Novi naslovi - ožujak

 

1.

Adolfsson, Maria, 1963-
Oluja / Maria Adolfsson ; preveo Luka Miličević. - Rijeka : Leo-Commerce, 2021. - 469 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Leo)(Doggerland)( ; [2])
Drugi roman serijala „Doggerland“ švedske autorice krimića. Doggerland je izmišljena otočna država na hladnom sjeveru Europe, smještena negdje između Velike Britanije i Danske. Poprište novog ubojstva ovaj put je Noorö, najsjeverniji otok te zemlje. Vrijeme je blagdansko, ugođaj zimski, a istragu ponovo vodi detektivka Karen Eiken Hornby, rastrgana između nesređenog privatnog života i predanosti policijskom poslu. Nju za Noorö vežu lijepe uspomene iz mladosti, a nakon što se ubrzo dogodi i drugo ubojstvo, Karen će morati uroniti duboko u vlastitu   prošlost.

2.

Akunin, Boris, 1956-
Pelagija i bijeli buldog / Boris Akunin ; s ruskoga preveo Igor Buljan. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 287 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 575)
Pod mudrim i savjesnim vodstvom gubernatora Antona Antonoviča von Haggenaua i vladike Mitrofanija udaljena Zavolžska gubernija doživjela je prosperitet. Miran život stanovnika poremetio je dolazak Vladimira Lavoviča Bubencova, ozloglašenog revizora svetog Sinoda. Dok Bubencov svojim neobičnim metodama sije razdor, Mitrofanij mora pomoći svoj teti, staroj generalici Tatiščevoj, kojoj je nepoznati zlikovac otrovao jednog od tri posebno uzgojena bijela buldoga. Na tajni zadatak   šalje svoju štićenicu sestru Pelagiju. Istodobno Bubencovljev pronalazak dvaju obezglavljenih tijela želi iskoristiti kako bi se obračunao s navodnim sektama. Detektivski roman smješten u rusku provinciju na kraju 19. stoljeća donosi prvi slučaj    sestre Pelagije.

3.

Bajakić, Ivana, 1975-
Razvoj financijske regulacije i supervizije u Europskoj uniji : intergracijski procesi europskih financijskih sustava / Ivana Bajakić. - Zagreb : Pravni fakultet Sveučilišta, 2021. - XIV, 263 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Monografije / Pravni fakultet Sveučilišta)
Autorica je znanstvenim pristupom objedinila pravne, ekonomske i političke aspekte. U knjizi analizira razvoj i problematike financijske regulacije i supervizije iz europske perspektive. Osim studentima prava i ekonomije, knjiga je korisna i ostalim stručnjacima koje zanima ovo  područje.

4.

Bateman, Kate
Kako uloviti grofa / Kate Bateman ; prevela s engleskoga Viktorija Lisec. - Zagreb : Znanje, 2021. - 313 str. ; 24   cm
Alex Harland, grof od Meltona, u potrazi je za Mračnjakom – ozloglašenim kradljivcem dragulja. No, tragovi ga upućuju na misterioznu ženu koja je prije nekoliko godina na krabuljnom plesu u njemu pobudila strast. Emmy Danvers, londonska kradljivica, također je godinama zaljubljena u Alexa, iako je svjesna da njezina ljubav ne vodi nikamo budući da se njih  dvoje nalaze na suprotnim stranama zakona. No, srce ne pita razum za   savjet...

5.

Bauer, Una, 1978-
BADco : vježbanje nemogućeg / Una Bauer. - Zagreb : Centar za dramsku umjetnost : Umjetnička organizacija Oaza, 2021. - 415 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga je serija razgovora koje je autorica, teatrologinja i kazališna kritičarka, vodila s članovima grupe BADco.,    kolaborativne izvedbene skupine koja je radila u Zagrebu i koja je 2020. godine, nakon 20 godina aktivnog djelovanja na nezavisnoj kulturnoj sceni te međunarodno priznatog djelovanja, objavila da prestaje s radom. BADco. se u svom radu, prije svega, sistematično bavio istraživanjem protokola izvođenja te propitivanjem odnosa izvođača i publike. Krenuvši od njihova posljednjeg projekta prema prošlima, autorica je, razgovarajući sa svakim članom kolektiva, željela naglasak staviti na   metode rada i važnost procesa nastanka predstave te na individualnost i specifičnost različitih glasova koji čine   ovu
skupinu i koji se ponekad i razilaze, kao i na njihov doprinos grupnoj dinamici i razvijanju njihova specifičnog   jezika.

6.

Bleiburg - poziv na dijalog i pomirenje : zbirka biskupskih propovijedi iz Bleiburga 2003. -  2020.
Bleiburg - poziv na dijalog i pomirenje : zbirka biskupskih propovijedi iz Bleiburga 2003. - 2020. = Bleiburg - ein Aufruf zum Dialog und zur Versöhnung : Ein Sammelband der bischöflichen Predigten aus Bleiburg 2003 - 2020 = Bleiburg: A  Call for Dialogue and Reconciliation : Sermons Delivered by Croatian Bishops at Annual Commemorations of the Bleiburg Tragedy 2003 - 2020 / predgovor, [urednik] Tomislav Markić ; [njemački prijevod Željko Juraj Čekolj ; engleski prijevod Margaret Casman-Vuko i Miroslav Vuko] ; [fotografije Vlado Bulić... et al.]. - Zagreb : Glas Koncila, 2021. - 472 str. :  ilustr.
; 24 cm
U knjizi su sabrane sve propovijedi hrvatskih biskupa izrečene na misama tijekom komemoracija za Bleiburške žrtve i žrtve Hrvatskoga križnog puta od svibnja 2003. do 2020. godine. Na gotovo pet stotina stranica nalazi se ukupno osamnaest propovijedi koje su iznijela petnaestorica biskupa-propovjednika. Riječ je o trojezičnom izdanje – tekst je uz hrvatski jezik, objavljen i na njemačkom i engleskom jeziku. Na kraju knjige se nalazi   fotoprilog.

7.

Bonnier, Jonas, 1963-
Helikopterska pljačka / Jonas Bonnier ; s engleskog preveo Danko Ješić. - Sarajevo : Buybook, 2020. - 384 str. ; 21   cm
Roman se temelji na istinitom događaju. Opisuje pljačku koja se dogodila u Västbergi u Švedskoj 2009. godine. Sami Farhan i Michel Maloof, bivši kriminalci, od starca koji živi sa psima u šumskoj kolibi doznaju za zgradu na vrhu koje se nalazi kompanija G4S i velika količina novca, a starac poznaje i zaposlenicu koja bi im mogla pomoći. Sami je sada obiteljski čovjek pa se isprva koleba, no Michel je samac i počinje se viđati s brbljavom Alexandrom. Pljačku će financirati imućni Zoran Petrović. Glavna prepreka je nezgodna okolnost da se policijska stanica nalazi u neposrednoj blizini spomenute zgrade, zbog čega nije moguće popeti se na najgornji kat, a zatim sići u prizemlje i pobjeći prije dolaska   policije. Zato odlučuju upasti u zgradu preko  krova…

8.

Bowman, W. E., 1911-1985
Uspon na Rum Doodle / W. E. Bowman ; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. - Zagreb : Libricon, 2021. - 169 str.,
[16] str. s tablama ; 20 cm
Roman parodira alpiniste i alpinizam opisujući uspon na točno 12000,5 metara visok vrh izmišljene planine Rum Doodle u izmišljenoj himalajskoj državi Jogistan. „Iskusnu“ ekipu, koja upada iz jednog apsurda u drugi, čine znanstvenik, liječnik, lingvist, fotograf, stručnjak za radiovezu, tri tisuće nosača i tristo sedamdeset pet dječaka, a ekspediciju predvodi   pripovjedač romana koji štošta ne razumije. Knjiga je popraćena crno-bijelim ilustracijama. Prvo izdanje objavljeno je 1956. godine.

9.

Bryndza, Robert, 1979-
Ne baš tajni e-mailovi Coco Pinchard / Robert Bryndza ; prevela s engleskoga Ivana Ostojčić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 287 str. ; 24 cm
Prvi roman serijala o Coco Pinchard. Coco je spisateljica u četrdesetim godinama, živi u Londonu, udana je i ima odraslog sina. Njezin život čini se savršenim. No, sve će se promijeniti nakon što za Božić dobije iPhone od supruga Daniela, a    onda ga za Novu godinu zatekne u krevetu s mlađom ženom. Uslijedit će razvod, a Coco će živjeti sa svojom zlom  svekrvom Ethel. Roman se sastoji od humorističnih e-mailova koje piše uglavnom Coco, jadajući se svom neurotičnom prijatelju Christopheru i prijateljici Mariki, učiteljici sklonoj alkoholu. Roberta Bryndzu čitateljska publika inače poznaje kao autora kriminalističkih romana.

10.

Burroughs, William Seward, 1914-1997
Mačka iznutra / William S. Burroughs ; preveo s engleskoga i priredio Vojo Šindolić. - Zagreb : Bodoni, 2021. - 225   str.
: ilustr. ; 19 cm
Kratki zapisi o mačkama njegova života nastali su osamdesetih godina prošlog stoljeća, a posebno se odnose na mačke s kojima je Burroughs živio 1981. godine u gradiću Lawrenceu u državi Kansas, gdje je nepunu godinu dana proveo u unajmljenoj, renoviranoj Kamenoj kući prije nego što je kupio vlastitu. Autor, uz Jacka Kerouaca najvažniji pripadnik Beat generacije, u Lawrenceu je napisao svoja posljednja djela, uključujući i ovdje ispisane misli o Ruskom, Fletchu i   drugim
„čovjekovim psihičkim pomoćnicima“ te njihovu odnosu s ljudima. Izdanje je popraćeno crno-bijelim ilustracijama Maje Rožman.

11.

Burton, Mary T.
Nikad se ne osvrći / Mary Burton ; s engleskoga prevela Sanja Gjenero. - Zagreb : 24sata, 2021. - 347 str. ; 22   cm
Nashville, Tennessee. Nepoznati serijski ubojica kreće u lov na svoju četrnaestu žrtvu. Na poznatom okupljalištu noćnih dama pažnju mu privuče mlada i lijepa prostitutka. Međutim, on ne zna da je u pitanju agentica Melina Shepard iz Istražnog ureda Tennesseja koja se, nakon nestanka nekoliko žena, upustila u istragu sama, prerušena u   prostitutku.
Unatoč tome što su otmice žena pomno planirane, ubojičin pokušaj da je uvuče u svoj kombi propada, pri čemu ga Melina ranjava i uspijeva pobjeći. Tragovi njegove krvi dovode do otkrića da je riječ o zloglasnom serijskom ubojici. U istragu se uključuje i FBI-ev agent Jerrod Ramsey koji s Melinom prati ubojičine tragove. Ubrzo ih istraga dovodi do točke na kojoj postaju svjesni da u pitanju nije jedan već dvojica serijskih  ubojica…

12.

Callihan, Kristen
Samo prijatelji / Kristen Callihan ; s engleskog prevela Tereza Milić. - Zagreb : Naklada Neptun, 2021. - 325 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija New Adult)
Gray i Ivy postanu prijatelji zahvaljujući porukama koje razmijene kad se Gray nađe u situaciji da od Ivy, kćeri svog agenta, mora posuditi njezin ružičasti automobil. Njihova komunikacija ubrzo postane prisna, ali prijateljska, no sve se promijeni nakon Ivyna povratka iz Engleske u Ameriku i njihova susreta uživo, kada se među dvoje prijatelja razvije snažna  privlačnost. Nijedno od njih ne želi poduzeti ništa kako ne bi upropastili svoje prijateljstvo, ali ubrzo će shvatiti da neke osjećaje naprosto nije moguće ignorirati.

13.

