Novi naslovi - veljača

 

1.
Đanović, Marija, 1940-
Zlatna kočijica / Marija Đanović ; ilustracije Sandra Sekulić. - Dubrovnik : Slagalica, 2019. - 124 str. : ilustr. ; 22   cm
Zbirka kratkih priča - bajki za niži osnovnoškolski uzrast. Tematski su podijeljene u pet cjelina kroz koje pratimo izmjenu godišnjih doba. Pretežno su bajkovite, a govore o borbi između dobra i zla. Zbirka sadrži i jednu priču ekološke   tematike.

2.

Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Kibibi i kaktusss / tekst Ana Đokić ; ilustracije Dubravka Kolanović. - Zagreb : Kreativna mreža : Knjiga u centru, 2019. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Treći nastavak priča o maloj simpatičnoj majmunici Kibibi i njenim pustolovinama. Ovaj put Kibibi se nalazi u Meksiku i spletom okolnosti i uz pomoć jakog vjetra upoznaje se s jednim vrlo ljutitim, neugodnim i osamljenim kaktusom koji se nikada nije smijao. Susret s Kibibi potpuno će promijeniti kaktusovu ćudljivu narav i njegov   svijet.

3.

Aladrović Slovaček, Katarina, 1980-
Od usvajanja do učenja hrvatskoga jezika / Katarina Aladrović Slovaček. - Zagreb : Alfa, 2019. - 220 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Scientiae et artes)
Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja autorice, a namijenjena je znanstvenicima, nastavnicima, profesorima hrvatskog jezika, studentima, filolozima, lingvistima i svima onima koji se bave jezikom. U knjizi je detaljno opisan jezični razvoj   djece koja usvajaju hrvatski jezik. U prvom dijelu knjige autorica opisuje i analizira jezično usvajanje u predjezičnoj i   jezičnoj fazi, daje pregled teorija i metoda poučavanja te govori i o usvajanju jezika u obrazovnom kontekstu. U drugom djelu knjige autorica predstavlja istraživanje o jezičnim kompetencijama i vještinama djece školske dobi, od prvog do  šestog razreda.

4.

Alemagna, Beatrice, 1973-
Jedan savršeno običan dan / Beatrice Alemagna ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2019. - [38] str. : ilustr. ; 31 cm
Poetično ispričana i ilustrirana slikovnica kao glavni motiv postavlja ponovno otkrivanje prirode kao nepresušnog igrališta koja je današnjim generacijama djece, pa čak i odraslima, nevidljiva uslijed “začaranosti” novim tehnologijama. Glavnom junaku igraća konzola upada u vodu, te nakon prvotnog razočaranja otkriva svu intrigantnost, ljepotu i raznolikost prirode koja ga okružuje. Talijanska autorica dobitnica je brojnih nagrada, a autorsku slikovnicu namijenila je djeci predškolskog uzrasta.

5.

Androić, Davorka, 1972-
Žirafa Žiži pleše step / Davorka Androić ; ilustracije Carmen Androić. - Zagreb : Edicije Božičević, 2019. - [24] str. : ilustr. ; 20 cm
Živahno ilustrirana kraća zbirka duhovitih pjesmica o životinjama. Životinje imaju ljudska obilježja, žirafa pleše step, svinja vježba jogu, kameleon se zaljubljuje... Namijenjena je djeci vrtićke i mlađe osnovnoškolske   dobi.

6.

Anić, Dorja
Jedan dan / Dorja Anić ; ilustrirao Ivan Stanišić. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2019. - 20   str.
: ilustr. ; 21x21 cm. - (Piširiši)
Autorica, učiteljica po profesiji, na zanimljiv način donosi priču kojom djeci predškolskog uzrasta želi pobliže objasniti      pojam vremena, te način njegova organiziranja kroz dane, tjedne, mjesece i godine. Glavni junak, kalendar Krolo, zadužen    je za besprijekorno proticanje vremena, sve do trenutka kada se jedan dan izgubi. Spisateljica naglašava kako je svaki dan    u godini poseban i važan. Slikovnica je nagrađena na 5. natječaju Piširiši za najbolji tekst i   ilustraciju.

7.

Avanture bagera Đure i ekipe : [6 fora priča o simpa  graditeljima!]
Avanture bagera Đure i ekipe : [6 fora priča o simpa graditeljima!] / [preveo Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - 48 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Moj prvi  JCB)
Slikovnica sadrži šest priča o genijalnim radnim strojevima: Đurin rođendan, U zabavnome parku, Frka u kamenolomu, Zabava na plaži, Snježna lavina i Strojevi na utrci. Kroz priče upoznajemo i Đurine prijatelje, bagericu Bibu, kamiona Krunu, ralicu Rudija, bagera Bepa, tegljača Tonija, miješalicu Martinu i njihove dogodovštine. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi.

8.

Babić Višnjić, Snježana, 1969-
Krotitelj vodenjaka / Snježana Babić-Višnjić ; ilustrirao Igor Bojan Vilagoš. - Zagreb : Alfa, 2019. - 115 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
Dječak Damjan odlazi s majkom na ljetovanje baki koja živi na otoku, iako bi najradije ostao u gradu i u svojoj sobi igrao PlayStation. Međutim, vruće ljeto na naoko uspavanom otoku postaje izazovno za gradskog dječaka koji se bori s brojnim strahovima i obiteljskim nesuglasicama. Stišćući u džepu joystick kao hamajliju, suočit će se sa svojim fobijama, a    razotkrit će i otočnu bandu. Snagu za to crpi iz prijateljstva s djevojčicom Andreom te u nadnaravnom svijetu u kojem susreće vodenjaka – zaštitnika voda. Autorica je u romanu namijenjenome osnovnoškolcima dinamično ispreplela realistički, fantastični i kriminalistički žanr.

9.

Bach, Richard, 1936-
Galeb Jonathan Livingston / Richard Bach ; s engleskoga prevela Dijana Pavičić-Haniš ; [ilustrirao Siniša Kovačić]. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 95 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Od 10 do  110)
Bestseler koji slavi slobodu i snagu pojedinca. Pisac čija je istinska strast letenje, ali bavi se i pisanjem, podario nam je   ovu čudesnu priču koja nas vodi u potragu za samim sobom i za svojim granicama. Riječ je o poznatoj alegorijskoj priči u kojoj je glavni lik galeb koji nas odvodi u (ne)poznate daljine. No nije tu samo riječ o čežnji za nebom, već i o čežnji za slobodom i smislom. Priča je to o "pravom galebu Jonathanu koji živi u svima nama", kako i sam autor ističe na početku knjige. Lektirni naslov za osmi razred osnovne škole, u ovom izdanju popraćen je ilustracijama   Siniše Kovačića.

10.

Baksa, Igor, 1980-
Sretna priča jednog medvjedića / Igor Baksa ; ilustrirala Ivana Geček. - Zagreb : Eskadrila, 2019. - [24] str. : ilustr. ;   22
cm
Dražesna i topla priča za najmlađe o svima najdražem plišancu - medvjediću. On je neizostavan dio svačijeg djetinjstva, a kroz priču o omiljenom plišancu autor govori i o odrastanju, odnosu prema igračkama, privrženosti i   odbačenosti...

11.

Bauer, Jana, 1979-
Ding dong priče / Jana Bauer ; ilustrirala Bojana Dimitrovski ; [preveo Krešimir Krnic]. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - 63, 63 str. : ilustr. ; 22 cm
Zbirka priča slovenske autorice podijeljena je u dvije cjeline te svaka ima svoju prednju koricu. Na jednoj korici iza vrata viri djevojčica, a na drugoj dječak. Njih dvoje glavni su likovi, svaki u svojoj polovici knjige. Zbirka sadrži dvanaest humorističnih priča, a svaka od njih započinje zvukom zvonca na vratima – ding dong. Duhovito prikazani likovi nisu ono što bismo od njih očekivali. Upoznajemo viteza koji nije hrabar, gusare koji nisu baš najpametniji, vješticu koja je opterećena   svojim
prikazom u bajci "Ivica i Marica".... Zbirka je namijenjena djeci osnovnoškolske  dobi.

12.

Baum, Lyman Frank, 1856-1919
Otmica Djeda Mraza / L. Frank Baum ; ilustrirao Slavko Topolovec ; [prijevod s engleskog Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 22  cm
Vrijeme je darivanja. Djed Mraz i njegovi pomoćnici imaju pune ruke posla. Svi su veseli, neki zbog pripreme darova, a neki  jer će te darove primiti. No sebičnost, ljubomora, mržnja, zloća i kajanje osjećaju se zanemarenima i u svom bijesu otimaju Djeda Mraza. Plan bi sigurno uspio i bilo bi puno ljute i ljubomorne djece, koja nisu dobila darove, da se nije umiješalo zrno kajanja. Ono ipak, staje na stranu dobra i uz pomoć vila i patuljaka vraća radost na lica djevojčica i dječaka na božićno jutro.

13.

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići i problemi s novcem / Stan i Jan Berenstain ; preveo s engleskoga Vanja Čučković. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm
Braco i Seka znali su gdje raste najljepše cvijeće, gdje su najsočnije bobice, ali ništa nisu znali o novcu i nikada nisu uštedjeli ni lipe. Svaku kunu koju bi dobili od roditelja, djeda i bake odmah bi potrošili na slatkiše i sitnice. Kada su potrošili novac na novu videoigru, Tata i Mama su ih odlučili naučiti što je štednja i kako   štediti.

14.

