Novi naslovi - ožujak

1.
Andabaka, Sanja, 1963-
Zaljubljeni tramvaj / Sanja Andabaka ; [ilustracije Vanda Čižmek]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 114 str. : ilustr. ; 17 cm. - (Biblioteka Kitica. Klub prvih  pisaca)
Zbirka pjesama namjenjena mlađim čitaocima i sadržajno podijeljena na četiri cjeline: Djeca povezuju ljude, Voda, Zima    bez Snješka, Gdje nastaju pjesme. Svaka cjelina u središte stavlja određenu temu i progovara o njoj na zanimljiv i djeci  blizak način. Pjesme govore o djetetovim problemima, težnjama, zapažanjima, kao i o prirodi, vodenom svijetu te o ljudima    i zanimanjima. Cjeline su međusobno isprepletene i usko povezane, a stihovi nastoje ritmom, rimom, melodijom i šaljivim završetcima unijeti optimizam i nadu u dječji svijet. Stvari, pojave, biljke i životinje dobivaju ljudske osobine. One govore, vesele se, tuguju, razmišljaju i maštaju zajedno s malim čitateljima. Time pjesme potiču i razvijaju dječju pažnju i     zanimanje za čitanjem, a njihova toplina posredno nastoji naučiti djecu otkrivati i prihvaćati svijet oko    sebe.
2.
Aptreeva, Valerija
Šišmiš Vanja : čudesni svijet kornatskog otočja / Valerija Aptreeva, Martina Ratko, Marko Glogoški ; [ilustracije Ivana Grimani]. - Murter : Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", [2010?]. - 23 str. :  ilustr
; 21x23 cm
Unutar serijala "Čudesni svijet kornatskog otočja" pripremljen je niz edukativnih materijala, a do sada su zahvaljujući potpori Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", izdane i 3 slikovnice s ekološkim sadržajem. Šišmiš Vanja, mali je šišmiš koji je tek navršio mjesec dana i još je uvijek ovisan o svojoj majci i tek se treba naučiti letjeti. Kao i svako mlado biće i Vanja je znatiželjan šišmiš, koji će na svom putu odrastanja doživjeti brojne pustolovine. Slikovnica je edukativna, razbija predrasude i podučava malene o koristi i važnosti tih zapravo simpatićnih životinjica, kojih se mnogi bezrazložno boje, jer uopće nisu opasne za   ljude.
3.
Arroyo, Raymond, 1970-
Relikvija Strmograda / Raymond Arroyo ; [prijevod Katarina Gugić]. - Split : Verbum, 2017. - 269 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Juventa ; 2)(Will Wilder)
Dvanaestogodišnji Will nije ni slutio da će, „posudivši“ relikviju Sv. Tome apostola, ugroziti svoj rodni grad Strmograd i pokrenuti događaje koji bi mogli utjecati na čitav svijet. No on nije običan dječak jer vidi ono što drugi ne mogu, a njegova je obiteljska prošlost povezana s proročanstvom iz kojeg se da naslutiti da će upravo on biti taj koji mora otjerati zle sile     vjerom i čistim srcem. Zlo izlazi iz rijeke koja okružuje Strmograd, uzrokujući nesreće i poplave, a Willu će   pomoći
osebujna teta Lucinda, upraviteljica Peniela, neobičnog muzeja tajanstvenih predmeta koji se nalazi na vrhu strmogradske litice. Ova napeta priča držat će mlade čitatelje u neizvjesnosti do samoga kraja koji će pokazati isplati li se u teškim situacijama strah pustiti od sebe te mogu li zaista hrabrost, prisebnost i čisto srce rastjerati najveću   tamu.
4.
Bakarić, Vladimir, književnik, 1966-
Dupinov let / Vladimir Bakarić ; [ilustracije Dubravko Mataković]. - Vinkovci : Matice hrvatske, Ogranak, 2016. - 134  str.
: ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka za djecu i mlade Grafiti ; knj.  24)
Dupinov let prikazuje skupinu mladih Vinkovčana u vrtlogu vršnjačkog zadirkivanja i nasilja te pokazuje kako se nasilje ne može nikada ni iz jednog društva apsolutno iskorijeniti, ali  se može zaustaviti. Bakarićev najnoviji roman opet je kao i svi  do sada posvećen njegovom rodnom gradu. Dupina, inače, uopće nema u knjizi, a jako je bitan za cijelu priču.
5.
