Novi naslovi - listopad

1.

Adler-Olsen, Jussi, 1950-
Ožiljci prošlosti / Jussi Adler-Olsen ; prevela s danskoga Marina Kopjar. - Zagreb : Znanje, 2021. - 490 str. ; 24   cm
Sedmi roman iz serijala o Sektoru Q. Carl i njegovi pomoćnici Assad i Gordon iz Sektora Q Ravnateljstva policije Kopenhagen zaduženi su za rješavanje starih slučajeva. Istražujući ubojstvo starice u parku, nađu se u mreži različitih zločina. Njihova kolegica Rosie, pritisnuta strašnim događajima iz prošlosti, završava na psihijatriji, a oni moraju saznati istinu kako bi joj pomogli. Anneli, službenica Zavoda za zapošljavanje, u osvetničkoj je misiji i ubija svoje klijentice koje smatra  nekorisnim parazitima.
 

2.

Adorno, Theodor Wiesengrund, 1903-1969
Aspekti novog desnog radikalizma / Theodor W. Adorno ; s njemačkoga preveo i pogovor napisao Tihomir Cipek. - Zagreb : TIM press, 2021. - 76 str. ; 20 cm. - (Biblioteka  Naslijeđe)
Knjiga je nastala na temelju tonskog zapisa predavanja koje je ovaj istaknuti njemački filozof i sociolog održao 1967.   godine u Beču. Adorno je analizirao ciljeve, izvore i taktiku desničarskog radikalizma svog vremena na primjeru njemačke radikalne desničarske stranke NPD. Njegove spoznaje aktualne su i danas u smislu lakšeg razumijevanja suvremenog desnog radikalizma.
 

3.

Ahava, Selja, 1974-
Stvari koje padaju s neba / Selja Ahava ; s finskoga preveo Boris Vidović. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 189 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina naklade Vuković &  Runjić)
Drugi objavljeni roman suvremene finske dramatičarke i scenaristice nagrađen je Nagradom Europske unije za književnost 2016. godine, a nominiran je i za nagradu Finlandia. Sudbinama likova upravljaju slučajni događaji koji njihove živote preokrenu naglavačke: djevojka čiju majku ubije komad leda pao s neba, žena koja dvaput osvoja jackpot, čovjek kojega   pet puta pogodi grom. Nameće se pitanje događaju li se slučajnosti u životu doista   slučajno.

4.

Aleksejev, Tiit, 1968-
Hodočašće : pripovijest iz Prvog križarskog rata / Tiit Aleksejev ; preveo s estonskog Boris Vidović. - Zagreb : Hena com, 2021. - 309 str. ; 23 cm
Prvi dio trilogije o Prvom križarskom ratu. Povijesno-pustolovni roman estonskoga pisca i povjesničara Tiita Aleksejeva opisuje pohod južnofrancuskih križara na Jeruzalem na zalasku XI. stoljeća pod vodstvom toulouškoga grofa Raymonda. Za vjernu rekonstrukciju srednjovjekovnog života i ratovanja isprepletenu s prikazom ljudskih sudbina i unutarnjih previranja   likova autor je dobio Nagradu Europske unije za književnost.

5.

Androić, Boris, 1944-
Čelične konstrukcije / Boris Androić, Darko Dujmović. - Zagreb : IA projektiranje, 2021. - 2 sv. : ilustr., graf. prikazi ;   25
cm
Novo i prošireno izdanje knjige Čelične konstrukcije 1 iz 2009. godine, objavljeno je u dva sveska. Knjige su namijenjene projektantima te sadrže brojne numeričke primjere. Autori su knjigu dopunili novim smjernicama za projektiranje čeličnih konstrukcija prema Eurocodu. Dodane su i novosti vezane za novu generaciju Eurocodova koje će se uskoro primjenjivati kod dokaza pouzdanosti konstrukcija.

6.

Asher, Jay, 1975-
Trinaest razloga / Jay Asher ; prevela s engleskoga Lidija Milenkov Ečimović. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 207  str.
; 24 cm
Hannah Baker – nova učenica u školi, privlačna je i samozatajna. O njoj vrlo brzo počinju kružiti razne glasine, ali zapravo  joj se nitko nije uspio doista približiti i upoznati ju. A onda se Hannah, naizgled bez razloga, ubila. Ubrzo potom pošiljka   stiže na vrata njezinog školskog znanca Claya Jensena. Unutra su kazete na kojima je Hannah snimila svoju priču, svoje razloge – točnije, trinaest razloga povezanih s trinaest osoba u njenom životu koji su je doveli do samoubojstva. Prema romanu je snimljena i popularna Netflixova  serija.

7.

Audrain, Ashley, 1982-
Sumnja / Ashley Audrain ; s engleskog prevela Lada Furlan Zaborac. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 289 str. ; 23  cm
Prvi objavljeni roman u Hrvatskoj kanadske autorice psihološka je drama o mračnoj strani majčinstva. Nakon što je Blythe rodila kćer Violet shvatila je da majčinstvo nije ono što je očekivala i čemu se nadala. Violet je od samog početka bila   teško dijete koje se nije ponašalo kao ostala djeca. Okolina, posebice njen muž, smatra da pretjeruje, što njenu sumnju samo jača. Blythe s njom ne može uspostaviti nikakav odnos, muči je krivnja i tjeskoba jer je i sama bila zanemarivano dijete koje je majka napustila kad je imala jedanaest godina. Nakon rođenja sina, upoznaje istinsku majčinstvu sreću, ali idila će se ubrzo promijeniti.

8.

Azar, Shokoofeh, 1972-
Prosvjetljenje stabla zerdelije / Shokoofeh Azar ; s perzijskog preveo Muamer Kodrić. - Sarajevo : Buybook, 2021. - 229 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Farah)
Saga o tragičnim događajima jedne iranske obitelji, koja je 1979. godine bila prisiljena napustiti Teheran i pronaći utočište     u zabačenom dijelu Mazandarana. Obitelj koju čine mistici, filozofi, pjesnici i znatiželjna djeca, a jedno je od njih i tragično preminula djevojčica Bahar. Okruženi mističnim šumama, ruševinama zoroastrijskog hrama, čudesnim bićima i legendama ne ostaju zaštićeni od rata, razaranja i fanatizma Islamske Republike. Iransko-australska autorica ovim je svojim prvim romanom ušla u finale nagrade Booker 2020. te u uži izbor australske književne nagrade   Stella.

9.

Barbarić, Damir, 1952-
Iz radionice duha / Damir Barbarić. - Zagreb : Matica hrvatska, 2021. - 507 str. ; 23 cm. - (Aletheia : filozofska biblioteka Matice hrvatske ; knj. 11)
Zbirka dvadesetak studija koje se uglavnom bave promišljanjem duhovnog bitka čovjeka kao jedinoga „koji mu je doista primjeren”; duh je s onu stranu razlika u kojima se život inače odvija: u njemu su sabrane najmračnija dubina i najjasnija visina i bitka i čovjeka. Autor ne dijeli uobičajeno uvjerenje kako ljudi već samim time što pripadaju ljudskoj vrsti mogu i znaju misliti, nego vjeruje da se mišljenje uvijek iznova mora učiti u nekoj vrsti „škole”. Da bi mišljenje kojemu bismo se trebali približiti razlučio od svakodnevnog mišljenja, imenuje ga „spekulativnim”, a zadaću koju nam   namijenjuje naziva
„uvođenjem u spekulativno mišljenje. Pritom kao učitelje priziva klasične filozofe - Platona, Aristotela, Leibniza, Kanta, Fichtea, Hegela, Schellinga, Schopenhauera, Nietzschea,   Heideggera, Gadamera...

10.