Carnegie, Dale, 1888-1955
Kako steći prijatelje i naklonost ljudi / Dale Carnegie ; s engleskoga preveo Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2021. - 284 str. ; 21 cm. - (Puls)
Knjiga je prvi put objavljena 1937. godine, a tijekom prošlog stoljeća autor ju je više puta dorađivao i mijenjao kako bi uvijek bila razumljiva široj publici. Napisana kao popratni priručnik uz autorova Predavanja o učinkovitom govoru u međuljudskim odnosima, knjiga i u ovom novom revidiranom izdanju sadrži autentičan tekst, osvježen novim aktualnim primjerima.
Autorovi savjeti i smjernice usmjereni su ka ostvarivanju maksimalnog potencijala pojedinca, koji će se reflektirati na međuljudske odnose te postizanje uspjeha na poslovnom i osobnom  planu.

14.

Casa, Fausto, 1922-
Euharistijsko klanjanje : molitve i slavljenje riječi tijekom cijele liturgijske godine / Fausto Casa ; [prijevod Tihana   Jagić].
- Zagreb : Veritas - glasnik sv. Antuna Padovanskoga, 2021. - 344 str. ; 19  cm
Molitveni priručnik sadrži 72 molitve za euharistijsko klanjanje koje se sastoje od tekstova iz Svetog pisma, psalama, razmišljanja uglednih teologa te molitvi koje se uvijek mogu nadopuniti. Uz molitve koje su raspoređene kroz cijelu godinu, molitvenik sadrži i litanije, pjesme kroz godinu, euharistijske pjesme i pjesme u čast Presvetog Srca   Isusova.

15.

Chambers, Becky, 1985-
Za poduku, ako bude sreće / Becky Chambers ; preveo s engleskog Igor Rendić. - Zagreb : Hangar 7, 2021. - 175 str. ; 21 cm. - (Nova ; knj. 4)
Napisana u formi poruke, radnja romana prati sudbinu četvero znanstvenika poslanih u svemirsku misiju. S ciljem da   istraže i dokažu da na četiri planeta na koje odlaze postoje tragovi života, pripadnici posade putuju u daleke, neistražene kutke svemira. Udaljeni petnaestak svjetlosnih godina od svojih zemaljskih domova, pripadnici misije iznenada gube svaki kontakt sa Zemljom. Jedina nada je poruka koju je poslala Ariadne O'Neill, inženjerka leta na svemirskoj letjelici, koja svim naporima nastoji kontaktirati Zemljane, ne znajući i ne sluteći da je na zemaljskoj kugli puno toga   promijenjeno…

16.

Chbosky, Stephen, 1970-
Imaginarni prijatelj / Stephen Chbosky ; prevela s engleskoga Petra Pugar. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 642 str. ; 24 cm
Kate Reese se sa svojim sedmogodišnjim sinom Christopherom doseli u pensilvanijski gradić u potrazi za boljim životom. Dječaka u školi djeca zadirkuju jer je drukčiji i ima poteškoće s učenjem. Ubrzo se dogodi da Christopher nestane u obližnjoj šumi na šest dana i to iskustvo ga uvelike promijeni. Ne sjeća se gdje je bio, samo kaže da mu je netko pomogao vratiti se kući. Postao je zaprepašćujuće inteligentan i posvećen gradnji kućice na drvetu. Priča postaje mračnija nakon pronalaska dječjeg kostura u blizini drveta. Neobična kućica bit će svojevrsni portal između dvaju svjetova: stvarnog s jedne    i imaginarnog s druge strane, a Christopher će se naći usred kozmičkog rata između dobra i   zla.

17.

Cicero, Marcus Tullius, 106-43 pr. Kr.
Govor za Seksta Roscija Amerinca / Marko Tulije Ciceron ; preveli Ivana Barić... [et al.] ; ilustrirao Silvio Horvat. - Zagreb : Latina et Graeca, institut za klasične jezike i antičku civilizaciju, 2021. - 173 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Latina et Graeca ; knj. 69)
Ovaj govor prvi je javni sačuvani govor u kaznenoj parnici koji je održao mladi Ciceron, kasnije veliki rimski govornik, državnik i filozof. Sekst Roscije optužen je 80. godine p. n. e. za ocoubojstvo. Međutim, nakon očeve smrti dvojica rođaka domogli su se njegova imanja. Slučaj počiva na pravnoj dilemi proskripcije Roscija starijeg. U slučaju da je Roscije stariji proskribiran, sin ne može biti optužen za ubojstvo jer proskribirane svatko može ubiti. Ako nije, onda znači da je imanje ilegalno prodano. Samom tekstu govora, koji je objavljen usporedno na latinskom i hrvatskom jeziku, prethode tekstovi u kojima se pobliže objašnjavaju političke prilike u Rimu toga vremena, kao i sam slučaj. Na kraju knjige je popis literature.

18.

Cleeton, Chanel
Zadnji vlak za Key West / Chanel Cleeton ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : Sonatina, 2021. - 324 str. ; 22 cm
Radnja romana smještena je na otočju Florida Keys, neposredno pred Praznik rada 1935. godine. U središtu priče su tri žene: Helena Berner, Mirta Perez i Elizabeth Preston. Trudna i siromašna Helen radi kao konobarica u baru Ruby's, zarobljena je u braku s nasilnim mužem te sanja o odlasku. Mirta na otočju provodi medeni mjesec s mužem za kojeg se morala udati kako bi svoju financijski posrnulu obitelj s Kube izvukla iz krize. Elizabethina obitelj uništena je tijekom sloma njujorške burze i ona je u potrazi za bratom u kojem vidi zadnju slamku spasa. I dok razarajući uragan udara na otok, njihove se sudbine isprepleću na neobične načine te svaka od njih prolazi vlastitu životnu   dramu.

19.

Coleman, Lucy
Ljeto u Provansi / Lucy Coleman ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 364 str. ; 21 cm
Nakon što ostvare iznenadni dobitak na lutriji, supružnici Fern i Aiden odluče provesti godinu dana razdvojeni jedan od drugoga. I dok Aiden kreće u pustolovinu australskim divljinama, Fern odabire pitoreskno mjestašce u mirisnoj Provansi. Dvorac Vernon njezin je novi dom, a u društvu osebujnih gostiju, Fern polako otkriva svoj slikarski talent. Dok Fernina strast za slikanjem iz dana u dan sve više izlazi na vidjelo, blizina samozatajnog umjetnika Nice otvara joj neke nove,  dosad nepoznate dvojbe…

20.

Collins, Sara, 1972-
Ispovijesti Frannie Langton / Sara Collins ; preveo s engleskoga Mladen Jurčić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 423 str. ;   23 cm
Dvadesetih godina devetnaestoga stoljeća u Londonu su znanstvenik George Benham i njegova supruga Marguerite nasmrt izbodeni nožem, a za ubojstvo je optužena njihova sluškinja Frannie Langton. Frannie se ne sjeća događaja te kobne noći,    ali je sigurna da nije ubila gospodaricu koju je voljela. Čekajući presudu, ona u zatvoru piše svoju turbulentnu životnu priču   koja počinje na jamajčanskoj plantaži gdje je služila kao ropkinja, a nastavlja se u Londonu, kamo je bivši vlasnik dovede nakon što plantažu pohara požar i ostavi u vlasništvu bračnog para Benham. Civilizirani London za nesretnu Frannie neće    biti manje brutalno mjesto od robovlasničke plantaže na kojoj je  odrasla.

21.

Craig, Susanna
Damina prevara : roman serijala Odmetnici i buntovnici / Susanna Craig ; s engleskoga preveli Vjekoslav Čulo i Davor Lerinc. - Zagreb : 24sata, 2021. - 283 str. ; 22 cm. - (Serijal Odmetnici i buntovnici ;  [3])
U bijegu od prisilnog braka s nepodnošljivim lordom, kao i od beskrupuloznog brata koji je odlučan u tome da je proda lordu Dashfortu, Rosamund Gorse bježi i na prevaru se zapošljava kao guvernanta dvije djevojčice, sestre poznatog dublinskog odvjetnika i buntovnika Parisa Burkea. S previše vlastitih briga na pameti, Paris vjeruje da je mladu šarmantnu   damu poslala tvrtka za zapošljavanje i ne postavlja pitanja prilikom zapošljavanja. Rosamund je svjesna da je posao dobila na prevaru, no strah od brata je jači i prihvaća rizik života u laži. Ali, ako Paris dozna istinu, ona će zauvijek biti zarobljena u neželjenom braku, a romansa koja je počela tinjati između nje i Parisa ugasit će se. Stvari kreću po zlu kad Rosamund sazna da je Paris otputovao na mjesto s kojeg je ona  pobjegla…

22.

Craven, Mike W., 1968-
Lutkar / M. W. Craven ; prevela s engleskoga Morana Mazor. - Zagreb : Znanje, 2021. - 384 str. ; 24 cm Policijski istražitelj Washington Poe vraća se na dužnost nakon suspenzije i dodijeljen mu je slučaj   "Žrtvovatelja",
serijskog ubojice koji svoje žrtve spaljuje u kamenim krugovima u Cumbriji. Na prsima trećeg ubijenog čovjeka pronađeno   je upisano Poeovo ime i broj pet. Znači li to da je on   peta žrtva brutalnog ubojice ili ubojica želi poručiti nešto drugo?
Poeova partnerica u istrazi bit će iznimno obrazovana i inteligentna analitičarka Tilly Bradshaw, koja zbog svojih neobičnih karakternih crta i društvene neprilagođenosti trpi mobing od strane   kolega.

23.

Cvijetić, Darko, 1968-
Noćna straža / Darko Cvijetić. - Sarajevo ; Zagreb : Buybook, 2021. - 185 str. ; 21 cm. - (Savremena bh  književnost)
Knjiga nagrađivanog autora djelomično je prozna, a djelomično poetska zbirka. U piščevom fokusu nalaze se priče i   doživljaji pojedinaca koji govore o osobnoj, ali i kolektivnoj patnji pripadnika jedne, ratom obilježene, epohe. Kroz priče o ratnim stradanjima, nevinim žrtvama i poslijeratnim traumama, autor progovara o ljudskim sudbinama zauvijek obilježenim neizbrisivim pečatom jednog turbulentnog i surovog  vremena.

24.

Četiri drame
4 drame / Tea Matanović... [et al.]. - Zagreb : Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta : Studentski centar Sveučilišta, 2021. - 263 str. ; 20 cm. - (Mala dramska biblioteka Teatra  &TD)
Odabrane drame četvero mladih dramskih autora – Tee Matanović, Espija Tomičića, Luke Vlašića i Rone Žulj objavljene su   u ediciji Akademije dramskih umjetnosti. Tematski su i oblikovno različite, ali, kako napominje Tomislav Zajec u    predgovoru: "ulaze i u zanimljiv međusobni dijalog, kroz koji pratimo neprekidno pulsiranje između duboko intimnih uvida i njihove javne prezentacije, odabira motiva koji su uvijek provokativni po svojoj angažiranoj opni, načina na koji uvezuju narativ, metatekstualno ga puneći materijalom  – od kratkih detalja do čitavih sekvenci, obilato koristeći     autoreferencijalnost, citatnost i sve druge dimenzije teksta koje stavljaju u djelatnu ravan s vlastitim, duboko promišljenim unutarnjim izrazom."

25.

Čovo, Stjepan, 1937-
Božo Vuco / Stjepan Čovo, Anđelko Domazet. - Split : Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja - Služba Božja, 2021. - 232 str. : slika autora i B. Vuce ; 21 cm. - (Biblioteka Umnici Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja ; knj.   5)
Knjiga o fra Boži Vuci peti je svezak biblioteke Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Autori su knjigu podijelili na dva veća dijela, a prvi dio sadrži četiri povezana poglavlja. U prvom poglavlju kronološki donose opis cijelog njegovog životnog puta, dok u drugom fokus stavljaju na njegovo stvaralaštvo na polju katoličke teološko-apologetske literature. Tekstovi drugih o knjigama fra Bože Vuce nalaze se u trećem. Posljednje poglavlje prvog dijela donosi opsežnu bibliografju. Drugi dio knjige sadrži nekoliko kraćih ulomaka po izboru autora iz plodnog spisateljskog rada ovog franjevca.
.
 

