Novi naslovi - prosinac

 

1.

Aira, Cesar, 1949-
Epizoda u životu putujućeg slikara / Cesar Aira ; preveo sa španjolskoga Dinko Telećan. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 119 str. ; 21 cm
Glavni junak romana njemački je žanrovski slikar Johann Moritz Rugendas, slavan zbog svojih crteža pejzaža i etnografskih osobitosti južnoameričkih zemalja koje je posjećivao u prvoj polovici 19. stoljeća. Roman donosi priču o Rugendasovom putovanju Argentinom, na kojemu doživi nesreću koja ga je gotovo stajala života. Oporavak od teških ozljeda umjetniku donosi novi pogled na prizore koji ga okružuju i novi odnos prema   vlastitoj umjetnosti.

2.

Atwood, Margaret Eleonor, 1939-
Alias Grace / Margaret Atwood ; s engleskoga prevela Nedeljka Paravić. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2018. - 439 str. ; 24 cm
Thomas Kinnear i Nancy Montgomery, njegova domaćica i ljubavnica okrutno su ubijeni, a za njihovu smrt optužena je šesnaestogodišnja Grace Marks, koja je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu. Pisan prema ovom istinitom događaju, roman je intrigantna priča u kojoj autorica, propitkujući prirodu svog glavnog lika dajući mu vlastiti glas kroz intimnu ispovijest u ich formi, propitkuje istinu – je li Grace okrutna zločinka, demonska zavodnica koja je nagovorila svog ljubavnika Jamesa McDermotta na monstruozno umorstvo, ili je, obratno, žrtva njegova pritiska? Ili je posve nevina? S obzirom na činjenicu da Grace tvrdi kako se ničega ne sjeća, dr. Simon Jordan, priznati stručnjak za psihičke bolesti, pokušat će je kroz njeno sjećanje dovesti do dana kad se odigrao ovaj strašni   događaj.

3.

Baković, Ivica, 1982-
Drama oko povijesti : povijest i pamćenje u hrvatskoj i makedonskoj drami druge polovice 20. stoljeća / Ivica Baković. - Zagreb : Srednja Europa, 2018. - IV, 255 str. ; 24 cm
Analizirajući deset hrvatskih i makedonskih dramski tekstova iz modernizma i postmodernizma nastalih u drugoj   polovici
20. stoljeća, autor tematizira kako, kada i zašto se povijesni događaji umeću u dramske tekstove, a potom i u kazališne izvedbe te kako se takvo zaokruživanje povijest postavlja u različite kontekste i utječe na pamćenje povijesne zbilje i izgradnju nacionalnih identiteta i  vrijednosti.

4.

Brennan, Barbara Ann, 1939-
Svjetlost - jezgra iscjeljenja : moj iscjeliteljski put i napredni koncepti iscjeljivanja / Barbara Ann Brennan ; [prijevod Marko Šilobod]. - Bregana : Harša, 2018. - 269 str., [24] str. s tablama ; 30  cm
Ovaj vodič za iscjeljivanje opisuje ulogu energije u mentalnom, fizičkom i duhovnom zdravlju. Autorica, po zanimanju fizičarka, povezuje znanost i iscjeliteljska umijeća, metode znanstvenog rada i intuitivnu moć i urođenu mudrost. Knjiga je namijenjena svima koji žele postati iscjelitelji i zdravstveni  savjetnici.

5.

Buljan, Mirjana, 1931-
Druga Obala : (dugo putovanje u bijelo) / Mirjana Buljan. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 111 str. ; 22 cm. - (SMS biblioteka)
Djevojčica prelazi preko mosta, iznenada zastane i baca svoje bilježnice i školske stvari u rijeku. Slučajni prolaznik naiđe upravo u trenutku kad se dvanaestogodišnja Sanjica odlučuje baciti u dubinu. Tijekom bolničkog liječenja i psihoterapije   koja je uslijedila čitatelj doznaje kako Sanjina duševna bol proizlazi iz nesretnog braka njezinih roditelja, njihove sebičnosti    i nepromišljenosti, zabluda i predrasuda o životnim ulogama kakve nameće patrijarhalna tradicija. Srećom, Sanja iz terapijskog procesa izlazi kao emocionalno snažnija tinejdžerica, a njezini roditelji bogatiji za mnoge   spoznaje.

6.

Dario, Ruben, 1867-1916
Plava ptica i druge priče / Rubén Darío ; izabrao i sa španjolskoga preveo Matija Janeš. - Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2018. - 202 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Književna smotra)(Na tragu  klasika)
Zbirka kratkih priča cijenjenog nikaragvanskog autora, prvenstveno pjesnika, jedina je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik. Žanrovski, priče su širokog raspona, od poetskih, autobiografskih, okultističkih do fantastičnih, religijskih pa i socijalno-egzistencijalističkih. Jezik, pomalo arhaičan, ali pitak, vraća na sam početak 20. stoljeća. Književna kritika Daríja smatra začetnikom hispanskog književnog modernizma te jednim od najutjecajnijih hispanskih pjesnika 20.  stoljeća.

