Novi naslovi - travanj

1.

Ahnhem, Stefan, 1966-
Osamnaest ispod ništice / Stefan Ahnhem ; prevela sa švedskoga Sandra Ljubas. - Zagreb : Znanje, 2021. - 539 str. ; 23 cm
Treći roman kriminalističkoga serijala o policijskom inspektoru Fabianu Risku. U Švedskoj, Fabian Risk sa svojim   kolegama pokušava razriješiti niz neobičnih ubojstava gdje su žrtve pronađene smrznute. Istovremeno nastoji izaći na kraj sa svojim obiteljskim problemima. Također pratimo policajku Dunju Hougaard u Danskoj, koja se na poslu suočava sa seksizmom i mizoginijom, a bavi se okrutnim ubojstvom beskućnika za čiju smrt nitko ne   mari.

2.

Ahrnstedt, Simona, 1967-
Sve ili ništa / Simona Ahrnstedt ; s engleskoga prevela Tihana Kvočić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2022. - 406 str. ; 24 cm
Lexia Vikander je usamljena žena, zaposlena u reklamnoj agenciji u Stockholmu. Kad jednog dana čuje da su Danci  otkupili tvrtku za koju radi, da će dobiti novog izvršnog direktora i da bi moglo biti otkaza, ona poslije posla ode u kafić i napije se. U svom najgorem izdanju zapet će za oko Adamu Nylundu, najzgodnijem muškarcu kojeg je ikad vidjela. Lexia  će se ispovraćati po njegovim cipelama, on će je ispratiti do taksija, a u ponedjeljak ujutro oblit će je hladan znoj i uhvatiti vrtoglavica kad shvati da Adam nije nitko drugi nego njezin novi  šef.

3.

Allen, Jennie, 1976-
Izbaci to iz glave : kako zaustaviti vrtlog toksičnih misli / Jennie Allen ; [prijevod Anđelko Bošnjak]. - Split : Verbum, 2021. - 239 str. ; 22 cm : ilustr. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ;  176)
Autorica navodi kako su emocije rezultat načina na koji netko misli. Emocije i misli nadalje oblikuju ponašanje, a način  kako se netko ponaša utječe na to kakvi su mu odnosi s drugim ljudima. U ovoj se knjizi, u kojoj autorica povezuje     biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, objašnjava kako preuzeti kontrolu nad svojim mislima, ne   bi li posljedično došlo do preobrazbe emocija, stavova, pa i životnih okolnosti. Autorica je osnivačica i voditeljica pokreta IF:Gathering, koji organizira konferencije za žene, a magistrirala je biblijske znanosti na Teološkom učilištu u   Dallasu.

4.

Amadou Amal, Djaili, 1975-
Nestrpljive / Djaili Amadou Amal ; s francuskoga prevela Ivana Šojat. - Zagreb : Petrine knjige, 2022. - 150 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Petrine knjige ; knj. 3)
Na sjeveru Kameruna, gdje živi muslimansko stanovništvo, još uvijek vladaju poligamija i strogi obiteljski običaji. Očevi     udaju svoje kćeri mimo njihove volje kako bi ostvarili svoje ciljeve, a sve pravdaju Alahovom voljom. Mladim ženama kao što  su Ramle, Hindou i Safira očevi i stariji rođaci uporno ponavljaju kako moraju biti poslušne i pokorne supruge koje se sa    svim poniženjima suočavaju pomoću strpljenja, najveće vrline. Ramle dolazi u Safirin dom kao druga supruga njezinog    muža, Hindou je u braku s nasilnim bratićem i svakodnevno trpi silovanja i udarce. Kad im ponestane strpljenja, tri će
žene, svaka na svoj način, pokušati pronaći izlaz. Roman kamerunske autorice i aktivistice nagrađen je 2020. nagradom Goncourt des lycéens.

5.

Annie de Jesus, 1928-
Charles de Foucauld : stopama Isusa iz Nazareta / Isusova mala sestra Annie ; [prijevod Vesna Zovkić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 140 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Likovi ;  54)
Autorica knjige, Isusova mala sestra Annie, u knjizi je prikazala i rekonstruirala ključne događaje iz života Charlesa de Foucaulda, jednog od najinspirativnijih duhovnih ličnosti 20. stoljeća. Polazeći od biografskih podataka, autorica je kroz pet poglavlja prikazala život i duhovni put brata Karla, koji je nakon svoje smrti inspirirao na tisuće sljedbenika. Knjiga se     temelji na mnogobrojnim pismima i zapisima kroz koja se jasno razabire evanđeoska radikalnost „sveopćeg brata“ kojeg je   i sam Ivan Pavao II. ubrojio u „one koji su svjetlom i snagom    Duha imali vrlo veliki utjecaj na sveukupni život Crkve“.

6.

Antolović, Jadran, 1956-
Lideri hrvatske kulturne politike 1990. - 2020. / Jadran Antolović. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv : Hadrian, 2021. - 447 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je prikaz temeljnih aktivnosti ministara i ministrica nadležnih za kulturu u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1990. – 2020. godine. Fokus je stavljen na resorne ministre i njihove životopise, program Vlade u njihovu mandatu, nadležnost i   ustroj Ministarstva, pregled zakonodavne aktivnosti, proračuni za kulturu u svakom pojedinom razdoblju, aktivnosti  ministarstva u vrijeme Domovinskog rata, aktivnosti ministarstva u pregovorima Republike Hrvatske za punopravno članstvo    u Europskoj uniji.

7.

Bagić, Krešimir, 1962-
Ponornice / Krešimir Bagić. - Zagreb : Meandarmedia, 2021. - 131 str. ; 20 cm. - (Edicija Meandar. Serija Ex ; knj.  17)
U ovoj pjesničkoj zbirci autor svojim pjesmama, dnevničkim bilješkama, parafrazama i gnomskim izrekama poima  značenje kao nešto što istovremeno postoji i ne postoji, što se pojavljuje samo da bi iznenada nestalo „ispod betona”, iz jezika zaronilo u politiku, ježa ili nogomet. S jedne strane, nailazimo na oklijevajuće poticaje („Treba šutjeti na sav glas”,
„šutjeti kao intelektualci u predgrađima i diktaturama / šutjeti na jeziku bogova i Sokratovu jeziku”), a s druge, na strastvena i mračna pitanja: „Ako ono o čemu govorimo ne postoji, možemo li uopće govoriti o onome što   postoji?”