Bardugo, Leigh, 1975-
Sjena i kost / Leigh Bardugo ; prevela s engleskoga Ira Wacha-Biličić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 300 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Trilogija Sjena i kost ; 1)(Grishaverse)
Knjiga je prvi dio trilogije „Sjena i kost“, a pripada serijalu fantastičnih romana „Grishaverse“. Moćna kraljevina Ravka podijeljena je Sjenovitim Rasjedom, neprobojnim pojasom tmine kojega je nemoguće prijeći. Kada se Alina Starkov nađe usred tamnog pojasa u kojem vladaju volkri – opasna čudovišta, otkriva da u sebi nosi velike moći kojih do tada nije bila svjesna. Samo nekoliko dana kasnije, Alina dospijeva u kraljevski dvor gdje prolazi zahtjevnu obuku kako bi postala pripadnicom griša. Elitne postrojbe griša predvodi tajanstveni i moćni Mračnjak koji u Alininoj moći vidi rješenje za oslobođenje kraljevstva te konačno uništenje zloglasnog  Rasjeda.

11.

Beauvoir, Simone de, 1908-1986
Nerazdvojne / Simone de Beauvoir ; pogovor Sylvie Le Bon de Beauvoir ; preveo s francuskog Dalibor Joler. - Zagreb : Hena com, 2021. - 167 str. : ilustr. ; 22  cm
U ovom autobiografskom romanu, koji je nastao prije gotovo šezdeset godina, ali nije dosad bio objavljen, Simone de Beauvoir piše o dirljivom i snažnom prijateljstvu dviju djevojaka – Andrée (Zaza) i Sylvie (Simone). Prateći prijateljstvo koje traje od ranih školskih dana, autorica daje uvid i u društvene prilike tog vremena, utjecaj Crkve na mlade živote te naznake bunta koji se u njima rađao. Obeshrabrena lošom Sartreovom kritikom o djelu, de Beauvoir odlučuje ne publicirati roman,  no ta je greška sada ispravljena te uz brojna druga njezina bitna djela, čitatelji mogu zaviriti i u mladenaštvo jedne od  najvećih feminističkih autorica 20.  stoljeća.

12.

Birnbacher, Birgit, 1985-
Ja na svojoj strani / Birgit Birnbacher ; prevela s njemačkog Ana Križanović Grgić. - Zagreb : Hena com, 2021. - 272   str.
; 22 cm
Arthur se nakon odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne želi integrirati u društvo i započeti novi život, u čemu mu pomaže terapeut Börd, koji se i sam bori sa psihičkim problemima i teško odvaja profesionalni od privatnog života. Mladić se u  zatvoru promijenio, a uz stigmatizaciju koja prati bivšeg zatvorenika, resocijalizacija je izrazito teška. Ovo je drugi roman,  prvi objavljen u Hrvatskoj, nagrađivane austrijske spisateljice i bivše socijalne   radnice.

13.

Boyle, Elizabeth
Grof za poželjeti : [treća knjiga iz serijala Ljubavne rime] / Elizabeth Boyle ; s engleskoga prevela Vida Milek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 336 str. ; 21 cm. - (Serijal Ljubavne rime ;  3)
Treća knjiga iz serijala „Ljubavne rime“. Harriet Hathaway priželjkuje za sebe jednostavan život – ljubav grofa Roxleya sve je što joj treba. Taman kad Harriet povjeruje da je osvojila njegovu ljubav, on nestaje, a uskoro se otkriva da namjerava oženiti drugu. Harriet osjeća da ni Roxley nije ravnodušan prema njoj – ali zašto onda bježi od nje? Ono što Harriet ne zna jest da      je Roxley bio prisiljen zaprositi drugu. Netko, čini se, mrzi Roxleya i želi mu oduzeti sve do čega mu je stalo.

14.

Brkanić, Vlado, 1949-
RRiF-ov računski plan za poduzetnike / sastavili Vlado Brkanić, Tamara Cirkveni Filipović. - 25. izd. - Zagreb : RRiF- plus, 2021. - 172 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Računovodstvo)
Novo izdanje RRiF-ovog računskog plana za poduzetnike sadrži sve zakonske promjene u porezima i računovodstvenim standardima koje su nastale do početka 2021. godine. U skladu s novonastalim zahtjevima poreznih i računovodstvenih propisa ovo izdanje uvodi nekoliko novih sintetičkih i analitičkih računa. RRiF-ov računski (kontni) plan namijenjen je   pravnim osobama – poduzetnicima u trgovačkim društvima svih djelatnosti jer je primijenjeno načelo univerzalnosti računa, tj. mogu ga primjenjivati trgovačka, uslužna i proizvodna društva. Na kraju ovog izdanja daje se pročišćeni tekst Zakona o računovodstvu te izvadak Općega poreznog zakona i Zakona o porezu na  dobit.

15.

Cabre, Jaume, 1947-
Eunuhova sjena / Jaume Cabré ; preveo s katalonskog Boris Dumančić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 399 str. ; 24   cm
Jedan od najuglednijih suvremenih katalonskih autora u ovom romanu, objavljenom 1996. isprepliće nekoliko pripovjednih nizova, strukturiranih prema glazbenoj formi violinskog koncerta – u ovom slučaju Koncerta za violinu i orkestar Albana   Berga. Ispovijest glavnog protagonista, glazbenog kritičara i posljednjeg potomka stare i nekada moćne katalonske obitelji Gensana – Miquelea, njegova ljubav prema violinistici Teresi isprepliće se s ispovijestima njegovog strica Mauricija,  kroničara obitelji i čuvara njenih tajni. Roman je velikim dijelom obiteljska saga u kojoj autor progovara i o temi povijesne krivnje - povezanosti španjolske visoke buržoazije s frankizmom i o razočaranju postfrankističke generacije tranzicijom u demokraciju. Miquele Gensana predstavnik je takve „izgubljene generacije” koji nakon neuspjeha političke borbe i emotivnih veza, jedinu utjehu pronalazi u glazbi, ali i tu slijedi suočavanje s nesposobnošću osobnog umjetničkog stvaranja.

16.

Clarke, Amy Suiter
Djevojčica, 11 / Amy Suiter Clarke ; s engleskoga prevela Selma Muftić Pustički. - Zagreb : Znanje, 2021. - 375 str. ; 24 cm
Bivša socijalna radnica Elle Castillo vodi popularni podcast koji se bavi neriješenim slučajevima. U trećoj sezoni odlučila se pozabaviti Ubojicom Koji Odbrojava, nepoznatim zločincem koji na ritualan način ubija mlade djevojke i već dvadeset   godina skriva svoj identitet. Kad ju nazove Leo Toca, slušatelj uvjeren da ima dokaze o Ubojici Koji Odbrojava, Elle žuri u Leov stan, no ondje ga nalazi mrtvog. Pred Elle je težak zadatak uvjeriti policiju i vlastitu obitelj u točnost svojih sumnji i namamiti opasnog ubojicu.

17.

Ćurić, Mirko, 1964-
Vrijeme snova : sedam priča i osam crtica o ljudima, snovima i donkihotizmu / Mirko Ćurić. - Đakovo : Đakovački kulturni krug, 2021. - 126 str. ; 21  cm
Petnaest proznih tekstova tematiziraju povijesne likove "o kojima postoje određena znanja, određeni utvrđeni smisao koji je naša kultura učvrstila kao uloge, programe i stereotipe". U prvom dijelu, pod naslovom "Vrijeme snova", autor je svrstao    priče o Petku Vojniću Purčaru, Đuri Frankoviću, Vatroslavu Doneganiju, Josipu Jurju Strossmayeru, Vlahi Bukovcu, Isidoru Kršnjavom, Nikoli Tordincu, Ludovicu Seitzu, Mariji Jurić Zagorki, Markusu Ehrenpreisu i Göranu Rosenbergu, a u drugome dijelu pod naslovom "Donkihotizam" donosi crtice kojima su u središtu situacije ili stanja u kojima se likovi nalaze.

18.