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići kod liječnika / Stan i Jan Berenstain ; preveo s engleskoga Vanja Čučković. - Zagreb : Vorto Palabra, 2019.  -
[32] str. : ilustr. ; 21 cm
Braco i Seka prestrašili su se kada ih je Mama obavijestila da moraju na liječnički pregled. Zašto moraju na pregled ako nisu bolesni? Mama im objašnjava da se trebaju cijepiti, ali medvjedići se jako boje igle. Problemska slikovnica za najmlađe o strahu od odlaska doktoru i  injekcije.

15.

Cariello, Sergio, 1964-
Velika Biblija u stripu / [ilustracije Sergio Cariello] ; [prevela Katarina Gugić]. - Split : Verbum, 2019. - 750 str. : ilustr. ; 26 cm
Najcjelovitija ilustrirana Biblija u formi stripa. Donosi više od 200 biblijskih pripovijesti koje kronološkim slijedom nude uzbudljiv i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Knjiga je dobitnica nagade za kršćansku knjigu godine.

16.

Ćurko, Bruno, 1973-
Filozofija - ma što pak je to? : 13 priča o antičkim filozofima / Bruno Ćurko i Matija Mato Škerbić ; ilustracije Mirko Ćalušić. - Zadar : Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi "Mala filozofija", 2019. - 29 str. : ilustr. ; 23 cm
Filozofija za djecu sadrži 13 priča o antičkim filozofima ispripovijedanim na jednostavan i zanimljiv način. Nakon svake    priče slijede pitanja vezana uz priču, za provjeru pročitanog, a zatim i neke činjenice koje se odnose na osobu koja je predstavljena. Svaka priča upoznaje nas s nekim od najmudrijih ljudi u povijesti poput Sokrata, Platona, Aristotela i drugih. Zbirka potiče mlade čitatelje da budu znatiželjni i da promišljaju o stvarima oko sebe i   životu.

17.

Čubrilo Bila, Dragana, 1977-
Lola, crni pas / Dragana Čubrilo ; [ilustrator Dragana Čubrilo, Danko Šegović]. - Sisak : vlast. nakl., 2019. - [42] str. : ilustr. ; 21 cm
Edukativna slikovnica o napuštenom psu koji je dvije i pol godine čekao svoj stalni dom. Crni pas Lola priča nam toplu i zanimljivu priču kroz koju autorica želi skrenuti pozornost na sve brojniju populaciju napuštenih životinja, nedostatak adekvatnih skloništa za životinje i mali broj volontera koji brinu o njima ulažući veliki trud i ljubav. Slikovnica je namijenjena djeci, ali i odraslima koji žele naučiti više o  psima.

18.

Delahaye, Gilbert, 1923-1997
Maja uči kuhati / Gilbert Delahaye, Marcel Marlier ; s francuskog prevela Andrea Pongrac. - Zagreb : Profil knjiga,   2019.
- 21 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Maja ;  14)
Popularna serija slikovnica o djevojčici Maji, datira još iz 1954.g., no još uvijek je rado čitana među predškolcima. U ovom naslovu Maja za rođendan dobiva kuharicu s predivnim receptima i uz pomoć mame Maja će se okušati u pripremi nekih jednostavnih jela.

19.

Dužić, Iva, 1980-
Bodljikava knjiga / Iva Dužić ; ilustrirao Davor Schunk. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - 107 str. : ilustr. ; 22   cm
Dječji roman čija je radnja smještena na dno Jadrana, točnije u Moregrad. Priču pričaju ježevi, koji idu u školu, uče, druže se, proživljavaju prve ljubavi,... poput dječaka i djevojčica koji žive na kopnu. Priča je to o prijateljstvu i odrastanju, puna napetih pustolovina uz koju ćemo upoznati i prirodne ljepote  Jadrana.

20.

Faust, Viktoria, 1972 -
Povratak u Zemlju Bajki : zec, lisica, žaba i kralj / Viktoria Faust. - Samobor : VF Libris, 2019. - 259 str. ; 21 cm   Nakon ,,Bijega iz Zemlje Bajki”, pred mladim čitateljima su nove pustolovine princeze Tili! U Zemlji Bajki počela se   buditi
zla slutnja koja postoji već tisućama godina. Matilda od Zaborava upušta se u niz avantura kako bi saznala što se dogodilo    s Ferdinandom Neustrašivim, njezinim djedom. Vilenjaci luduju, vještice gube moć, a patuljci solaši napuštaju   planine.
Kako se Tili borila sa zlim čarobnjakom te kao je ovladala magijom, otkrijte u ovom zanimljivom dječjem   romanu!

21.

Fucci, Emma, 1986-
Snježno kraljevstvo II : Putovanje u prošlost / tekst Emma Fucci ; prijevod Paula Lesički. - Zagreb : Egmont, 2019. - [8] str. : ilustr. ; 22 cm + [1] list s naljepnicama. - (Moja najdraža   knjiga)(Disney)
Još jedna inačica priče o Snježnom kraljevstvu, ovaj put za najmlađe. Slikovnica je tvrdih listova, napravljena u obliku torbe    i sadrži set naljepnica sa omiljenim likovima iz priče koja je nastala prema istoimenoj filmskoj uspješnici, o kraljevstvu Arendelle kojeg čeka svijetla budućnost u rukama kraljice  Elze.

22.

Genijalna knjiga ljiga : [više od 1000 fascinantnih  činjenica]
Genijalna knjiga ljiga : [više od 1000 fascinantnih činjenica] / [preveo i prilagodio Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - 176 str. : ilustr. ; 28 cm
Genijalna knjiga ljiga sastoji se od gomile ljigavih i stravičnih zanimljivosti o ljudima i neljudima, čudovištima iz dubina, otrovnim biljkama i drugim najužasnijim i pojavama i događajima na svijetu. Iz ove zbirke uvrnutih činjenica popraćenim s jezivim fotografijama doznajemo sve o drekoljupcima, groznim ubadačima i nemilosrdnim daviteljicama, ali i o snazi    mozga, tjelesnim reakcijama, odurnim rimskim navikama i krvavim Majama. Ova raznolika zbirka za edukativnu razbibrigu namijenjena je djeci starije osnovnoškolske  dobi.

23.

Gifford, Clive, 1966-
Velika knjiga usporedbi : izmjerite svijet koji vas okružuje / napisao Clive Gifford ; ilustrirao Paul Boston ; [s engleskoga prevela Vjera Lopac]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 95 str. : ilustr. ; 31  cm
Knjiga sadrži velik broj zapanjujućih informacija o živim bićima, objektima i pojavama na Zemlji, ali i svemiru, koje su iznesene po principu usporedbi. Podaci su pojednostavljeni, na razini komparacije koju si djeca nižih razreda osnovne škole mogu predočiti, a u svrhu lakšeg usvajanja činjenica o svijetu koji nas okružuje. Većina navedenog je prikazana kolorističnim ilustracijama, primjerice, minijaturni pauk sa Samoe velik kao zrno soli ili obalna sekvoja, najviše stablo na svijetu koja naraste do 116 metara ili kao dvadeset i jedna  žirafa.

24.

Gluščević, Maja, 1932-
Priča o Marku Polu između zbilje i mašte / Maja Gluščević ; ilustracije Vladimir Kirin. - Zagreb : Laurana, 2019. - 32   str.
: ilustr. ; 27 cm
Marko Polo je bio svjetski putnik, pomorac i putopisac, a vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli. Živopisni zapisi o putovanjima kroz Kinu i svijet donijeli su Marku Polu svjetsku slavu. Poznata hrvatska autorica zapisala je priču o životu Marka Pola kako bi mlade čitatelje upoznala s poznatim svjetskim putnikom. Knjigu za djecu osnovnoškolske dobi ilustracijama je obogatio Vladimir Kirin, hrvatski ilustator, slikar i  grafičar.

25.

Griffiths, Andy, 1961-
Kućica na stablu od 13 katova / Andy Griffiths ; ilustracije Terry Denton ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2019. - 239 str. : ilustr. ; 20  cm
Andy i Terry su dječaci koji žive u neobičnoj kućici na stablu od 13 katova. Njihova otkačena kućica opremljena je neobičnim namještajem kao što su divovski katapult i stroj za ispaljivanje pjenastih bombona, a sadrži i bazen s  krvoločnim morskim psima te tajni podzemni laboratorij. Svaka prostorija dječacima nudi urnebesnu zabavu i dani su im
ispunjeni kojekakvim uzbudljivim dogodovštinama. Popraćen ilustracijama Terryja Dentona, ovo je prvi roman autora Andyja Griffithsa o pustolovinama dječaka Andyja i Terryja u kućici na stablu. Roman je namijenjen mlađem osnovnoškolskom uzrastu.

26.

Harms, Daniil, 1905-1942
Sedam mačaka / Daniil Harms ; s ruskog preveo Leo Beslać ; ilustrirala Vendi Vernić. - Zagreb : Mala zvona, 2019. - 83 str. : ilustr. ; 24 cm
Nekoliko zaokruženih pripovijesti te pjesme i fragmenti čine niz tekstova za djecu u kojima je prepoznatljiv autorov apsurdistički humor koji nastaje iz jezične igre i iskoraka iz uobičajene svakodnevne logike. Zaigrane neobičnosti, bizarnosti koje čitateljev fokus neprestano iznenađuju i prebacuju uz pomoć jezičnih sredstava - izbora leksika i sintaksom, ovu knjigučine zanimljivom i za odrasle  čitatelje.

27.

