Novi naslovi - prosinac

1.
Beroš, Nada, 1952-
Početnica za konceptualce : nova umjetnička praksa protumačena djeci / Nada Beroš ; ilustrirale Klasja Habjan i Zita Nakić. - Zagreb : Muzej suvremene umjetnosti, 2017. - 63 str., [1] presavijeni list s tablama : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čitanje umjetnosti)
Knjiga je nastala u okviru Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole. Autori upućuju u pojmove i jezik konceptualne umjetnosti kroz analizu deset umjetničkih djela suvremenih hrvatskih umjetnika, predstavnika konceptualne i postkonceptualne umjetnosti sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovdje predstavljena djela Gorana Trbuljaka, Mladena Stilinovića, Marijana Molnara Željka Jermana, Antuna Maračića, Sanje Iveković, Tomislava Gotovca, Brace Dimitrijevića, Ivana Ladislava Galete, Dalibora Martinisa, kao i djela drugih autora Nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, važna su okosnica stalnog postava Zbirki u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti. Razumijevanje ovih djela otvara put razumijevanju suvremene umjetnosti   uopće.

2.

Cartwright, Stephen, 1947-2004
Mačić pustolov / Stephen Cartwright i Heather Amery ; prijevod Dunja Flegar. - Zagreb : Planet Zoe, 2017. - [16], [16] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Priče s Voćne farme : knjiga okretalica ;  4)
Jednostavan i razumljiv tekst, te tople i jasne ilustracije prvenstveno su predviđeni za predškolce, međutim koncepcija slikovnica koja uključuje dvorazinski tekst (jednostavan pri vrhu i složeniji pri dnu stranice) omogućuje nesmetano praćenje radnje i mlađoj djeci. U četvrtoj slikovnici nalazi se  priča o pustolovnom mačiću i traktoru koji se našao u   nevolji.

3.

Cartwright, Stephen, 1947-2004
Strašilova tajna / Stephen Cartwright i Heather Amery ; prijevod Dunja Flegar. - Zagreb : Planet Zoe, 2017. - [16], [16] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Priče s Voćne farme : knjiga okretalica ;  3)
Treća slikovnica okretalica koja prati simpatične likove na Voćnoj farmi započinje pričom o razotkrivanju  strašilove tajne,  dok se s druge strane susrećemo s gladnim magarčićem. Tekst je nastao u suradnji sa stručnjacima za razvoj govora, a namijenjen je savladavanju prvih čitateljskih koraka kombinacijom jednostavnog teksta pri vrhu, te opširnijeg na dnu svake stranice.

4.

Dinosauri
Dinosauri ; [prijevod Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Lusio, 2016. - 64 str. : ilustr. ; 21 cm. - (U fokusu)
Knjiga sadrži kratke pregledne ilustrirane članke sa osnovnim podacima, činjenicama i zanimljivostima koji se odnose na opće podatke o dinosaurima, njihovoj prehrani načinu življenja i obiteljskim stablima. Potom se predstavljaju glavne porodice dinosaura i pojedini dinosauri te njihovo izumiranje. Rječnik i kazalo olakšavaju razumijevanje i snalaženje u tekstu. Primjereno mlađim osnovnoškolcima.

5.

Dockrill, Laura
Takva sam, kakva sam / Laura Dockrill ; [s engleskog preveo Ozren Doležal]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 333   str. : ilustr. ; 20 cm. - (Darcy Burdock)
Desetogodišnja djevojčica Darcy Burdock je bila u jednom od "onih" tjedana. Znate li što to znači? To znači bila je u onom tjednu u kojem NIŠTA nije kako valja. Kada ti ništa ne polazi za rukom punih tjedan dana i kada se u tebi ljutnja sa srdžbom miješa s komadićima tuge. Baš u tom tjednu upoznat ćete Darcy Burdock i njezinu neobičnu obitelj, prijatelje i kućne ljubimce. Tako ćete doznati  kako je Darcy Burdock bila strašno nesretna jer je mislila da joj trebaju naočale, a zatim još nesretnija kad je doznala da  joj uopće ne trebaju. Kako je postala propala vegeterijanka, kako je s obitelji lovila miševe i još mnogo   toga. Ima nešto što joj je u tom tjednu ipak išlo od ruke. Bilo je to pisanje  priča.

6.