Barnard, Lucy
Vjeverica ima puno posla / Lucy Barnard ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Ilustrirana priča za najmlađe o prijateljstvu. Vjeverica je zauzeta skupljanjem žireva i nema se vremena poigrati sa svojim prijateljima. Međutim, "kad kola krenu nizbrdo", prijatelji su tu da joj priskoče u pomoć i da joj ukažu na važnost  prijateljstva. Slikovnica je dio zbirke Vrijeme je za priču" u kojoj se nalazi deset naslova u kojima će maleni uživati. Na  kraju svake slikovnice nalaze se i upute za korištenje, namijenjene roditeljima i   odgajateljima.
6.
Benjamin, A. H., 1950-
Pas Morskić i veliko iznenađenje / A. H. Benjamin i Bill Bolton ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Bogata i privlačno ilustrirana slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču". Morske životinje boje se morskog psa Morskića zato što ima velike zube, a on više od svega želi - prijatelja. U ovoj poučnoj priči Morskić će nam pokazati kako se NE pronalaze prijatelji te zašto je važno riješiti se predrasuda prema drugačijima. Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima i  odgojiteljima.
7.
Benjamin, A. H., 1950-
Za minutu, mama / A. H. Benjamin i Nick East ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017.   -
[22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Bogata i privlačno ilustrirana problemska slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču". Dinosaur Dino vrlo fleksibilno poima vrijeme pa na obveze koje mu zadaju članovi obitelji i učiteljica redovito odgovara: "za minutu". Međutim, Dino će na svojoj koži naučiti kako nije lijepo puštati druge da ga čekaju te da minuta nije duga koliko je mislio. Na kraju slikovnice nalaze      se upute o korištenju namijenjene roditeljima i  odgojiteljima.
8.
Dahl, Roald, 1916-1990
BFG / Roald Dahl ; [ilustracije u knjizi Quentin Blake] ; [preveo s engleskoga Vladimir Cvetković Sever]. - Zagreb : Znanje, 2017. - 209 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  Stribor)
Roman o desetogodišnjoj djevojčici Sophie iz Londona i neobičnom divu koji govori vrlo čudnim jezikom! Jedne noći dok je upuhivao snove u dječje glavice, uzeo je malu Sophie iz njezina kreveta u sirotištu i strpao ju u džep. Sophie ga se jako  bojala dok nije shvatila da ima iznimno dobro srce i da je uz njega najsigurnija na svijetu. No drugi ljudi nisu bili sigurni.
Svake su im noći životi prepušteni na milost i nemilost drugim, opasnim divovima. Sophie stoga smisli plan kako da im BFG i ona stanu na kraj!
9.
Došen, Ljiljana, 1956-
Velike avanture malog Orehovića / Ljiljana Došen ; [ilustratori Gea Ferrais i Damjan Stanich]. - Rijeka : Naklada Uliks, 2017. - 176 str. : ilustr. ; 22 cm
Utemeljen na priči iz usmene predaje primorsko – goranskog kraja, ovo je roman o Orehoviću, dječaku malenom poput dlana, koji je jednoga dana samo izašao iz orahove ljuske, u kući bakice i djeda koji nisu mogli imati djece. Malenom, ali znatiželjnom i neustrašivom, Orehoviću dvorište nije bilo dovoljno uzbudljivo pa zajedno s Mrvicom, djevojčicom sićušnom kao i on, kreće u uzbudljivu avanturu. Puna lokalnih izraza, dosjetki, pjesmica i ostalog usmenog naslijeđa, ova će priča malim čitateljima vjerno dočarati kako se nekoć živjelo i odrastalo u skladu s   prirodom.
10.
Drakulić, Sanja, 1984-
Bepo i Kantica : čudesni svijet kornatskog otočja / Sanja Drakulić, Martina Markov Podvinski ; [ilustracije  Ivana
Grimani, Petar Grimani]. - Murter : Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", [2010?]. - 19 str. : ilustr. ; 21x23 cm
Unutar serijala "Čudesni svijet kornatskog otočja" pripremljen je niz edukativnih materijala a do sada su zahvaljujući potpori Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", izdane i 3 slikovnice s ekološkim     sadržajem. Bepo i kantica, govori o problematici odlaganja otpada u more. Poučna i zanimljiva slikovnica. Osim nje izašla    je još  i "Priča o Leonardu" (priča o glavatoj želvi) i "Šišmiš Vanja" - priča o važnosti   šišmiša.
