Novi naslovi - svibanj 2017.

1.
Berem, berem grožđe : pjesme i brojalice za najmlađe
Berem, berem grožđe : pjesme i brojalice za najmlađe / oslikala Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - [10] str. : ilustr. ; 16 cm
Poznate pjesme i brojalice oslikane kistom ilustratorice Željke Mezić. Slikovnica je malog formata, tvrdih korica, namijenjena najmlađima.
2.
Chardez, Didier, 1953-
Majka Terezija : život svetice iz Calcutte / Didier Chardez ; [prijevod Franc-Kristijan Gogić]. - Split : Verbum, 2016. - 56 str : ilustr. ; 29 cm
Sveta Majka Terezija, jedna od velikih ličnosti 20. stoljeća, posvetila je život služenju siromašnima, bolesnima, siročadi i potrebitima, a za to je primila i Nobelovu nagradu. U ovom stripu prikazane su pojedine situacije iz njezina života, utemeljene na stvarnim događajima, a dijalozi su doslovno prijepisi njezinih riječi. U dodatku je prilog "Majka Terezija i snaga molitve" kojega je napisao mons. Leo Maasburg, autor knjige "Majka Terezija: osobni portret" na osnovu koje je strip i nastao.
3.
Curto, Rosa Maria
Isprobaj svijet boja : i to samo s bojicama i flomasterima / [tekst i ilustracije] Rosa M. Curto ; [ideja Georgina Segarra] ; [prevela Roberta Šimunić]. - Zagreb : Neretva, 2017. - 95 str. : ilustr. ; 28 cm
Knjiga za uvođenje u osnove likovne umjetnosti i poticanje likovne kreativnosti. U igri bojicama i flomasterima, crtajući po uputama i rješavajući niz zabavnih likovnih zadataka popraćenih objašnjenjima, djeca će se upoznati sa svojstvima, primjenom i učinkom boja u likovnom izrazu: upoznat će teoriju, značenje, kombinaciju, raspon, paletu i podjelu boja, važnost pojedinih boja, njihovu svjetlinu, mekoću i tonove, tople i hladne boje; sjene i volumene na crtežu...
4.
Gavran, Miro, 1961-
Morčić i gusari / Miro Gavran, Davor Šunk. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 35 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih pisaca)
Dječak Karlo je često putovao s ocem po svim morima. To nije bilo ništa čudno jer je rano ostao bez majke, a otac mu je bio kapetan velikog trgovačkog broda. Na jednom od putovanja doplovili su do predivnog otoka na kojem su živjeli tamnoputi stanovnici. Tamo se sprijateljio s dječakom Morčićem toliko da su obojica poželjeli da brod nikad ne napusti taj otok. Naravno, to je bilo nemoguće. Kucnuo je čas rastanka. No dječak Morčić, koji je bio siroče, dosjetio se kako da i dalje ostane s Karlom. Priču prate i nadopunjuju lijepe i maštovite ilustracije Davora Šunka.
5.
Glavina, Vesna, 1966-
Tvrđava Klis : priča o uskocima i Petru Kružiću / Vesna Glavina ; [ilustracije Mate Lasić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 91 str. : ilustr. ; 29 cm
U knjizi se daju kronološki pregled razvoja područja Klisa od prapovijesti (mlađeg kamenog doba, 6500-3500 g. pr. Krista) do 21. stoljeća, povijest utvrde Klis, te povijest uskoka koja obuhvaća i priču o Petru Kružiću. Tu je još i poglavlje o Povijesnoj postrojbi "Kliški uskoci" koja je plod želje za obnovom povijesne i kulturne baštine Klisa te poglavlje o Uskočkom boju za Klis, povijesno-scenskom prikazu bitke iz 1532. godine u kojoj su sudjelovali uskoci na čelu s Petrom Kružićem i osmanlijska vojska. Knjiga je ilustrirana crtežima i fotografijama.
6.
Ide maca oko tebe : pjesme i brojalice za najmlađe
Ide maca oko tebe : pjesme i brojalice za najmlađe / oslikala Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - [10] str. : ilustr. ; 16 cm
Poznate pjesme i brojalice oslikane kistom ilustratorice Željke Mezić Slikovnica je malog formata, tvrdih korica, namijenjena najmlađima.
7.
Iš'o medo u dućan : pjesme i brojalice za najmlađe
Iš'o medo u dućan : pjesme i brojalice za najmlađe / oslikala Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - [10] str. : ilustr. ; 16 cm
Poznate pjesme i brojalice oslikane kistom ilustratorice Željke Mezić. Slikovnica je malog formata, tvrdih korica, namijenjena najmlađima.
