Novi naslovi - prosinac

1.
Blažević Kiš, Ivanka, 1960-
Mitja i potrrresss / Ivanka Blažević Kiš ; [ilustracije Luisa Pascu]. - Zagreb : Studio moderna, 2021. - [22] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Moja prva slikovnica)
Slikovnica za najmlađe u kojoj čitatelj doznaje kako je mladi Mitja doživio potres u svom gradu i u svom srcu te kako je to utjecalo na njega i njegovu obitelj.

2.

Grgičević, Andrijana, 1977-
Marul i Judita : priča glasovita / Andrijana Grgičević ; ilustracije Marin Baučić. - Zagreb : Ibis grafika ; Split : Gradska knjižnica Marka Marulića Split, 2021. - [41] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Guščje  pero)
Ilustrirana priča u stihovima o Marku Maruliću i njegovom djelu o hrabroj Juditi. U suvremenoj priči, navedene su i neke informacije koje bi mladim čitateljima mogle biti zanimljive, primjerice da se Marulićev spomenik nalazi na Voćnom trgu u Splitu, da se lik pjesnika nalazi na novčanici od petsto kuna... Na kraju knjige namijenjene djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, nalaze se podaci iz života Marka  Marulića.

3.

Grgičević, Andrijana, 1977-
Priča o svetom Jeri ili Kako će Dalmatinac kroz rajske dveri / Andrijana Grgičević ; ilustracije Marin Baučić. - Zagreb : Ibis grafika ; Split : Gradska knjižnica Marka Marulića Split, 2021. - [37] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Guščje  pero)
Priča u stihovima o djetinjstvu malog Jere, njegovom učenju za svećenika, pomoći strašnom lavu te susretu s Bogom na kraju njegovog života. Rječnik manje poznatih riječi nalazi se na kraju knjige, namijenjene djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

4.

Hammen, Gijs van der, 1974-
Mali Mudri Vuk / Gijs van der Hammen, Hanneke Siemensma ; [prijevod s nizozemskog Gioia-Ana Ulrich Knežević]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - [33] str. : ilustr. ; 25x30 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Bio jednom jedan Mali Mudri Vuk koji je sve znao o svemu, ali bio je i jako zauzet jer je želio postati još mudriji. Kad je   dobio pismo od kralja da ga samo on može spasiti krenuo je na put. Na tom putu pomogle su mu mnoge životinje. Izliječio   je kralja i on mu je ponudio mjesto dvorskog liječnika, ali Mali Vuk je odlučio vratiti se svojim prijateljima od kojih još puno toga može naučiti. Ilustrirana i toplo ispričana priča namijenjena je djeci predškolskog   uzrasta.

5.

Janković, Josip, psiholog, 1943-
Zločesti đaci genijalci / Josip Janković. - Dopunjeno i izmijenjeno izd. - Zagreb : Novi redak, 2021. - 337 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Komunikologija ; knj. 1)
Knjiga sadrži tri veće cjeline. U prvom dijelu autor objedinjuje teoriju odgoja i svoja razmišljanja o odgoju i procesu socijalizacije. U drugom razvija model kreativnih socijalizacijskih skupina koji potkrepljuje istinitim pričama iz života. Sadržaj i program rada kreativnih socijalizacijskih skupina obrađen je u trećem dijelu. Pisana jezikom struke, knjiga je korisna i poticajna kako studentima i stručnjacima tako i široj čitateljskoj   publici.
 

6.

Kaestner, Erich, 1899-1974
Blizanke / Erich Kästner ; s njemačkoga prevela Vanda Kušpilić ; ilustrirao Dario Kukić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 159 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Dvije djevojčice, Luise i Lotte na zajedničkom ljetovanju otkrivaju da su sestre blizanke. Uz nenadanu radost, ovo otkriće ih postavlja i pred mnoga pitanja na koja nemaju odgovore, stoga se odlučuju zamjeniti. Lotte, koja je do sada živjela s  mamom, otići će kod tate, a Luise mami. Djevojčice se nadaju da će uspjeti pomiriti roditelje i ostvariti pravo svakog     djeteta na obitelj. Roman jednog od najpopularnijeg njemačkog dječjeg pisca, namijenjen je djeci mlađeg školskog uzrasta.