11.
Drakulić, Sanja, 1984-
Priča o Leonardu : čudesni svijet kornatskog podmorja / Sanja Drakulić, Martina Markov Podvinski ; [ilustracije Petar Grimani]. - Murter : Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", [2009?]. - 19 str. : ilustr. ; 21x23 cm
Unutar serijala "Čudesni svijet kornatskog otočja" pripremljen je niz edukativnih materijala a do sada su zahvaljujući potpori Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", izdane i 3 slikovnice s   ekološkim
sadržajem. Priča o Leonardu je priča o morskoj kornjači - glavatoj želvi, koja spada u strogo zaštićene vrste. U serijalu se nalazi još i priča o šišmišu Vanji  (važnosti šišmiša) i "Bepo i kantica", priča o problematici odlaganja otpada u   more.
12.
Dunn, Robert
Samo je jedan Ofucanko / Robert Dunn ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Bogata i privlačno ilustrirana slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču". Nitko ne razumije zašto Ela obožava svoga medvjedića Ofucanka koji ima samo jedno oko, zašiven je starim, istrošenim koncem te miriše na ustajali sir i stare čarape. Roditelji će ga pokušati zamijeniti novim, lijepim i mirišljavim medvjedićem koji ni ne sluti kakva ga budućnost očekuje u Elinim rukama... Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima    i odgojiteljima.
13.
Gutierrez, Lorna
Bok, Mjeseče dragi / Lorna Gutierrez ; ilustrirala Laura Watkins ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. -   Zagreb
: Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Edukativna slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču" koja djecu poučava Mjesečevim mijenama, kretanju Mjeseca i sl. Poseban je naglasak stavljen na odnos noćnih životinja i Mjeseca. Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima i odgojiteljima.
14.
Higginson, Sheila Sweeny, 1966-
Rudijeva karta / tekst Sheila Sweeny Higginson ; prijevod Paula Lesički. - Zagreb : Egmont, 2017. - 28 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Jan i nigdjezemski gusari)(Disney  Junior)
Rudi je dječak gusar koji uvijek nađe pravi put do blaga jer sa sobom uvijek nosi kartu. U ovoj priči Rudi sa svojim prijateljima odlazi u potragu za zlatnim čamcem, ali tu je i kapetan Kuka, koji želi isto i zamjenjuje karte. Tko će prije do zlatnog čamca.
15.
Howarth, Heidi
Vidra koja se voljela držati za ruke / Heidi i Daniel Howarth ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Bogata i privlačno ilustrirana problemska slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču" obrađuje univerzalnu temu razvoja djetetove samostalnosti. Uvodi nas u svijet vidri koje noći provode plutajući, držeći se za ruke kako se ne bi izgubile. Član jedne takve obitelji maleni je Vid koji svoje roditelje ne želi pustiti ni danju dok njegovi prijatelji već uživaju u vodenim radostima. Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima i   odgojiteljima.
16.
Hudson, Diana
Specifične teškoće u učenju : što učitelji i nastavnici trebaju znati / Diana Hudson ; ilustrirao Jon English ; s engleskoga preveo Nikša Nikola Šoljan. - Zagreb : Educa, 2018. - 236 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Educa ;   92)
U knjizi su obrađene najučestalije teškoće s kojima se djeca i učenici suočavaju u školi: disleksija, diskalkulija, dispraksija, disgrafija, deficit pažnje, hiperaktivni poremećaj (ADHD), poremećaji iz autističnog spektra,   Aspergerov
sindrom, opsesivno- kompulzivni poremećaj, teškoće vezane uz organizacijske vještine i polaganje ispita i provjeru znanja. Knjiga je namijenjena učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima u školama te studentima    nastavničkih studija.
Također, može biti zanimljiva i roditeljima koji imaju dijete sa specifičnim teškoćama u učenju. Knjiga daje niz praktičnih ideja za što učinkovitije poučavanje. Svako poglavlje sadržava savjete za poučavanje i    upravljanje razredom.
17.
Huseinović, Kašmir, 1961-
Čudnovata priča i još čudniji ja / Kašmir Huseinović ; [ilustracije Popmarleo]. - Zagreb : Kašmir promet, 2017. - [28]   str.