8.

Bauermeister, Erica, 1959-
Čuvarica mirisa / Erica Bauermeister. - Split : Knjigoteka, 2021. - 345 str. ; 23  cm
Na dalekom otoku, usred arhipelaga, Emmeline proživljava svoje čarobno djetinjstvo. U društvu svojega oca, okružena tajanstvenim mirisima, Emmeline proučava prirodu i svijet oko sebe. Čudnovati stroj iz kojeg neobični mirisi proizlaze, posebno pobuđuje znatiželju mlade djevojke. Jednoga dana, sasvim nenadano, Emmeline se nađe u jednoj sasvim drugoj stvarnosti, daleko drugačije od one koju je dosad poznavala. Novo mjesto otkrit će joj jednu sasvim novu priču o njezinom porijeklu te konačnu istinu o tajanstvenim mirisima kojima je cijeli život   okružena…

9.

Boethius, Anicius Manlius Severinus, ca 480-524
Consolatio Philosophiae = Utjeha filozofije / Anicius Manlius Severinus Boethius Boetije ; priredio Alojz Ćubelić ; [prijevod Šimun Selak]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost : Dominikanska naklada Istina, 2021. - 235 str. ; 24  cm
Ovo djelo „posljednjeg Rimljana”, napisano 525. godine, postalo je klasik i sve do 17. stoljeća spadalo je među najpopularnija filozofska djela. Prevoditelj knjige u svome uvodu ističe da bi se knjigu moglo nasloviti „Posljednji dani osuđenika na smrt” jer „predstavlja napor da se u zatvoru osuđeni na smrt hvata u koštac s bezvremenskim filozofskim pitanjima” koja se tiču svih tajna ljudske egzistencije, pravog smisla života, istinske sreće, božje uloge u svijetu itd. „Muza filozofije“, s kojom vodi dijalog, upućuje Boetija prema razumijevanju istinske sreće, fortune, koja se ne nalazi u izvanjskim    i prolaznim stvarima, nego u čovjekovoj unutrašnjosti. Djelo je svojevrsna sinteze platonskih, aristotelskih, stoičkih i neoplatonskih elemenata, duboko promišljenih i vješto  sintetiziranih.

10.

Brown, Fredric, 1906-1972
Mrtvačeva obmana / Fredric Brown ; prijevod Iva Meštrović. - Zagreb : Krug knjiga, 2021. - 239 str. ; 21  cm
Kad osamnaestogodišnjem Edu Hunteru netko ubije oca dok se vraćao kući s pijanke, mladić se udruži s iskusnijim   stricem Ambroseom kako bi mu pomogao pronaći krivca. Tijekom istrage njih će se dvojica susresti s različitim likovima iz čikaškoga kriminalnog miljea poput pljačkaša banaka, prevaranata i plaćenih ubojica, a Ed će od strica doznati puno toga    o ocu što prije nije znao.

11.

Buj, Ivana, 1977-
Neispričane priče : bajkovite ljepote i zanimljivosti Lijepe Naše / [autori tekstova] Ivana Buj, Josip Jukić, Hrvoje Kekez ; [autor fotografija] Dario Žagar. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 319 str. : ilustr. ; 31  cm
Fotomonografija koja kroz sedamdeset tema opisuje biološke, geografske, kulturne i povijesne znamenitosti hrvatskih lokaliteta. U tri poglavlja autori tekstova biologinja Ivana Buj, povjesničari i geografi Josip Jukić i Hrvoje Kekez te fotograf Dario Žagar pričaju priču o ljepotama slapova, plaža, špilja, rijeka, jezera, šuma, planinarskih staza, dvoraca i   utvrda Hrvatske. Autorima je ovo četvrti u nizu naslov, prethodile su monografije "Tajanstvena Hrvatska", "Neotkrivena Hrvatska" i "Čarobna Hrvatska".

12.

Caletti, Deb, 1963-
Put srca / Deb Caletti ; s engleskog preveo Stjepan Balent. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2022. - 284 str. ; 24   cm
Annabelle Agnelli je maturantica iz Seattlea, osamnaestogodišnjakinja koja pati od posttraumatskog stresnog poremećaja nakon što joj je prije devet mjeseci nasilni događaj zauvijek promijenio život. Jednog dana u napadaju panike djevojka  posve neočekivano donese šokantnu odluku da će pretrčati Sjedinjene Američke Države i pješice doći do tisućama kilometara udaljenog Washingtona. Iako zaprepašteni, njezin brat, majka, djed i nekolicina prijatelja pružaju punu podršku Annabelle u njezinu nastojanju da na ovako ekstreman način prevlada tugu i   bol.

13.

Chavez, Heather
Čuvaj se dobrih djela / Heather Chavez ; prevela s engleskoga Morana Mazor. - Zagreb : Znanje, 2021. - 366 str. ; 24 cm Veterinarka Cassie Larkin ugleda jedne večeri iz automobila krupnog muškarca kako tuče ženu pokraj ceste i   odluči
pozvati policiju. Pokušavajući pomoći nesretnoj ženi, nepoznati joj muškarac prijeti nožem uz riječi: „Pusti je da umre, a ja ću tebe pustiti da živiš.“ Prije dolaska policije odvezao se njezinim automobilom u kojem joj je ostala torba s     dokumentima, fotografijama djece i drugim osobnim stvarima. Od policije je doznala da se počinitelj zove Carver Sweet i ništa više. I ne pomislivši da će njeno „dobro djelo“ ugroziti sigurnost njene obitelji, sljedećeg dana nestaje Cassien suprug…

14.