26.

DeWitt, Jasper
Pacijent / Jasper DeWitt ; prevela s engleskoga Jelena Svilar. - Zagreb : Znanje, 2021. - 203 str. ; 24  cm
Mladi i nadobudni psihijatar Parker H. dolazi raditi u psihijatrijsku bolnicu u Connecticutu, gdje ga zaintrigira misteriozni pacijent zvani Joe. Iako hospitaliziran od svoje šeste godine zbog noćnih strahova i halucinacija te nasilnih ispada, Joeu nitko nije uspio odrediti dijagnozu, a gotovo svi liječnici koji su se njime bavili su ili poludjeli ili počinili samoubojstvo.
Ambiciozni Parker se s empatijom udubljuje u slučaj iznimno lucidnog pacijenta želeći proniknuti u njegovo stanje i pomoći mu, dok Joe manipulira umom mladog liječnika, tjera mu strah u kosti i izluđuje  ga.

27.

Dick, Philip Kindred, 1928-1982
Tecite, suze moje, reče policajac / Philip K. Dick ; preveo s engleskoga Mirel Komad. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 252 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina Naklade Vuković &   Runjić)
Distopijski roman ovog američkog pisca objavljen je 1974. godine, a njegova se radnja odvija desetljeće kasnije, 1988., u Americi, gdje uz brujanje letećih automobila vlada totalitarni sustav, oformljeni su radni logori, a studenti su članovi pokreta otpora. Glavni lik je slavni TV voditelj i pjevač, šarmantni i naočiti Jason Taverner. Pripadnik je elite genetski modificiranih ljudi – šestica. Nakon napada bivše ljubavnice budi se u sumnjivom hotelu bez isprava, pri čemu ga nitko ne prepoznaje te ustanovi da nema identiteta. U policijskoj državi to ga odmah čini prijestupnikom pa mora krivotvoriti dokumente i – s dna krenuti u razrješavanje svoje zamršene situacije. Roman je dobio nagradu John W. Campbell te je bio nominiran za   nagrade Hugo i Nebula.

28.

Domijan, Miljenko, 1946-
Armenia sacra : hodočašće sakralnoj arhitekturi / [tekst i fotografije] Miljenko Domijan. - Zagreb : ArTresor naklada, 2021. - 351 str. : ilustr. ; 26 cm
Na temelju dugogodišnjeg istraživanja armenske povijesti, umjetnosti i kulture te putovanja u Armeniju, konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan interpretirao je povijesno-umjetničke osebujnosti armenske sakralne arhitekture.   Od hačkara, prvih kamenih spomenika karakterističnih za armensku kulturu, preko jednostavnih jednobrodnih bazilika do samostanskih utvrda, od kojih su neki i na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, autor je na primjeru tridesetak izabranih lokaliteta, uglavnom kršćanskih graditeljskih spomenika, opisao i bogato fotografski dokumentirao sve oblikovno- konstruktivne posebnosti armenske sakralne graditeljske  baštine.

29.

Donji Andrijevci : povijest i baština
Donji Andrijevci : povijest i baština : zbornik radova / uredio Marijan Šabić. - Slavonski Brod : Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje ; Donji Andrijevci : Općina Donji Andrijevci, 2021. - 414 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Bibliotheca Croatica: Slavonica, Sirmiensia et Baranyensia. Posebna izdanja ; knj.  22)
Zbornik radova autora različitih profesija i stručnih profila (etnolozi, povjesničari, arheolozi, liječnici i dr.) u kojem su predstavljene brojne teme iz povijesti općine Donji Andrijevci, od prapovijesnog doba do   danas.

30.

Duvnjak, Branka, 1957-
Priče iz našeg mlina / Branka Duvnjak i Slavica Galić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2021. - 337 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Knjigolijek)
Knjiga sadrži 34 priče kroz koje autorice opisuju vrijeme školovanja provedeno u Školi za medicinske sestre u Zagrebu, u Mlinarskoj 34, u razdoblju od 1972. do 1976. godine. U pričama su opisana njihova školska druženja te razmišljanja i razgovori vezani za zdravstvo i sestrinstvo. Napisana u povodu 100. obljetnice škole i njihove 40. godišnjice mature, knjiga  je svojevrsni dnevnik jednog odrastanja i mladosti iz 70-ih godina 20.   stoljeća.

31.

Evans, Dayana, 1980-
Oteta / Dayana Evans. - Rijeka : Leo-commerce, 2021. - 309 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Leo)
Laura Leoni nikad nije bila toliko sretna. Putovala je i ranije, no putovanje u Grčku bilo je posebnije od ostalih. Konačno je   bila u društvu svojih petoro najboljih prijatelja i po prvi put je odsjela u jednom živom, napućenom hostelu. Pred njima je bila prava mala avantura, no već prvu noć u hostelu, dok su njezini prijatelji spavali dubokim snom, osjetila je nečije disanje iza sebe, a potom utonula u tamu. Lauru je oteo prekrasan muškarac koji se predstavio kao njezin budući suprug. Nije znala   gdje se nalazi niti tko je čovjek kojeg je ugledala nakon buđenja, ali nije se bojala. Kako da se boji najljepšeg muškarca    kojeg je u životu vidjela?

32.

Ferčec, Goran, 1978-
O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća / Goran Ferčec. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 361 str. ; 24   cm
Autor u svom romanu daje minucioznu sliku jednog vremena (razdoblje od 1973. do 1991. u bivšoj Jugoslaviji) prateći lik neimenovane žene na njenom životnom putu. Mlada djevojka odlazi iz svog sela u potrazi za poslom te postaje prodavačica u dućanu mješovite robe u neimenovanom provincijskom gradiću negdje u panonskom prostoru. Svako  poglavlje romana prati jedno poglavlje u životu te žene – dolazak u grad, zapošljavanje, udaja, podizanje djece i gradnja kuće, godišnji odmor prvi put proveden na moru, štrajk radnika tvornice cipela. Kroz njen intimni svijet prelamaju se vlastite osobne, bračne i šire obiteljske krize, i to unutar konteksta događaja koji su obilježili sam kraj države i raspad     socijalističkog društvenog sistema. Ideali jednog vremena i jednog neimenovanog, no tipičnog života toga doba raspadaju se, a ono što se pomalja na horizontu budućnosti nagovještava sam kraj romana. Autor je pisac, dramaturg te suradnik u izvedbenim i kazališnim  projektima.

33.

Fonseca, Rubem, 1925-2020
Nulta suma : izabrane priče / Rubem Fonseca ; izabrala i prevela s portugalskoga Tanja Tarbuk. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 345 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina Naklade Vuković &   Runjić)
Knjiga predstavlja presjek kratke proze jednog od najznačajnijih i najplodonosnijih autora suvremene brazilske književnosti. Riječ je o iskrenom, pomalo brutalnom štivu, u kojem se pisac poigrava crnim humorom na granici bizarnog. Svojom atmosferičnom i prohodnom prozom autor uvlači u svijet urbane džungle, nasilja, čudnih i zapetljanih međuljudskih odnosa, plaža, sparine i vlage koje gotovo opipljivo izviru iz svake  priče.

34.

Francis-Cheung, Theresa, 1965-
Odgovori iz raja : nevjerojatne istinite priče o susretima s nebeskim bićima i zagrobnom životu / Theresa Cheung i Claire Broad ; s engleskoga preveo Vjekoslav Čulo. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 323 str. ; 21   cm
Knjiga je zbirka priča o iskustvima neobičnih, paranormalnih situacija, kojima su pripovjedači osobno svjedočili. Riječ je, kako oni tvrde, o izravnoj komunikaciji te o posrednom i neposrednom doticaju s duhovnim svijetom koji se nalazi onkraj granica zemaljskog života i smrti. Priče su prikupile i u knjizi predstavile Theresa Cheung, autorica mnogih uspješnica na području paranormalnog, te medij Claire, autorica kojoj je istraživanje o zagrobnom životu   specijalnost.

35.

Frear, Caz, 1969-
Ne plači / Caz Frear ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : 24sata, 2021. - 405 str. ; 21   cm
Treći slučaj detektivke Cat Kinsella, pripadnice Metropolitanske policije koju je kriminalna prošlost vlastite obitelji dovela do toga da kriminalni svijet poznaje bolje od većine svojih kolega. Cat i njezin partner Luigi Parnell ovaj se put susreću sa slučajem ozloglašenog serijskog ubojice Christophera Mastersa, poznatog kao „Ubojica Cimer“, koji je oteo i ubio nekoliko žena. Tijelo Holly Kemp, posljednje žrtve iz slučaja „Cimer“ nikad nije pronađeno, a Masters je, nakon uhićenja i unatoč svjedočenju očevidaca, porekao svoju ulogu u njezinom nestanku. Šest godina nakon Hollyna nestanka konačno su pronađeni njezini posmrtni ostaci, no neki su ključni dokazi protiv Mastersa ipak upitni. Je li netko pogriješio u istrazi? Što    se u stvari dogodilo s Holly  Kemp?

36.

Freivogel, Zvonimir, 1955-
Schnellboote : njemački brzi napadajni brodovi : 1916.-2016. / Zvonimir Freivogel. - Zagreb : Despot infinitus, 2021. - 224 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Svjetska povijest)
Knjiga o brzim napadajnim brodicama koje su se zadržale u sastavima njemačkih ratnih mornarica čitavo stoljeće.  Posljednje brodice zamijenjene su novim, većim korvetama 2016. godine. Uvodni dio knjige posvećen je nastanku i razvoju motornih torpiljarki do 1945. godine, nakon čega slijede poglavlja posvećena djelovanju njemačkih torpiljarki na europskim bojištima za vrijeme Drugog svjetskog rata, poslijeratnim brzim napadajnim brodovima njemačke Bundesmarine te brzim napadajnim brodicama njemačke Volksmarine. Knjiga je bogato opremljena fotografijama, crtežima i zemljovidima, a među prilozima na kraju knjige nalaze se pregled mornaričkih činova na motornim torpiljarkama, pregled gubitaka njemačkih motornih torpiljarki u Drugom svjetskom ratu, pregled trgovačkih brodova potopljenih torpedima njemačkih motornih   torpiljarki te prikaz gradnje i sudbine brojnih modela  torpiljarki.

37.

Gibbon, Edward, 1737-1794
- Irma & Irma, 2021. - 461 str. - (Biblioteka Magistra vitae ; knj.  9)
Ovim sveskom obuhvaćeno je povijesno razdoblje od 365. do 476. godine. Premda vremenski kratko, spomenuto razdoblje od 111 godina bilo je prijelomno za Rimsko Carstvo jer postupno dolazi do njegovog   propadanja.

38.

Glamuzina, Drago, 1967-
Drugi zakon termodinamike : [roman] / Drago Glamuzina. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 150 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 555)
Radnja romana događa se u jednoj noći na tulumu grupe hrvatskih pisaca koji su u iščekivanju druženja s američkim književnikom Jonathanom Franzenom. Autorov svijet i njegove teme obrađene su kao tajne, autentične priče svakog od protagonista. Intimne su to ispovijedi o ljubavi, ponekad neugodne i bizarne, o traumatičnim odnosima među ljudima, razotkrivajuće priče o nagonima, žudnjama, krivnji, a postavlja se i pitanje odnosa prema djelu potencijalnog ratnog zločinca. Roman poput psihoanalitičke seanse razotkriva ljudske tajne u rasponu od komičnog, preko tragičnog to transcendentalnog.

39.