Donaldson, Julia, 1948-
Kućicu treba dijeliti / Julia Donaldson ; ilustrirala Lydia Monks ; s engleskog prevele Zdenka Drucalović i Giga Gračan. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - [32] str. : ilustr. ; 26  cm
Toplu i poučnu priču o kućicama, međusobnom pomaganju i prijateljstvu donosi nam višestruko nagrađivana i omiljena autorica knjiga za djecu. Kada rak bez oklopa u napuštenoj školjci pronađe sigurno utočište, svoj novi i udobni samački dom, ne želi u njega primiti ni ružičastu moruzgvu ni mnogočekinjaša. Ubrzo shvaća da dijeliti kućicu s drugima donosi mnoge radosti. Pridružite se ovim simpatičnim junacima i otkrijte radosti dijeljenja s ovim nesvakidašnjim   likovima!

7.

Jurin, Maja, 1978-
Kreativni kutak : priručnik za male i velike kreativce / Maja Jurin ; [fotografije Tomislav Tomašević]. - [Zagreb] : Naklada Ljevak, [2017?]. - 127 str. : ilustr. ; 24  cm
Knjiga sadrži izbor uputa za maštovite likovne uratke. U pet poglavlja opisano je kako recikliranjem, iz pedagoško neoblikovanog materijala, djeca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, uglavnom uz pomoć odraslih, mogu pripremiti smjese za modeliranje te izraditi razne predmete i likove: igračke, vozila, likove životinja i biljaka, opremu za maskiranje (u viteza, princezu, leptira, pticu), božićne i uskrsne ukrase (adventski kalendar, uskrsna koka, košarica,   zec).

8.

Klobučar, Antoaneta, 1963-
Anđeo slomljena krila / Antoaneta Klobučar ; ilustracije Goran Kujundžić. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Ekonomski fakultet : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2017. - [20] str. : ilustr. ; 31 cm
Ekološka slikovnica sadrži priču o malenom, Plavom planetu kojem prijeti nestajanje. Planet ima svoga zaštitnika -anđela  koji ga čuva od kometa i zračenja. No, anđela najviše zabrinjava loše ponašanje bubica (stanovnika planeta), koje sve više onečišćuju svoj dom i ne mare za okoliš. Priča na metaforičan način prenosi vrijednu, ekološku poruku o očuvanju prirode,     a namijenjena je starijim predškolcima i mlađim   osnovnoškolcima.
 
 9.

Naš planet
Naš planet / [prijevod Lovorka Cesarec Ban]. - Zagreb : Lusio, 2016. - 64 str. : ilustr. ; 20 cm. - (U   fokusu)
Knjiga sadrži kratke pregledne ilustrirane članke sa osnovnim podacima, činjenicama i zanimljivostima koji se odnose na podrijetlo Zemlje, reljef, atmosferu i atmosferske pojave, klimu, čuda prirode, kontinente te Sunce i Mjesec. Rječnik i kazalo olakšavaju razumijevanje i snalaženje u tekstu. Primjereno mlađim  osnovnoškolcima.

10.

Pilić, Sanja, 1954-
Sve je u redu! / Sanja Pilić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 126 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Sanja Pilić za mlade)
Zbirka kratkih priča za djecu u nižim razredima osnovne škole. Pisane su u prvom licu, neke iz perspektive dječaka, a  neke djevojčica. Likovi su obični, svakodnevni, s pregršt želja, potreba, navika i s mnogo znatiželje. Zaigrani, puni mašte, spremni na nepodopštine i ludorije. Zbog toga se često nađu u problemima koje ipak   nadvladaju. Priče obiluju homorom, jednostavnošću iraza, pozitivnom energijom i lijepim  porukama.

11.

Riddell, Chris, 1962-
Ottolina na putovanju / [autor i ilustrator] Chris Riddell ; [prevoditeljica Andrea Bagović]. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - 171 str. : ilustr. ; 21 cm
Ovo je treći nastavak serije o znatiželjnoj i veseloj djevojčici Ottolini koja voli pametne planove. Obično se Ottolina i njezin najbolji prijatelj g. Munroe savršeno razumiju, iako on ne govori, ali ovoga puta Ottolina nije bila dovoljno pažljiva kad joj je g. Munroe pokušavao pokazati o čemu razmišlja. Zato je sam otišao u Norvešku potražiti strašnog trola Dosta Veliko Stopalo. Rastužena Ottolina pošla je za njim kako bi ga pronašla prije nego se sam samcat susretne s dlakavim i zubatim trolom! Koji su to stari,a koji novi prijatelji koji su joj pomogli, čitatelji moraju otkriti sami.

12.