7.

Kuhar, Miljenka
Astro kuharica / Miljenka Kuhar, Vernesa Smolčić ; ilustrirala Vanda Čižmek. - Zagreb : Kako psi komuniciraju, 2021.   -
[37] str. : ilustr. ; 27 cm
Uz pomoć mame Hej, vrsne voditeljice škole kuhanja i njezinih malenih pomagača čitatelji će otkrivati čudesni svijet     svemira i kuhanja. Kroz dvanaest recepata, objašnjeno je dvanaest astronomskih pojmova. Ilustriana astro kuharica nastala   je u suradnji zaljubljenice u kuhanje Miljenke Kuhar s najpoznatijom hrvatskom astrofizičarkom prof. dr. sc. Vernesom Smolčić. Knjiga je namijenjena djeci mlađeg osnovnoškolskog  uzrasta.

8.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je stekao novog prijatelja / tekst Orianne Lallemand ; ilustracije Éléonore Thuillier ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2021. - 31 str. : ilustr. ; 22  cm
Još jedna problemska slikovnica poznate francuske spisateljice iz serijala o Vuku, koji ovog puta treba prihvatiti novog   gosta u šumi, Bijelog Vuka. No to i nije baš lako s obzirom da je Bijeli Vuk pomalo naporan, nespretan, iritantan, ali istovremeno i zabavan. Nakon što je pridošlica protjerana iz šume, Vuk je shvatio da smo svi različiti, da imamo mane i da ne treba brzo odustajati od prijatelja. Zbog toga je Vuk odlučio s prijateljima potražiti Bijelog Vuka i   ispraviti pogrešku.
Slikovnica je namijenjena djeci predškolske  dobi.

9.

Lallemand, Orianne, 1972-
Vuk koji je volio drveće / tekst Orianne Lallemand ; ilustracije Éléonore Thuillier ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2021. - 31 str. : ilustr. ; 22 cm
Ovo je još jedan nastavak iz popularne serije slikovnica o Vuku francuskih autorica. Vuk je otkrio da u njegovoj šumi netko čupa drveće, pa je krenuo u potragu za krivcem. Mora spasiti šumu, a u tome će mu pomoći prijatelji. Slikovnica s  ekološkom tematikom o očuvanju šuma, namijenjena je djeci predškolskog   uzrasta.

10.

Lujanović, Nebojša, 1981-
Kad odrasli zabrljaju / Nebojša Lujanović ; ilustrirala Tisja Kljaković Braić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 111 str. : ilustr. ; 28 cm
Kakve veze imaju magarac s otoka Biševa, žabe iz rijeke Cetine, slavonski dabar, međimurski pijetao i istarski pas Hugo? Svi su oni glavni likovi zbirke kratkih priča autora Nebojše Lujanovića namijenjene nešto starijoj djeci i mladima. Svaka od  pet kratkih priča sadrži zaplet čiji su glavni protagonisti navedene životinje, a u rješavanju zavrzlama pomažu djeca: Lovre, Petar, Magdalena, Eva i Anton.

11.

Mitrić, Natalija, 1974-
Filipova fotelja / Natalija Mitrić, Ana Kadoić. - Zagreb : Sretno Srce, 2021. - [38] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Šareni klobook)
Mama u svom srcu ima sobu i u njoj fotelju za svako svoje dijete. Fotelja ima pretince u kojima su dječji crteži i na svakom piše koji je mamin osjećaj uz određeni crtež i događaj. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske   dobi.

12.