Cleeves, Ann, 1954-
Bijele noći : [drugi slučaj istražitelja Jimmyja Pereza] / Ann Cleeves ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Egmont, 2021. - 302 str. ; 21 cm. - (Puls)
Tijekom ljeta na Shetlandu vlada polarni dan, vrijeme kad sunce ne zalazi ispod horizonta, što se odražava i na  raspoloženje stanovnika. Jedne večeri osebujna, egocentrična likovna zvijezda Bella Sinclair i njezina mlađa kolegica Fran Hunter organiziraju otvaranje zajedničke izložbe. Osim neočekivano malog broja posjetitelja zabavu im kvari i neobičan   ispad nepoznatog Engleza kojeg sljedećeg jutra pronalaze obješenog u obližnjoj kućici u kojoj mještani spremaju opremu   za ribolov. Inspektor Jimmy Perez započinje istragu koja će dovesti do otkrića nekih davno zakopanih tajni ove male zajednice. Ovo je drugi roman u nizu o istragama Jimmyja  Pereza.

15.

Cron, Ian Morgan, 1960-
Eneagram : 9 tipova ličnosti : [za one koji žele pronaći put do pravog sebe] / Ian Morgan Cron, Suzanne Stabile ; [prevela Marija Perišić]. - Zagreb : Poetika, 2021. - 277 str. ; 21 cm
Prema drevnim učenjima, eneagram označava sustav koji imenuje, opisuje i tumači devet tipova ličnosti te predlaže  praktične načine osvještavanja njihovih negativnih mehanizama. Autori knjige osmislili su i predstavili način povezivanja s eneagramskom mudrošću te istražili dublje poveznice s kršćanskom duhovnošću. Kroz mnogobrojne priče, autori su čitateljima predstavili svih devet eneagramskih tipova, s ciljem otkrivanja saznanja o vlastitom broju. Prema riječima autora, spoznaja o vlastitom broju dovest će čitatelja do otkrivanja samoga sebe te osobnog osvještavanja u svim segmentima  života.

16.

Dečman, Renata, 1987-
Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru = Guardians of ethnographic heritage in Veliki Tabor ; [autorica teksta Renata Dečman] ; [fotografije Goran Gluhak ... et al.] ; [prijevod na engleski Suzana Bertović]. - Desinić : Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor, 2021. - 31 str. : ilustr. ; 24  cm
Katalog izložbe Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koja je predstavila predmete tradicijskog seoskog domaćinstva Hrvatskog zagorja, najviše pregradskog i desinićkog kraja. Osim fotografija i opisa eksponata, u katalogu se prikazuje nastanak i osnivanje zbirke za koju su 1980-ih bili zaslužni umirovljeni učitelj Josip Štimac i donatori privatnih kolekcija etnografskih predmeta, lokalni naivni umjetnici Ivica Špoljar i Josip  Hrestak.

17.

Doerr, Anthony, 1973-
Grad u oblacima / Anthony Doerr ; s engleskog prevela Irena Škarica. - Zagreb : Profil knjiga, 2021. - 484 str. ; 23   cm
Petero likova međusobno su odijeljeni stotinama godinama, ali ono što ih povezuje neutaživa je glad za životom u najizazovnijim vremenima. Eton je pastir u potrazi za čarobnim mjestom na nebu, „gradom u oblacima“, četrnaestogodišnja Konstance pripada budućnosti i putuje interstelarnim brodom, Ana i Omer žive u turbulentnom Konstantinopolu u 15.  stoljeću, Zeno je dječak iz Idaha koji 40-ih godina prošlog stoljeća spoznaje svoje homoseksualne sklonosti, dok Seymour živi sa samohranom majkom teško se noseći sa vlastitim životom, a utjehu pronalazi u knjižnici i knjigama o prirodi, što  razvija njegovu ekološku osviještenost. Autor je za roman „Svjetlo koje ne vidimo“ 2014. godine nagrađen Pulitzerovom nagradom.

18.

Doman, Regina, 1970-
Medvjedova tajna / Regina Doman ; [prijevod Renata Biočić]. - Split : Verbum, 2021. - 231 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Juventa ; 4)
Klasična Grimmova priča o Snjeguljici i Ružici smještena je u današnje vrijeme te prepričana u katoličkom duhu uz motive fantastike. Rose i Blanche su sestre koje žive u New Yorku. Rose je crvenokosa, nagla i živahna, a Blanche je njena suprotnost – blijeda, mirna i povučena. Kada upoznaju tajanstvenog mladića Mrkog, Rose će biti privučena njegovim razmišljanjima, a Blanche će ostati na oprezu jer se čini da njegova prošlost nije najčišća. Uslijedit će pustolovina u kojoj    se isprepliću ljubav, opasnost i pouke o važnosti prijateljstva, iskrenosti i   vjere.

19.

Drnaso, Nick, 1989-
Sabrina / Nick Drnaso ; s engleskoga prevela Tatjana Jambrišak. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 203 str. : ilustr. ; 25 cm Djevojka iznenada nestane vraćajući se kući s posla. Kreće priča o odnosima među ljudima koji su joj obilježili život –
sestri Sandri, partneru Teddyju i njegovom prijatelju Calvinu. Kad se pojavi videozapis o tragičnom događaju, slučaj poprima univerzalne razmjere te za sobom povlači seriju medijske mahnitosti. Ovo je prvi grafički roman nominiran za nagradu Man Booker i jedna od knjiga godine po izboru The Guardiana. Riječju i slikom autor svjedoči otuđenju i potrazi za smislom u umreženom svijetu lišenom ljudske  bliskosti.

20.