: ilustr. ; 22 cm
„U ovoj se priči čudom čude svi.“ Tako počinje ova čudnovata priča u kojoj ćemo se čuditi čudnom zecu koji čita basne, medi začuđenog pogleda, još čudnijem zmaju koji čita još čudnovatije bajke…i tako redom. Vesele ilustracije, životinjski likovi i tekst prožet humorom zabavit će djecu predškolske  dobi.
18.
Huseinović, Kašmir, 1961-
Jedna je djevojčica --- / Kašmir Huseinović ; [ilustracije Nadezda Barkova]. - Zagreb : Kašmir promet, 2017. - [28] str. : ilustr. ; 22 cm
Svaka djevojčica ima svoje snove. Dok jedna želi biti kraljevna i imati najljepše kraljevstvo, druga želi pomagati morskim životinjama. Dok jedna namjerava postati profesorica biologije jer voli uzgajati biljke, duga samo čeka ljeto i sočnu crvenu lubenicu. Srećom, tu su njihovi tate koji nemaju izbora nego svoje kćerkice imenovati princezama i dati im kraljevstva koja    im pripadaju. Jer svaki tata zna što je dobro za njegovu kraljevnu. Lijepo i jednostavno ilustrirana, ovo je prava slikovnica za princeze predškolske dobi koje maštaju o svojim kraljevstvima. Neke će se ovdje sigurno   prepoznati.
19.
Kolanović, Dubravka, 1973-
Čarolija zagrljaja / napisala i ilustrirala Dubravka Kolanović. - Zagreb : Sipar, 2017. - [24] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Mali Medo i Vučić najbolji su prijatelji. Svake večeri zajedno promatraju zvjezdano nebo. Jedne će ih večeri iznenaditi neočekivan dolazak čudnovata stvorenja. Isprva sumnjičavi, ubrzo shvaćaju da je mali svemirac baš poput njih. Tužan i usamljen, zahvalan je na pomoći i nježnosti koju mu pružaju Mali Medo i Vučić. U iskrenu zagrljaju prijatelja krije se prava čarolija!
20.
La Rose, Melinda
Kukin lov na blago / tekst Melinda La Rose ; prijevod Paula Lesički. - Zagreb : Egmont, 2017. - 28 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Jan i nigdjezemski gusari)(Disney Junior)
Još jedna slikovnica iz serijala "Jan i nigdjezemski gusari" za najmlađe. Pustolovne su to priče sa Disneyevim likovima i poznatim kapetanom Kukom, koji je uvijek u potrazi za blagom. U ovoj epizodi potraga je smještena u Krokodilsku močvaru, a naravno i ovaj put će Jan i njegova družina, uspjeti nadmudriti kapetana Kuku i i osvojiti čak jedanaest zlatnih novčića.
21.
Lončar, Nena, 1968-
Bajka o šeširu koji je imao čovjeka / Nena Lončar ; [ilustracije Marijan Lončar]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 51 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih  pisaca)
Moderna višeslojna slikovnica za djecu, koju mogu čitati i odrasli. S jedne strane to je jednostavna, duhovita i pomalo pomaknuta priča o jednom šeširu koji je postao važniji od čovjeka koji ga nosi. S druge strane - to je alegorijska priča o izvrnutim vrijednostima u svijetu u kojem živimo, gdje su "na cijeni" totalno nevažne i nebitne stvari, dok nešto važno ostaje nezamijećeno. No, na sreću, kao i svaka bajka i ova ima sretan završetak gdje sve "sjeda" na svoje mjesto.
22.
Lövey, Tamara, 1972-
Duhovita legenda / Tamara Lövey. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2017. - 252 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Velika. Klub prvih pisaca)
Svojevrsni nastavak romana "Tisov brijeg" prati iste likove u novoj avanturi za koju je autorica inspiraciju pronašla u legendi   o Veroniki Desinićkoj. Radnja se odvija u malom seoskom mjestu podno dvorca uz koji se povezuju priče o nesretnoj   djevojci čiji ga duh još uvijek nastanjuje. Glavni junak Arjan smatra da su turistički djelatnici spretno iskoristili legendu kako    bi povećali broj posjetitelja, međutim određeni događaji u dvorcu i oko njega poljuljat će njegov do tada racionalističko- sumnjičav stav o postojanju duhova. Uz fantastične i pustolovne elemente ovog romana za mlade, paralelno pratimo i  ljubavnu zavrzlamu između glavnih  likova.
23.