7.

Ferčec, Goran, 1978-
Prekovremeni rad : izvedbeni tekstovi / Goran Ferčec. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 177 str. ; 21  cm
Dramski tekstovi suvremenog hrvatskog dramatičara, romanopisca i esejista odabrani u ovom izdanju imali su niz javnih čitanja, te su postavljani na scenu u zemlji i inozemstvu. Većina ih je nastala u okviru međunarodnih projekata, a kao   izraz
i odraz autorova angažmana i razumijevanja ukazuju na probleme današnjeg trenutka: sve jače socijalno raslojavanje, strah    i podjele diljem svijeta u kojem su tolerancija i solidarnost gotovo posve nestale, nepravedno raspodijeljeno svjetsko bogatstvo, što sve više produbljuje jaz između bogatih i  siromašnih.

8.

Foenkinos, David, 1974-
Misteriozni Henri Pick / David Foenkinos ; s francuskoga prevela Željka Somun. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 261 str. ; 21 cm
Riječ je o neobičnoj i osebujnoj knjižnici u Bretanji, koja prikuplja knjige "beznadnih" pisaca. Onih, čija su djela odbili svi nakladnici. Spletom okolnosti, mlada i ambiciozna urednica - čiju životnu priču također pratimo, među rukopisima biblioteke prepoznat će potencijal uratka koji će postići veliki uspjeh. Autor kreira priču u kojoj neobičnost i izuzetost iz matice takozvane popularne i isplative književnosti omogućava jednom anonimnom čovjeku    objaviti remek-djelo.

9.

Gavran, Kristina, 1987-
Gitara od palisandra / Kristina Gavran. - Zagreb : Disput, 2018. - 211 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Žive  slike)
Roman je fokusiran na pet ženskih sudbina koje se u završnici romana dodiruju i isprepliću, kako na narativnoj, tako i na simboličnoj razini. Podijelivši roman na tri veća dijela koja obuhvaćaju dramatične situacije u životu pet žena (Glissando, Pizzicato, Vibrato), autorica provodi lajt-motiv gitare koja se začinje u sjemenki drveta, nastaje iz smreke i palisandrovine, prelazi iz ruke u ruku formirajući ljudske sudbine i stvarajući glazbu koja se nalazi i u samoj potki romana. Suptilno štivo  koje u sebi sjedinjuje stvarnosne, bajkovite i simbolične elemente, a dinamična radnja i osebujni likovi mogu privući i širu čitateljsku publiku.

10.

Genova, Lisa, 1970-
Još uvijek Alice / Lisa Genova ; s engleskog prevele Mirta Stantić i Anita Peti-Stantić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 324 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Graham Green)
Radnja romana prati nepune dvije godine života dr. Alice Howland, dugogodišnje profesorice kognitivne psihologije  sveučilšta Harvard, čiji se život stubokom mijenja u pedesetoj godini života u trenutku kada joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest s ranim početkom. Karijeru nekad uspješne profesorice, supruge i majke troje odrasle djece, čija je karijera uključivala brojna gostovanja i predavanja na svjetskim sveučilištima, zamjenjuje svakodnevnica u kojoj su potrebni iznimni napori kako bi se sačuvala sposobnost obavljanja osnovnih radnji, zadržala sjećanja i    osjećaji.
Roman po kojem je snimljen Oscarom nagrađen film, roman je o životu osobe koja se bori s Alzheimerovom bolešću. Duboko uranjajući u svijest protagonistice, autorica nas suočava s iskonskim strahom gubitka kontrole nad vlastitim životom.

11.

Groeschel, Benedict J., 1933-2014
Božje suze : kako krenuti dalje usprkos velikoj tuzi ili tragediji / Benedict J. Groeschel ; [prijevod Mijo Pavić]. - Split : Verbum, 2018. - 117 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja ;  133)
Autor knjige je poznati svećenik, duhovnik i psiholog. Njegova knjga "Izlazak iz tame" pomogla je mnogima koji su se našli   u teškim životnim okolnostima. Ovu knjigu posvećuje onima koji su proživjeli životne tragedije, njihovim obiteljima i svima  koji im žele dati podršku. Također, putokaz je i onima koji promišljaju na koji način preživjeti ako dođu u takvu sitauaciju. Autor je napisao knjigu ponukan svojom osobnom tragedijom. Nakon što ga je udario automobil, jedva je ostao živ i jedno vrijeme je bio nepokretan.

12.

Hrvatska kuharica
Hrvatska kuharica / [urednica Miroslava Vučić] ; [fotografije Maja Danica Pečanić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2018. - 525 str. : ilustr. ; 28 cm
U novoj Hrvatskoj kuharici sakupljeno je i predstavljeno više od 150 recepata iz svih dijelova Hrvatske. Glavna misao vodilja    u osmišljavanju kuharice bila je prikupiti što više recepata u kojima će svaka regija predstaviti svoje glavne namirnice, bilo     na moderan ili tradicionalan način. U četiri cjeline: Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Južno Hrvatsko primorje-     Dalmacija te Istra, Sjeverno hrvatsko primorje i Gorski kotar, različiti chefovi, svaki na svoj jedinstven način, predstavili su bogatu i raznoliku gastronomiju svakog kraja posebno. Uz recepte, kuharica obiluje fotografijama te podacima iz gastronomskog života svakog chefa  posebno.