8.
Kopjar, Mladen, 1975-
Čokoladne godine / Mladen Kopjar ; [ilustrator Frano Petruša]. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. - 175 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slon)
Duhovit roman za mlađe osnovnoškolce sadrži dnevničke zapise dječaka Darka. Iz perspektive glavnoga junaka pratimo njegov život od rođenja pa sve do desetog rođendana. Od prvih koraka, otkrivanja svijeta, nestašluka, polaska u vrtić i školu, Darko nam otkriva svoj put odrastanja. Roman o djetinjstvu napisan je vedrim, šarmantnim stilom, a ispunjen je brojnim smiješnim obiteljskim i školskim zgodama.
9.
Lamot Lajšić, Vlatka, 1972-
Julikina kuharica iz Samobora / [Vlatka Lamot Lajšić] ; [fotografije Tomislav Šebek] ; [ilustracije Dorja Benussi]. - Samobor : Meridijani, 2016. - 123 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Meridijani ; knj. 18)
Kuharica za djecu sadrži recepte i osnove zdrave prehrane, povezane zanimljivom pričom. Glavna junakinja priče, djevojčica Julika, upućuje osnovnoškolce koji žele naučiti kuhati u pripremanje ukusnih i zdravih obroka. Knjiga je ilustrirana fotografijama nastalima na dječjim radionicama kuhanja a osim djeci bit će zanimljiva i roditeljima navodeći ih da kuhajući s djecom kvalitetno provode zajedničko vrijeme.
10.
Listikova, Natal'ja Alekseevna, 1947-
Solncevorot : skazki na ves god' = Suncostaj : priče za cijelu godinu / Natalja Listikova ; [s ruskog prevela Dubravka Pleše]. - Zagreb : Savez Rusa RH : Ruski kulturni krug - udruga za meðunarodnu suradnju : Skaner studio, 2016. - 79 str. : ilustr. ; 28 cm
Dvojezična knjiga za djecu sadrži dvanaest priča koje je napisala ruska spisteljica Natalja Listikova, poznata i u Zagrebu, jer već nekoliko godina surađuje u listu "Kolobok", časopisu ruske manjine u Hrvatskoj. Knjigu su ilustrirala djeca, predstavnici nacionalnih manjina u RH, te učenici moskovske škole "Integracija XXI vijek". Kao što se iz podnaslova vidi priče su to za cijelu godinu, odnosno tematski pokrivaju sva godišnja doba od fašnika i proljeća, pa sve do noći uoči Božića i djeda Mraza. Temelje se na tradiciji, podsjećaju na narodne, a opet su originalne i vrlo moderne.
11.
Mezić, Željka, 1964-
Zagrljaj / Željka Mezić. - Zagreb : Knjiga u centru, 2016. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Dječak Roko je iz ljubavi prema djevojčici Nini, vještim prstima oblikovao lutku Lulu. Nije to bila obična lutka već lutka koja je bila uvijek spremna darovati osmijeh i zagrljaj. Jednog dana Nina se preselila u drugi grad u kojem joj ni Lulu nije mogla vratiti sjećanje na Roka. Zato je Nina lutki dala balon napunjen dobrim željama i pustila je u svijet. Lulu je bila presretna darivajući po svijetu zagrljaje, a koje li sreće kada se vratila onome tko ju je s ljubavlju stvorio!
12.
Mišak, Željko, 1939-
Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog / Željko Mišak. - Zagreb : vlast. nakl., 2016. - 192 str. : ilustr. ; 30 cm
Autor prvo predstavlja Tilla Eulenspiegela, legendarnog njemaèkog šaljivca i obješenjaka i prikazuje kako je ovaj pučki tradicionalni lik ovjekovječen u literaturi, glazbi, filmu, karikaturama, stripu, poštanskim markama, kovanicama… Potom predstavlja Petricu Kerempuha, čiji je lik svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela. Petrica je zabavan i veseo pustolov koji se voli šaliti i skitati; također simbolizira društvenu i političku satiru, a u knjizi se detaljno navodi na koje je sve načine njegov lik obrađen i prikazan u književnosti, scenskoj umjetnosti, likovnosti, stripu i karikaturama.
13.
