

Tihi-Stepanić, Jasminka, 1958-
Priča o ribaru i zlatnoj ribici / napisala Jasminka Tihi-Stepanić ; ilustrirala Alanna Marohnić. - Zagreb : Sipar, 2016.  -
[36] str. : ilustr. ; 26 cm
Zlatna ribica obično ispunjava želje onome tko je uhvati. U ovoj priči događa se suprotno. Zlatna ribica očekuje da se njoj ispuni jedna jedina, ali vrlo važna želja o kojoj ovisi njen život. Naime, ona zamoli ribara je da je prebaci brodom u toplije, Jadransko more, jer se ocean u kojem trenutno živi suviše ohladio zbog klimatskih promijena! I doista, ribar zajedno sa svojom ženom i ribicom kreće na put, a kad stigne na odredište, na otok Mljet, ribici podari slobodu, a on nastavi živjeti zadovoljno i sretno u čistom i prirodnom okolišu. Slikovnica ekološke tematike i koloristički bogatim ilustracijama dočarava najmlađima važnost očuvanja prirode za dobrobit svih živih  bića.

45.

Tilly, Christiane, 1970-
Mama, Mia i perilica u brzoj vrtnji : kako djeci objasniti granični poremečaj ličnosti (bordeline) / Christiane Tilly, Anja Offermann ; ilustracije Anika Merten ; [prijevod Vatroslav Štefanec]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [36] str. :   ilustr.
; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i  roditelje)
Još jedna od ukupno šest (za sada) problemskih slikovnica za djecu i roditelje iz serije "Sad razumijem!". Namijenjena je najmlađima. Ovo je slikovnica koja djeci na prihvatljiv način i uz puno ilustracija objašnjava što je to granični poremećaj - a   to su emocionalno nestabilne osobe koje pate od krajnjih promjena raspoloženja, a i sklone su samoozljeđivanju. Priča je   to puna osjećaja, koja budi nadu i mališanima pruža uvid kako se nositi s tako teškom situacijom iako je zapravo mama ta koja mora potražiti stručnu pomoć.

46.

Trostmann, Kerstin
Najbolji tata na svijetu : kako djeci objasniti psihozu / Kerstin Trostmann i Rolf Jahn ; [prijevod Vatroslav Štefanec]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [38] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Sad razumijem! : biblioteka za djecu i roditelje)
Niko je dječak od sedam godina koji ima super tatu koji se često s njime igra, ali tata postaje čudan i Niko se počinje      bojati vlastitog tate. No nakon što mu mama objasni da je to bolest koja se zove psihoza, Niko ga počinje bolje razumjeti. Jedna je to od ukupno šest (za sada) problemskih slikovnica za djecu i roditelje iz serije "Sad razumijem!". Namijenjena je najmlađima, od 5. godine i na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija djeci objašnjava teška stanja i bolesti, koja su na žalost dio naše svakodnevice.

47.

Tschirren, Barbara
Ja sam Lovro : kako djeci objasniti autizam / Barbara Tschirren, Pascale Hächler, Martine Mambourg ; [prijevod Vatroslav Štefanec]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - [36] str. ; 16x25 cm. - (Sad razumijem : biblioteka za djecu i roditelje)
Problemska slikovnica iz serijala "Sad razumijem!" sadrži terapeutsku priču o autističnom dječaku Lovri koji u prvom licu priča o svojoj svakodnevici. Njegov doživljaj svijeta opisan je na jednostavan i   djeci prilagođen način.

48.

Tuitel, Johnnie, 1963-
Štagalj na jezeru Gun / Johnnie Tuitel i Sharon Lamson. - [Rovinj] : Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani, [2016]. - 2 sv. ([111, 87] str.) ; 30 cm + 1  CD
Dječji pustolovni roman o družini s jezera Gun, američkih autora prva je od 7 knjiga iz serije s kojom se pokreće i jedna      nova Biblioteka Visoki jablani koja je specijalizirana za promicanje ljudskih prava i jednakih mogućnosti. Glavni lik je    Johnnie, dječak rođen s cerebralnom paralizom, predstavljen kao prototip novog dječjeg junaka. Johnnie je novi dječak u kvartu i kao takav pokušava se uklopiti u novu sredinu i steći nove prijatelje. Obzirom da je njegov invaliditet samo jedna od njegovih karakteristika, on će u tome i uspjeti, a u romanu se može naslutiti da će se i u budućim nastavcima uz niz avantura moći iščitavati i puna lepeza međuljudskih odnosa i  komunikacije.