Dugački, Vlatka, 1976-
Nestala naselja u Republici Hrvatskoj : povijesno-demografsko-antropološke perspektive / Vlatka Dugački, Lana Peternel, Filip Škiljan ; [izrada zemljovida i obrada fotografija Nenad B. Kunštek]. - Zagreb : Plejada : Institut za društvena istraživanja : Institut za migracije i narodnosti, 2021. - 306 str. : ilustr., zemljop. crteži ; 24   cm
Prema popisu iz 2001. godine u Hrvatskoj je bilo 105 napuštenih sela, a svega 10 godina kasnije taj se broj popeo na 150. Autori ovog znanstveno-popularnog djela odlučili su obaviti terenska istraživanja tih naselja, želeći prikupiti što je moguće više informacija i podataka o tim nenaseljenim mjestima. Monografija je pisana iz povijesno-demografsko-antropološke perspektive, a autori su željeli svima zainteresiranima - znanstvenicima, znatiželjnicima, izletnicima - objasniti razloge nestajanja naselja kao i predočiti naselja koja zaslužuju biti posjećena. Pritom su spomenuli mnoge prirodne i kulturne znamenitosti, povijesne činjenice o naseljima, legende, a posebno iskaze posljednjih živućih stanovnika tih naselja.

21.

Franc, Sanja, 1984-
Konkurentnost i komparativne prednosti u globalnoj digitalnoj ekonomiji / Sanja Franc, Vlatka Bilas, Mile Bošnjak. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2021. - XIV, 198 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilšta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik namijenjen studentima poslijediplomskog specijalističkog studija Upravljanje izvozom i svima koji se  bave međunarodnom ekonomijom i poslovanjem. Udžbenik se sastoji od šest poglavlja u kojima su prikazane brojne teme važne za područje digitalne ekonomije: pregled povijesnog razvoja teorije međunarodne ekonomije, suvremene teorije, definicija konkurentnosti, njezinih čimbenika, gospodarskog rasta i održivog razvoja, obilježja digitalne ekonomije, stvaranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji, digitalno poduzetništvo, veza između trgovinske politike i diplomacije u ulozi jačanja konkurentnosti i izvoza itd. Posebno poglavlje posvećeno je iskustvima iz poremećaja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

22.

French, Tana, 1973-
Tragač / Tana French ; s engleskog preveo Dražen Čulić. - Zagreb : Profil knjiga, 2022. - 345 str. ; 23  cm
Cal Hooper odlučuje umirovljeničke dane provesti u zabačenom mjestašcu u Irskoj. Radni vijek je proveo kao policajac u Chicagu i sada, nakon što mu se i brak raspao, želi samo mir i tišinu. Obnavlja kuću koju je kupio, uživa u prirodi i dani mu teku jednolično sve dok ne upozna pomalo divljeg dječaka Treya, trinaestogodišnjaka iz disfunkcionalne obitelji, koji će od Cala tražiti da pronađe njegova nestalog brata Brendana. Cal nevoljko pristaje pomoći dječaku, no nastojeći doći do odgovora o nestanku mladića, autsajder iz Amerike će otkriti da mjestašce u kojem se skrasio nije idilično kako se činilo,    da krije razne opasnosti i da će njegova istraga nekim stanovnicima poremetiti   mir.

23.

Garwood, Julie, 1946-
Posljednja ruža : [roman] / Julie Garwood ; s engleskog preveo Tomislav Žilić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 389   str.
; 21 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj. 112)(Serijal Clayborneove  nevjeste)
Peti i posljednji dio serijala „Clayborneove nevjeste“. Serijal o ružama i braći Clayborne na Divljem zapadu završava ljubavnom pričom četvrtoga brata - Colea, revolveraša i zakletog neženje. U ovom romanu on postaje savezni šerif i uključuje se u potjeru za pljačkašima banke. Jessica je jedna od tri potencijalne svjedokinje koje trebaju njegovu zaštitu, a Cole prema njoj nije nimalo  ravnodušan…

24.

Golub, Marko, 1978-
Mirko Ilić: Dizajnerska povijest svijeta = The designer's history of the world : [HDD galerija, Zagreb, 9.9. - 1.1.0.2021.] / urednik i autor tekstova Marko Golub. - Zagreb : Hrvatsko dizajnersko društvo, 2021. - 101 str. : ilustr. ; 21   cm
Knjiga objavljena povodom izlobe Mirka Ilića "Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta", održane od 9. 9.  do 1. 10. 2021. u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu. U knjizi su objavljeni radovi s izložbe ovog dizajnera, ilustratora i strip autora, zajedno s popratnim tekstovima. Ovdje objavljeni radovi vizualni su komentari na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od 1970-ih godina do danas. Mirko Ilić radio je kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novina i magazine, od Poleta, Starta i Danasa do časopisa Time, New York Times, Wall Street Journal i drugih. Tekst u knjizi je objavljen na hrvatskom i engleskom   jeziku.

25.

Gradska knjižnica u Zagrebu : ususret novom vremenu
Gradska knjižnica u Zagrebu : ususret novom vremenu / [urednica Ismena Meić] ; [uredništvo Višnja Cej ...[et al.]] ; [prijevod Danka Hajsig] ; [recenzija Katja Matković Mikulčić]. - Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2021. - 267 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Nova gradska knjižnica ; knj.  5)
Bogato ilustrirana monografija kojom se po prvi puta cjelovito prikazuje povijest Gradske knjižnice u Zagrebu. Knjigu čine dvije cjeline: povijesni dio te dio posvećen suvremenim djelatnostima Gradske knjižnice. Nastavak je nakladničkog niza   kojim se nastoji istaknuti važnost izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice, a namijenjena je ne samo stručnoj, već i široj javnosti. Fotografije objavljene u monografiji iz Arhive su Gradske knjižnice u Zagrebu, a ostali likovni materijali su preslike objavljene u okviru Digitalnih zbirki Knjižnica grada  Zagreba.

26.

Gulliksen, Geir, 1963-
Gle nas sad / Geir Gulliksen ; prevela s norveškog Anja Majnarić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 285 str. ; 21   cm
Pedesetogodišnji Hans Kaasajordet četrnaest je godina u braku s Ingunn, ima još jedan brak iza sebe, dvije kćeri i  posinka, i pita se koliko je zapravo sretan. Kad to bude najmanje očekivao, na vjenčanju kćeri svoga poslodavca Olofa, upoznat će dvadeset godina mlađu Harriet Aakre, udanu ženu s malim djetetom, zaljubiti se i upustiti u izvanbračnu vezu. Njihov odnos za Hansa je možda strast, možda ljubav, ali uz Harriet će se osjećati toliko bolje da će to pozitivno utjecati i  na njegov brak s Ingunn. Barem na  početku...