Gledam dodirom : [inkluzivna izložba]
Gledam dodirom : [inkluzivna izložba] = Seeing through touch : [inclusive exhibition] : [Galerija "Vjekoslav Karas", Karlovac, 18. rujna - 22. listopada 2019.] : [Galerija Ružić, Slavonski Brod, 31. siječnja - 30 travnja 2020.] / [tekstovi Lana Bede ... [et al.]] ; [fotografije Goran Vranić ... [et al.]] ; [prijevod na engleski Martin Mayhew, Lana Bede] ; [urednica  kataloga Lana Bede]. - Karlovac : Gradski muzej Karlovac, 2021. - 111 str. : ilustr. ; 25  cm
U katalogu izložbe predstavljeni su likovni radovi djece s oštećenjem vida iz Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" u Zagrebu, skulpture najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća i instalacija grupe Numen. Izložba je u potpunosti     prilagođena slijepim i slabovidnim osobama i jedna je od rijetkih na kojoj je omogućeno dodirivanje svih izloženih radova. Postavljena je u suradnji stručnjaka na području dizajna, povijesti umjetnosti, tiflopedagogije i likovnog obrazovanja. Upravo se u potonjem istaknula profesorica likovne kulture Tanja Parlov jer je u svom dugogodišnjem radu osmislila inovativnu metodu likovnog odgoja koja omogućuje slijepoj i slabovidnoj djeci samostalno likovno   stvaranje.

40.

Grujić, Nada, 1938-
Dubrovačka ladanjska arhitektura / Nada Grujić. - Zagreb : Institut za povijest umjetnosti, 2021. - 538 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti ; knj.  57)
Iscrpnim pregledom dubrovačke ladanjske arhitekture od 14. do kraja 18. stoljeća autorica je prije svega željela upozoriti na njezinu izrazitu vrijednost. Aktivno proučavajući ladanjsku arhitekturu posljednjih 60 godina, autorica je još 1991. godine objavila knjigu „Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja“, nakon čega je, sudjelujući u brojnim restauratorsko- konzervatorskim istraživanjima, došla do novih saznanja koja je odlučila objaviti u ovoj knjizi. Pritom je dubrovačka    ladanjska arhitektura stavljena u širi kontekst, pa tako svako poglavlje objašnjava i političke, društvene ili umjetničke   okolnosti određenog razdoblja koje su utjecale na njezin razvoj i promjene. Knjiga je namijenjena stručnjacima, ali i široj čitateljskoj publici s ciljem upoznavanja ovog iznimno značajnog poglavlja u razvoju graditeljstva na hrvatskoj obali i    najvišeg izraza dubrovačke  kulture.

41.

Guyard, Melanie, 1981-
Tihe duše / Mélanie Guyard ; prevela s francuskoga Maja Ručević. - Zagreb : Znanje, 2021. - 240 str. ; 24 cm. - (Hit)
Godina je 2012. Loic Portevin, tridesetpetogodišnji Parižanin, razvodi se od supruge Coralie nakon što je udario muškarca   s kojim ga je varala, zbog čega je dobio i otkaz. Čekajući presudu, jednom tjedno odlazi na terapiju kod psihijatra koji
njegovu agresivnost povezuje s traumom koju je doživjela njegova pokojna baka Héloise. Jer, Héloise su 1944. javno obrijali glavu zbog ljubovanja s njemačkim časnikom, a krivili su je i za smrt devetero mještana. No, je li zbilja bilo tako? Što se  stvarno događalo u ratnim godinama? Je li njegov djed mladi Nijemac? Portevin odlazi u selo u kojem je baka proživjela     čitav život kako bi ispraznio njenu kuću i dao je na prodaju te u njoj pronalazi hrpu pisama koje potpisuje zagonetni „J“.

42.

Harrow, Alix E., 1989-
January i deset tisuća vrata / Alix E. Harrow ; [preveo Vladimir Cvetković Sever]. - [2. izd.]. - Zagreb : Mitopeja, 2021. - 343 str. ; 21 cm
Januay Scaller ne sjeća svog djetinjstva, osim da je zajedno s ocem lutala naokolo, sve dok jednoga dana nisu završili pod okrilje imućnoga gospodina Lockea. Dok Januaryn otac putuje po svijetu tražeći za gospodina Lockea rijetke i neobične predmete, January odrasta u raskošnim prostorijama kuće maštajući i žudeći za mjestima koja su negdje drugdje, daleko    od života koji živi. Kada jednoga dana slučajno pronađe i otvori neobičnu knjigu, miris novih čudesnih svjetova te   tajanstvena priča o čarobnim vratima omogućit će Januay da konačno sazna ono što je oduvijek željela znati o sebi…

43.

Hrvoj, Jelena, 1987-
Ozirisova djeca / Jelena Hrvoj. - Poznanovec : vlast. nakl., 2021. - 286 str. : ilustr. ; 21   cm
Godina je 2118. Nakon Trećeg svjetskog rata, ništa više nije kao prije. Život na zemlji, kakav je bio nekada, zauvijek je nestao. Nebrojeni intelektualci napustili su Zemlju te pronašli dom u novom Solarnom sustavu. Novi poredak je   uspostavljen i naizgled sve savršeno funkcionira. Kasiopea, lovkinja na glave, ima novi zadatak – uhvatiti čovjeka za kojeg   je mislila da je već odavno mrtav. Postupno Kasiopea uviđa da se nešto čudno dešava s njezinim mozgom te sve više sumnja da je dio jednog velikog i tajanstvenog  projekta….

44.

Jeffries, Sabrina, 1958-
Goropadnik u njenoj postelji / Sabrina Jeffries ; s engleskog prevela Kristina Kegljen. - Zagreb : Naklada Neptun, 2021. - 326 str. ; 20 cm. - (Goropadnici iz Halstead Halla ; 2)(Edicija Nove zvijezde povijesnih ljubavnih   romana)
Drugi roman serijala „Goropadnici iz Halstead Halla“ još je jedna romansa smještena u Englesku 19. stoljeća. Nakon   tragične smrti roditelja, trinaestogodišnjeg Jarreta njegova stroga baka šalje na školovanje u Eton, što dječak jako teško prihvaća. Kad unuci odrastu, baka im postavlja ultimatum: neka se ožene u roku od godinu dana ili će ih sve razbaštiniti.    Već ostarjela i načeta zdravlja, ona sada od Jarreta zahtjeva da na sebe preuzme upravljanje obiteljskom pivovarom, na što  on pristaje pod uvjetom da ga oslobodi obveze ženidbe. No, Jarret ne zna da će se u njegovu životu pojaviti Annabel Lake i ponuditi mu zanimljivu  okladu...

45.

Jeffries, Sabrina, 1958-
Istina o lordu Stonevilleu / Sabrina Jeffries ; s engleskog prevela Tereza Milić. - Zagreb : Naklada Neptun, 2021. - 336 str. ; 20 cm. - (Goropadnici iz Halstead Halla ;  [1])
Prvi roman serijala „Goropadnici iz Halstead Halla“. Sve ljubavne priče serijala počinju dvadeset godina nakon tragičnog događaja u lovačkoj kući, gdje je žena pucala najprije u svog muža, a zatim u sebe. Petero njihove sada odrasle djece      treba naslijediti ogromno bogatstvo, no njihova autoritativna baka odlučuje da im neće pripasti ništa ukoliko se ne ožene u  roku od jedne godine. Oliver Stoneville nije zainteresiran za brak pa će baku pokušati odvratiti od njezina plana dovođenjem Amerikanke koju je upoznao u bordelu…

46.

Jelušić, Božica, 1951-
Kajogledi, vnebogledi / Božica Jelušić. - Koprivnica : Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, 2021. - 280 str. ; 21 cm
Tekstovi okupljeni u knjizi pretežno su autoričini predgovori/pogovori knjigama pisaca i izložbama slikara. Motivsko- tematski su vezani za njen zavičaj te su svojevrsna posveta kajkavskoj književnosti, jeziku i kulturi. Prema riječima urednika „ova knjiga pruža nam priliku da preispitamo vlastiti odnos prema zavičaju iz kojeg   proizlazimo˝.

47.

Jemisin, Nora K., 1972-
Peto doba. - 2021. - 394 str. : zemljop.  crtež
Prvi dio nagrađivane fantastične trilogije „Slomljena Zemlja“. Radnja se događa na kontinentu kojeg su njegovi žitelji nazvali Mirnoća. Ironično, moglo bi se reći, jer stanovnici Mirnoće žive u stalnom stanju pripravnosti zbog jake seizmičke aktivnosti   na kontinentu. Pratimo životne priče sredovječne Essun iz gradića zvanog Tirimo kojoj je umro sin Uche, mlade Damaye   koje se obitelj odluči riješiti nakon što se sazna    da je ona zapravo orogenka, i nekoliko godina starije orogenke Syenite.
Njih tri predstavljaju tri faze u životu jedne te iste  osobe.

48.

Jewell, Lisa, 1968-
Obitelj s gornjeg kata / Lisa Jewell ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 333 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  396)
Dvadesetpetogodišnja Libby Jones je dobila pismo u kojem je obaviještena kako je naslijedila luksuznu kuću svojih   bioloških roditelja u elitnoj ulici u Chelseaju. U Libbynu životu sada će se sve promijeniti: saznat će tko su bili njezini    roditelji i postat će milijunašica. Nadalje, otkrit će i neke stvari za koje bi više voljela da su ostale zakopane u prošlosti. Naime, prije dvadeset pet godina u kuću njezinih roditelja došla je policija nakon što je netko prijavio da se čuje dječji plač. Policija je u kući pronašla živu i zdravu desetomjesečnu bebu i tri trupla odjevena u crno, dok je četvero djece prijavljeno na  toj adresi nestalo…

49.

Kirin, Miroslav, 1965-
Babanija / Miroslav Kirin. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 208 str. ; 22 cm. - (Biblioteka  Cicero)
U ovoj zbirci poetsko-proznih zapisa autor stvara mitsku mikrozemlju, zasnovanu na stvarnim geografskim i ljudskim  odlikama Banije, no istovremeno nestvarnu, izmaštanu Baniju-Babaniju. U njoj je podosta nemogućeg moguće, a ono malo što je još moguće teško je zaista podići sa zemlje. U tom raskoraku, ili poluskoku, između zbilje i mašte često nastaju  duhoviti i istovremeno tragični paradoksi, kao primjerice u ovom fragmentu: „Pasolini je još živ i živi u Petrinji, vidjeh ga   jutros na mostu u Gupčevoj. Istina je, ne lažem. Petrinja je dobar grad za vidjeti Pasolinija živog. Da bismo vidjeli Pasolinija živog, potrebni su posebni uvjeti. Prvo, treba moći zamisliti Petrinju. A zamisliti se mora ono što ne postoji. Sad je već    lakše, znamo da Petrinja više ne postoji”.

50.

Kljaić, Jagoda, 1950-
Kuća sa zelenim barkodom : priče iz epicentra / Jagoda Kljaić. - Zagreb : Plejada, 2021. - 135 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Plejada plus)
U svojoj zbirci priča posvećenoj svim stradalnicima potresa koji je na samome kraju 2020. godine teško poharao Baniju, autorica prenosi neposredna iskustva katastrofe tamošnjih ljudi koji još uvijek žive u neadekvatnim uvjetima, u kontejnerima  ili u tek za prvu ruku pokrpanim kućama, jer "sve je puno, puno gore, teže i tužnije nego što pokazuju televizijske kamere".

51.

Kovač, Koraljka, 1971-
Koraljka Kovač : unutarnje vizije : [razmišljanja uz slike Koraljke Kovač] / [autor teksta] Željko Marciuš ; [fotografije Lana Cavar... et al.]. - Zagreb : Art magazin Kontura, 2021. - 167 str. : ilust. ; 30  cm
U bogato ilustriranoj monografiji predstavljen je obiman slikarski opus ove suvremene akademske slikarice, koji je nastajao   je od 1998. do 2019. godine. Analizu njezinih kolorističkih ciklusa i ključnih faza stvaralaštva napisao je povjesničar  umjetnosti Željko Marciuš, naglašavajući autoričinu darovitost za oblikovanje kompozicije i kombinatoriku boja te  talentiranost za projekciju intuicije i osobnih unutarnjih vizija na slikarsko platno. Na kraju knjige nalazi se popis  predstavljenih radova, samostalnih i skupnih izložbi te biobibliografski  podaci.