Majhut, Berislav, 1956-
Hrvatska slikovnica do 1945. / Berislav Majhut i Štefka Batinić. - Zagreb : Hrvatski školski muzej : Učiteljski fakultet Sveučilišta, 2017. - 443 str. : ilustr. ; 25 cm
Ova knjiga, bogato ilustrirana i većeg opsega, vrijedan je doprinos rekonstrukciji korpusa hrvatske dječje slikovnice prije 1945. godine te kao takva nastoji podići svijest o vrijednosti starih dječjih knjiga. U uvodu autori se bave povijesnim tijekom istraživanja slikovnica u Hrvatskoj te potom daju povijesni pregled hrvatske ilustrirane dječje knjige od 1527. godine. U narednim poglavljima autori se bave tekstualnom i likovnom komponentom slikovnica, temama u slikovnicama te ulogom slikovnica u djetinjstvu. Knjiga sadrži izvore, literaturu i  kazalo.
24.
Milčec, Marica, 1955-
Svaka je mrvica važna : 120 priča za djecu / Marica Milčec ; ilustrirala Branka Hollingsworth Nara. - Zagreb : Školska knjiga, 2017. - 151 str. : ilustr. ; 25  cm
Priče su tematski razvrstane te slijede izmjenu godišnjih doba i redanje blagdana, praznika i važnih dana u godini. U svakoj su priči novi junaci, s novim imenima te novim problemima i doživljajima. To su problemi s kojima se djeca susreću svakodnevno. Priče su također posvećene i vremenskim prilikama, izmjeni godišnjih doba, zaštiti prirode, recikliranju, prehrambenom lancu te povezanosti života u svemiru. Većina priča ima dvostruko tkanje: u fabuli se rješava odgojni  problem, a usput se iz same priče dozna štošta o stvarnom životu njezinih   junaka.
25.
Muršić, Miljenko, 1954-
Ftičeki se ženiju / Miljenko Muršić, Nikola Peti. - Čakovec : Udruga štovatelja 9. umjetnosti Stripoblačak : Ogranak Matice hrvatske, 2017. - [20] str. : ilustr. ; 20x26  cm
U Međimurju se vjerovalo da je 14. veljače (Dan zaljbljenih), datum kada se "ftičeki ženiju", pa su žene pekle peciva od dizanog tijesta u obliku ptica. Taj se običaj zadržao do danas, a na osnovi pučke popijevke "Ftiček veli da se ženil bude", velikogorički autor Miljenko Mršić napravio je ovu slikovnicu na čakavštini koja će biti zanimljiva, duhovita i razumljiva i onima drugih narječja. Ljubavna je to i poučna priča koja govori o različitim vrstama   sreće.
26.
Ostojić, Ranka
Izgubljeni zeko / Ranka Ostojić ; ilustracije Ivan Ostojić ; urednica Jasminka Salamon. - Zagreb : Alka script, 2017. - 27 str. : ilustr. ; 21 cm
Ilustrirana slikovnica za najmlađe sastoji se od devet zasebnih, ali sadržajno povezanih pjesmica o malom radoznalom i nestašnom zečiću, koji u svojoj šumi doživljava brojne pustolovine i pri tom uči o životu i prirodi i odrasta. Stihovi su ritmični, lagani i simpatični, baš za zabavu i buđenje mašte kod najmlađih, ali i za   nenametljivo odgajanje.
27.
Parry, Jo
Spavaj, psiću / Jo Parry ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za priču)
Slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču" uvodi nas u priču o psiću koji nikako nije mogao zaspati. Prije nego što će se napokon smiriti i zaspati, srest će brojne životinje. Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima     i odgojiteljima.
28.
Pilić, Sanja, 1954-
Sve je u redu! / Sanja Pilić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 126 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Sanja Pilić za mlade)
Zbirka kratkih priča za djecu u nižim razredima osnovne škole. Pisane su u prvom licu, neke iz perspektive dječaka, a    neke djevojčica. Likovi su obični, svakodnevni, s pregršt želja, potreba, navika i s mnogo znatiželje. Zaigrani, puni mašte, spremni na nepodopštine i ludorije. Zbog toga se često nađu u problemima koje ipak   nadvladaju.
Priče obiluju humorom, jednostavnošću iraza, pozitivnom energijom i lijepim   porukama.
29.