27.

Harmel, Kristin, 1979-
Knjiga izgubljenih imena / Kristin Harmel ; s engleskoga prevela Vesna Valenčić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 348 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj.  404)
Godina je 2005. Eva je zaljubljenica u knjige i knjižničarka koja usprkos dobi od osamdeset šest godina odbija otići u mirovinu. Nakon što jednog dana u „New York Timesu“ ugleda članak o knjižničaru iz Berlina koji traži vlasnike knjiga što su ih nacisti pokrali i fotografiju knjige koju je posljednji put vidjela prije više od šezdeset godina, ona kupuje kartu za prvi  let do Berlina. Ben, Evin sin, ne zna ništa o životu svoje majke, kao što nije znao ni njegov pokojni otac. Autorica nas  vraća u Pariz 1942. godine. Evin otac je odveden, a djevojčica i njezina majka bježe prema Švicarskoj jer su na popisu Židova koje nacisti žele ubiti.

28.

Hoover, Colleen, 1979-
Layla / Colleen Hoover ; s engleskog prevela Tereza Milić. - Zagreb : Naklada Neptun, 2021. - 300 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija Pluton)
Kad upozna Laylu na vjenčanju njezine sestre, Leeds Gabriel se zaljubi do ušiju i oni počinju živjeti zajedno. Međutim, san će se ubrzo pretvoriti u noćnu moru: Leedsova bivša djevojka pucat će Layli u glavu. Ona će preživjeti, ali će zadobiti  ozbiljne povrede mozga, nakon čega će se njezina osobnost uvelike promijeniti, a u njihovu zajedničkom životu počet će    se događati čudne i neobjašnjive stvari. Leeds će upoznati Willow, zagonetnu ženu koja se ne sjeća vlastite prošlosti i    treba njegovu pomoć. Zaljubljen u Willow, Leeds sada mora birati između žene    koju je volio nekad i one koju voli sada.

29.

Hoover, Colleen, 1979-
Okoštalo srce / Colleen Hoover ; s engleskog prevela Zrinka Budak. - Zagreb : Naklada Neptun, 2021. - 273 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Naklada Neptun. Edicija New adult)
Jednog jutra Beyah se probudila i na kauču pronašla mrtvu majku. Majka je bila ovisnica i priuštila joj je mnoga gladna jutra    i nimalo ljubavi. Kako ju je vlasnica prikolice u kojoj je živjela s majkom odmah izbacila, Beyah je morala nazvati oca i otići     k njemu. A otac s novom ženom živi neki sasvim drugačiji život te se Beyah našla s njima u predivnoj kući uz ocean, sa polusestrom Sarom. Prerano odrasla i naučena na oprez, oskudicu i glad, Beyah se osjeća kao da joj je netko izmaknuo     tlo pod nogama. A još je tu i Samson, lijep mladić koji ju privlači, čemu se ona toliko čudi, misleći da su njihovi svjetovi potpuno različiti, te se stoga tome nastoji  oduprijeti...

30.

Jackson, Shirley, 1916-1965
Oduvijek živimo u dvorcu / Shirley Jackson ; prevela s engleskoga Anja Majnarić. - Zagreb : Vorto Palabra, 2022. - 190 str. ; 20 cm
Prije nekoliko godina većina članova obitelji Blackwood je otrovana. Preživjele sestre Mary Katherine i Constance rijetko izlaze među ljude, žive povučeno u svojoj seoskoj kući, a ostali mještani prema njima su neprijateljski nastrojeni. Društvo   im prave njihova mačka i ekscentrični stric Julian koji voli pričati o tome što se dogodilo. No, sve će se promijeniti kada im jednog dana na vrata pokuca rođak Charles. Psihički problemi Mary Katherine postat će sve   izraženiji…

31.

Jurković, Edi, 1964-
Kad je život bio novi val : omladinski list Val : 1975.-1990. / Edi Jurković ; [fotografije Nikola Petković, Damir   Krizmanić].
- Rijeka : Naklada Val, 2021. - 387 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Monografije / Naklada   Val)
U opsežnoj monografiji predstavlja se omladinski list "Val" koji je u Rijeci neprekidno izlazio 15 godina i bio pokretač generacije glazbenika, novinara, kazališnih djelatnika, književnika i likovnih umjetnika, promovirajući ponajprije popularnu rock kulturu, ali i alternativne društvene aktivnosti i multimedijske akcije. Autor monografije Edi Jurković, hrvatski pisac i novinar, ujedno i sam glavni urednik "Vala" u jednoj od sezona, kroz 15 poglavlja vodi čitatelje kroz događaje koji su se tematizirali u svakoj godini izlaženja lista, a u zasebnom poglavlju govori o književnom časopisu "Rival" i istoimenoj književnoj biblioteci pokrenutoj na inicijativu "Vala". Monografija obiluje brojnim novinskim naslovnicama i isječcima te fotografijama ondašnje Rijeke i riječke scene. Na kraju se nalazi popis svih suradnika   "Vala".

32.

Kaku, Michio, 1947-
Božja jednadžba : u potrazi za teorijom svega / Michio Kako ; [prijevod s engleskog Matija Pospiš]. - Zagreb : Planetopija, 2022. - 173 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka  Matrix)
Autor ove knjige jedan je od najpoznatijih svjetskih fizičara, suosnivač teorije polja struna, poznat po populariziranju znanosti. U svojim knjigama nastoji na razumljiv način objasniti najveća postignuća teorijske fizike. U ovoj knjizi daje povijesni pregled najznačajnijih teorija i jednadžbi, najvećih umova na polju fizike, a sve u cilju potrage za konačnom jednadžbom koja bi dala odgovor na pitanje što je svemir, njegov postanak i   kraj.

33.