13.

Inghels, Maarten, 1988-
Trgovina emocionalnim dobrima / Maarten Inghels ; s nizozemskoga prevela Romana Perečinec. - Zagreb : Sandorf, 2018. - 157 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Adventure)
Stvari koje ostaju nakon ljudi koji umru, a s kojima rodbina nerijetko ne zna što bi, specijalnost je Luukasa Kolibrija.   Njegova firma „Trgovina emocionalnim dobrima“ nudi uslugu odvoženja neželjenih predmeta te čišćenja za pokojnikom. „U beskiselinskim kutijama držao je arhiv tuđih sjećanja.“ No nakon smrti njegove partnerice, Luukas počinje opsesivno   gomilati predmete u svom stanu. U svom prvom romanu, mladi nizozemski autor hrabro progovara o tematici gubitka, osamljenosti, žalovanja i  zaborava.

14.

Kimbell, Vanessa, 1972-
Škola zdravog kruha : naučite spravljati tradicionalni, lako probavljivi kruh s prirodnim kvasom / Vanessa Kimbell ; fotografije Nassima Rothacker ; [prijevod Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Planetopija, 2018. - 208 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Makronova)
U ovoj knjizi saznaje se sve što je potrebno za pripremiti kruh od kiselog tijesta. Autorica objašnjava postupke i tehnike  korak po korak i tako omogućuje svakom da kod kuće ispeče zdrav, tradicionalni, lako probavljivi kruh. Također obrazlaže zašto je kruh od kiselog tijesta blagotvorniji u pogledu mikronutrijenata od kruha s   kvascem.

15.

Knapp, Radek, 1964-
Preporuke gospodina Kuke / Radek Knapp ; s njemačkog preveo Mate Ante Ivandić. - Zagreb : Sipar, 2018. - 200 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Mreže)
U ovom romanu pratimo neiskusnog i nadobudnog mladića Waldemara koji živi u Varšavi, a želi upoznati život na Zapadu   te se na preporuku svog susjeda, pijanca Kuke, uputi u Beč. Već u autobusu počinju njegove zgode i nezgode te se nastavljaju iz dana u dan i u Beču. Na duhovit i satiričan način Waldemar opisuje svoje nesnalaženje, upadanje u nevolje,   ali i sretno izbavljenje. Kroz galeriju živopisnih likova autor daje kritiku i jednih i drugih - Poljaka švercera, sitnih kriminalaca    i Bečana, uglađenih samo na površini. Dinamičan roman koj problem siromašnih imigranata na bogatom Zapadu promatra  na duhovit i zabavan način.

16.

Knapp, Radek, 1964-
Put u Kalino : roman / Radek Knapp ; prijevod s njemačkoga Vedrana Gnjidić. - Zagreb : Leykam international, 2018. - 230 str. ; 22 cm
Autor na ironijski i duhovit način prikazuje izoliranu utopijsku zajednicu grada Kalina. Visoka tehnologija i osigurana   "vječna" mladost stanovnika samo je naizgled sretna i nepomućena stvarnost. Gospodin Osmos, tajanstveni osnivač    Kalina angažira detektiva Juliusa Radicza kojeg dovodi u Kalino iz izvanjskoga svijeta ne bi li riješio slučaj ubojstva koje to zapravo i nije. Detektiv upoznaje neobično okruženje i još neobičnije stanovnike te biva uvučen u zamku. Dinamičnim pripovijedanjem te duhovitim dosjetkama autor aludira na suvremeni high tech, otuđeni svijet u kojem    živimo.

17.

Leine, Kim, 1961-
Proroci fjorda Vječnost / Kim Leine ; preveo s danskog Mišo Grundler. - Zagreb : Hena com, 2018. - 569 str. ; 22 cm Krajem osamnaestoga stoljeća mladi Morten Falack odlazi u Kopenhagen na studij teologije. Unatoč interesu za   medicinu i prepuštanju čulnom istraživanju sebe završava studij te odlazi u dansku koloniju na Grenlandu s ciljem spašavanja duša urođenika. No život na Grenlandu suroviji je od očekivanog te Mortenovi ideali i pobožne vrline nestaju ustupajući mjesto najgorim ljudskim slabostima. Roman je preveden na dvadesetak jezika, a autor je za njega dobio najvažnije skandinavske književne nagrade.

18.