Quinn, Susan
Mala Medvjedica i leptiri / Susan Quinn i Caroline Pedler ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Simpatična slikovnica za najmlađe o medvjediću kojem je Mama Medvjedica ispričala da je kao mala najviše voljela loviti leptire na Livadi ljubica. Sad i Mali Medo sanjari o toj livadi i jedva čeka da i sam otkrije to mjesto. Slikovnica je to iz Zbirke Vrijeme je za priču, koja sadrži deset podjednako privlačnih i ilustriranih naslova. Na kraju knjige nalaze se i upute za roditelje i odgajatelje.
30.
Shuttlewood, Anna
Sreća malog Rakuna / Anna Shuttlewood ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za  priču)
Bogata i privlačno ilustrirana slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču" koja kroz zanimljivu životinjsku priču problematizira temu ljubomore i zavisti među djecom. Na kraju slikovnice nalaze se upute o korištenju namijenjene roditeljima i odgojiteljima.
31.
Skazlić, Krsto, 1938-
Kapetan Mačak Dugobrki i njegov sin Mačak Mali : jadranske pustolovine neobične družine / Krsto Skazlić ; [ilustrirao Eugen Slavik]. - Zagreb : V.B.Z, 2017. - 118 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Od 10 do  110)
Tihana i djed često šeću rivom, a ona uvijek postavlja pitanja. Na njeno pitanje "Čija je ovo kuća?" djed izmisli zabavnu  priču o kapetanu Mačku Dugobrkom - siromašnom mačku koji odlazi na brod trbuhom za kruhom. Ovom knjigom autor se nadovezuje na proznu tradiciju hrvatske dječje književnosti. Priča je nadahnuta čudesnom ljepotom našega mora i  dijalekata te u sebi nosi poruku očuvanja prirode koja nas  okružuje.
32.
Smallman, Steve
Šišmišiš / Steve Smallman ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. - Zagreb : Znanje, 2017. - [22] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Vrijeme je za priču)
Bogata i privlačno ilustrirana slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču". Glavni lik maleni je miš Cvilko koji više od svega želi naučiti letjeti. Ta će ga želja dovesti do zanimljivih iskustava i jednoga novog prijateljstva. Na kraju slikovnice nalaze se  upute o korištenju namijenjene roditeljima i  odgojiteljima.
33.
Šesto, Silvija, 1962-
Motorne tratinčice / Silvija Šesto ; ilustrirala Karla Majdak. - Zagreb : Naklada Semafora, 2017. - 45 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Šarena)
Ekološka slikovnica za djecu o vječnom sukobu moderne tehnologije i prirode. Zaplet priče smješten je na livadu punu tratinčica, na kojoj spletom okolnosti završi i mladić s motociklom. Srećom bez većih posljedica. Ali mladić je otišao, a motocikl je ostao ležati na livadi. Priča o suživotu prirode i  ljudi.
34.
Walliams, David, 1971-
Djedov veliki bijeg / David Walliams ; ilustrirao Tony Ross ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2017. - 462 str. : ilustr. ; 20 cm
Topla i duhovita priča o dvanaestogodišnjem dječaku Jacku i njegovom vrlo, vrlo starom djedu, popraćena crtežima likova i ilustracijama poznatog ilustratora Tonya  Rossa.
Vrlo smušenom djedu uvjerenom da se vratio u vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bio vojni pilot, unuk Jack pomaže u bijegu iz sumornog mjesta za stare i neželjene osobe i to ni manje ni više već u velikom stilu borbenim lovcem Spitfire. Na kraju knjige nalazi se pojmovnik, današnjoj djeci, manje poznatih pojmova i kratica vezanih za    Drugi svjetski rat.
35.
Wieslander, Jujja, 1944-
Vina Vina i vučji štap / Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad ; sa švedskog prevela Sonja Bennet. - Zagreb : Planet Zoe, 2017. - [25] str. : ilustr. ; 22 cm
Nova umjetnička slikovnica švedske autorice Jujje Wieslander  o Vina Vini, neobičnom i znatiželjnom stanovniku šume!  Vina Vina opaža svijet upravo onako kako ga opažaju mališani, kad pronađe grančicu - on u njoj ne vidi samo običan štap već i motornu pilu, branu, olovku za crtanje po pijesku, kosilicu trave, kopač rupa... A onda Vina Vina upoznaje vuka s   kojim se sprijatelji i oni provedu dan u zajedničkoj igri. Navečer se Vina Vina vraća kući, a štap ga podsjeća na novog prijatelja! Slikovnica o razigranosti dječje mašte. Knjiga o prijateljstvu.