52.

Krajina, Mate, 1964-
Biskup Mile : priče iz života / Mate Krajina ; urednik Mate Krajina. - Hrvatski Leskovac : Treći dan, 2021. - 151 str. : slika M. Bogovića ; 21 cm. - (Biblioteka Velikani ; 3)
Autor, katolički novinar i publicist, iznosi nepoznate zgode iz biskupova života – od njegovog ranog djetinjstva pa sve do povratka u oslobođeni Slunj 1995. godine. Prema njegovim riječima, cilj je ove knjige osvijetliti detalje iz života ovog prvog gospićko-senjskog biskupa. Na kraju knjige nalazi se Dodatak – priče iz pera biskupa Mile, tekstovi koji su uglavnom objavljeni u godišnjaku “Mostovi".

53.

Kulp, Adrian
Trudni smo! : vodič kroz trudnoću za buduće tate : sve što trebate znati / Adrian Kulp ; predgovor napisala Heather B. Armstrong ; ilustracije Jeremy Nguyen ; [prijevod s engleskoga Suzana Sesvečan Lozina]. - Zagreb : Egmont, 2021. - XII, 280 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Puls)
Autor, otac četvero djece i pisac popularnog bloga "Dad or Alive", u ovoj knjizi dijeli savjete kako se aktivno uključiti u trudnoću i partnerici uspješno pružiti podršku, počevši od samog saznanja para da će postati roditelji do    takozvanog
„četvrtog tromjesečja“, odnosno prva tri mjeseca života s novorođenčetom. Knjiga je podijeljena na četiri dijela (tromjesečja)    i osmišljena kao praktičan vodič tjedan po tjedan, a nudi i konkretne tjedne prijedloge za podršku majci i djetetu u svakom tjednu trudnoće. Autor također govori o svemu što muškarci trebaju znati vezano za svoju buduću ulogu   oca.

54.

Levine, Peter A., 1942-
Zaštitite svoju djecu od traume : vodič za roditelje : potaknite samopouzdanje, radost i psihološku otpornost / Peter A. Levine, Maggie Kline ; [prevoditeljica Nina Kolaković]. - Split : Harfa, 2021. - 249 str. ; 23 cm. - (Knjige koje vole   djecu)
Knjiga je namijenjena roditeljima, učiteljima, sportskim trenerima i svima koji se u profesionalnom radu bave djecom, a cilj   joj je pomoći djeci u traumi izazvanoj turbulentnim i stresnim događajima. U njoj se mogu pronaći odgovori na pitanja kako izgraditi psihološku otpornost razvijanjem senzornih vještina kroz vježbu, kako vratiti psihološku otpornost kroz igru, umjetnost i pjesmu, što učiniti u slučaju nesreća, ozljeđivanja, kako smanjiti rizik i rano otkriti seksualno zlostavljanje, što  kad se djeca nađu u vrtlogu razvoda ili prilikom smrti bliske osobe i sl. Autori predstavljaju brojne jednostavne aktivnosti i alate za borbu protiv stresa te ublažavanje negativnog utjecaja traume na dječji um, tijelo i   duh.

55.

Lunde, Maja, 1975-
Posljednji svoje vrste : [roman] / Maja Lunde ; s norveškoga prevela Vesna Salomonsen. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 495 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham  Greene)
Treći dio "Klimatske tetralogije" (prvi dio je "Povijest pčela", a drugi "Plavetnilo"). I dok prvi dio progovara o važnosti pčela, a drugi o važnosti voda, treći govori o ljudima i životinjama. Sastoji se, kao i ostale dvije knjige, od nekoliko priča tematski povezanih. Prva je smještena u 19. stoljeće u Sankt Petersburg, druga u 1992. i u Mongoliju, a treća u Norvešku 2064. godine. Sve tri priče povezuje divlji konj, njegov opstanak, njegova specifičnost, njegova važnost u ljudskim životima.
Roman je nominiran 2019. godine za Nagradu norveških  knjižara.

56.

Marshall, Tim, novinar, 1959-
Doba podjela : Zašto u svijetu niču novi zidovi? / Tim Marshall ; preveo s engleskoga Karlo Nikolić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 274 str. : ilustr. ; 23 cm
Autor u knjizi, među ostalim, govori o globalnoj prijetnji narušene klime, siromaštvu, mnogoljudnosti i dr. koji bi mogli  izazvati masovne migracije protiv kojih će biti nemoguće podizati zidove. Miješanje stanovništva, pri čemu neće biti bitnog narušavanja civilizacijskih normi domicilnog stanovništva, bit će moguće jedino uz kompromisna rješenja. Prateći brojne sukobe i svjedočeći mnogim podjelama među narodima, autor ukazuje na bitne probleme današnjih migrantskih kriza, ali i onih kroz povijest, koje nameću drugačije rješavanje istih  problema.
 
 

57.

Marsons, Angela
Krvne veze : [peti slučaj inspektorice Kim Stone] / Angela Marsons ; s engleskoga preveo Igor Rendić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 384 str. ; 20 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  395)
Peti slučaj inspektorice Kim Stone. Pronađeno je mrtvo tijelo žene srednjih godina i policiji se u početku činilo da je riječ o kolateralnoj žrtvi pljačke. No, nakon pronalaska druge žrtve, ovaj put lokalnog dilera, Kim Stone je uvjerena da imaju posla    s istim ubojicom. Ubojstva povezuje samo način na koji su izvršena: ubod ravno u srce. Istovremeno, inspektorica je na   meti psihički bolesne doktorice Alexandre Thorne koja, iako je u zatvoru, uopće nije   bezopasna.

58.

May, Gerald G., 1940-2005
Psihologija volje : uvod u kontemplativnu psihologiju / Gerald G. May ; s engleskoga prevela Karmela Cindrić. - Zagreb : Sandorf, 2021. - 414 str. ; 21 cm. - (Biblioteka MU)
Američki psihijatar i teolog bavi se psihologijom iz perspektive različitih duhovnih tradicija i kontemplativnih praksi te pronalaženjem dodirnih točaka između psihologije, teologije i filozofije. Autor smatra da je zabluda suvremenog svijeta u stavu kako se ljudskom sudbinom može ovladati snagom volje. Za to je ipak, tvrdi, potreban izvor nadahnuća, a ono se može pronaći u domeni duha. Prema autorovom osobnom iskustvu, ispravan odnos volje i duha opisan je u drevnoj kontemplativnoj literaturi istočnih i zapadnih duhovnih tradicija. U ovoj knjizi sažima ponešto od te tradicije i tako tvori početak nečega što naziva kontemplativnom  psihologijom.

59.

Mirjana Bohanec Vidović : hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica
Mirjana Bohanec Vidović : hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica / autori tekstova Nikola Batušić... [et al.]. - Varaždin : Nakladnička kuća Tonimir : Hrvatsko narodno kazalište : Matica hrvatska, Ogranak Varaždin, 2021. - 207 str. : ilustr. ; 30 cm
Monografija posvećena hrvatskoj sopranistici, filmskoj glumici i diplomatkinji Mirjani Bohanec-Vidović. Sadržajno je podijeljena u tri dijela: najopširniji prvi dio prikazuje njenu opernu i koncertnu djelatnost, drugi filmsku, a u trećem dijelu predstavlja se njezin diplomatski put. Tekstovi su popraćeni mnoštvom fotografija, najavnih plakata za opere, koncerte i filmove u kojima je nastupala te scenama iz kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli", gdje je ostala zapamćena  po ulozi Ane Šafranek. Na kraju knjige nalazi se bibliografija i diskografija ove svestrane umjetnice respektabilne domaće i inozemne karijere.

60.

Morgan, Richard, književnik, 1965-
Probuđene furije / Richard Morgan ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Vorto Palabra, 2021. - 531 str. ;   24
cm
Treći dio serijala o antijunaku Takeshiju Kovacsu i budućnosti u kojoj je pobijeđena smrt, nastavak je romana „Digitalni ugljik“ i „Slomljeni anđeli“. Takeshi Kovacs ponovo je na svom planetu – Harlanovu Svijetu, kojim vlada grupa oligarha. Nakon što spasi ženu po imenu Sylvie od grupe vjerskih fanatika i ona tijekom jedne misije izgubi svijest, Kovacs shvaća da je u njezinu tijelu uskrsnula zloglasna revolucionarka Quellcrist  Falconer…

61.

Morgan, Sarah, 1948-
Jedan začarani trenutak / Sarah Morgan ; prevela s engleskoga Lidija Lebinec. - Zagreb : Znanje, 2021. - 327 str. ;   24
cm
U trećem dijelu serijala o otoku Puffinu pratimo ljubavnu priču između Skylar Tempest i Aleca Huntera. Ona se osjeća zakinutom za roditeljsku ljubav i podršku, a iza njega je mučan razvod braka. Njihov odnos počinje se mijenjati nakon što Skylar u burnoj svađi odbije bračnu ponudu Richarda Eversona i pritom se nespretno ozlijedi, a Alec joj pritekne u pomoć. Njihovo međusobno neprijateljstvo i netrpeljivost postupno će prerasti najprije u snažnu privlačnost, a zatim duboku i  iskrenu ljubav kakvu nisu mogli  zamisliti.

62.

Murakami, Haruki, 1949-
Prvo lice jednine / Haruki Murakami ; prevela Maja Šoljan. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 251 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : Dvadeset druga godina naklade Vuković &  Runjić)
Osam pripovijetki napisanih u prvom licu jednine smirene su, melankolične refleksije o ljudima, mjestima i događajima pohranjenima u autorovim stvarnim ili izmišljenim sjećanjima. Jer, na čitatelju je da odredi tko je doživio koje neobično iskustvo – kao što je razgovor uz kapljicu s majmunom iz Shinagawe – autor ili autorov odraz u zrcalu? Murakamijeva introspektivna proza i u ovoj zbirci zakoračuje u apstraktno i lebdi između stvarnog i nestvarnog. Prisjećajući se prve djevojke, civiliziranog majmuna ili neugledne žene F*, tekstom odjekuje jazz, glazba Beatlesa ili djela klasičnih skladatelja. Osam unutarnjih dijaloga podcrtano je karakterističnom murakamijevskom filozofijom koja čitatelja pita kome pripadaju njegova sjećanja, zna li tko je i zašto je takav kakav jest, tko će biti, tko su drugi ljudi. I, što je krug s mnogo središta koji    nije omeđen kružnicom?

63.

Noni, Lynette, 1985-
Zatvorska vidarica / Lynette Noni ; prevela s engleskoga Iris Spajić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 411 str. ; 23   cm
Kiva Meridan je kao sedmogodišnja djevojčica dospjela u Zalindov, brutalni zatvor iz kojeg nitko ne izlazi živ. Zahvaljujući povremenim kontaktima s vanjskim svijetom, ona već deset godina živi u nadi da će vratiti kući. Iako je mnogi u zatvoru mrze, Kivu mimoilaze najgore strahote zato što je ona vidarica i predano liječi ljude i spašava živote. Kivina nova  pacijentica teško je bolesna žena, bez svijesti, a usto i pobunjenička kraljica. Zatvorom se širi nepoznata zarazna bolest    od koje umiru brojni zatvorenici, a zatvorska vidarica ne smije pokleknuti nego mora dati sve od sebe kako bi spasila kraljičin život i doznala o kakvoj se bolesti radi jer ništa ne smije stati na put njezinoj slobodi i ponovnom susretu s obitelji.

64.