Lie, Suzanne
Pripreme za prvi kontakt : slijetanje u frekvenciju do vas / Suzanne Lie ; [prijevod Nino Orepić]. - Zagreb : TELEdisk, 2018. - XII, 356 str. ; 23 cm. - (Biblioteka  Duhovnost)
Autorica knjige ima doktorat iz kliničke psihologije, a na svojim duhovnim traganjima susrela s raznim učiteljima i prošla brojne inicijacije. Godinama kanalizira poruke dviju zvjezdanih rasa - Arkturijanaca i Plejadanaca. U ovoj svojoj knjizi ona također kanalizira njihove informacije koje su svojevrstan priručnik za osobnu i planetarnu transformaciju, podsjetnik na višedimenzionalnost svakog čovjeka te priprema za prvi planetarni kontakt s Galaktičkom obitelji. Oni će sletjeti u onoj frekvenciji stvarnosti u kojoj je "Unutarnja Moć" nad vlastitim Jastvom zamijenila "Moć Nad   Drugima".

19.

MacNutt, Francis, 1925-
Umalo ugašena milost : kako je Crkva zamalo utrnula službu ozdravljenja / Francis MacNutt ; [preveo s engleskog jezika Josip Sinjeri]. - Koprivnica : Figulus, 2018. - 319 str. ; 20  cm
Autor knjige je nekadašnji dominikanski svećenik koji je napisao pet knjiga na temu ozdravljenja. U ovoj svojoj knjizi on postavlja pitanje kako je moguće da je ozdravljenje i oslobođenje, koje čini najvažnije kršćansko poslanje, osim navještanja, gotovo nestalo. U jasnim crtama on obrazlaže proces kako se to dešavalo i ukazuje na značaj službe ozdravljenja za kršćansku baštinu i svakodnevni život kršćana. Ova njegova knjiga je svojevrsno ohrabrenje da se bolesnicima posveti vrijeme i da se zajedno s njima i za njih moli, bez obzira na bojazan od neuspjeha i podsmjeha.

20.

Mikulan, Krunoslav, 1967-
Kompetencije nastavnika stranih jezika : informacijsko-komunikacijske tehnologije i novi trendovi u poučavanju / Krunoslav Mikulan, Vladimir Legac, Predrag Oreški. - Zagreb : Učiteljski fakultet, 2018. - 184 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Biblioteka Magister ; knj. 21)
Knjiga je rezultat istraživanja grupe autora, a odnosi se na „kompetencije“ u općenitom smislu s posebnim fokusom na kompetencije učitelja i nastavnika stranih jezika. Posebice je naglašena potreba za jačanjem kompetencija u digitalnom smislu, odnosno potreba za širenjem računalne i informatičke pismenosti nastavnika, koji su vrlo često par koraka iza   svojih studenata ili učenika. U knjizi su iskazani rezultati istraživanja primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u nastavi te autori daju rješenja za učinkovitiji proces učenja i usvajanja stranih   jezika.

21.

More, Thomas, 1478-1535
Dijalog utjehe u nevoljama / Thomas More ; [prijevod Mijo Pavić]. - Split : Verbum, 2018. - 287 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 128)
Engleski državnik, svetac i mučenik Thomas More napisao je ovo djelo u zatvoru iščekujući pogubljenje, zbog sukoba s kraljem Henrikom VIII. Tekst je napisan u obliku dijaloga između mladog nećaka i njegova strica u vrijeme turskih napada na Europu. Dinamikom dijaloga nižu se mudre misli o ključnim životnim pitanjima zla, patnje, utjehe, smisla života koje i danas vrijede i za koje se valja  zauzeti.

22.

Muzur, Amir, 1969-
Bioetička Europa našeg doba : struje, kormilari, sidrišta / Amir Muzur, Iva Rinčić. - Zagreb : Pergamena : Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, 2018. - 185 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Bioetika ; knj.   34)
Autori analiziraju bioetički status današnje Europe i to progovarajući o bioetici u najširem smislu. Bioetika u ovom djelu obuhvaća sve aspekte, oblike i vrste života kao i načine promišljanja koji se temelje na europskoj intelektualnoj povijesti i vrijednostima. Uz obilnu literaturu oslanjaju se i na studijska putovanja kao i na terenski istraživački rad u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Balkanu, a povijest i integrativnu bioetiku u istočnom dijelu Europe još bi trebalo   istražiti.

23.

Özdamar, Emine Sevgi, 1946-
Život je karavansaraj ima dvoja vrata na jedna sam ušla na druga izišla : roman / Emine Sevgi Özdamar ; s njemačkoga prevela Slavija Kabić. - Zagreb : Leykam international, 2018. - 348 str. ; 22  cm
Njemačko-turska književnica, glumica i redateljica, jedna od najcjenjenijih predstavnica interkulturalne književnosti u suvremenoj književnosti njemačkoga jezičnog izraza, izgradila je u ovom romanu s autobiografskim elementima magično- poetski narativ i osebujan jezik kao sintezu materinskoga turskog i svojega drugog jezika, njemačkog, na kojemu piše.
Roman kroz pogled djeteta na obiteljske prilike u povijesnim previranjima od posljednjih desetljeća Osmanskog Carstva pa   do osnutka prve Republike Turske, priziva i narativno bogatstvo orijentalne bajke, magijsko zazivanje, narodna vjerovanja te tradicionalni muslimanski vjerski okvir.  Autorica je jezičnom imaginacijom spojila turski i njemački jezik, evocirajući tako    svoje dvije domovine i kuture.