Čolić, Velibor, 1964-
Knjiga odlazaka / Velibor Čolić ; s francuskog prevela Tea Mijan. - Sarajevo : Buybook, 2021. - 144 str. ; 21   cm
Autor, novinar i pisac koji od 1992. godine živi i radi u Francuskoj, na samom početku knjige, izvorno napisane na francuskom jeziku, kaže: „(…) ja sam politička izbjeglica i pisac. (…) Pišem na dva jezika, francuskom i hrvatskom (…).“   U svojoj knjizi na samoironičan, nostalgičan, otvoren i bolan način progovara o teškim godinama izbjeglištva, u početku praćenima siromaštvom, izgubljenošću i ambivalentnim osjećajima. Kroz priču o gubljenju u jeziku, samoći u tuđem društvu, osjećaju bezdomnosti, ljubavnim čežnjama, anesteziranju emocija u alkoholu, autor se otkriva pred čitateljem s dozom humora i ironije. Boreći se za egzistenciju i svoje mjesto u francuskom društvu, ne zazirući ni od teških fizičkih poslova, pisac kroz godine uspijeva savladati francuski jezik te počinje pisati na njemu i konačno izdavati, što mu predstavlja veliku osobnu pobjedu. Francuska akademija dodijelila mu je 2014. nagradu za širenje francuskog jezika i kulture.

19.

Daly, Richard, 1964-
Od tragedije do trijumfa : Bog još uvijek ozdravlja / Richard Daly ; [prijevod Hinko Pleško]. - 3. izd. - Zagreb : Znaci vremena, 2021. - 135 str. ; 22 cm
Knjiga je zbirka izvještaja i svjedočanstava različitih ljudi, oboljelih od teških i neizlječivih bolesti. Svakom od njih predviđen  je loš i tragičan ishod, međutim, svi do jednoga, zahvaljujući molitvi i vjeri u Božju intervenciju, doživjeli su čudesno ozdravljenje. Svako poglavlje sadrži osobnu priču neobičnog ozdravljenja, bilo na tjelesnom, duhovnom ili emocionalnom planu.

20.

Day, Elizabeth, 1978-
Zabava / Elizabeth Day ; sa engleskoga prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 318 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 358)
Ben i Martin poznaju se od školskih dana i, premda posve različiti, čitav život su nerazdvojni. Dok je Martin u školi glasio    za čudaka, Ben, zlatni dečko iz bogate obitelji, s lakoćom    osvaja naklonost svoje okoline. Na Benov 40. rođendan njegova
žena priređuje glamuroznu zabavu s brojim slavnim uzvanicima, umjetnicima i političarima. A tu je i Martin – vječna Benova sjena, prijatelj koji se ne uklapa. Što ih veže sve te godine? I je li na ovoj zabavi, uz pjenušac i koktele koji teku u
potocima, došao trenutak da se karte konačno stave na  stol?

21.

Demonja, Damir, 1966-
Corpus ecclesiarum Franciscanarum : katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća = a catalogue  of Francsican churches on the Croatian seaboard up to the end of the sixteenth century / Damir Demonja ; [prijevod na engleski Neven Ferenčić] ; [tlocrti Ivan Tenšek, Ivana Valjato-Vrus] ; [fotografije Damir Demonja, Krešimir Tadić]. - Pula : Arheološki muzej Istre, 2021. - 222 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Monografije i katalozi ;  35)
Katalog franjevačkih crkava izgrađenih u Istri te na otocima Kvarnerskog zaljeva od sredine 13. do kraja 16. stoljeća gdje se po prvi puta sustavno analizira svaki spomenik franjevačke sakralne baštine tog doba. Vrijednosti kataloga doprinose i kvalitetni prilozi kao što su zemljovidi, tablice, arhitektonski nacrti i crno-bijele fotografije. Katalog je napisan usporedo na hrvatskom i engleskom jeziku.
 

22.

Dermansky, Marcy, 1969-
Sve sami fini ljudi / Marcy Dermansky ; [prijevod s engleskog Andrea Holi]. - Varaždin : Stanek, 2021. - 240 str. ; 25 cm. - (Pet plus biblioteka ; knj. 5)
Devetnaestogodišnja Rachel zavela je svog profesora kreativnog pisanja. Profesorova baka je na samrti pa on mora otputovati u rodni Pakistan, a Rachel za to vrijeme čuva njegovu pudlu Princezu. Rachelin otac nedavno je zbog   mlađe žene ostavio djevojčinu majku, Beccu, koju je više pogodila smrt voljenog psa nego mužev odlazak. Profesor se po povratku iz Pakistana zaljubljuje u Beccu, ali i njezinu kuću sa bazenom, te počinje izbjegavati Rachel. Zaplet romana u mnogočemu podsjeća na televizijske sapunice. Autorica na duhovit način portretira kulturu egoizma u suvremenom američkom društvu.

23.

Doyle, Glennon, 1976-
Neukroćena / Glennon Doyle ; sa engleskoga prevela Vanda Podgoršek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 300 str. ;   21
cm
Američka blogerica u ovoj je knjizi ogoljela svoj život pred javnošću. U četrdesetim godinama, udana i s troje djece, uvidjela   je da nije sretna i da ne želi više zanemarivati sebe kako bi ispunila očekivanja drugih. Kroz svoje osobne priče, mnoge je žene potaknula da preispitaju svoj život, te svojim primjerom pokazala kako se sve velike stvari počnu događati kad žene prestanu zapostavljati sebe, oslobode se okova koji ih guše te kad vjeruju u sebe. Knjiga sadrži mnoštvo zanimljivih savjeta    i promišljanja.
 

24.

E pa sad mi je dosta! : poučne priče
E pa sad mi je dosta! : poučne priče / priredio Mauro Lacovich. - Rijeka : Naklada Uliks, 2021. - 248 str. ; 20 cm
Autor u knjizi, osim svojih priča, donosi i priče drugih autora iz različitih kultura i duhovnih učenja. Kratke i tematski vrlo raznolike nose nenametljivo poučne poruke na jednostavan način. Polazeći od činjenice da smo mi ljudi jedinke u svom postojanju i da svatko od nas drugačije percipira život, one se mogu isčitavati na različite načine. Drugim riječima, priče imaju moć dati nam odgovore na mnoga pitanja ovisno o životnim okolnostima u kojima se   nalazimo.

25.

Enger, Thomas, 1973-
Gotov : [Henning Juul - slučaj #5] / Thomas Enger ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 299 str. ; 24 cm
Peti i posljednji roman serijala o istraživačkom novinaru Henningu Juulu. I dalje opsesivno istražujući okolnosti u kojima mu   je umro sin, Henning sve više uviđa kako ne smije vjerovati nikome, pa ni svojim najbližima. I dok pokušava rasvijetliti ulogu vlastite sestre u fatalnom požaru, Henning se polako probija do odgovora na sva pitanja koja su visjela u zraku i, u napetoj i emotivnoj završnici, konačno raspliće klupko laži, zločina, korupcije, osvete i krivnje koji ga   okružuju.

26.

Földényi, F. László, 1952-
Pohvala melankoliji / László F. Földényi ; s mađarskoga prevela Lea Kovács. - Zagreb : Mizantrop, 2021. - 241 str.ilustr. : 23 cm
Djelomično povijest pojma, djelomično analiza melankoličnog raspoloženja, studija u kojoj teoretičar umjetnosti od antičke Grčke preko srednjovjekovlja i renesanse do modernog doba proučava melankoliju kao stanje, čuvstvo, nagnuće, osnov jednog od četiriju temperamenata koje može biti izuzetno plodonosan izvor energije i umjetničke kreativnosti te utvrđuje kako je melankolija uvijek bila dvosmislena, čak paradoksalna. U današnje doba smatra se gotovo psihičkom bolešću   otkad su je povezali s depresijom, jer njezina dvojna narav odražava inherentnu napetost između rođenja i smrtnosti, a razumjeti melankolično raspoloženje znači pronaći odgovor na neka od najdubljih pitanja u   životu.