Hawort-Booth, Emily
Kralj koji je zabranio mrak / [Emily Haworth-Booth] ; prijevod Anda Bukvić Pažin. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 28 cm
Princ koji se poput mnoge djece boji mraka, kad postane kralj iskoristi svoju moć i zakonom zabrani mrak u cijelom  kraljevstvu. Njegovu manipulaciju stanovnici kraljevstva nakon nekog vremena složno odbace, a kralj na kraju priče pronađe jednostavno rješenje svojih strahova. Nagrađivanu priču o važnosti mraka, ali i pobuni protiv vlasti radi ostvarivanja vlastitih egzistencijalnih prava, napisala je suvremena    britanska autorica i ilustratorica knjiga i stripova za djecu i odrasle,
prosvjetna djelatnica i građanska  aktivistica.

28.

Hitrec, Hrvoje, 1943-
Luka od Sigeta : roman za mladež / Hrvoje Hitrec ; oslikao Jenio Vukelić ; pogovor Dubravka Težak. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 173 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka za poticanje čitanja ; sv.   8)
Radnja povijesno-pustolovnog romana za mlade smještena je u 16. stoljeće i obrađuje poznate povijesne događaje vezane uz opsadu Sigeta. Prati dvanaestogodišnjeg dječaka Luku, sina imućnog trgovca, koji nakon pada Sigeta biva zarobljen, a život mu poštedi Mehmed-paša Sokolović. Međutim, Luka od Turaka dobiva  zadatak...

29.

Hockney, David, 1937-
Povijest slika za djecu / David Hockney, Martin Gayford ; ilustracije Rose Blake ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 128 str. : ilustr. ; 29  cm
Knjiga o povijesti slika izašla je iz pera jednog od najpriznatijih umjetnika našeg doba Davida Hockneyja i likovnog kritičara Martina Gayforda, te ubrzo dobila posebnu nagradu žirija na Sajmu dječje knjige u Bologni. Autori povijesti slika i vizualne umjetnosti ne pristupaju linearno, već po tematskim cjelinama u kojima obrađuju osnovne umjetničke pojmove i pojave, potkrepljujući ih brojnim primjerima iz povijesti slikarstva. Knjiga je namijenjena starijem osnovnoškolskom   uzrastu.

30.

Holcer, Renata, 1948-
Kako su nastale cice mace : prema motivu poljske narodne pripovijetke / tekst, crteži i naklada Renata Holcer. -   Sisak
: vlast. nakl., 2019. - 36 str. : ilustr. ; 24  cm
Priča o vrbi koja je željela procvjetati i njezinom prijateljstvu s okolnim životinjama. Vrba poseban odnos razvija s mačkom i njezina tri mačića kojima će pomoći u jednoj nestašnoj pustolovini. Autorica je priču, nastalu prema motivu poljske      narodne pripovijetke, sama  ilustrirala.

31.

Huljić, Vjekoslava, 1963-
Moj Titanic ne tone / Vjekoslava Huljić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 212 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Vjekoslava Huljić za mlade)
Autorica u romanu za mlade govori o suvremenim, aktualnim temama kao što su emigracije i izbjegličke krize te o prihvaćanju različitosti i toleranciji. Djevojčica Lejla se u bijegu s roditeljima prema zapadnim zemljama, našla u Splitu. U njezinoj nesretnoj situaciji pomažu joj lokalna  djeca.

32.

Jansson, Tove, 1914-2001
Opasno ljeto u Mumindolu / Tove Jansson ; sa švedskoga prevela Željka Černok. - Zagreb : V.B.Z., 2019. - 145 str ; 20 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj. 5)
Obitelj Mumin vesela su okruglasta stvorenja koja sa svojim prijateljima složno žive u Mumindolu u skladu s prirodom. Jednog lipnja probudila se planina u blizini Mumindola i počela je rigati vatru, a spokojni Mumindol preplavila je voda. Mumini su morali potražiti novi dom i naišli su na plutajuću kuću koja je prije poplave bila kazalište. Autorica ovim romanom poručuje da se svatko može naći u novim okolnostima, ali im    treba prići hrabro i pozitivno, baš kao i Mumini.

33.

Joyce, Melanie
Velika avantura maloga pingvina / tekst Melanie Joyce ; ilustracija Gareth Llewhellin ; preveo Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [24] str. : ilustr. ; 24  cm
Mali pingvin je na savjet galeba potražio avanturu kako se ne bi više dosađivao. Upoznao je puno novih prijatelja, ali i strašnog morsko psa i glasnog lava. Na kraju mu je nedostajala dosada pa se na leđima kita vratio doma. Slikovnica je namijenjena predškolskoj dobi. Na naslovnici knjige nalazi se okrugli, prozirni prozor ispunjen gelom i    zvjezdicama.

34.

Joyce, Melanie
Vlak / tekst Melanie Joyce ; ilustracija Jo Moon ; priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [10] str. : ilustr. ; 14x20 cm
Slikovnica - igračka za najmlađe, Izrezana je u obliku lokomotive, s dodanim kotačićima. Osim igre i zabave, djeci nudi mogućnost usvajanja osnovnih pojmova o  vlakovima.

35.

Kershaw, Stephen
Mitologija / Steve Kershaw ; ilustracije Victoria Topping ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 111 str. : ilustr. ; 35 cm
Bogato ilustrirana enciklopedija starogrčke mitologije namijenjena djeci starije školske dobi. Sadrži prikaz pedeset grčkih bogova i božica, smrtnika i čudovišta, te mitove o Heraklovim zadaćama, Odiseju, Trojanskom ratu i Argonautima. Uz pregledne osnovne podatke o mjestu prebivanja, izgledu i ulozi pojedinih bogova, autor donosi i simpatične zanimljivosti  koje bogovima i junacima daju osobine običnih smrtnika. Živopisne ilustracije britanske umjetnice Victorie Topping još više dolaze do izražaja zahvaljujući velikom formatu  knjige.

36.

Kinney, Jeff, 1971-
Gregov dnevnik : kasno paljenje / Jeff Kinney ; [preveo s engleskoga Ozren Doležal]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 220 str. : ilustr. ; 19 cm
Jedanaesti roman iz serijala o dječaku Gregu Heffleyu i njegovim urnebesnim dogodovštinama. Umišljajući kako ga potajno snimaju za televizijsku emisiju, Greg svako malo pokušava izvesti nešto zabavno. Zbog maminih kritika da previše vremena provodi pred TV-om i videoigrama, istražuje nove aktivnosti u školi kao što su: poetska grupa, specijalna grupa Prvaci,   školski orkestar... Kako ga ništa od toga nije proslavilo odlučio je s prijateljem Rowleyjem snimiti horor film uoči Noći    vještica. Iako je snimanje filma prošlo neslavno, Rowley je uživao u novostečenoj slavi jer ga je televizijska ekipa snimila   kako ga vatrogasci "dramatično spašavaju" sa stabla. Roman je napisan u formi dnevničkih zapisa, uz originalne ilustracije autora.

37.

Klenovšek Musil, Manica, 1974-
Slon Stanko / Manica K. Musil ; sa slovenskoga prevela Vladimira Velički. - Zagreb : Kašmir promet, 2019. - [26] str. : ilustr. ; 23 cm
Priča o slonu Stanku koji je volio pričati priče, ali ga nitko nije volio slušati. Njegove su priče bez glave i bez repa, neki čak kažu i da su nezanimljive te sve životinje bježe od njega. U svojoj potrazi za nekim kome bi pričao, Stanko nije primjetio da ipak ima jednog malog slušača koji jedva čeka da čuje njegove priče. Tko to voli slušati priče slona Stanka, saznajte u slikovnici namijenjenoj djeci predškolske  dobi.

38.

Kovačević, Hrvoje, 1966-
Tajna malog brata / Hrvoje Kovačević ; ilustrirala Branka Hollingsworth Nara ; pogovor Dubravka Težak. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 165 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka za poticanje čitanja ; sv.   9)
U 16. knjizi Hrvoja Kovačevića koja počinje riječju "tajna", Domagoj Kovačić, junak Tajne ribljeg oka i Tajne mačje šape, dvije godine nakon događaja u tim romanima, vodi naizgled tipičan tinejdžerski život. Međutim, kada se oko njega počnu odvijati neobjašnjivi događaji, Domagoj će krenuti istraživati i otpetljavati zamršeno klupko tajni koje ga   okružuje.

39.

Kozina, Filip, 1981-
Na farmi / tekst Filip Kozina ; ilustracija Fhiona Galloway. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Pogodi tko sam!)
Slikovnica „Na farmi“ (iz serijala Pogodi tko sam!) upoznaje nas uz prozorčiće s domaćim životinjama: ovcom, kravom, pačićima, svinjom i konjem te nam ih opisuje i kroz stihove. Slikovnica je namijenjena najmlađim   čitateljima.

40.

Kozina, Filip, 1981-
Snjegović i dar za Božić / tekst Filip Kozina ; ilustracija Nicola Anderson. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 19 cm
Priča u stihu o Snjegoviću koji mora prije badnje noći pronaći poklon za dragog bijelog medu. Sob, Djed Mraz i vilenjaci su mu pomogli u pripremi dara - saonica sa zvončićima. Slikovnica tvrdih listova namijenjena je najmlađima i pripada zbirci
„Lutkica priča priču, dok pristići je miču“ jer je dio knjige i lutkica za  prst.

41.