Mlinarević, Vesnica, 1959-
Integralan pristup darovitosti : perspektiva u odgoju i obrazovanju / Vesnica Mlinarević, Smiljana Zrilić. - Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada ; Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja ; Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Učiteljski fakultet, 2021. - 395 str. : ilustr. ; 25  cm
U opsežnoj znanstvenoj monografiji kroz 12 poglavlja određen je fenomen darovitosti, prikazani su različiti teorijski pristupi darovitosti, dan je pregled istraživanja darovitosti u Hrvatskoj i svijetu, analiziran je hrvatski zakonski okvir i važeći dokumenti, prikazani su oblici darovitosti, indikatori za njezino prepoznavanje te pozitivni i negativni aspekti    darovitosti.
Također, predstavljeni su problemi darovite djece u vrtiću i školi, socijalni i emocionalni razvoj darovite djece i učenika te život darovitih u obitelji. Posebna poglavlja posvećena su izvannastavnim aktivnostima kao prostoru poticanja darovitosti i talenata te programima i praksi u radu s darovitom djecom u Hrvatskoj i Europi. Knjiga je namijenjena studentima odgojiteljskih, učiteljskih i nastavničkih studija, roditeljima darovite djece, nastavnicima, učiteljima i svima koji  se profesionalno susreću s darovitima.

13.

Pavličić, Pavao, 1946-
Dva duga dana / Pavao Pavličić ; [ilustracije Dario Kukić]. - Zagreb : Umjetnička organizacija Lađa od vode, 2021. - 208 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Zeleni tigar)
Junaci Trojice u Trnju, Tut, Braco i Hrvoje ponovno su u akciji. Novi pustolovni roman Pavao Pavličića namijenjen je djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Već u zoru počinju se događati neobični događaji koje će od trojice dječaka zahtijevati donošenje važnih odluka. Odlučni i hrabri, kakvi su bili i u predhodnom romanu, upuštaju se u novu, zanimljivu pustolovinu.

14.

Pongrašić, Ema, 1989-
Život jedne slike / Ema Pongrašić, Vane Kosturanov. - Zagreb : Kreativna mreža, 2021. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u svijet)
Priča ispripovijedana kroz prvo lice jedne slike koja priča o tome što sve vidi tokom svog života. Slika je prošla mnoga razdoblja, od pripadanja jednoj obitelji i proživljavanja emocija njezinih vlasnika do samoće u prašini, da bi na kraju postala stalni postav jednog muzeja. Pronašla je svoje najdraže mjesto jer najviše od svega voli biti u centru pažnje i iznad svega voljena. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog  uzrasta.

15.

Schimel, Lawrence, 1971-
Baš imam sreće! / napisao Lawrence Schimel ; ilustrirao Juan Camilo Mayorga ; prevela [s engleskog originala] Anda Bukvić Pažin. - Zagreb : Kreativna mreža, 2021. - 32 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Topla i vesela priča o dječaku koji priča o sebi, druženju s prijateljem Karlom i o svom bratu Lucijanu koji je slijepa osoba. Lucijan ima svog psa pratioca, odlično se snalazi u prostoru, ima odlično pamćenje, odlično priča priče i nikad s njim nije dosadno. Lucijan može raditi neke stvari koje drugi ne mogu. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a  osvojila je međunarodno priznanje i nalazi se na IBBY-jevoj Listi izvanrednih knjiga za mlade s invaliditetom u 2021. godini.

16.

Simić, Roman, 1972-
Iva, do Mjeseca i natrag / Roman Simić ; ilustracije Stjepan Bartolić. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 259 str. : ilustr. ; 21 cm
Prvi roman za mlade nagrađivanog hrvatskog autora, priča je o obitelji. Rastavljeni roditelji su u zategnutim odnosima, a   troje tinejdžera koji se na prvi pogled međusobno ne podnose, zapravo ne mogu jedni bez drugih. Iva, Marul i Tin spremaju se s tatom na ljetovanje. Atmosfera u obitelji nakon razvoda roditelja nije baš najbolja. Kad tata iznenada objavi da je plan puta promijenjen i da ne idu na more već u Liku, zbog neke tajanstvene oporuke i navodnog blaga, sve postaje još gore.
Duhovit, avanturistički roman, pisan je stilom koji će privući mlade čitatelje. Sadrži mnoštvo tajni, zakopano blago, sumnjive likove, nezadovoljne tinejdžere, smušene roditelje i prije svega lijepu obiteljsku   priču.