27.

Franciscus, papa, 1936-
Želim ti osmijeh : za povratak radosti / Papa Franjo ; [prijevod Branko Jozić]. - Split : Verbum, 2021. - 191 str. ; 22 cm. - (Posebna izdanja / Verbum ; 169)
„Osmijeh je milovanje, dar koji ima veliku vrijednost. Trebamo se iznova naučiti smiješiti, dopustiti da nas preplavi nova radost“ riječi su pape Franje kojima ističe važnost radosti. Knjiga je putokaz za ponovno otkrivanje radosti, a to istovremeno znači i približavanje suštini kršćanske vjere: Bog je radostan i kršćanstvo je religija  radosti.

28.

Gauss, Karl-Markus, 1954-
Avanturističko putovanje kroz moje sobe / Karl-Markus Gauß ; preveo s njemačkog Milan Soklić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 201 str. ; 21 cm
Cijenjeni autor i erudit, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, s opusom od 27 knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika, u    ovoj se knjizi bavi specifičnim "putovanjem" oživljavajući predmete koji ga neposredno okružuju. Polazeći od knjiga, polica,
suvenira, slika na zidovima, dijelova namještaja i upotrebnih predmeta, autor putuje kroz prostor i vrijeme, oživljava sjećanja  na određene povijesne epohe, gradove i građevine, obiteljske uspomene ili pokojne prijatelje. Suptilnim iscrtavanjem svog intimnog pejzaža autor prekoračuje granice neposrednih datosti te čitatelja odvodi na putovanje svijetom, govoreći ujedno o svemu onome što je njega osobno formiralo kao čovjeka i kao   pisca.
 

29.

Groeber, Gast, 1960-
Dani / Gast Groeber ; s njemačkoga preveo Andy Jelčić. - Zagreb : Sandorf, 2021. - 104 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Adventure)
Izbor od devet priča od kojih se svaka fokusira na onaj jedan dan u životu svojega protagonista koji je taj život preokrenuo u novom i neočekivanom smjeru. Traumatično i neugodno iskustvo, ili pak trenutak dubokog uvida i spoznaje o sebi ili svijetu,   ili pak neko sasvim bizarno opažanje mijenja sve. Autor je za ovu zbirku priča nagrađen i u matičnoj, luksemburškoj književnosti i Nagradom Europske unije za književnost 2016.  godine.

30.

Groen, Hendrik
Malo iznenađenje ili Kako su se Hendrik i Evert uvalili u nevolje / Hendrik Groen ; s nizozemskog prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 223 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.   373)
Hendrik Groen i njegov prijatelj Evert Duiker svakoga tjedna provode zajedničke ugodne sate uz ćaskanje i piće. I jedan i  drugi koračaju prema osamdesetima, a njihovi životi mirni su i spokojni. Kada se jednoga dana Evert pojavi na vratima  svojega prijatelja, njihov monotoni život pretvorit će se u nešto sasvim suprotno. Naime, osim Evereta, u Hendrikovu domu i životu pojavila se i mala beba u kolicima, koju je Everet usput pokupio. Dok se Everet ludo zabavlja uživajući u svojoj simpatičnoj smicalici, Hendrik je vrlo zabrinut te kreće u osmišljanje plana kako bebicu neprimjetno vratiti roditeljima.

31.

Gundry, Steven R., 1950-
Paradoks biljaka : skrivene opasnosti zdrave hrane koje uzrokuju bolest i debljanje / Steven R. Gundry i Olivia Bell Buehl ; [prevela s engleskog Mirjana Paić Jurinić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 313 str. ; 24   cm
Proučavajući uzroke nastanka oboljenja svojih kardiovaskularnih, autoimunih i gastroenteroloških pacijenata, američki kardiokirurg i znanstvenik otkrio je da je većina njih "u ratu sa samim sobom". U prvom dijelu knjige objašnjava koje je  uzroke zdravstvenih problema otkrio, osobito štetnost proteina lektina koji ometa komunikaciju među stanicama. U drugom dijelu objašnjava inovativan način liječenja bolesti značajnim promjenama u prehrani. Program Paradoks biljaka počinje trodnevnim čišćenjem, a nastavlja se popisom prihvatljivih namirnica. Treći dio sadrži planove obroka i   recepte.

32.

Hadjadj, Fabrice, 1971-
Što je to obitelj? : slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih pogleda / Fabrice Hadjadj ; [prijevod Josip Balabanić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2020. - 192 str. ; 20 cm. - (Eseji / Kršćanska sadašnjost ; sv.   47)
Knjiga suvremenog esejista i filozofa u kojoj autor provokativnim stilom i paradoksalnim dosjetkama vrlo otvoreno i slobodno progovara o obitelji. Kroz četiri dijela knjige koji su naslovljeni „Što je to obitelj“, „Transcedencija u gaćama“, „Elektronički tablet i obiteljski stol“, „Upravljanje rađanjem“, autor nudi odgovore na mnoga pitanja koja se tiču ne samo suvremene     obitelji nego i duha vremena i društva kojim su obitelji obuhvaćene, te pokušava osvijetliti pravu prirodu obitelji koja je danas    u vrijeme rodne ideologije i istospolnih brakova izgubila svoj smisao. Na kraju knjige nalazi se i dodatak ”Protiv 'zdrave  obitelji'”.

33.

Haselton, Martie Gail, 1970-
Skrivena inteligencija hormona : kako potiču požudu, utječu na naše odnose i odluke i čine nas mudrijima / Martie Haselton ; s engleskoga prevela Tamara Kunić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2021. - 243 str. ; 23   cm
Autorica, evolucijska teoretičarka detaljno istražuje ženski mozak i tijelo sa željom da objasni kako hormoni utječu na žensko ponašanje. Što bolje razumijemo izvore i načine kako rade ljudski hormoni bolje ih možemo usmjeriti ili ignorirati, ako tako odlučimo. Rezultati empirijskog istraživanja ženskog hormonskog ciklusa nude neke odgovore na pitanja kako hormoni utječu na nagle promjene raspoloženja, potragu za partnerom, kontroliranje razmnožavanja, produženu seksualnost, prirodnu selekciju i preživljavanje, ali također kako hormoni vode kroz jedinstveno životno iskustvo žene i doprinose užitku u životu i mudrosti.

34.

Hebrang Grgić, Ivana, 1974-
Ni s kućom ni bez kuće : nakladnička djelatnost Hrvata u Novom Zelandu / Ivana Hebrang Grgić, Ana Barbarić. -   Zagreb
: Naklada Ljevak, 2021. - 302 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Bibliotheca  Academica)
Na osnovi pomnih istraživanja autorice rekonstruiraju niz društvenih aktivnosti i donose sustavan pregled nakladničke djelatnosti hrvatskih iseljenika u Novom Zelandu od prvih migracijskih valova, na temelju kojih podataka su omogućene nove spoznaje o komunikacijskim modelima Hrvata u tuđini, o sudbinama pojedinaca koji su gradeći novozelandsko društvo čuvali svoju hrvatsku baštinu i tradiciju. Knjiga je rezultat prve faze rada na projektu Hrvatski iseljenički tisak, a sadrži online pretražive bibliografije serijskih publikacija i knjiga dostupnih putem poveznica i kodova    za brzi pristup.

35.

Heller, Frank, 1886-1947
Ulaze tri ubojice / Frank Heller. - Zagreb : Ognjište, 2021. - 250 str. ; 22 cm. - (Knjižnica Detektivski klub ; knj.   4)
Tri stranca, Šveđanin, Danac i Norvežanin, pozvani su osnovati krimi-klub u kojem bi skandinavskim čitateljima   preporučivali kriminalističke romane. Međusobno posve različiti – docent, ravnatelj štedionice i pjesnik, oni imaju i različite književne uzore, a svaki ima i svog idola među knjiškim detektivima. No već na prvom sastanku kluba, umjesto rasprave o literarnim zločinima, ova će se neobična trojka suočiti s itekako stvarnim zločinom i tako započeti stvarnu istragu,  primjenjujući pritom istraživačke metode svojih književnih detektivskih uzora – velečasnog Browna, lorda Petera Wimseya i inspektora Frencha.