Križanović, Marijana, 1977-
U kazalištu / Marijana Križanović ; ilustrirala Lana Hudina. - Zagreb : Eskadrila, 2019. - [21] str. : ilustr. ; 22   cm
Roza je odlaskom na predstavu naučila kako se treba ponašati u kazalištu. Na početku je bila jako uzbuđena i zaboravila   je na bonton, ali je naučila da treba sjediti mirno i da se u loži ne gricka tvrdi   bombon.

42.

Križanović, Marijana, 1977-
U školi / Marijana Križanović ; ilustrirala Lana Hudina. - Zagreb : Eskadrila, 2019. - [21] str. : ilustr. ; 22   cm
Svatko se ponekad osjeća kao Roza. Strah ga je škole i školskih obaveza. Ali, ako školu zamislimo kao čarobno mjesto puno znanja i dobrih prijatelja, sve brige nestaju. "Svaki zadatak riješiti je lako, a petice u torbu uskaču samo   tako".

43.

Krnic, Krešimir, 1964-
Ljekarnik Miško : --- ili zašto veljača ima 29 dana / Dr. Jazbec ; ilustrirala Valentina Supanz Marinić. - Zagreb : Ibis grafika, 2019. - 31 str. : ilustr. ; 26  cm
Ljekarnik Miško, glavni lik priče, živi vrlo organizirano i sve što radi tijekom dana, radi prema točno organiziranom rasporedu. Kada neplanirani događaj promjeni njegov uobičajeni jutarnji raspored, počne se događati niz čudnih i neuobičajenih stvari. Sve krene unatrag – jutarnje pranje zubi, pisanje zadaća, pospremanje stvari… Zbog nastale zbrke, sastali su se mudraci s raznih strana svijeta i odlučili su veljači svake četvrte godine dodati još jedan dan. Priča uz koju djeca na zabavan način mogu naučiti što je prijestupna godina i zašto veljača tada ima 29   dana.

44.

Kroflin, Livija, 1957-
Betlehemska crna ovca / Livija Kroflin ; lutke Anamarija Lenard ; [fotografije Jurica Lenard]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2019. - 29 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Šarena)
Priča o Isusovom rođenju predstavljena nam na originalan način, iz perspektive janjeta koje mu je, ne znajući o kome se radi i usprkos opasnostima, pomoglo da ostane na toplom. Osim priče, originalne su i ilustracije. Likovi su lutke izrađene  od filcane vune.

45.

Kuhl, Anke, 1970-
Sve je to slasno! : o najnajdražim jelima, bljakastim jelima, mirisnim kolačima, prduckanju od graška, užini i drugim delikatesama / Anke Kuhl, Alexandra Maxeiner ; s njemačkoga prevela Sandra Mlađenović. - Zagreb : ArTresor naklada, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 27 cm. - (Mali medvjed ; kolo 4. Jildun, knj.  3)
,,Svi jedemo. Od jutra do sutra. Cijelog života, i to svagdje na svijetu.” Slikovnica o uzgoju, proizvodnji i nabavi namirnica. Autorice na veseo i zabavan način djeci tumače običaje vezane uz pripremu, posluživanje i jedenje hrane, što je slično, a što različito za stolom u domovima širom svijeta. Slikovnica je puna zanimljivosti, a može se čitati i prije i   poslije jela!

46.

Laginja, Višnja
Kako me mama naučila letjeti / Višnja Laginja. - Rijeka : Uliks, 2019. - 16 str. : ilustr. ; 22   cm
Višnja Laginja kiparica je iz Rijeke i na temelju svog sna od prije petnaestak godina odlučuje napisati priču. Autorica je   teksta i ilustracija ove slikovnice, a za razliku od većine autora dječjih slikovnica, u ilustriranju koristi samo crnu i bijelu     boju. Topla je ovo i inspirativna priča o ljubavi majke i djeteta, koji uz majčinu pomoć nauči letjeti. Slikovnica je namijenjena predškolcima i ranijem školskom  uzrastu.

47.

Letović Perčin, Lana, 1982-
Kišni razdraganci / [ilustracije i priča] Lana Letović Perčin. - Zagreb : Dallas, 2019. - [30 ] str. : ilustr. ; 22 cm + 1 CD   +
[1] list s naljepnicama
Poznati domaći glazbeni par, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle snimili su dječji album ,,Kišni razdraganci”, a  dječju glazbenu priču prati i istoimena slikovnica autorice Lane Letović Perčin. ,,Našli smo se u želji da nam svaki dan     bude Ha ha hi hi dan, a za prije spavanja imamo jednu veselu borbu jastuka u Jastučevanju te za kraj Čiča miča i završava  se ova vesela i lijepa priča", poručuju Ivanka i  Mrle!

48.

Letović Perčin, Lana, 1982-
Kišni razdraganci / [ilustracije i priča] Lana Letović Perčin. - [2. izd.]. - Zagreb : Dallas, 2019. - [30] str. : ilustr. ; 22   cm
+ 1 CD
Poznati domaći glazbeni par, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle snimili su dječji album ,,Kišni razdraganci”, a  dječju glazbenu priču prati i istoimena slikovnica autorice Lane Letović Perčin. ,,Našli smo se u želji da nam svaki dan     bude Ha ha hi hi dan, a za prije spavanja imamo jednu veselu borbu jastuka u Jastučevanju te za kraj Čiča miča i završava  se ova vesela i lijepa priča", poručuju Ivanka i  Mrle!

49.

Litchfield, David
Djedov tajni div / David Litchfield ; [prevela s engleskoga Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - [36]   str.
: ilustr. ; 31 cm
Nagrađivani suvremeni britanski autor i u svojoj najnovijoj slikovnici bavi se pitanjima različitosti, prihvaćanja i prijateljstva. Glavni junaci su djed i njegov unuk Billy koji ne vjeruje u postojanje dobrog diva koji pomaže svojim sugrađanima u nevoljama koje ih snađu. Međutim, nitko ga, osim Billyjevog djeda, nije vidio jer se div skriva zbog sablazni koju izaziva  kada bude viđen. Priča završava Billyjevom spoznajom da kolikogod izgledamo različito, zajednička nam je potreba za druženjem, pripadanjem i prijateljima. Autorska slikovnica namijenjena je djeci predškolskog   uzrasta.

50.

Lončar, Nena, 1968-
Najhrabriji miš na svijetu / Nena Lončar ; ilustrirao Marijan Lončar. - Koprivnica : Umjetnička organizacija Kreativna kuća, 2019. - 21 str. : ilustr. ; 21  cm
Još jedna zanimljiva slikovnica na temu da ne moraš biti velik, a da bi bio hrabar. Problemska je to slikovnica o strahu, točnije o krotitelju lavova koji se jako bojao miševa. A maleni mišić Miško koji vješto izbjegava opasne mačke u svojem dvorištu, jednoga dana zaputio se u cirkus kako bi se suočio s najvećom mačkom na svijetu - lavom i njegovim krotiteljem.

51.

Lončar, Nena, 1968-
Riba koja nije umjela plakati / Nena Lončar ; ilustrirao Marijan Lončar. - Krapina : Umjetnička organizacija Kreativna kuća, 2019. - 13 str. : ilustr. ; 21  cm
Slikovnica za najmlađe o suzama...Plačemo kad smo tužni, a plačemo i od sreće. Ribica Alma godinama živi u morskom akvariju i svaki dan joj je isti. U njenom životu nije bilo ni radosti, a ni tuge, pa stoga nije bilo ni suza. Čula je priče o  velikom svijetu i oceanu, te hrabro krenula na put...."Svijet je mjesto vrijedno   suza".

52.

Lovrenčić, Sanja, 1961-
Šest šetnji Slave Raškaj / napisala Sanja Lovrenčić ; ilustrirao Dominik Vuković. - Zagreb : Mala zvona, 2019. - [53]   str.
: ilustr. ; 27 cm
U lirskom prikazu života jedne od naših najpoznatijih i najkarizmatičnijih akvarelistica, upoznajemo se, na pristupačan i   topao način, sa sudbinom talentirane gluhonijeme djevojke. Autorica teksta dočarava svu opijenost mlade umjetničke duše začudnim svijetom koji ju okružuje dok Vukovićeve ilustracije sugestivno dopunjuju tekst i svojim izražajnim koloritom predstavljaju zanimljiv kontrapunkt prozračnim reprodukcijama same Slave, koje su u slikovnici također prikazane. Djelo sadrži i slikaričinu biografiju koja njen kratak život i djelo približava današnjoj mladoj   generaciji.

53.

Lulić, Borna, 1975-
Tajna nestalih igračaka / Borna Lulić, Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirali Kristina i Frano Petruša. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 31 str. : ilustr. ; 22  cm
Mislav nije pospremio igračke, ostavio ih je na terasi i otišao s roditeljima na more. Kad se vratio, igračaka više nije bilo. Kamo su nestale? U ovu kriminalističku priču s poukom uključit će se i policajac Marko. Duhovita i bogato ilustrirana priča namijenjena je djeci vrtićkog uzrasta.

54.

Lysenko, Jurij Vasyl'ovyč, 1958-
Strašna šuma! / Jurij i Darija Lisenko ; [ilustracije Darija Lisenko]. - Zagreb : Edicije Božičević, 2019. - 128 str. : ilustr. ; 24 cm
Zbirka pjesama za djecu i mlade ukrajinskih autora. Otac i kćer iz Ukrajine autori su ove vesele zbirke pisane na      hrvatskom jeziku. Elementi duhovitosti, ironije i sarkazma ističu se u vješto pisanim pjesmicama. Maštovita poigravanja jezikom kroz propitivanje različitih značenja jedne riječi naročito dobrinose duhovitosti i bogatstvu ove zbirke. Uz pjesme na hrvatskom jeziku, u knjizi se može pronaći i nekoliko pjesmica na njemačkom koje je napisala autorica, a ona je ujedno i ilustrirala zbirku. Zbirka je namijenjena djeci osnovnoškolske  dobi.