24.

Pavličić, Pavao, 1946-
Bakrene sove / Pavao Pavličić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2018. - 359 str. ; 20 cm. - (Biblioteka hrvatskih pisaca ;   knj.
37)
Procjena "zdravstvenog" stanja jedne od najljepših zgrada u Zagrebu,  koja je prije više od sto godina građena za  Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu trebala bi biti ozbiljan i zahtjevan, ali više-manje rutinski posao za stručnjake   konzervatore. Međutim, glavni konzervator restaurator nenadano otkrije zazidanu tajnu sobu s crtežima starima, kako se  čini, kao što je i sama zgrada, samo što prikazuju vedute Zagreba kakav je danas, u 21. stoljeću! A tajanstveni     matematički izračuni pronađeni zajedno s crtežima, pokazuju čime se bavilo i što je planiralo tajno društvo koje je      okupljalo znamenite osobe iz hrvatskog javnog života 19. stoljeća. Umjetnost, povijest, politika, a potom i fizikalni fenomeni mogu itekako postati aduti u borbi za vlast i  moć...

25.

Pelanowski, Augustyn, 1963-
Josipov dom / Augustyn Pelanowski ; [prijevod s poljskog jezika Mateo Batinić, Ljudevit Marija Madunić]. - Koprivnica : Figulus, 2018. - 251 str. ; 21 cm
Inspiriran likom Josipa iz Biblije, odnosno njegovom ulogom oca i muža, autor je tekstovima u knjizi želio naglasiti i opisati važnost očinske uloge u životu svakog pojedinca te ukazati na brojne opasanosti koje danas na raznorazne načine prijete ulozi oca. Autorova misao vodilja je pretpostavka da je najveća i najdublja čovjekova potraga, potraga za ocem, i to ne   toliko u biološkom smislu, koliko u smislu potrage za ocem koji je utjelovljenje mudrosti i duhovne snage, i koji baš kao takav, u današnjem svijetu polako nestaje i  izumire.

26.

Perić, Boris, 1966-
Povijest paučine / Boris Perić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2018. - 173 str. ; 21 cm. - (Biblioteka  Cicero)
Pripovjedač, pomalo ciničan, a pomalo rezigniran intelektualac zaposlen u privatnoj tvrtki nehotice svjedoči samoubojstvu svog susjeda, osiromašena umirovljenog profesora. Zaintrigiran neočekivanim indicijama, odlučuje nastaviti pokojnikovo istraživanje fenomena uskočkog rata u Istri, što ga odvodi u Pazin. Tu se susreće s legendom o istarskom vampiru Juri Grandu. Neobični lokaliteti, koincidencije, ljudi s kojima dolazi u kontakt, sve je to povod i za pretresanje vlastitih životnih problema i nedoumica o vremenu u kojemu živi, o epohi "kojom vladaju 'povampireni'   političari, ratovi, bolesti, zaraze..."

27.

Pezelj, Ivica, 1969-
Vatreni u Rusiji : od nacionalne traume do viceprvaka i miljenika svijeta / Ivica Pezelj. - Zagreb : V.B.Z., 2018. - 171   str.
: ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 482)
Vrsta priručnika za navijače, igrače, funkcionare i podsjetnik na uspjeh s Mundijala. Sportski novinar prati gotovo tridesetogodišnju priču o usponima i padovima nacionalne vrste. Knjiga sadrži brojne, dosad neobjavljene fotografije s utakmica kao i dočeka u Hrvatskoj.

28.

Roberts, Nora, 1950-
Rođena u grijehu / Nora Roberts ; s engleskoga preveo Ivan Babačić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 279 str. ; 21 cm Treća knjiga iz trilogije priča je o Shanon Bodine, odnosno o njezinom odlasku iz Amerke u potragu za istinom   o tajanstvenom ocu, za kojeg nije znala da postoji. Na kraju životnog vijeka, majka joj odaje veliku tajnu, a to je priča o najvećoj ljubavi i avanturi njezina života. Susret s polusestrama u Irskoj, čudan san i još čudesniji susret sa farmerom na imanju u malom idiličnom irskom mjestu Clare, promijenit će život mlade Shanon. New York ili miran život u Irskoj? Ljubav  ili karijera? U očevoj domovini, mlada junakinja suočit će se s mnogim pitanjima, a morat će donijeti i sudbonosno važne odluke…

29.