Mlinarec, Robert, 1966-
Kumarov san / Robert Mlinarec ; ilustrirala Vanda Čižmek. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 47 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Piširiši)
Dječak Kumar ima pet godina i živi u Mumbaiju, u Indiji. Jednom mu je otac rekao: "Život je, sine... možda... jedan dugi san." Je li otac to rekao jer sve brzo prođe ili zbog toga što se u životu dogaðaju nestvarne stvari poput nekog sna... ili možda... Ako je tako, gdje se događa stvarni život? Ni mali Kumar nije bio siguran. Ni onda kada je napunio šesnaest godina, pa ni jedanaest godina kasnije... i još kasnije... Njemu se java ispreplela sa snom i kad je postao stari Kumar, zaključio je: "Sanjao sam san o vlastitom postojanju"! Ilustrirana priča za mlade i za odrasle.
14.
Najljepše prièe i bajke
Najljepše priče i bajke / [tekst Saviour Pirotta] ; [ilustracije Susanna Lockheart] ; [s engleskog prevela Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 92 str. : ilustr. ; 24x31 cm
Poznate priče i bajke prilagođene djeci predškolskog uzrasta. U bogato ilustriranoj knjizi se nalaze: Pepeljuga, Čarobnjak iz Oza, Kraljević žabac, Aladin, Mala sirena i Čarobna školjka.
15.
Stanković, Marica, učiteljica 1962-, 1962-
Dva brata, dva Hrvata : Antun i Stjepan Radić / Marica Stanković ; [ilustrator Janica Šterc]. - Desno Trebarjevo : vlast. nakl., 2016. - 31 str. : ilustr. ; 31 cm
Marica Stanković, učiteljica iz Martinske Vesi u vlastitoj nakladi objavila je ovu slikovnicu o dva hrvatska velikana, kako bi njihov lik i djela približila i mlađoj osnovnoškolskoj djeci. Na kraju ove poučne slikovnice o djetinjstvu braće Radić i odrastanju, nalazi se kratki životopis braće Radić, zatim životopis autorice i ilustratorice, te značajniji citati braće Radić o ljubavi za hrvatski narod, a na samom kraju je i tumač manje poznatih kajkavskih riječi.
16.
Vilagoš, Igor, 1966-
Čudnovate zgode šegrta Hlapića / [crtač] Igor B. Vilagoš ; [scenarist] Davor Špišić] ; [bibliografski prethodnik] Ivana Brlić-Mažuranićæ. - Zagreb : Stripforum ; Slavonski Brod : Gradska knjižnica, 2016. - 67 str. : ilustr. ; 33 cm. - (Biblioteka Nostalgija ; knj. 8)
"Čudnovate zgode šegrta Hlapića" je stripovsko izdanje klasika dječje literature, istoimenog romana Ivane Brlić Mažuranić. Sadrži priču o zgodama postolarskog šegrta Hlapića koji je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga a dobar kao sunce. Scenarist je iz izvornika izvukao sve što je nužno i bitno u dramaturškom smislu; radnja stripa vremenski je smještena na početak dvadesetog stoljeća, u vrijeme u kojemu je nastao literarni predložak a u skladu s tim je koncipirana kostimografija i scenografija. Strip je u boji. U dodatku je tekst Rudija Aljinovića: "Gospođa Ivana-majka i baka."
17.
Vončina, Pika, 1961-
Mačke --- / Pika Vončina. - Zagreb : Mala zvona, 2016. - [40] str. : ilustr. ; 25 cm
Autorska slikovnica Mačke sastoji se od nekoliko priča, koje se na neki originalan način prožimlju i objedinjuju. Glavni likovi su naravno mačke koje su povezane jednom okvirnom pričom o vrtu u kojem se mačke rado sastaju i pripovjedaju,svaka svoje zgode. Autoričino pripovjedno i likovno obilje ne iscrpljuje se jednim čitanjem, a slikovnica je namijenjena djeci od 5-8 godina.
18.
Zagreb otvorenih vrata
Zagreb otvorenih vrata / fotografija Tomislav Rastić ; tekstovi Miroslav Šašić ... [et al.]. - Zagreb : Djelo, 2016. - 171 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga o Zagrebu u slici i riječi. Autor, fotograf, u knjizi predstavlja fotografije brojnih gradskih lokaliteta, ustanova i znamenitosti. Fotografije su popraćene stručnim tekstovima povjesničara kao i stručnjaka iz galerija i muzeja a tu su još i impresije o gradu iz pera članica Međunarodnog kluba žena Zagreb koje su u ovaj grad došle iz različitih dijelova svijeta i tu trenutačno žive.