55.

Majdenić, Valentina, 1976-
Mediji, tekst, kultura / Valentina Majdenić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 191 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
Valentina Majdenić, docentica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ovom je knjigom kroz nekoliko tema pokušala približiti mogući pristup kulturi i medijima u "Nacionalnom kurikulumu nastavnog predmeta Hrvatski jezik". Knjiga je sastavljena od deset poglavlja. Prva poglavlja objašnjavaju osnovne pojmove medija i vrste medija te govore o važnosti medijske kulture u obrazovanju. Potom se   pobliže definiraju
pojmovi televizije i radija, kao i njihova odgojna i obrazovna uloga. Poglavlja o slikovnicama, dječjim časopisima i stripovima ističu važnost njihove uporabe u nastavi te donose i preglede istih. Potom se govori o filmu i igrokazu, a posljednje      poglavlje govori o kulturi i donosi primjere kulturnih događanja namijenjenih   djeci.

56.

Martin, Steve, publicist, 1962-
Akademija za astronaute / napisao Steve Martin ; ilustrirala Jennifer Farley ; [s engleskog preveo Filip Šterc]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 64 str. : ilustr. ; 24 cm + [1] presavijen list s tablom + f4] lista s   naljepnicama
Interaktivna i bogato ilustrirana knjiga obrađuje najvažnije pojmove iz astronomije. Svi pojmovi i situacije praćeni su zadacima i uputama za pokuse. Namijenjena je djeci osnovnoškolskog  uzrasta.

57.

Martin, Steve, publicist, 1962-
Akademija za znanstvenike / napisao Steve Martin ; ilustrirao Essi Kimpimaki ; [s engleskog preveo Dušan Trbojević]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 64 str. : ilustr. ; 24 cm + [1] presavijeni list s tablom + [4] lista s   naljepnicama
Interaktivna knjiga obrađuje važne pojmove i aspekte znanosti, sadrži niz raznovrsnih zadataka i upute za brojne pokuse. Namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta.

58.

Martinac, Anita, 1973-
Kako je Pjev naučio raditi : bajka / Anita Martinac ; ilustrirao Vlado Brkić. - Zagreb : Alfa, 2019. - 35 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Alfine slikovnice)
U maniri tradicionalne bajke, radnja ove priče smještena je u davna vremena, u najmanju kraljevinu na svijetu. Kralj Smisao imao je tri sina: Poleta, Pripeta i Pjeva. Već sama njihova imena govore o različitim osobinama i sklonostima likova, a do zapleta i sukoba doći će radi očeva očekivanja od najmlađeg sina koji pjesmom uveseljava druge, no otac to ne priznaje     kao pravi posao. Kraljević odlazi od kuće kako bi pronašao svoj životni put, no ubrzo shvaća da je upravo njegova pjesma  ono čime drugima najviše pomaže. Ova bajka ukazuje nam na potrebu da njegujemo one stvari u sebi koje nam dobro idu i čine nas sretnim jer ćemo jedino djelujući iz srca pomoći i usrećiti   druge.

59.

Mizielinska, Aleksandra, 1982-
Karte / Aleksandra i Daniel Mizielińscy ; [prijevod Ruđer Jeny]. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2019. - 105 str. : ilustr. ; 38 cm
Atlas od pedeset dvije bogato ilustrirane karte, podijeljen na osam dijelova, namijenjen mlađoj djeci. Opisuje zemlje na svakom kontinentu, no ne opisuje sve zemlje, nego one koje su značajne ili specifične za taj dio svijeta. Na kartama su označeni gradovi, planine, rijeke, karakteristične životinje i biljke za tu zemlju, mjesta od kulturnog značenja, kulturne događaje, granice, ali i druge manje poznate, a zanimljive informacije o toj zemlji ili tom   dijelu svijeta.

60.

Moja škrinja bajki i priča : [čarobna zbirka za svaki  dan]
Moja škrinja bajki i priča : [čarobna zbirka za svaki dan] / [ilustracije Diane Le Feyer] ; [prepričala Melanie Joyce] ; [preveo Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - 176 str. : ilustr. ; 28  cm
Ova zbirka upoznat će mališane i predškolarce sa najljepšim svjetskim bajkama i pričama. Sastoji se od najpoznatijih priča i bajki braće Grimm, Hansa Christiana Andersena i Charlesa Perraulta poput Matovilke, Male sirene i Mačka u čizmama. Zbirka sadrži 23 bajke i priče popraćene  ilustracijama.

61.

Mojih 100 prvih riječi : Božić
Mojih 100 prvih riječi : Božić / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 16  cm
Malena slikovnica tvrdih listova s obiljem crteža, za usvajanje prvih riječi. Tema je Božić, pa će maleni lakše uz pomoć crteža usvojiti pojmove kao što su božićni ukrasi, jaslice, darovi i   slično.

62.

Mojih 100 prvih riječi : godišnja doba
Mojih 100 prvih riječi : godišnja doba / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 16   cm
Malena slikovnica tvrdih listova s obiljem crteža, za usvajanje prvih riječi. Tema su godišnja doba, pa će maleni lakše uz pomoć crteža usvojiti pojmove koji su vezani za tu  temu.

63.

Mojih 100 prvih riječi : svijet oko nas
Mojih 100 prvih riječi : svijet oko nas / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 16   cm
Malena slikovnica tvrdih listova s obiljem crteža, za usvajanje prvih riječi. Maleni će uz pomoć crteža usvojiti pojmove koji su vezani uz njihovu bližu okolinu, kao što su vrt i dvorište, kuhinja... i predmeti koji se u tim prostorijama nalaze.

64.

Mojih 100 prvih riječi : životinje
Mojih 100 prvih riječi : životinje / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - [22] str. : ilustr. ; 16   cm
Malena slikovnica tvrdih listova s obiljem crteža, za usvajanje prvih riječi. Djeca vole životinje, a uz pomoć crteža u ovoj slikovnici lakše će ih naučiti imenovati.

65.

Mrkela, Mirjana, 1955-
Dinosauri nisu nestali / [tekst] Mirjana Mrkela, Sonja Gašperov. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 151 str. : ilustr. ; 24   cm
Knjiga za djecu mlađe osnovnoškolske dobi. Zbirka je to od sedamdesetak dopadljivih pjesmica, s vrlo ležernom i neusiljenom rimom, što povećava dopadljivost i ritmičnost stihova. Vješta je to kombinacija poezije, koju na stranici prate i neke činjenice o dinusaurima...što su jeli, kako su živjeli, koliko su bili brzi, te zašto su nestali, a sve to povezano je i sa mnogim drugim zanimljivostima, koje proizlaze iz samih stihova, tako da zajedno čine zanimljivu, poticajnu i maštovitu zbirku.

66.

Muršić, Miljenko, 1954-
The Sladoleds / Miljenko Muršić ; ilustrirao Matija Pisačić. - Zagreb : Alfa, 2019. - 111 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
U ovom romanu za mladež susrećemo dva para likova - Ivu i Mirana te Anu i Mislava koji su povezani prijateljstvom, ali i skrivenim simpatijama. Kroz niz duhovitih zgoda opisani su muško-ženski odnosi i stereotipi u tinejdžerskoj dobi. Motiv  koji se proteže kroz čitav roman je i rock glazba jer jedan lik želi postati rock glazbenik kako bi se svidio svojoj simpatiji.

67.

Nikolčić, Melita
Rođendan Mede Brunde / Melita Nikolčić ; [ilustracije Bojan Nikolčić]. - Pula : Fantastic Tech, 2019. - [36] str. : ilustr. ; 21X23 cm
U jednoj šumi medo Brundo priprema rođendansko slavlje i pozvao je sve svoje šumske prijatelje. Priča je to za najmlađe o prijateljstvu, zajedništvu i ljubavi. Pisana je velikim tiskanim slovima što će malenima olakšati samostalno   čitanje.

68.

Oldland, Nicholas, 1972-
I sob se želi zabavljati / Nicholas Oldland ; [s engleskog prevela i prilagodila Nataša Ozmec]. - Zagreb : Planetopija, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka  Dodo)
Pustolovna i duhovita autorska slikovnica, s već poznatim likovima kanadskog ilustratora, progovara o uživanju u životu. Plahi sob izbjegava sve uzbudljive aktivnosti, te je pasivni promatrač svojih prijatelja koji se zabavljaju u igrama na otvorenom. Nakon brodoloma i u nuždi da preživi na pustom otoku, sob se ne prepušta očaju, već se hrabro suočava s brojnim izazovima. Ni ne primjetivši, počeo je uživati upravo u onim stvarima koje je prije izbjegavao. Slikovnica o nesputanom življenju namijenjena je djeci predškolskog  uzrasta.

69.