Roberts, Nora, 1950-
Rođena u vatri / Nora Roberts ; s engleskoga prevela Mija Žužul Krunić. - Zagreb : 24sata, 2018. - 296 str. ; 21   cm
Prva knjiga iz trilogije priča je o Margaret Mary, najstarijoj od tri sestre, ženi umjetnici slobodna i temperamentna duha. Odrasla u irskoj pokrajini Clare, prelijepom i romantičnom kraju, mlada umjetnica posvetila je život stvaranju umjetničkih kreacija, koje odišu njenom ljepotom i govore jezikom njene duše. Kada jednoga dana Rogan Sweeney, bogat i privlačan vlasnik galerija, uđe u njezin mali umjetnički atelje, život mlade junakinje krenut će u drugom smjeru i donijet će velike promjene kako na poslovnom tako i na ljubavnom  planu…

30.

Rogić, Kristijan, 1969-
Upravljanje skladišnim sustavima / Kristijan Rogić. - Zagreb : Fakultet prometnih znanosti, 2018. - 157 str. : ilustr. ;   22
cm
U udžbeniku su prikazani najvažniji elementi skladišnog poslovanja, infrastruktura i oprema, objašnjeni su skladišni procesi prema vrsti skladištenja i značajkama robe, metode određivanja lokacije skladišnog objekta te načini dimenzioniranja pojedinih dijelova skladišta, automatizirani sustavi za skladištenje, njihove značajke i načini dimenzioniranja. Udžbenik je namijenjen studentima Studija logistike na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i ostalim stručnjacima koji    se bave logistikom.

31.

Ryan, Kendall, 1981-
Dadilja / Kendall Ryan ; s engleskoga prevela Tea Tosenberger. - Zagreb : 24sata, 2018. - 222 str. ; 21   cm
Max Alexander je tridesetpetogodišnjak iza kojeg je izgradnja uspješne tvrtke s kojom je pokorio poslovni svijet na štetu privatnog i ljubavnog života. Nakon što mu bivša djevojka ostavi na brizi njihovo dvanaestomjesečno dijete život mu se iz temelja mijenja, posebice kada u njega još uđe dadilja Addison i sama na prekretnici života. Jesu li Addison i Max pronašli što im je nedostajalo u životu?  Dadilja je treća knjiga iz Roommates  serijala.

32.

Ryan, Kendall, 1981-
Partner / Kendall Ryan ; s engleskoga prevela Tea Tosenberger. - Zagreb : 24sata, 2018. - 199 str. ; 21 cm   Smith Hamilton, zgodan, pametan i bogat mladić, dugogodišnji je predmet žudnje Evie Reed mlađe sestre   najboljeg
prijatelja. Naporna djevojčica izrasla je u seksi plavušu i Smithu je sve teže držati ju na sigurnoj udaljenosti. Hoće li njih dvoje ignorirati strastvenu privlačnost među njima ili će riskirati sve i upustiti se u vezu? Partner je druga knjiga iz Roommates serijala.

33.

Saunders, George, 1958-
Lincoln u Bardu : roman / George Saunders ; s engleskoga prevela Maja Šoljan. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2018. - 348 str. ; 23 cm
Veljača je 1862. Građanski rat bjesni, a američka nacija svjesna je da će krvava stvarnost potrajati. U međuvremenu, jedanaestogogodišnji sin predsjednika Lincolna leži na samrti. Ubrzo dijete umire i posljednje počivalište nalazi na groblju u Georgetownu. Novine izvješćuju da tugom shrvani Lincoln svraća do kripte i grli sinovo beživotno tijelo... Iz ovih povijesnih činjenica autor tka priču o obiteljskoj ljubavi i gubitku koja se oslobađa realnih okvira te zadire u sferu nadrealnog.
Preminulog dječačića tako zatječemo u svojevrsnom čistilištu, gdje duhovi pokojnika suosjećaju u patnji i iščekuju iskupljenje. U tom prijelaznom stanju, u tibetanskoj tradiciji poznatom kao Bardo, odvija se bitka za Willijevu dušu. U formalno eksperimentalnom djelu, Saunders kreira kaleidoskopsku i teatru nalik panoramu glasova koji postavljaju bezvremensko pitanje -  kako živjeti i voljeti kada znamo da je sve   prolazno?

34.

Schweblin, Samantha, 1978-
Nit koja nas veže / Samanta Schweblin ; prevela sa španjolskog Ana Stanić. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 123 str. ;   21
cm
Ležeći u ambulanti malog mjesta usred intenzivno obrađivanih polja, Amanda se ne može pomaknuti, niti izmaknuti  neobičnoj komunikaciji s dječakom Davidom. Ili s njegovom sviješću? Pokušavajući rekonstruirati što se s dječakom  dogodilo i gdje je njezina malena kći, Amanda polako povezuje sve što joj se dogodilo i što se događa ljudima, životinjama, prirodi uopće u malome mjestu u koje je došla na  odmor...

35.