Kawakami, Hiromi, 1958-
Deset ljubavi gospodina Nishina / Hiromi Kawakami ; s engleskoga prevela Marija Perišić. - Zagreb : Egmont, 2021. - 207 str. ; 21 cm. - ( ; Puls)
Deset pripovjedačica, deset žena govori o jednom muškarcu, Yukihiko Nishinu koji je u određenom razdoblju života imao značajnu ulogu u njihovim životima. Nishino se, u svojim brojnim kraćim ili dužim ljubavnim vezama, ne prepušta u  potpunosti niti se otkriva, no prema svakoj ženi odnosi se s mnogo pažnje kao savršen ljubavnik koji pogađa senzibilitet te ispunjava strast za kojom dotična žena žudi. Ipak, veze se prekidaju, najčešće na zahtjev žena, bez ljutnje i osude. Sva prisjećanja deset pripovjedačica prožeta su blagošću i nostalgijom. Ova japanska spisateljica dobitnica je prestižnih književnih nagrada.

34.

Kemmerer, Brigid, 1978-
Kletva mračna i samotna / Brigid Kemmerer ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : Sonatina, 2021. - 430 str. : ilustr. ; 23 cm
Prvi dio fantastičnog serijala mračna je obrada bajke „Ljepotica i zvijer“. Upoznajemo Harper, običnu osamnaestogodišnjakinju koja živi u Washingtonu i brine se o bolesnoj majci. No, sve će se naprasno promijeniti nakon     što se niotkud stvori zagonetni Grey i pokuša oteti jednu djevojku. Harper će joj priskočiti u pomoć, zbog čega će sama postati žrtvom neobičnog otmičara. Probudit će se u magičnom, sumornom Emberfallu. Tamošnjeg princa Rhena uklela je čarobnica Lilith pa će pretvoriti u krvoločno čudovište, a kletvu može poništiti samo   ljubav...

35.

Kemmerer, Brigid, 1978-
Srce divlje i lomno / Brigid Kemmerer ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. - Zagreb : Sonatina, 2021. - 401   str.
: ilustr. ; 23 cm
Drugi dio trilogije o kraljevstvu Emberfall. Princ Rhen se oslobodio kletve, ali suočava se s novim problemom. Naime, u narodu kruže priče da on nije zakoniti prijestolonasljednik pa Rhen nastoji po svaku cijenu ući u trag pravom princu. Ni on     ni Harper ne znaju da je taj za kojim tragaju – Grey. Grey je odan Rhenu i Harper i bez i najmanjih vladarskih ambicija,  štoviše zadovoljan jednostavnim životom, i zato se skriva. No, Emberfallu će zaprijetiti krvoločna kraljica Karis Luran, čija je dobrohotna i blaga kći Lia Mara sušta suprotnost svoje  majke…

36.

Kim, Young-ha, 1968-
Pravo na samouništenje / Kim Young-ha ; preveli s korejskog Kim Sang-hun i Boris Škvorc. - Zaprešić : Fraktura,  2022.
- 145 str. ; 21 cm
Prvi roman korejskog autora, ujedno i prvi njegov roman preveden u Hrvatskoj, noir roman s, pomalo, bizarnom tematikom. Se-yeon, lijepa i razmažena djevojka iz Seoula, ulazi u besmislene ljubavne veze, ne nalazeći nigdje pravu strast, te pokušava sreću naći u ekstremnim situacijama. Glavni pripovjedač, koji prati priče još četiri lika, specijalizirao se "ljudima umornima od života" pružiti pomoć pri samoubojstvu. Tek što njegovi "klijenti" umru, pretvara se od pomagača u  pripovjedača njihovih života. Nakon što upoznaje performance umjetnicu Mimi, koja na čin umiranja gleda kao na performance predstavu, započinju kobnu igru u kojoj nema jasne razlike između istine i mašte, stvarnosti i   umjetnosti.

37.

Kipke, Željko, 1953-
[112] / Željko Kipke. - Zagreb : Durieux : Nacionalni muzej moderne umjetnosti, 2021. - 240 str. : ilustr. ; 24   cm
Jedinstven leksikon umjetnosti kojeg potpisuje Željko Kipke, hrvatski slikar, multimedijalni umjetnik i likovni kritičar. U leksikon je uvršteno 112 pojmova vezanih za autorovo umjetničko djelovanje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, a uključuje opće pojmove, značajna imena i mjesta za hrvatsku i europsku umjetničku scenu, filmove, časopise, te autorov spisateljski i likovni rad. Knjiga je bogato likovno opremljena te sadrži kronologiju i bibliografiju autorovog rada, a povod nastanka je planirana retrospektivna izložba 2023. godine u Nacionalnom muzeju moderne   umjetnosti.

38.

Kladarin, Branko, povjesničar umjetnosti, 1960-
UNESCO - vodič kroz svjetsku baštinu : najposebnija mjesta na Zemlji / [autori teksta Branko Kladarin, Višnja  Grabovac i Petra Somek]. - Samobor : Meridijani, 2021. - 423 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Geographia Croatica ; knj. 59)
U knjizi su predstavljeni svi lokaliteti svjetske baštine koji prema UNESCO-ovim kriterijima posjeduju izvanredne univerzalne vrijednosti. Radi bolje preglednosti, lokaliteti su predstavljeni po državama svijeta u kojima se nalaze, i to po abecedi. U knjizi su uključena sva dobra uvrštena na UNESCO-ovu listu zaključno s krajem 2020. godine, a uz tekstove kojima je pomno opisan 1121 lokalitet, knjiga sadrži više od 400   fotografija.

39.

Koenigsmark, Alex, 1944-2013
Pripovijetke za gospodu / Alex Koenigsmark ; s češkoga prevela Renata Kuchar. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 263 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Retro ; knj. 41)
Pripovijetke češkog scenarista, dramatičara i prozaista u odabiru i prijevodu Renate Kuchar. U središtu tih priča lik je muškarca gubitnika koji, težeći za erosom i ljubavlju, doživljava žensku prevrtljivost i nevjeru kao vlastiti rasap u sukobu sa stvarnošću. Autor se poigrava likovima na komično-tragični način, nastavljajući se na tradiciju češkog pripovjednog i ekraniziranog humora, osobito u likovima zbunjenih, nesnalažljivih, izgubljenih vojnika, pisaca, umjetnika te besprizornih tipova s dna društva.