Panfilova, Ekaterina Vladimirovna, 1978-
Buuu / [prema priči Ekaterine Panfilove prilagodio i prepričao Kašmir Huseinović] ; [ilustracije Ekaterina Panfilova] ; [s ruskog prevela Gordana Matolek]. - Zagreb : Dječja knjiga, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 23  cm
Buuu je mali patuljak budilica koji živi sa svojim djedom, mačkom Žukom i mračnom sjenom u Podmostju. Nema bića   kojeg patuljci budilice nisu pokušali prestrašiti. Međutim malenom Buuu još ni jednom nije pošlo za rukom da nekoga prestraši. Negova gljiva truležica gnjiluška, koja zasvijetli tek kada prvi puta nekoga prestrašite, još uvijek nije zasvijetlila. Zbog toga je Buuu jako tužan. Hoće li uspjeti prestrašiti nekoga i upaliti svoju gljivu saznajte u slikovnici namijenjenoj djeci predškolske dobi.

70.

Pernjak, Darko, 1967-
Pod bedemom : priča iz stare Koprivnice / Darko Pernjak ; ilustrirao Damir Facan Grdiša. - Zagreb : Alfa, 2019. - 59  str.
: ilustr. ; 23 cm. - (Knjiga za mladež)
Pripovijest nam predstavlja zanimljivu zgodu nadahnutu koprivničkom srednjovjekovnom poviješću. Glavni likovi nisu vitezovi    i princeze, kako to obično biva u srednjovjekovnim pričama, već korpar Štef i njegov patak Gagan čiji će se put ispreplesti s dolaskom kralja Heldebarda i kraljice Helene u Koprivnicu. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolskog   uzrasta.

71.

Pilić, Sanja, 1954-
Maša i zoološki vrt / Sanja Pilić ; ilustrirao Niko Barun. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 45 str. : ilustr. ; 21 cm Serijal knjiga o radoznaloj i zaigranoj djevojčici Maši, djeca rado čitaju, a idealan je za početnike u čitanju, zbog   većih
slova i ilustracija u boji. Maša jako voli životinje i sretna je što živi u gradu koji ima zoološki vrt u koji ona rado odlazi i svaki put doživljava neka nova uzbuđenja i doznaje nešto novo i zanimljivo o   životinjama.

72.

Pilić, Sanja, 1954-
Miš Pero i mačka Liza / napisala Sanja Pilić ; ilustrirala Andrea Petrlik Huseinović. - Zagreb : Dječja knjiga, 2019. - 29 str. : ilustr. ; 24 cm
Miš Pero i mačka Liza ostali su sami nakon što je njihova gazdarica zauvijek otputovala u drugi grad. Kako bi promjenili situaciju u kojoj su se našli, odlučili su zajedno otići na put i pronaći novi dom. Putovali su od grada do grada, ali ni jedan  nije bio po njihovoj mjeri sve dok napokon jednoga dana nisu stigli u Zagreb. Hoće li Zagreb zaista postati novi dom naših junaka saznajte u slikovnici namijenjenoj djeci predškolske  dobi.

73.

Pilkey, Dav, 1966-
Kapetan Gaćeša i senzacionalna saga o sir Smradonji / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 206 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Kapetan  Gaćeša)
Dvanaesta knjiga iz serije o Kapetanu Gaćeši. U ovom nastavku Marko i Darko i njihovi dvojnici, Jučerašnji Marko i Darko moraju spasiti čitavi planet! Gnjus je osmislio metodu kontrole uma koja učenike pretvara u poslušnu, pozornu i savršenu djecu.
Dan Pilkey je za ,,Kapetana Gaćešu” dobio nagradu ,,Disney Adventures Kids’ Choice  Award”s.

74.

Pisac, Ana, 1987-
Kaštelanska potraga / Ana Pisac-Serezlija ; ilustrirala Marsela Hajdinjak. - Zagreb : Alfa, 2019. - 107 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež)
Idiličan život magarca Mate, u Zoološkom vrtu Marjan, naglo se prekida zatvaranjem istog. Po prvi put u svom životu Mate se suočava sa činjenicom da ne zna tko je i odakle je. Susret s magaricom Rozom i njezina ideja da krenu u potragu za mjestom njegovog rođenja, dvoje novih prijatelja odvodi u avanturu života. Na svom putu upoznaju svih sedam Kaštela, te kulturne, povijesne i zemljopisne bisere dalmatinskog kraja. Ali kroz razgovor o  obitelji, prijateljstvu i osjećajima koji se kriju u svakome od njih, njihova potraga postaje još veća. Neke stvari su ih rastužile, neke razveselile, no spoznaja da je pravo blago imati prijatelja i obitelj, koja je uz nas i kad nije s nama, ove hrabre pustolove dovest će na pravu adresu.

75.

Pjevaj, pleši, igraj se!
Pjevaj, pleši, igraj se! / [prepjevala i uredila Karla Bareta Grgić]. - Zagreb : Egmont, 2019. - [10] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Disney Miki)(Sviraj i pjevaj)
Zvučna glazbena slikovnica s glavnim Disneyjevim likovima koja sadrži tekstove jednostavnih pjesmica i njihovu glazbenu podlogu. Glazba za svaku pjesmicu aktivira se pritiskom na označeno   dugme.

76.

Pongrašić, Zoran, 1961-
Smrdljivi Martin / Zoran Pongrašić & Bob Živković. - Zagreb : Knjiga u centru, 2019. - 17 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Vrata u priču)
Glavni lik priče o prihvaćanju različitosti, toleranciji i prijateljstvu je Smrdljivi Martin s kojim se nitko u vrtu ne želi igrati zato što smrdi. Pisac ove duhovite priče pronaći će način da Smrdljivi Martin ipak nađe prijatelje, sreću i ljubav svog   života.

77.

Priče s farme
Priče s farme / [ilustracije Gill Guile] ; [prijevod s engleskog Ines Virč]. - Zagreb : Begen, 2019. - 64 str. : ilustr. ; 32   cm
Slikovnica za djecu koja uče čitati pisana je velikim slovima i prepuna bogatih ilustracija. Knjiga sadrži priče o praščićima, slikama u oblacima, psećoj spasilačkoj službi, lisici, proljetnom čišćenju, ljetnom izletu, jutarnjoj budilici iliti pijevcu i    mnoge druge.

78.

Prve riječi
Prve riječi / ilustracije Martina Hogan ; prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2020. - [12] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Beba voli)
Slikovnica za najmlađe o osnovnim pojmovima s jednostavnim ilustracijama i   prozorčićima.

79.

Rajki, Igor, 1965-
Jednom / Igor Rajki, Krešimir Zimonić. - Zagreb : Mala zvona, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 22   cm
Pisac se naizgled nikako ne može odlučiti o čemu da piše. Skače s jednog motiva na drugi jer mu onaj raniji nije bio dovoljno dobar. Međutim, upravo te kratke crtice koje brzo napušta postaju kratke priče   različitih tema.

80.

Ransom, Heather S.
Zelena / Heather S. Ransom ; [prijevod s engleskoga Sanja Petriška]. - Samobor : VF Libris, 2019. - 278 str. ; 21   cm
Calyssa je upravo prošla proces Poboljšanja te će napokon postati Zelena. Postati Zelen najbolja je stvar koja se nekome može dogoditi. Uz to dolazi ugled, status i potvrda da se doprinosi društvu, a to je sve o čemu netko kao Calyssa može sanjati. No ipak, neće svi postati Zeleni. Dok neki nemaju priliku, postoje i oni koji sami ne žele biti Zeleni. Što je s njima i zašto bi uopće netko odlučio ostati "prirodan" i odbio biti dio poboljšanih GMO ljudi? Da li boja kože može odrediti    vrijednost čovjeka i ljudske duše? Pred Calyssom se nalaze veliki izazovi i napete situacije u kojima će otkriti neočekivano. SF roman namijenjen je mladima više osnovnoškolske i srednjoškolske  dobi.

81.

Roje Miličević, Lana, 1981-
Ribe na drveću / Lana Roje Miličević ; ilustrirala Hana Lukas Midžić. - Zagreb : Iris Illyrica, 2019. - 77   str. : ilustr. ; 24
cm
Dječak Jure je jednoga običnog dana doživio najneobibičniji i najčudesniji dan u svom životu. Od kako se ujutro probudio u svome stanu, jednostavno ništa nije bilo kako je trebalo biti. Njegov jastu, pa zatim četkica, pa kiseli karstavac iz sendviča,    te drugi predmeti u njegovom stanu su oživjeli. Svi oni kad su progovorili nakon godina šutnje imali su štošta za reći malom Juri. Zanimljiva je to slikovnica za najmlađe o mašti, uz pomoć koje možemo živjeti u svijetu punom čarolija i vidjeti svašta, pa i "ribe na drveću".

82.

Rundek, Melita, 1961-
Moj tata Plavac / Melita Rundek ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019. - 189 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Melita Rundek za mlade)
Plavac je policajac, glava obitelji, čvrsta i principijelna očinska figura. Uvijek je pravedan, u svom poslu i kod kuće, no djeci   je katkad njegove pravednosti previše. Saša bi novi mobitel, Sanja bi novu odjeću i život na visokoj nozi, a Vedran,  najmlađi, samo želi da njegova obitelj živi skladno. Ionako tešku obiteljsku situaciju dodatno pogoršava incident na poslu - Plavac odluči kazniti šesnaestogodišnjaka za volanom koji je, pokazalo se, sin moćnog i bogatog kriminalca te se ovaj   odluči osvetiti njemu i njegovoj obitelji. Priča je ovo o pravdi i nepravdi, pričana iz perspektiva djece koja na različit način doživljavaju nastalu situaciju i postupke  oca.

83.