Rundek, Melita, 1961-
Letači srebrnih krila / Melita Rundek ; [ilustracije Vanda Čižmek]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 193 str. :   ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zelena)
Knjiški moljci koji ne uništavaju knjige već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze, zločesti  pauci, cvrčak i druge bube glavni su junaci romana koji promiče čitanje, znanje i dobrotu. Odnosi unutar obitelji, sukobi s nepismenim, agresivnim i neukim neprijateljima prikazani su na duhovit način. Tekst je prožet aluzijama na likove i   situacije iz proslavljenih knjiga za djecu, a neki od tih likova se i pojavljuju u djelu. Na suptilan način dijete se upoznaje sa izumom pisma i tiskarskog stroja, poviješću knjige i knjižnica. Kao dodatak romanu autorica je napisala igrokaz "Trinaesti petak u godini" koji je namijenjen poticanju čitanja.

13.

Saint-Exupery, Antoine de, 1900-1944
Mali princ : s crtežima autora / Antoine de Saint-Exupery ; s francuskoga prevela Mia Pervan. - Zagreb : Školska knjiga, 2016. - 103 str. : ilustr. ; 27  cm
Moderna bajka s elementima fantastike o Malom princu junaku čije je kraljevstvo duha u nevidljivim granicama namijenjena   je djecin ali i odraslima. To je neobična, alegorijska priča o prijateljstvu i ljubavi s porukom, a mali kraljević - nezaboravan lik kojeg svi zavole zbog njegove jednostavnosti, poštenja i dobrote.

14.

Smolec, Sonja, 1953-
Marama s bubamarama / Sonja Smolec ; [ilustracije Sanja Pribić]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 151 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zelena)
Nakon preseljenja sa stare Trešnjevke u Novi Zagreb u obitelji s troje djece dolazi do velikih promjena. Katarina, najmlađi član obitelji, sprijateljuje se sa susjedom    Anjom, vršnjakinjom koja je nakon teške operacije ostala oštećenog vida.
Prijateljstvo prerasta u zajedničko nošenje s problemima, jer Katarina ima govornih teškoća. Preseljenje tako postaje   poticaj za odrastanje, sazrijevanje i upoznavanje s vanjskim svijetom. Priča je topla, puna ljubavi i lijepih poruka. Nešto što današanjem svijetu jako nedostaje.

15.

Svemir
Svemir / [tekst prevela Lovorka Cesarec Ban]. - Zagreb : Lusio, 2016. - 64 str. : ilustr. ; 20 cm. - (U   fokusu)
Knjiga sadrži kratak, sažet, pojednostavljen tekst ilustriran crtežima, s osnovnim podacima i zanimljivostima o svemiru - o galaktikama, zvijezdama, Suncu i Sunčevom sustavu, pojedinim planetama, istraživanju svemira i svemirskim vozilima. Primjereno djeci mlađe školske dobi. Postoji rječnik pojmova.

16.

Swinney, Nicola Jane
Sanjarenje o konjima / Nicola Jane Swinney ; fotografije Bob Langrish ; [tekst prevela Merima Nikočević Ibrahimpašić]. - Zagreb : Lusio, 2016. - 96 str. : ilustr. ; 30  cm
Pregled pasmina konja u ovoj knjizi daje se u ilustriranim poglavljima koja obuhvaćaju najstarije pasmine konja, divlje konje    i ferale, američke konje, te konje iz cijeloga svijeta. Za svaku pasminu navode se porijeklo, osnovne činjenice (visina, boja, karakter, upotreba konja) i posebna obilježja konja te pasmine. Kazalo pojmova olakšava snalaženje u knjizi.

17.

Šesto, Silvija, 1962-
Sljemenko : svako dijete zaslužuje svoje mjesto u žičari / Silvija Šesto ; [ilustracije Boris Kugler]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 39 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Šarena)
Sljemenko je dobri, topli duh koji je pomogao izletnicima pri spašavanju iz žičare za vrijeme orkanskog nevremena koje je 22. srpnja 1973. zadesilo Sljeme (vrh planine Medvednice ponad Zagreba). Ispričana kao sjećanje djevojčice Ivančice, priča na trenutke djeluje dokumentaristički, no bajkovitim stilom autorica jednostavno pripovijeda o životnoj istini, o tome kako i najveća nevolja može donijeti nešto lijepo, ali tu ljepotu treba i  prepoznati.

18.

Šimleša, Maja, 1979-
Suli u avanturi : prijateljstvo / Maja Šimleša ; ilustracije Sven Nemet. - Zagreb : Profil knjiga, 2017. - [34] str. : ilustr. ; 25 cm
Topla i lijepa priča o prijateljstvu, vrlo maštovito ilustrirana. Kroz stihove u rimi upoznat ćete dugonogu žirafu Suli koja je   u potrazi za društvom. No nitko je u krdo primiti neće. Ajme, koje li nesreće! Neće zebre jer su kod njih pruge u modi.
Neće ni bivoli jer im njezin dugi vrat smeta.  Od lavova je jedva živu glavu izvukla i u šumu zašla. I tamo, snašla je nesreća  jer ne može s majmunima visjeti s grana. I kad se najmanje nadala, slon je s osmijehom došao i ruku joj   pružio.