36.

Hrvatska 2020. : godina potresa
Hrvatska 2020. : godina potresa / [autori tekstova Vid Barić ... et al.]. - Zagreb : Hanza media, 2021. - 303 str. : ilustr. ; 28 x 31 cm
Monografija nastala kao rezultat novinarskog rada koju su zajednički opremili urednici Jutarnjeg lista i foto agencije Cropix. Tema monografije, zagrebački i banijski potres, obrađena je kroz 300 fotografija na nešto više od 300 stranica. Knjiga je sadržajno podijeljena u četiri poglavlja: Zemlja na trusnom terenu, Potres u Zagrebu (22. ožujka 2020.), Potres na Banovini (29. prosinca 2020.) i Vrijeme obnove, te je nastavak velike izložbe fotografija „Zagreb- grad koji treba našu   ljubav“.

37.

HSFI : hrvatski standardi financijskog izvještavanja i računovodstveni  propisi
HSFI : hrvatski standardi financijskog izvještavanja i računovodstveni propisi / [urednica Jasminka Rakijašić]. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2021. - 224 str. ; 24  cm
Priručnik se sastoji od dva dijela. Prvi dio sadrži važeće Hrvatske standarde financijskog izvještavanja (HSFI). U drugom su dijelu pročišćeni tekst Zakona o računovodstvu te drugi računovodstveni  propisi.

38.

Jelenski, Damir, 1967-
Alka75 : kuharica u ravnoteži / Damir Jelenski, Šime Sušić ; u suradnji s nutricionistkinjom Sandrom Pifar Kain ; [fotografije Klara Jakelić i Koraljka Penavin]. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 205 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Stručno popularna)
ALKA 75 koncept je zdrave uravnotežene prehrane i načina života koji je osmislio autor. Zbog dostupnosti velikog broja informacija koje su često kontradiktorne autori, Jelenski te Šime Sušić pobjednik prvog hrvatskog MasterChefa, spojili su najbolje dijelove teorija prehrane i zdravlja: teorije sezonske prehrane, teorije sirove hrane,    makrobiotike, vegetarijanstva, teorije kiselo-lužnate hrane, teorije hrane iz biološkog uzgoja, programa Clean, teorije prehrane iz najbliže okolice, teorije prehrane u „zoni“, teorije paleoprehrane, teorije prehrane LCHF te ajurvede. Namijenjena je zdravim ili pretežno zdravim ljudima koji nastoje spriječiti nastanak bolesti. Prvi dio sadrži objašnjenja osnovnih pravila pripremanja hrane i kuhanja prema ideji ALKA 75, a drugi zdrave recepte prema konceptu ALKA 75. Na kraju su tablice s preporučenim namirnicama i prijedlozi plana prehrane i tjednih jelovnika, po godišnjim  dobima.

39.

Kinsley, Erin
Pronađen / Erin Kinsley ; s engleskoga prevela Maja Opačić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 329 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 382)
Na putu iz škole otet je jedanaestogodišnji Evan. Narednik Hagen i inspektorica Naylor istražili su sve tragove i došli pred zid. Novi se slučajevi gomilaju, a istraga oko Evanova nestanka stavljena je sa strane. Osam mjeseci poslije Evan je slučajno pronađen u prtljažniku automobila, traumatiziran je, ne govori i živi u svom svijetu. Tragova je malo, policija nije pronašla otmičare pa istraga opet zamire. Nakon otmice drugog dječaka Evanova pomoć im je od presudne važnosti, a Evan ne govori.

40.

Koščec, Marinko, 1967-
Sami : [roman] / Marinko Koščec. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 403 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj.  568)
Glasovi članova jedne suvremene zagrebačke obitelji projiciraju svaki svoju sliku života koji se tka u aktualnom okruženju "kolektivne paranoje koja je dodatno pojačana 'geološkom pobunom'", u vrijeme potresa i pandemije covid 19, kada turbulentno preživljavanje u svemu samo ne u unutarnjem miru i osjećaju sigurnosti remeti ionako nestabilne osnove obiteljskih odnosa gdje tri generacije sučeljavaju svoje unutarnje svjetove i   iluzije.

41.

Kreho, Dinko, 1986-
Naš vršnjak Dylan Dog : [1986-2016] / Dinko Kreho. - Split : Redak, 2021. - 105 str. ; 21   cm
Polazeći od osobne priče o tome kako je zavolio stripove o Dylanu Dogu, londonskom istraživaču noćnih mora čije ga peto     i pol čulo uvijek vodi ravno do čudovišta, duhova i situacija na granici jave i (lošeg) sna, autor povlači paralelu Dylanovog stripovskog univerzuma sa stvarnošću. Atmosfera nasilja, straha i iznevjerenih obećanja, stvarni zločinci mnogo strašniji od onih papirnatih – sve su to prijetnje suvremenog svijeta koje čitatelj osjeća na stranicama ovog stripa i stoga, kroz njegove crtane (anti)junake, i predobro prepoznaje stvarnost u kojoj  živi.

42.

Krolo, Marko, 1996-
Sedam smrtnih grijeha koje nas nisu naučili / Marko Krolo ; [ilustracije Vjeran Lisjak]. - Zagreb : Studio moderna,  2021.
- 91 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga mladog osječkog prodajnog savjetnika i publicista u kojoj iznosi spoznaje nastale na osnovu vlastitog iskustva, a     koje su utjecale na promjene u njegovu životu. Oblikovao ih je kao sedam smrtnih grijeha, a to su redom: ne voljeti samoga sebe, živjeti tuđi život, primati pomoć drugih ljudi, ne riskirati, ne razvijati svoju vještinu, škola kao jedini izvor znanja te    svoju životnu želju ispričati prosječnom čovjeku. To su ujedno i naslovi poglavlja u knjizi, nakon kojih slijedi zaključno  poglavlje - Što znači biti uspješan  pojedinac.

43.

Lisjak, Zoran, 1971-
Izbrisani / Zoran Lisjak. - Čakovec : Beletra, 2021. - 191 str. ; 20  cm
Okosnica romana je priča o umirovljenom veteranu Domovinskog rata Damiru Palmaru i njegovim jedanaest odanih ljudi te njihovom zauzimanju napuštene vojarne uz ultimatum vladajućim. „Okidač“ za tu njihovu diverziju je samoubojstvo prijatelja     i suborca te ogorčenost nepravdama, korupcijom i zataškavanja kriminalnih radnji moćnika. Dok traju pregovori u Palmaru i njegovim prijateljima pretapaju se različite emocije i događaji - od preispitivanja životnih odluka, ponovno proživljavanja   ratnih opasnosti pa sve do međuodnosa u obiteljima.

44.

Metselaar, Menno
Sve o Anne Frank : životna priča Anne Frank s odgovorima na često postavljana pitanja i prekrasnim ilustracijama Hucka Scarryja / Menno Metselaar, Piet van Ledden ; prevela s nizozemskog Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 40 str. : ilustr. ; 30  cm
Temeljem dnevnika Anne Frank, sačuvane korespondencije, iskaza svjedoka i rezultatima istraživanja u knjizi su     čitateljima pojašnjena mnoga pitanja vezana uz holokaust i progon Židova. Knjiga sadrži mnoštvo dosad neobjavljenih povijesnih materijala, a Annina priča stavljena je u širi povijesni kontekst obuhvaćajući stvarne pojmove, događaje i ličnosti. Kroz dirljivu životnu priču okrutno stradale djevojčice, autori šalju poruku upozorenja i opasnosti koje nosi rasizam, antisemitizam i diskriminacija.