Sesar, Dubravka, 1947-
Pregled slovačke sintakse / Dubravka Sesar. - Zagreb : FF press, 2018. - 157 str. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Knjiga je namijenjena hrvatskim studentima slovakistike, a budući da u većini slučajeva studenti nemaju predznanja iz slovačkog jezika, pregled je pisan na hrvatskom jeziku. Građa u knjizi obrađena je kontrastivnom metodom, odnosno za svaki primjer u knjizi, korisniku se nude usporedbe slovačke sintakse s hrvatskom - na teorijskoj i praktičnoj razini, a  dodane su i sintaktične vježbe, koje se baziraju na primjerima iz slovačkih književnih tekstova. U dodatku, na kraju knjige nalaze se i terminološki rječnici (kazala) – hrvatsko-slovački i  slovačko-hrvatski.

36.

Sorić, Zorislav, 1947-
Betonske konstrukcije 2 / Zorislav Sorić, Tomislav Kišiček ; [crteži Tomislav Kišiček]. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, 2018. - 361 str. : graf. prikazi ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Ovaj udžbenik prati gradivo predmeta "Betonske i zidane konstrukcije 2" na prvoj godini diplomskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uvodno poglavlje prikazuje osnovne oznake, kratice i simbole koji se koriste u knjizi. Drugo poglavlje bavi se graničnim stanjem upotrebljivosti armiranobetonskih konstrukcija. Slijede poglavlja o proračunu armiranobetonskih greda opterećenim torzijom u graničnom stanju nosivosti, objašnjen je proračun nosača promjenjive   visine, proračun armature za preuzimanje posmika između hrpta i pojasnice armiranobetonskog nosača T-presjeka. U naredonim poglavljima obrađen je proračun proboja ravnih ploča, a slijedi potom i projektiranje te proračun zidnih nosača. Prikazano je i dimenzioniranje vitkih elemenata prema teoriji drugog reda kao i proračun tlačnih elemenata s dvoosnim ekscentricitetom. U posljednjem poglavlju prikazan je proračun temelja. Namijenjen studentima i stručnjacima iz prakse     ovaj tekst značajan je i zbog novih normi po kojima se proračunavaju betonske   konstrukcije.

37.

Sportska kardiologija : kardiologija sporta, tjelesne i radne  aktivnosti
Sportska kardiologija : kardiologija sporta, tjelesne i radne aktivnosti / urednici Zdravko Babić ... [et al.]. - Zagreb : Medicinska naklada : Kineziološki fakultet Sveučilišta, 2018. - XIV, 417 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Prvi udžbenik iz područja kardiologije sporta namijenjen je studentima kineziološkog i medicinskog fakulteta te svima onima koji sudjeluju u zdravstvenoj zaštiti sportaša i rekreativaca. U knjizi su prikazani rizici i koristi vježbanja i tjelesne aktivnosti, opisane su specifičnosti i važnost kardiološkog pregleda, postupci funkcionalne dijagnostike i procjene kardiovaskularnog rizika u sportaša te klinički entiteti iz aritmologije, bolesti srčanih zalistaka i kardiomiopatija. Između ostalog obrađena je i radna sposobnost i rehabilitacija osoba nakon kardiokirurških zahvata, odnosno bolesnika s koronarnom bolešću, aritmijama i zatajivanjem  srca.

38.

Strahovnik, Vojko, 1978-
Moralna teorija : o prirodi moralnosti / Vojko Strahovnik ; prijevod Ksenija Premur. - Zagreb : Naklada Lara, 2018. - 320 str. ; 21 cm
Autor predstavlja i analizira moralnu teoriju i njeno razgraničenje između teorijskih, metaetičkih te sadržajnih, normativnih pitanja etike te povijesno i problemski izlaže jedanaest stajališta u moralnoj teoriji: moralni nenaturaliza, intuicionizam, emotivizam, preskriptivizam, teoriju pogreške, moralni relativizam, ekspresivizam normi, kvzirealizam, naturalistički realizam, moralni fikcionizam i kognitivistički ekspresionizam. Na kraju knjige sadržan je pojmovnik temeljnih stajališta i argumenta.

39.

Strelecky, John P., 1969-
Kafić na kraju svijeta : pripovijest o smislu života / John Strelecky ; prevela s engleskog Marija Perišić ; [ilustracije Root Leeb]. - Zagreb : Egmont, 2018. - 140 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Puls)
John je uzeo slobodan dan kako bi negdje otputovao i odmaknuo se od posla i vlastitog života. Međutim, zapeo je na autocesti u koloni, u zastoju. Kako ne bi čekao, okrenuo je automobitl u suprotnom smjeru, sišao s autoceste i vozio,    vozio sve dok nije zalutao. Goriva je bilo sve manje, oko njega pustoš, postajao je sve više ljut, pomalo paničan. U tom je trenutku usred ničega ugledao jedan cafe, a ispred njega su bila tri parkirana automobila. Ušao je i odmah osjetio nešto neobično, no hrana je divno mirisala i sjeo je. Na jelovniku je vidio da se cafe zove "Zašto ste ovdje?" i u njemu su, osim jela, bila ispisana tri pitanja. Uz pitanje iz naziva cafea, to su: "Bojite li se smrti?" i "Jeste li   ispunjeni?".

40.