Novaković, Josip, književnik, 1956-
Truplo puno meda / Josip Novaković ; preveo Saša Drach. - Zagreb : Matica hrvatska, 2021. - 213 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Koloplet svjetske proze)
I apsurdna i melankolična najnovija je zbirka priča našeg najpoznatijeg književnika u iseljeništvu. Zbirka sadrži šesnaest priča o različitim likovima i temama u kojima se miješaju elementi tragedije, humora i suosjećanja. Čovjek koji čuva pčele usred bombardiranja vlastitog sela, dogodovštine jednog autostopera, osoba opsjednuta psihoterapijom, dobrotvorne olakšice i sl. samo su neke od tema dotaknutih u tim pričama. Autor opisuje motive rata i ratnih trauma, praznine, nasilja   te otuđenosti, ali s osjećajem nade u bolje sutra. Naime, i kad piše o potresnim temama, vješto izbjegava patetiku te tako istodobno opisuje najgore i najbolje što život nosi njegovim junacima. U različitim trenutcima te su priče tužne i dirljive,   lijepe i okrutne, a opet tako univerzalne i poticajne za zamišljanje i   razmišljanje.

65.

Novik, Naomi, 1973-
Škola opasna po život : lekcija prva Schoolomance / Naomi Novik ; [prijevod s engleskog jezika Mirta Lijović]. - Split : Knjigoteka, 2021. - 312 str. ; 23 cm
Schoolmance je škola magije u koju se upisuje sa četrnaest godina, a odlazi četiri godine kasnije. Zapravo, školu napuštaju samo oni kojima se jako posreći, a takvih je manje od četvrtine. Iako u školi nema ni profesora niti školskih praznika, učenici su itekako motivirani za učenje jer ako žele preživjeti, moraju izaći na kraj s brojnim čudovištima koja tamo žive, a isto tako i s ništa manje opasnim školskim kolegama. A onda će u Schoolmance doći El, djevojka koja se itekako zna nositi s opasnostima koje tamo vrebaju jer posjeduje ogromnu   moć…

66.

Oliver, Jamie, 1975-
Povrće : [jednostavna i ukusna jela za sve] / [Jamie Oliver] ; [fotografija recepata David Loftus] ; [prevela s engleskog jezika Ira Wacha-Biličić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 309 str. : ilustr. ; 26  cm
Autor donosi inovativne recepte za ukusna i jednostavna jela od povrća, bilo da je riječ o jednostavnoj večeri ili večeri za veći broj ljudi. Svaki od recepata popraćen je fotografijom, informacijama o hrani te okvirnim vremenom potrebnim za pripremu. Na kraju knjige nalaze se savjeti o prehrani i kulinarski   trikovi.

67.

Oliveras, Priscilla
Kubanska afera / Priscilla Oliveras ; s engleskoga prevela Dragana Grozdanić. - Zagreb : Stilus knjiga, 2021. - 354 str. ; 21 cm
Kako bi ušutkala svoju savršenu obitelj koja je smatra čudakinjom i dokazala da je s njezinim životom sve u redu, Sara Vance, utjecajna influenserica na društvenim mrežama, angažira vatrogasnog bolničara i ronioca kubanskog porijekla Luisa Navarra da glumi njezinog dečka. Lažni se par upušta u vatrenu igru i savršeno glumi idealan par pred Sarinom obitelji.
Veselo odlaze na obiteljske večere i romantične izlete te izmjenjuju nježnosti i čine sve kako bi svoju okolinu uvjerili u nešto što nisu. No, kad dođe vrijeme da se partneri u laži raziđu, postaje jasno da ih je njihova igra povezala i polako se pretvorila u nešto što nije bilo dogovoreno…

68.

Pavković, Jozo, 1959-
BiH ne BiH : pitanje je sad(a) : [dnevnik društvene i političke zbilje iz urednikova pera] / Jozo Pavković. - Zagreb : Večernji list, 2021. - 532 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga je zbirka autorovih kolumni koje je redovito objavljivao u Večernjem listu od 2017. do 2021. godine i svojevrsni je nastavak njegove prve knjige „Urednikov pečat“. Tekstovi su kronološki podijeljeni u pet poglavlja. Autor na sebi svojstven način obrađuje aktualne političke i društvene procese i probleme s kojima se suočavala i suočava Bosna i Hercegovina u postdaytonskom razdoblju.

69.

Petric, Ivan, inženjer geodezije, 1940-
Nin : 1945. - 2020. : rodoslovi Nina : prilog demografskoj obradi stanovništva / Ivan Petric. - Zagreb : Alfa, 2021. - 888 str. ; 29 cm
Autorovo istraživanje demografske slike grada Nina specifično je zbog prikupljanja i načina obrade podataka. Naime, on je prikupio podatke za svaku pojedinu ninsku obitelj i izradio njihovo obiteljsko stablo te je na taj način obradio i usustavio više od 40 000 podataka. U prvom dijelu knjige obrađeni su podaci za četvrt Nin Otok, a u drugom dijelu za Nin Klanice. Svaki dio sadrži tablične prikaze u kojima su popisani nositelji kućanstva, brojno stanje obitelji i pet demografskih pokazatelja: nataliteta, mortaliteta, dobnog i obrazovnog sastava te raseljenosti. Posebno značajni su, po riječima recenzenta knjige, hrvatskog geografa Damira Magaša, iscrpna rodoslovlja Ninjana, budući da se u širem zadarskom prostoru ovom tematikom bavila ili bavi tek nekolicina  autora.

70.

Piketty, Thomas, 1971-
Napokon socijalizam! : kolumne, 2016.-2020. / Thomas Piketty ; s francuskog prevele Mirjana Brabec i Vladimira Mirković-Blažević. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 283 str. : graf. prikazi ; 23  cm
Mjesečne kolumne poznatog francuskog ekonomista objavljivane u Le Mondeu od rujna 2016. do srpnja 2020. godine. Sam socijalizam, tvrdi, mogao bi biti prikladna alternativa kapitalističkom ekonomskom sustavu. Na temelju istraživanja koje je proveo u knjizi "Kapital i ideologija" (Zagreb, 2020.) iznio je pojedine "elemente participativnog socijalizma", koji su     polazišna točka za neke od ovih kolumni. Tekstovi su objedinjeni u cjelinama: Za drugačiju globalizaciju, Koje   reforme
treba Francuska? i Voljeti Europu znači mijenjati je.

71.

Popović, Edo, 1957-
Kako sam brojio ružičaste robote / Edo Popović. - Zagreb : OceanMore, 2021. - 142 str. ; 21  cm
Roman ovog suvremenog hrvatskog autora prožet je autobiografskim elementima, ali i poetskom fikcijom te mikroesejima. Priča prati šezdesetogodišnjaka koji preispituje vlastiti život nakon teške bolesti. Pritom bolest piscu služi kao podsjetnik      na vrijednost života, ali i bezvrijednost onog materijalnog, usputnog, suvišnog. Zato upravo ovaj roman funkcionira kao oda životu, a naslov "duguje" jednoj od pjesama američkog psihodeličnog benda "The Flaming Lips". Edo Popović svoj roman dijeli u tri poglavlja: Buđenje (poglavlje koje jedino nema potpoglavlja), Povlačenje i Prekid, a u njemu možemo pronaći i brojne reference, od onih pop-kulturnih do  filozofskih.

72.

Prelog, Milan, povjesničar umjetnosti, 1919-1988
Sudbina grada / Milan Prelog ; [pripremili Snješka Knežević, Slavko Dakić]. - Zagreb : Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, 2021. - 204 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Djela / Milan Prelog ; knj. 6)(Monografska izdanja ; knj.   67)
Posljednja knjiga u ediciji "Djela" Milana Preloga okuplja tekstove o raznim urbanističkim aspektima gradova, dotičući se i niza problema Zagreba, Dubrovnika, Trogira... Tekstovi su raspoređeni u tri cjeine. Prva je "Problemi valorizacije" i sadrži tekstove o razvoju i poimanju povijesne sredine te odnosu povijesne sredine i grada. Slijedi cjelina "Povijesna sredina i urbanističko planiranje", za koju Slavko Dakić navodi kako "svjedoči o Prelogovoj odlučnosti da se postavi u samo središte konflikata povijesnoga i industrijskoga grada, sa svim posljedicama ekstenzivnog rasta" te posljednja cjelina "Grad nas svagdašnji". U Epilogu je intervju Maria Bazina s Milanom Prelogom pod naslovom "Saint-Simon zaustavlja   kočiju".

73.

Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca
Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca / [urednici Željko Stipanović, Vesna Pintarić, Ivanka Bušić] ;    [fotografije Mladen Čobanović... et al.]. - Zagreb : Ministarstvo hrvatskih branitelja : Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, [2021?]. - 244 str. : ilustr. ; 21 cm
Knjiga obuhvaća 58 priča inspiriranih Domovinskim ratom koje su nastale iz pera srednjoškolaca na Natječaju za kratku priču o Domovinskim ratu. Iako su autori priča rođeni godinama nakon završetka Domovinskog rata, priče odišu izričajem kao da je riječ o svjedocima koji su bili autentični sudionici obrane domovine. Osnovna ideja natječaja bila je potaknuti mlade na čuvanje uspomene na vrijednosti i žrtve Domovinskog rata. Svaka priča popraćena je ilustracijama tematski vezanim za Domovinski rat.

74.

Proračunsko računovodstvo : primjena Računskog plana s primjerima  knjiženja
Proračunsko računovodstvo : primjena Računskog plana s primjerima knjiženja / Nikolina Bičanić ... [et al.]. - 5 izmijenjeno i dopunjeno izd. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2021. - X, 536 str. : graf. prikazi ; 24   cm
Ovo peto izmijenjeno i dopunjeno izdanje podijeljeno je na šest poglavlja. Na početku je opisan sustav hrvatskog proračunskog računovodstva, zatim slijedi poglavlje o poslovnim knjigama i knjigovodstvenim ispravama. U najobimnijem trećem dijelu obrađeni su primjeri knjiženja poslovnih događaja. Tema četvrtog je popis imovine i obveza te knjiženja rezultatskog popisa. Posljednji dio donosi posebnosti obavljanja nekih gospodarskih djelatnosti kod proračuna. Priručnik završava Pravilnikom o proračunskom računovodstvu i računskom  planu.

75.

Quinn, Kate, 1981-
Zagonetka ruže / Kate Quinn ; prevela s engleskoga Sandra Nikolić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 686 str. : faks. ; 24   cm
U središtu priče, temeljene na stvarnim povijesnim događajima u vremenskom okviru između 1939. i 1947. godine, tri su žene zaposlene u Bletchley Parku. Riječ je o tajnom kompleksu u kojem su Britanci razbijali Enigmine šifre kojima su se služile sile Osovine u Drugom svjetskom ratu. Mab, Osla i Beth ponovo će se sresti 1947. godine jer je Beth zatvorena u umobolnici zbog navodnog nervnog sloma, a zapravo je osumnjičena za izdaju tijekom rada u Bletchley Parku. Pomoći joj mogu samo njezine dvije prijateljice, bivše dešifrantice, i to tako da otkriju tko je zapravo bio špijun u njihovim redovima. Likovi se dijelom temelje na stvarnim osobama, posebno lik Osle – dugogodišnje djevojke princa   Philipa.

76.

Robotham, Michael, 1960-
Dobra djevojka, loša djevojka / Michael Robotham ; preveo s engleskoga Neven Dužanec. - Zagreb : Znanje, 2021. - 429 str. ; 23 cm
Cyrus Haven, forenzički psiholog traumatične prošlosti, istovremeno je angažiran na dva slučaja. Prvi je istraga ubojstva Jodie Sheehan, petnaestogodišnje prvakinje u umjetničkom klizanju, a drugi je slučaj agresivne i asocijalne djevojke smještene u popravni dom, koja je prije nekoliko godina pronađena u londonskom skrovištu, nekoliko metara od mjesta na kojem je policija otkrila truplo nasmrt izmučenog muškarca. Njezin identitet je nepoznat, a dodijeljeno joj je ime Evie  Cormac. Evie je specifična po tome što ima zastrašujuću sposobnost da na bilo čijem licu prepozna kad laže, a kad govori istinu.

77.