San o letenju : interaktivna 3D  knjiga
San o letenju : interaktivna 3D knjiga / [prevoditelj Dario Hrupec] ; [urednik Goran Bakun]. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - 63 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Klikni i nauči)(Učenje za  budućnost)
Iz serije ‘’Klikni i nauči’’ dolazi još jedna interaktivna 3D knjiga s temom letenja. Ovaj edukativni priručnik ukratko donosi povijest zrakoplovstva te govori o najvažnijim letjelicama, od Da Vincijevog letećeg stroja do Airbusa A380. Također, priručnik ide ‘’do beskraja i dalje’’ pa tako opisuje najvažnije događaje pri istraživanju svemira te donosi činjenice o svemirskim letjelicama. Priručnik omogućuje oživljavanje stranica knjiga uz pomoć trodimenzionalnih animacija do koji se dođe očitavanjem QR koda u kutevima stranica. Popraćen je ilustracijama te namijenjen starijoj osnovnoškolskoj dobi.

84.

Saumande, Juliette
Oliver Twist : prema romanu Charlesa Dickensa / tekst Juliette Saumande ; ilustracije Daniela Volpari ; [prevela s francuskoga Maja Ručević]. - Zagreb : Znanje, 2019. - [40] str. : ilustr. ; 31  cm
Slikovnica o Oliveru Twistu pisana prema romanu Charlesa Dickensa. Oliver Twist devetogodišnje je siroče kojeg životne nedaće prate od rođenja. Nakon što biva otjeran iz sirotišta u kojem mu je ionako bilo nepodnošljivo, počinje učiti zanat
kod pogrebnika, gospodina Sowerberrya. Lagodniji život pokvari mu šegrt Noa pa se jednog jutra zaputi pješice do Londona gdje nesvjesno postaje vješti lopov u družbi zloglasnog Fagina. Uz nešto uspona i podosta padova u Oliverovom životu,    priča ipak ima sretan kraj. Slikovnica je popraćena ilustracijama talijanske ilustratorice Daniele   Volpari.

85.

Scheffler, Axel, 1957-
Božićno drvce / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - [Velika Gorica?] : Planet Zoe, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 23  cm.
- (Pip i Popi)
Pip i Popi ukrašavaju božićno drvce domaćim medenjcima koji misteriozno nestaju. Odjednom Pipu nije dobro. Popi se zabrine za njega. Pred najmlađim je čitateljima još jedna šaljiva priča iz serijala o Pipu i Popi u kojoj djeca uče ukrašavati bor, brojati do pet i biti iskreni.

86.

Scheffler, Axel, 1957-
Dan na plaži / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - [Velika Gorica?] : Planet Zoe, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Pip je na plaži upoznao novog prijatelja s kojim se cijeli dan igrao. Zbog toga se Popi osjećala napušteno i tužno jer se nije mogla uklopiti u njihove igre. Ipak, oni shvate da mogu i zajedno igrati i dijeliti   igračke.

87.

Scheffler, Axel, 1957-
Strašno čudovište / Axel Scheffler ; [prevela Dunja Flegar]. - [Velika Gorica?] : Planet Zoe, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Pip i Popi)
Vani je padala kiša i mišica Popi se dosađivala. Odlučila je ispeći kolač. Odjednom se pojavilo strašno čudovište! Popi se jako prestrašila, ali je shvatila da je to zapravo prerušeni Pip, njezin   prijatelj!

88.

Schoenwald, Sophie, 1980-
Veliko pranje zuba u zoološkom vrtu / Sophie Schoenwald, Günther Jakobs ; [prevela i uredila Dunja Flegar]. - [Velika Gorica?] : Planet Zoe, 2019. - [28] str. : ilustr. ; 29 cm
Duhovita i edukativna priča bavi se higijenskim navikama, odnosno važnošću pranja zubi. Budući da je slikovnica  namijenjena djeci predškolskog uzrasta, kao glavni likovi pojavljuju se životinje iz zoološkog vrta koje su prestale prati svoje zube. Sjajna ideja koje će se dosjetiti upravitelj vrta rezultirat će blistavim životinjskim osmijesima, te premorenim Iglicom Ježićem koji postaje izuzetno učinkovita četkica za  zube.

89.

Snježno kraljevstvo II
Snježno kraljevstvo II / prijevod Anđela Milinović Hrga. - Zagreb : Egmont, 2019. - 62 str. : ilustr. ; 30 cm. -   (Disney)
Bajkovita priča iz Začarane šume nastala prema filmskoj Disneyevoj uspješnici. Ana i Elza dvije su nerazdvojne sestre koje pokušavaju spasiti Snježno kraljevstvo, te odlaze prema dalekom sjeveru. Na tom putovanju pronaći će nove prijatelje i doživjeti brojne pustolovine.

90.

Souillé, Laurent, 1974-
Azuro i vještica / napisali Laurent i Olivier Souillé ; ilustrirao Jérémie Fleury ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 22 cm
Azuro, plavi zmaj koji riga vodu, se razbolio. Počeo je rigati vodu. No kako je bio seoski vatrogasac, zabrinuo se da ga seljani više neće voljeti bude li rigao vatru te je stoga odlučio da neće nikome odati svoju tajnu. No istina se ubrzo otkrila i seoski načelnik ga je posalo vještici Pustuli da mu pomogne. No ni kod vještice Pustule nije sve išlo kako   treba.
Problemska slikovnica koja je namijenjena maloj djeci, a bavi se temom  laganja.

91.

Souillé, Laurent, 1974-
Azuro plavi zmaj / napisali Laurent i Olivier Souillé ; ilustrirao Jérémie Fleury ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 22 cm
Problemska slikovnica za najmlađe. Na djeci prihvatljiv način slikovnica govori o Williamsovom sindromu - rijedak genetski poremećaj, od kojega boluju tisuće djece diljem svijeta. Azuro je zmaj koji nije poput ostalih, on ne riga vatru nego vodu... i zbog toga trpi izrugivanja drugih zmajića iz svoje škole, no odlaskom u nepoznato otkrit će da upravo njegova različitost može postati njegova snaga.

92.

Souillé, Laurent, 1974-
Azuro u potrazi za Pipijem / napisali Laurent i Olivier Souillé ; ilustrirao Jérémie Fleury ; prevela s francuskoga Mirna Šimat. - Zagreb : Znanje, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 22  cm
Azuru je rođendan i jako je tužan jer izgleda da su svi njegovi prijatelji zaboravili na njegov rođendan, čak i njegov najbolji prijatelj ptić Pipi. Slijedeći tragove Azuro krene u potragu za svojim prijateljem, a u potrazi mu se   priduži djevojčica Lili.
Problemska slikovnica koja je namijenja maloj djeci, a bavi se temom  prijateljstva.

93.

Svijet na crtama vremena : od mamuta do svjetskih  ratova
Svijet na crtama vremena : od mamuta do svjetskih ratova / [autori Laura Buller ... et al.] ; [preveli s engleskoga Marija Perišić i Ruđer Jeny]. - Zagreb : Znanje, 2019. - 320 str. : ilustr. ; 31  cm
Povijesni prikaz najvažnijih događaja ljudskog djelovanja, od nastanka i nestanka kraljevstva ili država, pojave određenih sukoba i revolucija, ali i znanstvenih, te umjetničkih postignuća, na pregledan i grafički zanimljiv način predočen je kroz vremenske lente. Iznesene činjenice podijeljene su u šest cjelina: Prapovijest, Stari svijet, Srednjovjekovni svijet, Doba istraživanja, Doba revolucija i Suvremeni svijet, od kojih svaka obiluje fascinantnim i više ili manje poznatim povijesnim pojedinostima. Priručnik je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, te   srednjoškolcima.

94.

Šesto, Silvija, 1962-
Kraljica Kopriva / Silvija Šesto ; oslikala Mirna Sišul. - Zagreb : Naklada Semafora, 2019. - 21 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Šarena)
Na jednoj prekrasnoj livadi živjela je najljepša kopriva na cijelom svijetu. No, nije bila baš dobra kopriva, već ohola. Zbog toga je druge koprive baš i nisu voljele. Na livadi se održavao izbor za najljepšu koprivu, no sve je bilo mračno i tužno.
Mala, kopriva koja se pobunila protiv ohole kraljice koprive otjerana je na drugu livadu. Iako tužna, ubrzo shvaća da su joj potočnice drage prijateljice. No, ohola kraljica kopriva shvaća pomalo kako je na njezinoj livadi pusto bez koprive Male.
Ostale koprive predlože kraljici da se kopriva Mala vrati na svoju livadu, a ova to s oduševljenjem prihvati.

95.

Šumberac, Manuel, 1988-
Potraga / Manuel Šumberac. - Zagreb : Profil knjiga, 2019. - [44] str. : ilustr. ; 22x30  cm
Jedan je nemiran pas izašao iz svoje kućice i započeo svoju potragu. Kako niša nije pronalazio, u pomoć mu je priskočio i drugi pas iz susjedstva. I treći. I četvrti. Odjednom ih je bilo prepuno dvorište. Što su izgubili i što su pronašli, otkrije u    novoj slikovnici nagrađivanog ilustratora i animatora Manuela  Šumberca.

96.

Vađić, Nina, 1973-
Mala stvar za veliko djelo / Nina Vađić, Ana Kadoić. - Zagreb : Sretno Srce, 2019. - [54] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Šareni klobook)
Priča za starije predškolce o jednoj velikoj zbrci oko tajanstvenog paketa. Paket je bio namijenjen stanovnicima jedne šume: Cvrčku, Vjeverici, Puhu, Ježu i Medvjedu, a neobičan sadržaj paketa je zapravo ujedinio životinje i pomogao te olakšao život jednom starom  stanovniku.