45.

Miranda, Paulo Jose 1965-
Mrtva priroda / Paulo Jose Miranda ; s portugalskoga prevela Tanja Tarbuk. - Zagreb : Edicije Božičević, 2021. - 95 str. ; 20 cm
Radnja ovoga romana nevelikog opsegom smještena je u Lisabon, 1816. godine. Portugalski skladatelj Joao Domingos Bomtempo vraća se iz inozemstva u grad gdje je odrastao i u ranoj dobi izgubio roditelje. Razlog povratka je posjet   voljenom ujaku, fratru i kapelniku, no zatiče ga vijest o njegovoj smrti. Obremenjen smrtima i sjećanjima na tri najbliskije  osobe u svom životu, ostaje godinu dana u Lisabonu i sklada Rekvijem, svoje najznačajnije djelo. U fokusu ovog romana su pitanja umjetničkog stvaranja, gubitka, smisla života i smrti. Autor dotiče i povijesno-političke i socijalne prilike u Portugalu toga vremena.

46.

Mishani, Dror, 1975-
Tri / Dror Mišani ; prevela s hebrejskog Laila Šprajc. - Zagreb : Fraktura, 2021. - 267 str. ; 21  cm
Izraelski pisac trilera i prevoditelj kojemu je uža specijalnost povijest detektivskih romana, u ovoj višestruko nagrađenoj knjizi bavi se temom zločina koji je namješten da izgleda kao samoubojstvo te ostaje neotkriven dugo vremena. Dvije usamljene žene ulove se u zamku patološkog ubojice, inače obiteljskog čovjeka, koji ne pobuđuje nikakvu sumnju te postaju njegove žrtve. Tek treća žena, policajka, počinje sumnjati te na temelju vlastitih otkrića shvati tko je ubojica i priređuje mu zamku. Napeto štivo s dubinskom karakterizacijom likova i njihovih postupaka te na kraju s neočekivanim obratom.
 

47.

Moshfegh, Ottessa, 1981-
Moja godina odmora i opuštanja / Ottessa Moshfegh ; s engleskoga prevela Maja Šoljan. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 281 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina Naklade Vuković &   Runjić)
Pripovjedačica je mlada, lijepa djevojka, financijski neovisna, obrazovana, stanovnica Manhattana, zaposlena u jednoj umjetničkoj galeriji, no ispunjena osjećajem besmisla i ravnodušnosti prema svijetu oko sebe. Odlučuje dati otkaz i povući   se u stan na godinu dana i to tako da prekine sve spone s ljudima i okolinom, a sve u želji da tu godinu prespava i da se nakon toga probudi kao nova osoba. Posjećuje neodgovornu i otkvačenu psihijatricu koja je opskrbljuje velikom količinom lijekova za smirenje, spavanje, depresiju… Sve više se udaljava od stvarnosti, odbacuje najbolju prijateljicu i svoju potpunu izolaciju prepušta bizarnom umjetniku koji od toga napravi performans. Roman obiluje britkom ironijom i samoironijom na temu ženske emancipacije, seksualnosti, duševnog zdravlja, tabletomanije, potrošačkog društva, umjetnosti kao potrošnog dobra, otuđenja u obiteljskim i ljubavnim odnosima i  vezama.

48.

Murata, Sayaka, 1979-
Žena iz prodavaonice mješovite robe / Sayaka Murata ; s engleskoga preveo Borivoj Radaković. - Zagreb : V.B.Z.,  2021.
- 137 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 570)
Gospođica Furukura, prodavačica u dućanu jednog tokijskog kvarta, društveno je izolirana tridesetšestogodišnjakinja, neudana, bez ambicija za napredovanjem u poslu i bez želje za ljubavnom vezom, zadovoljna svojom radnom i životnom rutinom bez ikakvih promjena. Od malih nogu drugačija i neuklopiva, privlači pozornost okoline koja na nju počinje vršiti pritisak - ili da napreduje u poslu ili da osnuje obitelj. Furukura odluči dovesti k sebi muškarca i time zauzdati zapitkivanja okoline, no kad se k njoj doseli nekonvencionalan i nepredvidljiv Shiraha koji traži ženu za brak, situacija izmakne  kontroli... Za svoj roman ova japanska spisateljica dobila je književnu nagradu   Akutagawa.

49.

Nacionalni mariološko-marijanskisimpozij U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715. – 2015.). Prouke o  Sv
U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715. - 2015.) : prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon Drugoga vatikanskog koncila : zbornik radova Nacionalnoga mariološko-marijanskog simpozija,   Sinj,
19. - 22. rujna 2013. / uredile Vanda Kraft Soić, Ivan Mršić Felbar. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 627 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Zbornici radova / Katolički bogoslovni fakultet ; knj.   11)
U zborniku je objedinjeno šesnaest znanstvenih članaka napisanih na temelju izlaganja sa simpozija koji se bave   mariološkom i marijanskom tematikom. Okupljena su razmišljanja iz područja teologije, povijesti, glazbe, književnosti i jezikoslovlja. Na kraju je otisnut Pregled hrvatske marijanske bibliografije od 2012. do 2015. godine. Ovo je dvanaesti u nizu znanstveni zbornik radova s nacionalnih mariološko-marijanskih skupova u organizaciji Hrvatskog mariološkog   instituta.
 

50.

Nikolić Aras, Staša, 1972-
Horror vacui : roman / Staša Aras. - Zagreb : Hena com, 2021. - 167 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Verbarij ; knj.  70)
Mlada žena, ujedno pripovjedačica, stiješnjena je u procjepu neuspješnog braka, nezaposlenosti, neželjene trudnoće i traženju odgovora na egzistencijalna pitanja. Radnja se odvija za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu kojeg pripovjedačica komentira i to u odnosu prema distanciranom suprugu koji ga prati. Ovaj opsegom neveliki roman sazdan je  od unutrašnjih monologa - suptilnih zapažanja morskog pejzaža, boja, mirisa, hrane, lokalnih ljudi malog gradića,     raznolikih senzacija i emotivnih stanja. Roman je nagrađen na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog  festivala poezije i knjige.
 

51.

Pedeset godina Splita 3
50 godina Splita 3 - ulice, kvartovi, stanovnici : zbornik manifestacije / [autori tekstova Bruce Appleyard ... et al.] ; [urednice Višnja Kukoč, Jelena Borota] ; [fotografije Lea Jurčić ... et al.]. - Split : Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, 2021. - 195 str. : ilustr. ; 30 cm + 1 presavijeni list sa zemljop.   kartom
Zbornik je nastao tri godine nakon održane Manifestacije 50 godina Splita 3 – ulice, kvartovi, stanovnici koja se održavala    od 17. travnja do 28. lipnja 2018. godine. Na početku publikacije urednice donose sažetke raznolikog programa (izložbu, zaključke okruglog stola, opis urbanih šetnji i niz koncerta na otvorenom) čiji je cilj bio upoznati javnost s vrlo uspješnim primjerom planiranja grada. Drugi dio obuhvaća izlaganje arhitekata, urbanista, povjesničara i ostalih aktera stvaranja Splita
3. Publikacija je obogaćena brojnim fotografijama i reprodukcijama originalnih   nacrta.

52.

Perel, Esther, 1958-
Preljub : kako preživjeti nevjeru / Esther Perel ; prevela s engleskoga Senka Galenić. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 338 str. ; 24 cm
Autorica se u svojoj višegodišnjoj psihoterapeutskoj praksi susrela s brojnim parovima suočenima s problemom bračne nevjere. Iako su učestale u svim društvenim zajednicama, posvuda u svijetu, izvanbračne ljubavne veze su stigmatizirana pojava i predstavljaju vječiti tabu. Esther Perel problematizira preljub s više aspekata te, propitkujući njegove uzroke i posljedice, otvara brojna pitanja o ljudskoj prirodi i složenosti međuljudskih  odnosa.