Roslund, Anders, 1961-
Slatko snivaj / Anders Roslund ; sa švedskoga preveo Edin Badić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 453 str. ; 24   cm
U Stockholmu su istog dana nestale dvije djevojčice. Policija ih nije uspjela pronaći i istraga je obustavljena. Pet godina kasnije ekscentrični i društveno neprilagođeni istražitelj Ewert Grens, potaknut osobnom traumom, odlučuje pod svaku cijenu doznati što se s djevojčicama dogodilo. Otkrit će pedofilsku mrežu koju je moguće razbiti samo iznutra pa će se za pomoć obratiti svom umirovljenom partneru Pietu Hoffmannu. Imaju samo jednu  šansu.

78.

Roslund, Anders, 1961-
Sretan rođendan ti / Anders Roslund ; sa švedskoga preveo Edin Badić. - Zagreb : Znanje, 2020. - 490 str. ; 24   cm
Prije sedamnaest godina u Stockholmu je pobijena obitelj Lilaj, a pokolj je preživjela samo djevojčica Zana koja je upravo   tog dana slavila svoj peti rođendan. Iako je pronađena u stanju šoka, morala je vidjeti ubojicu. Istražitelj Ewert je pred odlaskom u mirovinu, a ovaj nerazriješeni slučaj ponovo će postati aktualan nakon što se otkriju nove žrtve ubijene na isti način kao i članovi obitelji Lilaj, zbog čega bi Zanin život mogao biti u opasnosti. Ewertu se istovremeno za pomoć obraća Piet, koji je u međuvremenu pušten iz zatvora i sada vodi zaštitarsku firmu, ali njemu i njegovoj obitelji prijeti opasnost od krijumčara oružjem. Sve upućuje na to da se netko iz policije odaje informacije. Roman nastavlja seriju kriminalističkih romana koje je autor godinama pisao u suradnji sa sada pokojnim Börgeom Hellströmom, a koje povezuju likovi istražitelja Ewerta Grensa i bivšeg policijskog doušnika Pieta Hoffmana.

79.

Runje, Vanja
Nemajka : urnebesne priče o obitelji jedne ne(konvencionalne) majke / Vanja Runje. - Zagreb : vlast. nakl., 2021. - 201 str. ; 21 cm
Suvremena hrvatska autorica, marketinška stručnjakinja, u svom romanu prvijencu s puno humora opisuje svakodnevne situacije peteročlane obitelji. Kroz četrdesetak iznimno duhovitih priča, uz pregršt kaotičnih situacija, ona čitateljima   nastoji dati osjećaj samopouzdanja i pružiti razumijevanje za zahtjevnu roditeljsku   ulogu.

80.

Rushdie, Salman, 1947-
Quichotte : [roman] / Salman Rushdie ; s engleskoga preveo Saša Stančin. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 371 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2020 : Dvadeset prva godina naklade Vuković &   Runjić)
U fokusu romana ovog nagrađivanog britansko-indijskog suvremenog pisca nalazi se priča o Sam DuChampu – piscu špijunskih trilera. Inspiriran Cervantesovim junakom, Sam Duchamp stvara svojeg Quichottea, junaka koji postaje opsjednut poznatom TV zvijezdom. Potaknut ljubavnim žarom, Quichotte kreće u pikarsku pustolovinu kroz američka prostranstva gdje se suočava s gomilom sudbonosnih peripetija kroz koje se elegantno i vješto provlači. U sjeni vječitog traganja za ljubavlju, Quichotteove putešestvije paralelno se isprepliću sa životom njegova tvorca   DuChampa…

81.

Salecl, Renata, 1962-
Čovjek je čovjeku virus / Renata Salecl ; sa slovenskoga prevela Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2021. - 262 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Naklada  Ljevak)
U ovom su izdanju objedinjene dvije knjige, „Trčanje na mjestu” i „Čovjek je čovjeku vuk”. Riječ je o zbirkama prererađenih kolumni koje je autorica, istaknuta slovenska filozofkinja, objavljivala u subotnjem prilogu novina „Delo”. U njima govori o onome što se događa s pojedincem u neoliberalnom dobu, o novim psihološkim simptomima od kojih pojedinac pati, o njegovu odnosu prema društvu. Primarna je svrha ovih tekstova, kako ističe autorica, „promišljanje o tome kamo idemo kao društvo i kao pojedinci, pred kojim problemima zatvaramo oči i zašto razvoj mnogo puta djeluje kao trčanje na   mjestu”.
Govoreći o dobu korone, ističe, primjerice, kako se moć ubijanja pomoću virusa demokratizirala jer svatko može zaraziti bilo koga drugog, no da je istovremeno izolacija postala način reguliranja te moći: dok se neki ljudi mogu izolirati (i karantenu provesti u raskošnoj ladanjskoj kući ili na jahti), drugi se zbog siromaštva ili prirode posla ne mogu – što pobija početnu premisu o demokratizaciji.

82.

Sanderson, Jane, 1962-
Pjesma je kriva za sve / Jane Sanderson ; prevela s engleskoga Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2021. - 391 str. ;   24
cm
Njihova ljubavna priča počinje u Sheffieldu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su Ali i Dan bili dvoje zaljubljenih tinejdžera. No, život će ih ubrzo razdvojiti, ali i ponovo povezati, i to na gotovo čudesan način, trideset godina kasnije. No tada će živjeti u Adelaidu, a Dan u tisućama kilometara udaljenom Edinburghu. Vremensku i prostornu udaljenost među njima dokinut će pjesma Elvisa Costella koju će Dan poslati svojoj prvoj djevojci i tako uz pomoć glazbe i suvremenih komunikacijskih mogućnosti u zrelim godinama ponovo probuditi mladenačku   strast.

83.

Sinj i Hrvatsko proljeće : zbornik radova
Sinj i Hrvatsko proljeće : zbornik radova / Jakov Žižić (ur.). - Zagreb : Klub Sinjana Zagreb : Institut za migracije i narodnosti ; Sinj : Matica hrvatska, Ogranak Sinj, 2021. - 192 str. : ilustr. ; 24  cm
Klub Sinjana u Zagrebu u suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Sinju te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba povodom obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća objavio je ovaj zbornik. Kroz tri cjeline izneseni su znanstveni članci hrvatskih povjesničara Josipa Mihaljevića i Wollfyja Krašića, elaborat Službe državne sigurnosti i znanstveni radovi Josipa Šentije i Dražena Sesardića koji sustavno i cjelovito prikazuju značaj i ulogu Sinja i Sinjana u tim povijesnim zbivanjima. U četvrtoj cjelini su razgovori urednika s četvoricom sudionika Hrvatskog proljeća iz tog   kraja.

84.

Smith, Ali, 1962-
Proljeće / Ali Smith ; s engleskoga prevela Vlatka Valentić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2021. - 285 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Vretence 1999-2021 : dvadeset druga godina Naklade Vuković &  Runjić)
Roman ove škotske književnice prati dvije priče: onu o filmskom i televizijskom redatelju Richardu Leaseu koji se suočava sa smrću dugogodišnje suradnice Patricije te započinje suradnju s njezinim "nasljednikom" Terpom te onu o neobičnoj djevojčici imena Florence i njezinoj "suradnji" s nadzornicom Brittany u imigrantskom pritvoru. Nakon prva dva dijela, "Jeseni" i "Zime", autorica u ovom dijelu progovara o promjeni koju donosi ovo godišnje doba te o aktualnim temama kao  što su Brexit, imigranti, medijski senzacionalizam i slično. Također, kao dio tematskog okvira može se percipirati i     kulturna oštrica koja pokušava razdvojiti visoku od popularne kulture, geopolitička koja pokušava otrgnuti Veliku Britaniju   od ostatka Europe te vremenska koja sukobljava star(ij)e i  mlade.

85.

Stojković, Nenad, 1977-
Plamen u bezdanu / Nenad Stojković. - Koprivnica : Artikulacije, 2021. - 545 str. ; 24 cm. - (Biblioteka  Artikl)
Burno europsko 16. stoljeće u znaku je neprestanog ratovanja s turskim osvajačima. Osmansko carstvo u prodoru gazi Europu svojom vojnom silom. Ostatke ostataka hrvatskoga malenog kraljevstva brane malobrojne snage dviju velikaških kuća, Zrinskih i Frankopana. Na sve strane vode se političke, fizičke i mentalne borbe koje junake guraju i preko ruba izdržljivosti... Opsežni povijesni roman u maniri filmskog spektakla, spleten od brojnih fabularnih tokova, autorov je prvijenac.

86.

Studije o Drugome beramskom brevijaru
Studije o Drugome beramskom brevijaru / uredili Milan Mihaljević i Andrea Radošević. - Zagreb : Staroslavenski institut, 2021. - 455 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Bibliotheca Glagolitica Croatica ; knj.  4)
Knjiga je cjelina s izdanjem faskimila i transliteracije prvoga i drugoga dijela Drugoga beramskog (ljubljanskog) brevijara, hrvatskoglagoljskoga dvosveščanog kodeksa iz 15. stoljeća. Kodeks se upotrebljavao u istarskom Bermu, a danas se čuva    u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani. Knjiga je rezultat petogodišnjeg istraživanja Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, a podijeljena je na četiri dijela u kojima je objavljeno osamnaest tekstova raznih autora. Prvi dio sadrži detaljan paleografski opis obaju dijelova kodeksa te opis njihove iluminacijei i inicijala. Drugi dio obrađuje      tekstološke, književnopovijesne i liturgičke aspekte Brevijara, dok se treći dio odnosi na njegove jezične    značajke.
Posljednji, četvrti dio sadrži studiju sa sintezom cjelokupne povijesti Berma, od prapovijesti do sredine 17.   stoljeća.

87.

Šafarek, Goran, 1979-
Divlja priroda Hrvatske / Goran Šafarek. - Herešin : Šafarek produkcija, 2021. - 197 str. : ilustr. ; 30   cm
Fotomonografija u kojoj je ovaj hrvatski biolog, fotograf, snimatelj i istraživač dokumentirao prirodna blaga i biološku raznolikost Hrvatske. Kroz sedam poglavlja prikazao je netaknutu prirodu panonskih rijeka, poplavnih nizinskih područja, močvara i brda Panonske hrvatske, krških planina, polja i rijeka, jadranske obale, otoka i podmorja. Fotografije i tekstovi najljepših hrvatskih prirodnih područja rezultat su autorovog petnaestogodišnjeg istraživanja, snimanja i promoviranja hrvatske prirode s ciljem njezinog održivog korištenja i  razvoja.

88.

Šipek, Viktor, 1896-1969
Viktor Šipek : 1896. - 1969. : [monografija] / [glavna urednica Nadica Jagarčec] ; [autori tekstova Željka Čorak, Stanko Špoljarić] ; [prijevod na engleski Suzana Bertović] ; [fotografije Davorin Vujčić ... et al.]. - [Gornja Stubica] : Muzej seljačkih buna : Muzeji Hrvatskog zagorja ; Stubičke Toplice : Općina Stubičke Toplice, 2021. - 187 str. : ilustr. ; 29   cm
Monografija predstavlja život i djelo ovog akademskog slikara, jednog od ponajboljih hrvatskih akvarelista i pejzažista prve polovice dvadesetog stoljeća. U knjizi su predstavljeni njegovi akvareli, crteži i skice te fotografije iz obiteljskih albuma.
Autori tekstova, povjesničari umjetnosti Željka Čorak i Stanislav Špoljarić, uvodno opisuju njegov slikarski opus započet na Višoj umjetničkoj školi u Zagrebu u klasi profesora Mencija Clementa Crnčića i Otona Ivekovića, posebno naglašavajući autorovu sentimentalnu vezu s rodnim zagorskim krajem, zbog čega ga se opravdano naziva slikarom zavičaja. Na kraju monografije nalazi se popis autorovih samostalnih i skupnih izložbi te biobibliografski   podaci.

89.