40.

Larsen, Nella, 1891-1964
Pretvaranje / Nella Larsen ; s engleskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija. - Zagreb : Petrine knjige, 2022. - 122 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Petrine knjige ; knj. 5)
Roman, prvi put objavljen 1929. godine, bavi se temom rase, identiteta i pripadanja. Irene i Clare odrasle su zajedno u crnačkom dijelu Chicaga. Obje su vrlo svijetle puti pa se mogu izdavati za bjelkinje. Clare se u međuvremenu udala za bijelca i prekinula sve veze s crnačkom zajednicom. Njihov ponovni susret nakon više od desetljeća obnovit će staro prijateljstvo, ali i ugroziti siguran život koji je s godinama izgradila  Clare.

41.

Leizer, G. D., 1988-
Kreirana po Diegu / G. D. Leizer. - Zagreb : Innamorata, 2021-2022. - 2 sv. (334; 184 str.) ; 22  cm
Roman u dva dijela prati život Isaure Carter, uspješne poduzetnice, koji će se iz temelja promijeniti nakon što ona upozna Diega Costasa. Isaura će doživjeti amneziju poslije prometne nesreće, a uz nju će biti upravo on, Diego, muškarac koji ju    je pokušao ubiti i koji želi kreirati posve drukčiju Isauru, izazivajući u njoj ambivalentne   osjećaje.

42.

Lem, Stanislaw, 1921-2006
Zvjezdani dnevnici / Stanislaw Lem ; preveo s poljskog Adrian Cvitanović. - Zagreb : Hangar 7, 2021. - 391 str. ; 21 cm. - (Arakis ; knj. 07)
Ijon Tichy je neustrašivi svemirski putnik koji u svom dnevniku, koji funkcionira kao zbirka od četrnaest uvrnutih kratkih    priča, opisuje vlastite međuplanetarne avanture. Iz njegovih satiričnih priča doznajemo kako je to biti uhvaćen u vremensku petlju i proživljavati udvostručenu stvarnost, kakvo mišljenje izvanzemaljci imaju o ljudima, mogu li i izvanzemaljci biti prodane duše, kako je putovanjem u budućnost moguće ispraviti događaje iz prošlosti, što se događa kad misionar izvanzemaljcima donese religiju itd., a autor kroz njih bespoštedno izruguje civilizacijske tekovine i svakodnevni život u socijalističkoj Poljskoj. Lem je pripovijetke pisao punih trideset godina, a prvo izdanje objavio je još    1954. godine.

43.

Liber amicorum : zbornik radova u čast profesora Iva  Banca
Liber amicorum : zbornik radova u čast profesora Iva Banca / urednici Marijana Kardum, Stipe Kljaić. - Zagreb :  Hrvatska sveučilišna naklada : Hrvatsko katoličko sveučilište : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2021. - 326 str. ; 25 cm
Zbornik radova s međunarodnog simpozija "Liber amicorum" održanom u Gružu 22. i 23. rujna 2017. godine povodom 70. rođendana Ive Banca, hrvatskog povjesničara, pisca, političara i polemičara. Radovi su djelo prijatelja, kolega i studenata koji su u njima iznijeli svoja razmišljanja o različitim dijelovima Bančeva života i karijere, kao i istraživanjima, tekstovima i radovima koje je potaknuo.

44.

Locke, Phoebe, 1986-
Srpanjske djevojke / Phoebe Locke ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. - Zagreb : Znanje, 2021. - 319 str. ; 24   cm
Na Addien deseti rođendan 7. srpnja 2005. ubijena je prva žena. Taj dan izvršen je i bombaški napad na London. Addien otac kasno se vratio kući sav krvav. Sljedeći dan njezina starija sestra Jessie pronašla je u njegovoj sobi novčanik nestale žene. Otac je osumnjičen za ubojstvo i on netragom nestaje. Od tada svake godine na isti dan ubijena je još jedna žena. Addie misli da je to povezano s njom. Narednik Jones i viša inspektorica istražuju slučaj ubojice kojeg su mediji nazvali Svraka jer žrtvama uzima blještave sitnice.

45.

Maldonado, Isabella, 1965-
Šifra / Isabella Maldonado ; s engleskoga preveo Dado Čakalo. - Zagreb : Egmont, 2022. - 344 str. ; 21 cm : slika autorice. - (Puls)
Prvi dio kriminalističkog serijala o detektivki Nini Guerreri. Imala je traumatično djetinjstvo, a sa šesnaest godina je oteta i silovana, ali je uspjela pobjeći, ustati iz pepela i postati specijalna agentica FBI-ja. Godinama nakon tog teškog iskustva, njezin zlostavljač ponovo stupa na scenu i želeći se domoći Nine počinje ubijati. Nina Guerrera i njezini suradnici upuštaju  se u opasnu igru mačke i miša s brutalnim serijskim ubojicom čiji je nadimak   Šifra.

46.

Mariološko-marijanski nacionalni simpozij Gospina Bosna - pod okriljem "Rajske Djeve" (13 ; 2018 ;  Travnik)
Gospina Bosna - pod okriljem "Rajske Djeve" : zbornik radova XIII. mariološko-marijanskoga nacionalnog simpozija, Travnik, 10. - 13. svibnja 2018. / uredili Valerija Kovač, Daniel Patafta. - Zagreb : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta : Kršćanska sadašnjost, 2022. - 385 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Zbornici radova / Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta ; knj. 13)
U zborniku su okupljeni radovi s XIII. mariološko-marijanskoga nacionalnog simpozija koji je održan u Travniku, od 10.   do
13. svibnja 2018. godine. Urednici su ga podijelili u tri veće cjeline. U prvoj su okupljeni tekstovi o marijanskim svetištima i crkvama u Bosni. Druga cjelina sadrži stvaralačka djela u kojima je proučavana marijanska tematika te znamenite autore koji svjedoče dubokoj ukorijenjenosti Marije u tom kraju. Suvremeni radovi koji sadrže mariološko-marijanske teme nalaze se u zadnjoj cjelini.