Szczypiorski, Andrzej, 1928-2000
Misa za grad Arras / Andrzej Szczypiorski ; preveo s poljskog Dalibor Blažina. - Zaprešić : Fraktura, 2018. - 140 str. ; 21 cm
Sredinom 15. stoljeća francuski grad Arras poharala je kuga, a potom i glad. Tri godine nakon toga, iz neobjašnjivih razloga započeo je okrutan progon Židova i vještica, procesi zbog izmišljenih hereza. Nakon tri mjeseca takvog terora, stanje se smirilo, a utrechtski biskup David poništio je procese protiv vještica i blagoslovio   Arras.
Alegorijski roman kao oštra kritika totalitarizma istaknutog poljskog pisca, napisan 1971. godine, kritičari smatraju najboljom literarnom reakcijom na političke događaje u Poljskoj  1968.

41.

Tomić, Tomislav, ilustrator, 1977-
Bezimena bajka / Tomislav Tomić. - Zagreb : Sipar, 2018. - [26] str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka  Čudovišta)
Nagrađivani hrvatski ilustrator okušao se u pisanju bajki koje je dosad samo ilustrirao. Kako izgleda kada autor prvo ilustrira pa napiše bajku, doznajte u ovoj duhovitoj i maštovitoj, Bezimenoj bajci koja sadrži sve bitno za jednu bajku – princezu, dvorac, zmaja, vješticu, čarobnu šumu i  viteza.

42.

Zagorac, Ivana, 1979-
Bioetički senzibilitet / Ivana Zagorac. - Zagreb : Pergamena : Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku,   2018.
- 281 str. : slika autorice ; 21 cm. - (Biblioteka Bioetika ; knj.  35)
Ovaj rad je skraćeno i izmijenjeno izdanje doktorskoga rada autorice „Razvoj bioetičkog senzibiliteta u hrvatskom društvu“ obranjenog 2012. godine. Prepoznavanje i teorijska podloga razvoju bioetičkog senzibiliteta glavna je tema ovog djela. U prvoj dijelu rada analiziraju se koncepti suosjećanja, sažaljenja, simpatije, empatije, sentimenta i senzibiliteta. U drugom dijelu razmatra se senzibilitet tijekom 18. stoljeća u zapadnoj Europi. U trećoj cjelini detaljnije se analizira koncept  bioetičkog senzibiliteta kroz djela autora Alberta Schweitzera i Fritza Jahra. U završnome dijelu knjige tema je bioetički senzibilitet i javnost.

43.

Zbirka propisa iz cestovnog prometa : (urednički pročišćeni  tekstovi)
Zbirka propisa iz cestovnog prometa : (urednički pročišćeni tekstovi) / pripremila Hana Velaj. - Zagreb : RRiF-plus, 2018. - 256 str. ; 24 cm
Priručnik je prilog časopisu „Pravo i porezi“, a osmišljen je s ciljem da sudionicima omogući lakše snalaženje u cestovnom prometu. Svojim sadržajem obuhvaća zakonske propise kojima je uređeno područje cestovnoga pometa u Republici Hrvatskoj, a podijeljen je na sedam cjelina: Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Pravilnik o  prijenosu podataka i načinu vođenja evidencije iz tahografa, Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Pravilnik o registraciji    i označavanju vozila te Prekršajni zakon.

44.

Zečević, Dušan, 1935-
Sudska medicina i deontologija / Dušan Zečević i suradnici. - 5., obnovljeno i dopunjeno izd. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XV, 409 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)(Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Promjene u zakonodavstvu koje su se zbile nakon četvrtog izdanja posebice donošenje novog Kaznenog zakona i Zakona     o obveznim odnosima, popraćene su izmjenama u odgovarajućim poglavljima. Značajne izmjene učinjene su i u prikazu forenzičke toksikologije koji prati nove trendove prisutnosti pojedinih toksičnih tvari u današnjoj sudskomedicinskoj praksi. Razvoj forenzičke genetike utjecao je na osuvremenjavanje tog poglavlja. Potpuno je promijenjeno i poglavlje o prometnom traumatizmu, a ostala poglavlja su dopunjena i izmijenjena u skladu s novim   spoznajama.

45.

Župančić, Božidar, 1953-
Dječja urologija / Božidar Župančić. - Zagreb : Medicinska naklada, 2018. - XI, 343 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Sveučilišni udžbenici i priručnici)
U svrhu razumijevanja znanstvenih osnova dječje urologije napisan je ovaj prvi udžbenik tog područja sa svrhom edukacije studenata, liječnika primarne zaštite kao i za poslijediplomsku nastavu na doktorskim studijima za specijalističko  usavršavanje specijalizanata iz dječje kirurgije, opće kirurgije i dječje urologije, kao i za proširenje znanja iz pedijatrije i školske medicine. U 34 poglavlja opsežno su predstavljene etiologija, patofiziologija i brojne kliničke prezentacije,  dijagnostika i liječenje čestih prirođenih i stečenih uroloških bolesti  djece.