53.

Pilić, Sanja, 1954-
Zbogom romantiko! / Sanja Pilić ; ilustracije Marko Jovanovac. - 2020 ; Zagreb : Mozaik knjiga. - 136 str. : ilustr. ; 20   cm
Zbirka kratkih priča hrvatske spisateljice za djecu i odrasle, ovaj put namijenjene potonjima. To su dojmljive i humorom obavijene crtice iz života raznih likova - žena i muškaraca - iz gradskog miljea, ispripovijedane iz ženskog kuta. Priče su prethodnih godina objavljivane u Večernjem listu i na raznim portalima, a za jednu od njih, "Delete", književnica je dobila Nagradu "Ranko Marinković" za 2017. godinu. Između priča objavljene su ilustracije Marka Jovanovca, dizajnera, ilustratora   i tipografa.

54.

Ptiček, Darinka, 1964-
Antarktika / [tekst i fotografije] Darinka Ptiček. - Varaždinske Toplice : vlast. nakl., 2021. - 96 str. : ilustr. ; 21   cm
Pripovijest o Antarktici, ispričana i viđena očima Tonya i Haydena, dvojice prijatelja avanturističkog duha koji odlaze u otkrivanje ovog ledenog i za život neugodnog kontinenta. Potaknuti i nošeni zanosom i radoznalošću, dvojica su putnika podijelila fascinantnu priču punu činjenica i podataka u kojoj su velika ljubav i želja za otkrivanjem novih neistraženih prostora glavni pokretači.

55.

Putovanje u nepoznato : zašto se bavim znanošću (i kako je do toga  došlo)?
Putovanje u nepoznato : zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)? / urednice i autorice koncepcije Anita Peti- Stantić i Vedrana Stantić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 302 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada Ljevak)
U nastojanju da mladima približe znanost i nadahnu ih da i sami razmišljaju o potencijalnim karijerama u njoj, autorice su potaknule tridesetak hrvatskih znanstvenica i znanstvenika različitih generacija i različitih struka da ispričaju kako su se i zašto počeli baviti znanošću te tako predstave suvremenu znanost viđenu očima onih koji se njome aktivno i profesionalno bave.

56.

Quinn, Julia, 1970-
Kad je bio grešan : [šesti roman iz serije o obitelji Bridgerton] / Julia Quinn ; s engleskog preveo Marin Popović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 395 str. ; 20 cm
Michael Stirling, najpoznatiji londonski neženja, prvi se put u životu zaljubio i to u prelijepu Francescu Bridgerton. Problem je što se ona udaje za samo trideset i šest sati za njegovog rođaka. Autorica je napisala seriju ljubavnih romana    uključujući bestselere New York Timesa koji su  nagrađeni.

57.

Quinn, Julia, 1970-
Na putu do vjenčanja : [osmi roman iz serije o obitelji Bridgerton] / Julia Quinn ; s engleskog prevela Silvija Čolić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 427 str. ; 20 cm
U osmom nastavku iz serijala o obitelji Bridgerton autorica ispisuje priču o najmlađem članu obitelji. Gregory vjeruje u   ljubav na prvi pogled. Upoznavši Hermionu Watson zaključio je da je ona žena njegova života. Problem je što ona ne dijeli njegove osjećaje već voli drugog. Lucinda, njena najbolja prijateljica, misli kako Hermiona griješi te odluči “posredovati” njihovom spajanju ne sluteći da će pritom Gregory osvojiti i njeno  srce.

58.

Quinn, Julia, 1970-
Tajna njegova poljupca : [sedmi roman iz serije o obitelji Bridgerton] / Julia Quinn ; s engleskog prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 297 str. ; 20  cm
Ljubavni roman smješten u romantično okruženje visokog društva 19. stoljeća. Gareth se nikad nije dobro slagao sa svojim ocem – točnije rečeno, jedan drugoga ne mogu podnijeti. Upravo zato u nasljedstvu neće dobiti ništa osim starog   obiteljskog dnevnika. Želi li ga pročitati, mora naći nekoga tko će mu prevesti dnevnik s talijanskog. Prilika će se ukazati u Hyacinth, neobičnoj i pametnoj djevojci koju prosci zaobilaze jer je previše ponosna i brza na jeziku. Protiv svoje volje, u Garethovoj blizini, Hyacinth se pretvara u zbunjenu djevojku koja čezne za   romansom.

59.

Robb, Candace M., 1950-
Ljekarnikova ruža / Candace Robb ; preveo s engleskoga Mladen Jurčić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 350 str. ; 24   cm
Owen Archer bio je najbolji strijelac engleske vojske, no nakon što je izgubio oko napustio je vojnički život i postao uhoda Johna Thoresbyja, engleskog kancelara i nadbiskupa. Godine 1363. Archer stiže u York istražiti smrt Thoresbyjevog  štićenika koji je umro u samostanskoj bolnici baš kao i bezimeni hodočasnik malo prije njega. Obojica su uzela lijek koji je pripremio ljekarnik Nicholas Wilton. Kako bi lakše doznao što se stvarno dogodilo, Archer počinje raditi kao pomoćnik u Wiltonovoj ljekarni pod paskom ljekarnikove mlade i tajanstvene supruge Lucie. Ubrzo otkriva zamršene odnose iz prošlosti     i davne obiteljske tragedije koje još uvijek proganjaju  preživjele.

60.

Segura, Mauricio, 1969-
Viralno : roman / Mauricio Segura ; prijevod s francuskoga Lea Kovács. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 355   str.
: slika autora ; 22 cm
Neugodan sukob između vozačice autobusa i mladog marokanskog useljenika Samija snimljen je i stavljen na Twitter. Snimka i reakcije na nju šire se munjevitom brzinom odražavajući različite stavove stanovnika Quebeca koji preispituju  vlastitu toleranciju i predrasude. Novinarka Lola, koja je snimila incident, i sama kći useljenika, staje u obranu mladića, vozačica Dominique osjeća da ju je mladić napao jer je žena, Samijev prijatelj Camilo zabrinut je i želi pomoći prijatelju, Samijev susjed Guillaume bori se za očuvanje kvebeške kulture, lokalni političar François o događaju govori neodređeno ne nudeći stvarna rješenja, a Samijeva sestra Yasmine očajnički pokušava rekonstruirati što se sve događalo sa Samijem od dolaska u Montreal.

61.

Sharma, Robin Shilp, 1964-
Vodič za vrhunski uspjeh / Robin Sharma ; s engleskoga prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Koncept izdavaštvo, 2021. - 215 str. ; 21 cm
Knjiga autora brojnih uspješnica ovoga puta napisana je u obliku stotinjak kratkih lekcija. Svaka lekcija kratko je poglavlje koje dotiče određenu temu te sadrži mala zrnca mudrosti i smjernice. Polazeći od vlastitog iskustva, popraćenim raznim primjerima, autor prolazi kroz široki tematski spektar koji se odnosi na buđenje i jačanje skrivenog ljudskog potencijala te duboke i moćne snage ukorijenjene u ljudskom bitku i svijesti. Knjiga sadrži tehnike i taktike koje je autor isprobao na mnogobrojnim klijentima.

62.

Slaughter, Karin, 1971-
Posljednja udovica : novi slučaj Willa Trenta / Karin Slaughter ; preveo s engleskoga Miloš Đurđević. - Zagreb : Znanje, 2021. - 494 str. ; 23 cm
Na parkiralištu trgovačkog centra oteta je epidemiologinja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti Michelle Spivey. Mjesec dana poslije u kampusu Sveučilišta Emory aktivirane su dvije eksplozivne naprave, žrtava je mnogo. Specijalni  agent Will Trent i doktorica Sara Linton žure u pomoć, ali nailaze na automobilsku nesreću čiji sudionici otimaju Saru i   odvoze je negdje duboko u šumu Apalačkog gorja. Saru je otela Nevidljiva vojska domoljuba, dobro naoružana i uvježbana paramilitantna organizacija koja priprema teroristički napad velikih razmjera biološkim oružjem za   masovno uništenje.