49.

Vrtuljak igara : verbotonalne edukacijske igre za poticanje kognitivnoga i govorno-jezičnog razvoja djece od 6. do   13
Vrtuljak igara : verbotonalne edukacijske igre za poticanje kognitivnoga i govorno-jezičnog razvoja djece od 6. do 13. godine / uredile Koraljka Bakota, Adinda Dulčić ; autorice Jelena Ačkar ... [et al.]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 192 str. : ilustr. ; 24 cm
Priručnik s brojnim primjerima i opisima višeosjetilnih igara te onih za poticanje govorno-jezičnog razvoja, usvajanja i usavršavanja čitanja, pisanja i računanja koje su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta s poteškoćama u razvoju ili bez njih. Priručnik su priredili stručnjaci iz zagrebačke Poliklinike SUVAG, a namijenjen je roditeljima, učiteljima, stručnim suradnicima i odgojiteljima. Igre prate dodatni slikovni i zvučni materijali koji se nalaze na mrežnom portalu nakladnika.

50.

Zagorac, Milan, 1976-
Noina velika avantura / Milan Zagorac ; [crtež Nataša Tićak]. - Rijeka : Studio TiM, 2016. - 111   str. : zemljop. crtež ; 21
cm
Roman za mlade o odrastanju. Noa je trinaestogodišnji dječak koji stalno nešto smišlja, prepun je ideja i planova, kako napraviti nešto veliko i značajno, a sve to kako bi zadivio djevojčicu Manuelu, najljepšu djevojčicu u Prepuštovcu. Stoga sa svojim prijateljima kreće na plovidbu rijekom Blatnicom do gotovo mitskog jezera na rijeci Dravi. Životna pustolovina puna je neočekivanih obrata i događaja.

51.

Zidar-Bogadi, Nada, 1957-
Plavi san : izabrane pjesme / Nada Zidar-Bogadi ; [ilustratorica Marija Vuletić]. - 2. izmijenjeno izd. - Zagreb : Alka script, 2016. - 62 str. : ilustr. ; 22  cm
Zbirka poezije, drugo, izmijenjeno izdanje. Sastoji se od tri ciklusa: Mjesečev sin, Čaj od šimširovine i Plavi san. Iz pjesama pršti sunce, smijeh, optimizam. Autorica istančanim osjećajima slika prirodu i čovjeka, potičući nas da razmišljamo o našem "zalogaju vremena". Između redaka pronalazimo sebe, shvaćajući potpuno dječaka iz pjesme "Neobičan san" koji " ponosan, svoj san na uzici drži " jer je "bio i jači i  brži".

52.

Zuckerman Itković, Zora, 1948-
Summa pedagogica : inkluzivno obrazovanje učenika s razvojnim teškoćama / Zora Zuckerman. - Velika Gorica : Naklada Benedikta, 2016. - 291 str. : ilustr. ; 23  cm
Znanstvena monografija o učenicima s psihofizičkim razvojnim teškoćama te obrazovnoj inkluziji i ostvarivanju prava na taj tip obrazovanja s ciljem postizanja primjerenog obrazovnog stupnja za svako dijete. U knjizi su teorijski razrađene intelektualne teškoće, specifične teškoće učenja, teškoće u smanjenim osjetilnim funkcijama (oštećenja vida i sluha),  tjelesna oštećenja te poremećaji govora, a sadržaj je proširen primjerima iz svakodnevnog života i praktičnog iskustva autorice te suvremenim spoznajama o specifičnostima inkluzivnog odgoja i obrazovanja (Pet-terapija, Hypo-terapija, terapijsko jahanje itd.).

53.

Žiljak, Aleksandar, 1963-
Srce od stakla / [tekst i ilustracije] Aleksandar Žiljak. - Zagreb : Semafora, 2016. - 186 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka SF)
Zbirka priča Srce od stakla sadrži dvadeset i dvije priče o svjetovima budućnosti. Avatari, divovi iz prošlosti, putnici kroz svemir, androidi, roboti i ostali pustolovi - ovo su njihove priče. Priče govore o granicama ljudskosti i dosezima tolerancije među različitostima, a prevladavajuća tema je "prvi kontakt" s izvanzemaljskim životom. SF za mlade i one koji se pitaju  što nam donosi budućnost!