97.

Vađić, Nina, 1973-
Svako zlo za neko dobro / Nina Vađić, Ana Kadoić. - Zagreb : Sretno Srce, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Šareni klobook)
Mali puh, probudio se dobre volje i krenuo u šetnju šumom. Ispod bora u kojem je živjela Vjeverica ugledao je vrč pun meda. Uhvatio ga je u želji da ga ponese do ulaza, ali vrč se zaljuljao, pao i razbio se, a maleni puh preplašio se i pobjegao... tako započinje slikovnica za najmlađe s važnom životnom porukom, a to je da često i dobre namjere mogu donijeti nepoželjne ishode. No to nas ne smije spriječiti da i dalje djelujemo u službi   dobra.

98.

Vrhovac, Yvonne, 1940-
Izazovi učenja stranoga jezika u osnovnoj školi / Yvonne Vrhovac i suradnice. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019. - 503 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada  Ljevak)
Knjiga je izvorno znanstveno djelo kojim se promiče nastava stranih jezika u osnovnoj školi u skladu s općim europskim nastojanjima.Namijenjena je prije svega nastavnicima stranih jezika, ali i drugim stručnjacima poput lingvista, psihologa, a može poslužiti i studentima. Rezultat je suradnje teoretičara glotodidaktičara i praktičara u nastavi stranog jezika i vrijedan   je doprinos razumijevanju, organizaciji, realizaciji i unapređenju nastavnog procesa u osnovnoj   školi.

99.

Vuković, Aljoša, 1970-
Zagonetke s planeta Lumen / Aljoša Vuković ; ilustrirao Davor Schunk. - Zagreb : Kulturbunt, 2019. - 40 str. : ilustr. ;  21
cm
Bogata zbirka duhovitih stihovanih zagonetaka namijenjena osnovnoškolcima i svima koji vole zagonetke. Obogaćena je šaljivim ilustracijama.

100.

Walker, Anna, 1970-
Cvjetić / Anna Walker ; prijevod Marija Ott Franolić. - Zagreb : Školska knjiga, 2019. - [32] str. : ilustr. ; 29  cm
Jednostavno pisana, ali snažne poruke o povezanosti čovjeka i prirode, priča nas uvodi u svijet djevojčice Mare koji se znatno promijenio njenim preseljenjem u grad. Navikla na svoj vrt, Mara u novom okruženju traži zelenu oazu, ali ju isprva  ne pronalazi, do trenutka kada će slučajno naletjeti na prekrasan izlog ispunjen raznim biljkama, a koji će ju potaknuti da stvori vlastiti komadić zelenila u svom novom stanu. Autorska slikovnica nježnih akvarel ilustracija namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.

101.

Watterson, Bill, 1958-
Calvin i Hobbes / Bill Watterson ; [prijevod Darko Macan]. - Zagreb : Fibra, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Calvin i Hobbes : zbirka stripova o Calvinu i Hobbesu Billa Wattersona ; knj.  1)
Ovo je jedna od ukupno 18 do sada u svijetu objavljenih knjiga stripa "Calvin i Hobbes" koji je izlazio od 1985. do 1995. godine u više tisuća novina i časopisa širom svijeta. U Hrvatskoj je ovaj strip izlazio u "Jutarnjem listu" devedesetih godina prošloga stoljeća. Glavni junaci su šestogodišnji dječak Calvin s američkoga sjeverozapada i njegov plišani tigar Hobbes kojega Calvin vidi kao živoga tigra s kojim se druži i razgovara. Calvinovo prijateljstvo s Hobbesom, svakodnevni život i događanja u školi i kući, u koji su uključeni njegovi roditelji, drugi odrasli i vršnjaci, njegov jedinstveni pogled na sve njih i na šire društveno okruženje, u ovoj su knjizi prikazani nizom duhovitih, kratkih epizoda. Strip je namijenjen djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

102.

Watterson, Bill, 1958-
Čudobića s drugog svijeta / Bill Watterson ; [prijevod Darko Macan]. - Zagreb : Fibra, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Calvin i Hobbes : zbirka stripova o Calvinu i Hobbesu Billa Wattersona ; knj.  4)
Ovo je jedna od ukupno 18 do sada u svijetu objavljenih knjiga stripa "Calvin i Hobbes" koji je izlazio od 1985. do 1995.  godine u više tisuća novina i časopisa širom svijeta. U Hrvatskoj je ovaj strip izlazio u "Jutarnjem listu" devedesetih godina prošloga stoljeća. Glavni junaci su šestogodišnji dječak Calvin s američkoga sjeverozapada i njegov plišani tigar Hobbes kojega Calvin vidi kao živoga tigra s kojim se druži i razgovara. Calvinovo prijateljstvo s Hobbesom, svakodnevni život i događanja u školi i kući, u koji su uključeni njegovi roditelji, drugi odrasli i vršnjaci, njegov jedinstveni pogled na sve njih i na šire društveno okruženje, u ovoj su knjizi prikazani nizom duhovitih, kratkih epizoda. Strip je namijenjen djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

103.

Watterson, Bill, 1958-
Na Yukon! / Bill Watterson ; [prijevod Darko Macan]. - Zagreb : Fibra, 2019. - 126 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Calvin i Hobbes : zbirka stripova o Calvinu i Hobbesu Billa Wattersona ; knj.  3)
Ovo je jedna od ukupno 18 do sada u svijetu objavljenih knjiga stripa "Calvin i Hobbes" koji je izlazio od 1985. do 1995.  godine u više tisuća novina i časopisa širom svijeta. U Hrvatskoj je ovaj strip izlazio u "Jutarnjem listu" devedesetih godina prošloga stoljeća. Glavni junaci su šestogodišnji dječak Calvin s američkoga sjeverozapada i njegov plišani tigar Hobbes kojega Calvin vidi kao živoga tigra s kojim se druži i razgovara. Calvinovo prijateljstvo s Hobbesom, svakodnevni život i događanja u školi i kući, u koji su uključeni njegovi roditelji, drugi odrasli i vršnjaci, njegov jedinstveni pogled na sve njih i na šire društveno okruženje, u ovoj su knjizi prikazani nizom duhovitih, kratkih epizoda. Strip je namijenjen djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

104.

Watterson, Bill, 1958-
Pod posteljom nešto slini / Bill Watterson ; [prijevod Darko Macan]. - Zagreb : Fibra, 2019. - 127 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Calvin i Hobbes : zbirka stripova o Calvinu i Hobbesu Billa Wattersona ; knj.  2)
Ovo je jedna od ukupno 18 do sada u svijetu objavljenih knjiga stripa "Calvin i Hobbes" koji je izlazio od 1985. do 1995.  godine u više tisuća novina i časopisa širom svijeta. U Hrvatskoj je ovaj strip izlazio u "Jutarnjem listu" devedesetih godina prošloga stoljeća. Glavni junaci su šestogodišnji dječak Calvin s američkoga sjeverozapada i njegov plišani tigar Hobbes kojega Calvin vidi kao živoga tigra s kojim se druži i razgovara. Calvinovo prijateljstvo s Hobbesom, svakodnevni život i događanja u školi i kući, u koji su uključeni njegovi roditelji, drugi odrasli i vršnjaci, njegov jedinstveni pogled na sve njih i na šire društveno okruženje, u ovoj su knjizi prikazani nizom duhovitih, kratkih epizoda. Strip je namijenjen djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

105.

Zlatne bajke za sva vremena : [čarobna zbirka za lijepo  djetinjstvo]
Zlatne bajke za sva vremena : [čarobna zbirka za lijepo djetinjstvo] / [ilustracije Melissa Webb ... et al.] ; [prepričao Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2019. - 186 str. : ilustr. ; 29  cm
Ova prekrasno ilustrirana zbirka sadrži osam poznatih svjetskih bajki i priča kao i adaptacije djela braće Grimm, Hansa Christiana Andersona i Charlesa Perraulta. Prošetajte se šumom u društvu Ivice i Marice, zaplešite s ljupkom Pepeljugom, zavirite u uspavani dvorac Trnoružice ili se od srca nasmijte carevom novom   ruhu.

106.

Životinje
Životinje / ilustracije Martina Hogan ; prevela i uredila Karla Bareta Grgić. - Zagreb : Egmont, 2019. - [12] str. : ilustr. ; 13 cm. - (Beba voli)
Slikovnica za najmlađe o mladunčadi životinja s jednostavnim ilustracijama i   prozorčićima.

107.

Županić Benić, Marijana, 1977-
Lutka/r/stvo i dijete : (lutka, lutkar, lutkarstvo, umjetnost i dijete) / Marijana Županić Benić ; [fotografije Marijana Županić Benić, Filip Čargonja]. - Zagreb : Leykam international, 2019. - 219 str. : ilustr. ; 20   cm
Knjiga prikazuje umjetnost lutkarstva kroz različite vrste lutaka, daje povijesni pregled njihova razvoja, tehnologiju izrade i praktičnu primjenu u kazalištu lutaka. Zapravo je to dopunjeno izdanje knjige "o lutkama i lutkarstvu" iz 2009. Proširena je novim sadržajem koji se bavi teorijskom raspravom o samoj umjetnosti lutkarstva, njenom značenju, lutki kao izražajnom sredstvu i lutkaru kao umjetniku koji lutku oživljuje. Lutke su vrlo detaljno opisane, a knjiga je namijenjena svima koji posjeduju interes za lutku i  lutkarstvo.