63.

Sloterdijk, Peter, 1947-
Stres i sloboda / Peter Sloterdijk ; s njemačkoga prevela Ines Meštrović. - Zagreb : Mizantrop, 2021. - 47 str. ; 21   cm
Tekst nastao na osnovi govora održanog 2011. godine u okviru ciklusa "Berlinske besjede o slobodi". Autor donosi genealogiju pojma slobode od antičke Grčke do današnjih dana. Njegovo razmatranje dio je šire teorije političkih mega- tijela gdje autor pojavu političkih zajednica promatra kao odgovor na neki oblik tjeskobe ili stresa, a za razumijevanje slobode predlaže ponovno sporazumijevanje o smislu individualne slobode i liberalne   civilizacije.

64.

Soriga, Flavio, 1975-
Metropolis / Flavio Soriga ; [prevoditeljice Ivana Badurina ... et al.]. - Zagreb : Znanje, 2021. - 295 str. ; 23   cm
Giulia Hernandez di San Raimondo, lijepa žena koja je živjela nekonvencionalno i potpuno slobodno bez obzira na želje svoje ugledne obitelji, pronađena je mrtva u kabini poznatog sardinijskog kupališta Karalis. Istragu vodi kapetan Martino Crissanti, a kako bi više doznao o ubijenoj morat će razgovarati s nizom osebujnih likova od kojih svaki dodaje svoj dio slagalice. No ovaj roman nije samo kriminalistička priča, već i portret Cagliarija i Sardinije, njihove povijesti, običaja, stanovnika i beskrajne ljepote.

65.

Spain, Jo
Ispod površine / Jo Spain ; preveo s engleskoga Luka Miličević. - Zagreb : Znanje, 2021. - 401 str. ; 24   cm
U Leinster Hausu, sjedištu Irskog parlamenta, ubijen je Ryan Finnegan, osobni pomoćnik ministra državnih resursa i energetske učinkovitosti, baš u vrijeme donošenja novog Zakona o prirodnim resursima. Istragu preuzimaju detektiv inspektor Tom Reynolds i viši inspektor Ray Lennon koji se nađu u mreži laži i spletki političara i moćnih naftnih biznismena koji vuku konce iz  sjene.

66.

Stupalo, Jelena, 1981-
Hotel iz pakla / Jelena Stupalo. - Split : Naklada Bošković, 2021. - 175 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Suvremena proza / Naklada Bošković ; 172)
Jane, Anne i Katy najbolje su prijateljice. Život u mirnom američkom gradiću ne donosi previše uzbuđenja, ali njima tako i odgovara, naročito Jane, koja se nakon života u Parizu i veze s agresivnim muškarcem od kojeg je jedva pobjegla, samo želi oporaviti od proživljenog straha. Jane radi na recepciji malenog hotela i slobodno vrijeme uglavnom provodi s Anne i Katy. No mirnu svakodnevicu    odjednom prekida brutalan zločin – jedna od djevojaka pronađena je raskomadana u hotelu.

67.

Tepeš, Ivan, povjesničar, 1980-
Hrvatska politička emigracija - HSS / Ivan Tepeš. - Zagreb : AGM, 2021. - 464 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Res Gestae)
Knjiga nastala na temelju dugogodišnjeg istraživanja izvora, znanstvene literature i publicistike prikupljene u svrhu izrade doktorske disertacije pod naslovom „Političko djelovanje Hrvatske seljačke stranke u emigraciji od 1945. do 1990. godine“. Autor kronološki, kroz tri aspekta, promatra političko djelovanje HSS-a i iznosi historiografski doprinos razumijevanju djelovanja sveukupne hrvatske političke emigracije u razdoblju od 1945. do 1990. godine. Na kraju knjige nalazi se popis izvora i literature.

68.

Valpy, Fiona
Dar prošlosti / Fiona Valpy ; s engleskoga prevela Vesna Valenčić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 278 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 376)
U potrazi za obiteljskom pričom koja se proteže do vremena Drugoga svjetskoga rata, Harriet odlazi u Pariz kako bi otkrila istinu o svojoj baki Claire i njezinim prijateljicama Viviane i Mireille. Igrom slučaja, Harriet pronalazi posao u istoj modnoj agenciji za koju je nekoć radila i njezina baka, a čudesna potraga za misterioznom prošlosti odvest će je do mračne i     bolne istine o sudbinama triju prijateljica od kojih je samo jedna uspjela izbjeći strahote koncentracijskog logora.

69.

Van Tiem, Victoria
Žena u bijelom kimonu / Ana Johns ; s engleskoga prevela Vida Milek. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 342 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  374)
U Japanu 1957. godine sedamnaestogodišnja se Naoko Nakamura nada udaji za voljenog američkog mornara. Strogi otac Amerikanca odlučno odbacuje i želi da mu se kći uda za Satoshija, Japanca iz ugledne i bogate obitelji. Međutim, Naoko nosi dijete američkog mornara te joj majka, shvativši koju tajnu skriva, pristupa s ljubavlju i nudi da odabere jedno od dva rješenja. Otići k Amerikancu i nikad se više ne vratiti u obitelj ili pristati na brak sa Satoshijem i gubitak djeteta u   tajnosti.

70.

Velvet, K. J.
Na prvi pogled / K. J. Velvet. - Zagreb : Znanje, 2021. - 320 str. ; 24  cm
Amy je povučena i pomalo neuklopljena Britanka u Bostonu, čiji se unutarnji mir raspadne na komadiće kada upozna Vancea – zgodnog i bogatog profesionalnog sportaša za kojim žene gube glavu. I Amy će izgubiti glavu i, prvi put istinski zaljubljena, učiniti sve da ju Vance primijeti. No to se neće odvijati po njenom planu, jer će ju Vance odmah proglasiti najdosadnijom i najneuglednijom curom koju poznaje i praktički ju izbaciti iz svog bara. No Amy ne odustaje lako i, što je Vance otresitiji, to je ona odlučnija zavesti  ga.

71.

Vonnegut, Kurt, 1922-2007
Bog vam dao, gospodine Rosewater ili Biserje pred svinje : [treba biti dobar] / Kurt Vonnegut ; prevela s engleskoga Maja Tančik. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2020. - 254 str. ; 21  cm
Traumatizirani ratni veteran, multimilijunaš Eliot Rosewater, odlučuje svojim enormnim bogatstvom pomoći siromašnima, zbog čega se njegov otac razljuti, supruga zatraži razvod, a sam Eliot doživi psihički slom. Norman Mushari, odvjetnik Zaklade Rosewater, na podmukao način pokušava dokazati da je Eliot lud kako bi se domogao njegova novca. U psihijatrijskoj bolnici Eliot upoznaje Kilgorea Trouta, svog omiljenog pisca znanstvene fantastike, koji Eliotovu ocu   želi dokazati da njegov sin nije psihički poremećen, već da je ono što čini   dobro.

72.

Vrčić, Vjeko, 1914-2014
Fra Ante Antić : naš magistar / Vjeko Vrčić. - Imotski : Udruga KAP, 2021. - 165 str. ; 25  cm
Kroz svjedočanstva učenika i redovničke braće, navedenih pod inicijalima, autor donosi vjeran prikaz života i djelovanja o. Ante Antića dok je bio podmagistrem bogoslova i novaka u Makarskoj, Visovcu i Zaostrogu te magistrom budućih  svećenika u Makarskoj i Zagrebu. Na kraju su tekstovi o. Jerka Lovrića, prof. o. Frane Careva i dr. o. Šimuna Šipić o fra Antiću.