17.

Šimleša, Maja, 1979-
Slikobasne / Maja Šimleša, Sven Nemet. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 47 str. : ilustr. ; 29  cm
Suvremena hrvatska autorica priča za djecu u ovoj ilustriranoj zbirci predstavlja deset klasičnih basni autora Ezopa, Ivane Brlić-Mažuranić, Ivana Andrejeviča Krilova, Gottholda Ephraima Lessinga te jednu basnu iz Pančatantre. Basne su napisane vedrim stihovima koji djecu potiču na razmišljanje i otkrivanje životnih istina. Svakoj basni prethodi kratki tekst s poukom te sličice osnovnih pojmova s njihovim nazivima. Glavni likovi su životinje koje predstavljaju ljudske osobine, a iz njihovih postupaka proizlazi pouka. Ilustracije kao zamjene    za pojedine pojmove olakšavaju čitanje i čine ga zabavnim.

18.

Taylor, Georgina
Stvoreni jedni za druge / Georgina Taylor ; [tekst Joanna McInerney] ; [prijevod s engleskog Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2021. - 61 str. : ilustr. ; 31 cm
Bogato ilustrirana knjiga snažnog kolorita otkriva nam nevjerojatne načine međusobnog pomaganja i povezanosti između životinja i biljaka. U obliku simbioze, dva ili više organizma, prilagođavaju se jedan drugome da bi preživjeli, a ako samo jedna karika u lancu pukne, posljedice mogu biti dalekosežne. Knjiga je podijeljena na četiri poglavlja koja prikazuju simbiozu u šumama, oceanima, prostranim ravnicama i visokim krošnjama    džungle. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi.

19.

Vuković, Aljoša, 1970-
Treća - zagonetki puna vreća / Aljoša Vuković ; ilustrirala Irena Zelena. - Zagreb : Knjiga u centru, 2021. - 25 str. :   ilustr.
; 21 cm. - (Biblioteka Na drugi način)
Zbirka zagonetki za djecu mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Štivo za zabavu i razonodu uz malo mozganja, autora koji se dokazao kao majstor stiha, rime i jednostavnih jezičnih oblika sa skrivenim ili dvosmislena značenjem koje treba riješiti.

20.

Zlatković, Renata, 1962-
Nosonja / Renata Zlatković ; ilustracije Sandra Sekulić. - Dubrovnik : Slagalica, 2021. - 83 str. : ilustr. ; 21   cm
Problemska slikovnica za djecu mlađe osnovnoškolske dobi o mravojedu Adrijanu i njegovim pustolovinama. Nakon velikog proloma oblaka i ogromne količine kiše, Adrijana i njegovu nastambu, odnijela je voda daleko od kuće. Priča  o    različitostima sadrži i edukativni dodatak, na kraju knjige, u kojem se govori o tropskim kišnim šumama i nekim
životinjama koje žive u njoj.

21.

Žmak, Jasna, 1984-
Psi u svemiru / napisala Jasna Jasna Žmak ; ilustrirala Dubravka Kolanović. - Zagreb : Kako psi komuniciraju, 2020.-[28] str. : ilustr. ; 26 cm
Ilustrirana priča o odnosu jedne djevojčice i njenog udomljenog psa koji u zajedničkim šetnjama otkrivaju tajne svemira.  Kroz priču o prijateljstvu, čitatelji saznaju zašto su psi putovali u svemir, koji su psi sudjelovali u svemirskim istraživanjima     i što se sve doznalo o dalekim prostranstvima. Njihovim odlaskom u svemir ljudima su otvorena vrata za istraživanje novih
svjetova. Slikovnica edukativnog sadržaja potiče empatiju prema životinjama, a namijenjena je djeci mlađe osnovnoškolske dobi.