19.

Walliams, David, 1971-
Dječak u haljini / David Walliams ; ilustrirao Quentin Blake ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 232 str. : ilustr. ; 20 cm
David Walliams, trenutno je jedan od omiljenijih autora poznat po dječjim ilustriranim humorističnim romanima (Zla  Zubarica, Bljakburger, Banditska bakica...). U ovom romanu prikazane su avanture dvanaestogodišnjeg Dennisa koji živi uobičajenim životom, sa tatom i bratom. Za razliku od svojih prijatelja, počinje se zanimati za modu. Naime, nakon rastave roditelja, Dennis se osjeća zbunjeno, pogotovo u situaciji kada mora živjeti kod oca, što mu teško pada jer mu majka  iznimno nedostaje. Utjeha postaju jedino majčine haljine što pokreće niz komičnih situacija koja omogućuje čitatelju da se dobro zabavi, ali i upozna svijet koji ga  okružuje.
 
20.

Walliams, David, 1971-
Djedov veliki bijeg / David Walliams ; ilustrirao Tony Ross ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 462 str. : ilustr. ; 20 cm
Topla i duhovita priča o dvanaestogodišnjem dječaku Jacku i njegovom vrlo, vrlo starom djedu, popraćena crtežima likova    i ilustracijama poznatog ilustratora Tonya  Rossa.
Nekoć davno, djed je bio vojni pilot. Tijekom Drugog svjetskog rata pilotirao je borbenim lovcem "Spitfire". Nije djed bio    samo star. Sasvim je zaboravio da je umirovljenik poodmakle dobi. Unuku Jacku je neprestano prepričavao pustolovine koje   je proživio kao vojni pilot Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. I ne samo to! Počeo ih je ponovno proživljavati sa svojim   unukom, uvjeren da Drugi svjetski rat još  bijesni. Gotovo svima u djedovu životu bilo je teško shvatiti što se s njime događa, svima osim Jacku. Jack se s djedom igrao. Djed je unuka vodio na čarobne izlete. Najviše su voljeli posjećivati Carski ratni muzej u kojem su stari ratni zrakoplovi visjeli sa stropa, pa tako i  "Spitfire". A onda je djed nestao. Našli su ga na opasnom mjestu. Potom je doselio k sinu. Probni rok je bio katasrofalan. Jack je spašavao djeda od života u Vili Sumrak u kojoj su živjeli stari, neželjeni ljudi. Ipak, djed je morao tamo otići. Jack je bio očajan jer je Villa Sumrak bila još gora od njezinog naziva. Morao je pomoći djedu koji je skovao plan za bijeg. Poslije domišljatih, genijalnih, uspjelih i neuspjelih ideja za pokušaj bijega djed će ipak pobjeći, onako kako mu i dolikuje, u legendarnom "Spitfireu".

21.

Žar-ptica
Žar-ptica / ilustrirala Dagmar Franolić ; [prijevod Slađana Domladovac]. - Zagreb : Eskadrila, 2016. - [42] str. : ilustr. ; 22 cm
Žar-ptica je jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih likova iz ruske kulturne povijesti, zbog sposobnosti da svojim pjevom iscjeli bolesnike. U    ovoj verziji bajke žar-ptica je nevidljivi pokretač zbivanja, čije moći će zadovoljiti dječju pažnju.
Slikovnica je popraćena ilustracijama Dagmar Franolić s prepoznatljivim motivima iz raskošnog svijeta ruskih bajki.

22.

Željeznjak, Mila, 1954-
Koliba pod hrastom : zbirka igrokaza za djecu / Mila Željeznjak ; [ilustracije Gabrijela Binder]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. - 158 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih   pisaca)
Autorica knjige "Sretne priče" koja je uvrštena na popis neobavezne lektire za drugi razred osnovne škole, sada nam nudi zbirku igrokaza namijenju najmlađima za čitanje i uživanje, ali i kao zgodan predložak za izvođenje dramskih predstava. Knjiga sadrži četiri igrokaza: "Cvrčak i ruža" , "Koliba pod hrastom", "Začarani sladoled" i "Patuljak traži sreću". Sve su to zapravo basnopriče, u kojima autorica približava djeci prirodu i bez puno pametovanja govori o bitnim i vrijednim stvarima u životu.