Škevin, Ivana, 1977-
Deset lekcija iz lingvistike za talijaniste / Ivana Škevin Rajko. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2021. - 267 str. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zadru)
Osim što je temeljna literatura za kolegij Opća lingvistika, udžbenik sadrži elementarna znanja za temeljne kolegije   Fonetika i fonologija talijanskog jezika, Talijanska leksikologija, Talijanska morfosintaksa, Sociolingvistika, Povijest jezika i Semantika. U udžbeniku su prikazane elementarne teme kao što su opis svih jezičnih razina i glavnih lingvističkih teorija poput strukturalizma i generativizma. Knjiga se sastoji od deset poglavlja koja se bave osnovnim jezičnim razinama – fonološkom, morfološkom, sintaktičkom i semantičkom, neverbalnim znakovljem, jezičnom varijacijom u prostoru, društvu i komunikacijskoj situaciji, povijesnim i društvenim aspektima razvoja talijanskog jezika, kao i pregledom   razvoja lingvistike.

90.

Šram, Olga, 1953-
Cilika Dulić Kasiba / Olga Šram ; [fotografije Augustin Juriga] ; [dokumentarne fotografije Rajko Ljubić]. - Subotica : Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, 2020. - 110 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Prinosi za istraživanje likovne baštine ; knj. 2)
Monografija je posvećena ovoj samoukoj naivnoj slikarici i ilustratorici, bačkoj Hrvatici, koja je u likovnoj kritici prepoznata  kao slikarica originalnih i živopisnih motiva bunjevačkih običaja. Autorica monografije prati slikaričin umjetnički život od  samih početaka kada se s još dvije bačke naivne umjetnice, Margom Stipić i Anom Milodanović, pridružila likovnoj sekciji u Tavankutu. Uz mnoštvo informacija o njenom stvaralačkom putu, poseban fokus stavlja na izložbe naivnih umjetnika na kojima je slikarica izlagala i na njene samostalne izložbe te na članke posvećene njoj i naivnoj umjetnosti tavankutskog kruga. U drugom dijelu monografije prikazane su slikaričine obiteljske fotografije i izbor njezinih   radova.

91.

Trenc, Milan, 1962-
Chandra u potrazi za istinom / Milan Trenc. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 163 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Ambrozija ;   knj.
583)
Autor, ilustrator i crtač stripova, filmski redatelj i novelist, u svom prvom romanu za odrasle opisuje doživljaje vozača i tjelohranitelja Nikija koji s producenticama Margaret i Ann prati indijskog gurua Chandru na turneji po Sjedinjenim   Američkim državama. Chandru više od turneje zanimaju tekovine zapadne civilizacije, a u druženjima s Nikijem koji ga prati    u stopu razgovara o filozofskim pitanjima  današnjice.

92.

Tudor, Caroline J.
Drugi ljudi / C. J. Tudor ; preveo s engleskoga Igor Rendić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 366 str. ; 23   cm
Vozeći se kući jedne večeri Gabe na stražnjem sjedalu nekog starog automobila nakratko ugleda lice djevojčice koje je    silno nalikovalo licu njegove kćeri Izzy. Neko vrijeme je pratio automobil, a nakon što ga je izgubio iz vida, zaustavio se na odmorištu kako bi telefonirao kući. No, umjesto supruge Jenny, javila mu se policijska inspektorica i prenijela mu šokantnu vijest: njegovu ženu i petogodišnju Izzy netko je ubio. Godinama kasnije, uvjeren da je djevojčica ipak živa jer je one kobne večeri vidio njezino lice, Gabe će po cesti M1 i odmorištima uz nju neumorno tražiti svoju kćer i misteriozni automobil.

93.

Umjetnost slavonskog plemstva : vrhunska djela europske  baštine
Umjetnost slavonskog plemstva : vrhunska djela europske baštine : [Galerija Klovićevi dvori, 22. travnja – 18. srpnja 2021.] = The art of the slavonian nobility : masterpieces of European heritage : [The Klovićevi dvori Gallery, April 22 – July  18 2021] / [autori tekstova Jasminka Najcer Sabljak ... et al.] ; [urednice Jasminka Najcer Sabljak, Silvija Lučevnjak, Valentina Galović] ; [prijevod na engleski jezik Graham McMaster, Katarina Žeravica] ; [fotografije Goran Vranić ... et al.] ; [bibliografija Anamarija Komesarović] ; [katalog djela Jasminka Najcer Sabljak,Silvija Lučevnjak, Valentina Galović]. -  Zagreb : Galerija Klovićevi dvori, 2021. - 212 str. : ilustr. ; 27  cm
Katalog istoimene izložbe postavljene u Galeriji Klovićevi dvori, koja je predstavila likovnu baštinu najznačajnijih plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske, sadržava tekst Jasminke Najcer Sabljak i Silvije Lučevnjak   o značaju umjetničkih zbirki slavonskih plemićkih obitelji, Daniela Zeca o skulpturi u umjetničkim zbirkama plemićkih      obitelji i Dragana Damjanovića o plemstvu istočne Hrvatske i arhitekturi, odnosno o najvažnijim segmentima arhitektonske produkcije za koju su bili odgovorni vlastelini današnje istočne Hrvatske. Na kraju knjige nalazi se kataloški popis djela.

94.

Wallant, Edward Lewis, 1926-1962
Zalagaoničar / Edward Lewis Wallant ; prevela s engleskoga Vjera Balen-Heidl. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2021. - 255 str. ; 20 cm
Sol Nazerman je četrdesetšestogodišnji vlasnik jedne njujorške zalagaonice i bivši profesor Sveučilišta u Krakovu. On je jedan od Židova koji su preživjeli Holokaust, no njegova žena i dvoje djece okrutno su mučeni i ubijeni u koncentracijskom logoru. Solov život sastoji se od posla, u kojem mu pomaže mladi Jesus Ortiz, i borbe s traumom koja je u njemu proizvela osjećaj besmisla, zaposjela njegove misli i snove te ga lišila ljudskih osjećaja. Ovo je najpoznatiji Wallantov roman,   objavljen 1961., godinu dana prije autorove prerane smrti u 37. godini života. Sidney Lumet je koju godinu kasnije prema ovom romanu snimio igrani film.

95.

Warren, Tracy Ann
Sve zbog jedne ljubavi / Tracy Anne Warren ; prevela s engleskoga Silvia Sinković. - Zagreb : Znanje, 2021. - 346 str. ; 24 cm
Adam, grof od Greshama, oduvijek je zaljubljen u lady Mallory Byron. Kad njezin zaručnik, major Michael Hargreaves, ode   u rat i pogine, Mallory će pronaći utjehu u Adamovu zagrljaju i shvatiti da je ljubav kakvu osjeća prema njemu ona kakvu bi trebala osjećati prema muškarcu svog života. Nakon što budu zatečeni zajedno u krevetu, njezina obitelj inzistirat će na vjenčanju. Adam godinama iskreno ljubi Mallory, no što će odlučiti ona? Sve će dodatno zakomplicirati Michael, koji će se kući vratiti živ, što će u Adamu rasplamsati ljubomoru i bojazan da bi zauvijek mogao izgubiti voljenu   Mallory.

96.

Williams, Charles, pisac, 1886-1945
Silazak u pakao / Charles Williams ; s engleskoga prevela Petra Mrduljaš. - Zagreb : Edicije Božičević, 2021. - 215   str.
; 21 cm. - (Biblioteka Keriks)
Autor ovog psihološkog trilera teolog je i književni kritičar. Ozračje fiktivnog engleskog mjestašca Battle Hill opisuje nelinearnim tijekom, uz učestale vremenske skokove i promjene pripovjedačke perspektive. Dramatičar Peter Stanhope poziva glumačku družinu da uprizori njegov najnoviji komad. Akteri započinju s probama, no bit predstave ne razumiju. Glumica Pauline Anstruther ipak sluti smisao, međutim, nju muče druge brige. Od djetinjstva progoni ju „Doppelgänger ”. Uočivši da Pauline osjeća bit njegova djela, Stanhope s njome uspostavlaja emocionalni odnos. U međuvremenu, duhovna energija kazališne predstave zlokobno obilježi atmosferu čitavog mjesta. „Magnetizam    smrti” utječe na živote mještana.
Slijedii niz zapleta u kojima je nemoguće razlučiti realno od nadrealnoga.... Poput svojih suvremenika, J.R.R. Tolkiena    i
C.S. Lewisa, autor se bavi religioznim temama. Roman je meditacija o grijehu, iskupljenju, ali i satirični osvrt na mentalitet engleske srednje klase.

97.

Zagoda, Tomislav, 1970-
Život u banani : (urnebesna tragedija 1996.-2016.) / Tomislav Zagoda. - Zagreb : Opus Gradna, 2021. - 208 str. ; 21  cm
Suvremeni hrvatski književnik, slikar i prevoditelj, u svom drugom romanu za odrasle piše o prijateljstvu, obitelji, ljubavi i preljubu u dvadeset godina hrvatske posttranzicije (1996. – 2016.). Humoristični roman s elementima tragedije sadrži nevjerojatne obrate i sudbine likova povezanih životom u  Hrvatskoj.

98.

Zagrebački prevodilački susret (10 ; 2019)
Književno prevođenje i svjetska književnost / Zagrebački prevodilački susret 2019. ; priredili Nataša Medved i Sead Muhamedagić. - Zagreb : Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, 2021. - 189 str. ; 21   cm
Zbornik sadrži jedanaest autorskih priloga koji obuhvaćaju raznovrsnu tematiku, kao što su dvojbe vezane uz svjetsku književnost, fenomen i prisutnost malih književnosti u hrvatskim prijevodima, važnost pjesničkih antologija za inojezičnu recepciju te problemi prevođenja jezične slojevitosti. Kroz dva priloga analizirani su životi i djela dvojice prevoditelja – Franje Hartla i Vladana Desnice.

99.

Značenja krajolika
Značenja krajolika / uredio Ivo Lučić. - Zagreb : Disput, 2021. - 219 str. ; 25  cm
U ovom su zborniku okupljeni radovi hrvatskih znanstvenika koji se bave istraživanjem načina na koji ljudi doživljavaju svoje prirodne mikrokozmose (krajolike, prostore, mjesta, okoliše) i koriste se njima. Tema se razmatra iz gledišta različitih disciplina:  arhitekture  i  krajobrazne  arhitekture,  geografije,  sociologije,  ekonomije,  povijesti  okoliša,  antropologije, etnologije, povijesti umjetnosti i jezikoslovlja, no ponekad je riječ i o interdisciplinarnim pristupima. Hrvatski autori dijele    slična zapažanja i slične probleme koje susrećemo u svjetskoj literaturi, o kojoj je riječ na kraju knjige. Premda može   poslužiti edukaciji u širokom spektru programa, knjiga je ponajprije namijenjena studentima i stručnim istraživačima.

100.

Žutelija, Željko, 1949-
Moj Zagreb : najljepši grad na svijetu / Željko Žutelija ; [autori rubrike Zagrebart Stanko Abadžić ... et al.] ; [stručni savjetnici Biserka Rauter Plančić ... et al.]. - Zagreb : ArTresor naklada, 2021. - 407 str. : ilustr. ; 28  cm
Opsežna i bogato ilustrirana knjiga novinara i publicista posvećena Zagrebu, u kojoj se, iz osobnog rakursa, kroz   trideset i pet poglavlja dotiče raznih aspekata grada, kroz povijest i sadašnjost, počevši od nedavnog potresa, preko arhitektue, vandalizma na fasadama, eksploatacije centra, sve do znamenitih hotela i restorana, parkova, sportaša, književnika,  filmova, znanstvenika, spomeničke baštine... Između poglavlja objavljene su fotografije Stanka Abadžića, Damira  Fabijanića, Zorana Filipovića, Stanka Hercega, Romea Ibriševića, Damila Kalogjere, Josipa Klarice, Marija Kučere, Luke Marottija, Mare Milin, Luke Mjede, Radiše Mladenovića, Saše Novkovića, Ivana Posavca, Davora Rostuhara, Nikole Šolića te slike Vladimira Kirina.