47.

Matek, Petar-Pierre, 1975-
Financijska regulacija / Petar-Pierre Matek, Hrvoje Pauković, Domagoj Poljak. - Zagreb : EFFECTUS - studij financije i pravo, visoko učilište, 2021. - 266 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Knjiga je posvećena financijskoj regulaciji - jednom od najvažnijih čimbenika u poslovanju financijskih institucija. U zadnjih desetak godina, opseg propisa koji regulira financijska tržišta znatno je porastao u čitavoj Europskoj uniji. Temeljni cilj ove knjige je predstavljanje kritičkog i relevantnog pregleda regulatornog okvira, na način da se sustavno prikažu svi aspekti financijske regulacije. Kroz osam poglavlja autori su pojasnili teorijski okvir, znanstvena i empirijska istraživanja te  predstavili pregled odabranih primjera iz prakse. Knjiga je namijenjena akademskoj zajednici, zaposlenicima u financijskoj industriji te svim korisnicima financijskih  usluga.

48.

Medeiros, Teresa, 1962-
Šapat ruža / Teresa Medeiros ; s engleskoga prevela Tamara Stiglić [i. e. Štiglić] Vodopić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2021. - 455 str. ; 20 cm. - (Kraljice ljubavnih romana ; knj.  110)
Povijesna romansa smještena je u Škotsku 18. stoljeća. Sabrina Cameron je upoznala Morgana MacDonnella kad je imala šest godina. Odmah ga je zavoljela, ali on je na sve načine nastojao postići da ga ona zamrzi. Kad Sabrina i Morgan odrastu, ljubav dvoje mladih nailazit će na brojne prepreke. Jer, MacDonnellovi i Cameronovi su zakleti neprijatelji i među njihovim obiteljima ljubav je  zabranjena.

49.

Međunarodni standardi financijskog izvještavanja ; Hrvatski standardi financijskog  izvještavanja
Međunarodni standardi financijskog izvještavanja ; Hrvatski standardi financijskog izvještavanja / [priredili Domagoj Bakran, Danimir Gulin, Ivica Milčić]. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2021. - VII, 1123   str.
; 24 cm. - (Računovodstvo i financije)
Izdanje uključuje u potpunosti preuzete Međunarodne standarde financijskog izvještavanja koji obuhvaćaju Međunarodne računovodstvene standarde, njihove dopune i povezana Tumačenja objavljene u Službenom listu Europske unije koji započinju Uredbom Komisije br. 1126/2008. od 3. studenog 2008. o usvajanju određenih međunarodnih računovodstvenih standarda, te uključuju sve izmjene i dopune zaključno do Uredbe Komisije  (EU) 2020/551 21. travnja 2020. Izdanje sadrži    i Hrvatske standarde financijskog izvještavanja objavljene u Narodnim novinama 86 iz 2015., Odluku o izmjenama i  dopunama Odluke o objavljivanju Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja objavljenu u broju 105 iz 2020. godine i Ispravak Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o objavljivanju Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja objavljenu u broju 9 iz 2021. godine.

50.

Mikić Čolić, Ana, 1983-
Neologizmi u hrvatskom jeziku / Ana Mikić Čolić. - Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2021. - 293 str. : ilustr. ; 24 cm
Knjiga je rezultat desetogodišnjeg istraživanja neologizama u hrvatskom jeziku, koje je autorica započela doktorskom disertacijom, a nastavila desecima radova. Autorica piše o promjenama koje su se dogodile u hrvatskom jeziku od devedesetih godina prošloga, pa do dvadesetih godina ovoga stoljeća, stavljajući naglasak na tvorbenu razinu. Istražuje i sociolingvističku pozadinu neologizacije, piše o hrvatskom jezičnom purizmu i odnosu prema novotvorbama te detaljno opisuje tri temeljna neologizacijska procesa – formalnu tvorbu, semantičku tvorbu i posuđivanje. Također, donosi rezultate znanstvenog istraživanja svih prikupljenih neologizama u hrvatskom jeziku od 1990. do danas, uključujući i pandemijske neologizme, što je vrijeme u kojem su se dogodile brojne društvene i druge promjene, koje su se neminovno odrazile i na jezik.

51.

Mo, Johanna, 1976-
Noćni pjevač / Johanna Mo ; prevela s švedskog Elizabeta Vrbančić. - Zaprešić : Fraktura, 2022. - 375 str. ; 23 cm. - (Fraktura Publika)
Prvi roman kriminalističke trilogije „Ubojstva na otoku“ i prvi slučaj policijske inspektorice Hanne Duncker. Hanna se vraća  iz Stockholma na Öland, švedski otok na kojem je odrasla i na kojem je njezin otac prije više godina počinio ubojstvo.
Odmah po dolasku na novo radno mjesto dobije zadatak istražiti ubojstvo petnaestogodišnjeg Joela Forslunda, sina prijateljice iz djetinjstva. Težak i neugodan početak, tim    više što Hannin povratak nisu svi dočekali s dobrodošlicom.

52.

Mosby, Steve, 1976-
Prijatelj iz sjena / Alex North ; s engleskoga prevela Andrea Šimunić. - Zagreb : V.B.Z., 2022. - 273 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ambrozija ; knj. 589)
Prije dvadeset pet godina ubijen je tinejdžer, prijatelj tada petnaestogodišnjeg Paula Adamsa. Treći prijatelj, Billy, završio  je u zatvoru, a četvrti – osebujni Charlie Crabtree koji je dječake zanosio pričama o lucidnim snovima – nestao je bez  traga. Čim se osamostalio, Paul je napustio Gritten Wood, a vratio se tek kad je čuo da mu je majka teško oboljela.
Kopanje po uspomenama bit će za njega bolno i mučno iskustvo. Uz to, počinjeno je i novo brutalno ubojstvo slično onom koje je obilježilo Paulov život, a poveznicu između dva zločina pokušat će otkriti istražiteljica Amanda   Beck.

53.

Nikolić Đerić, Tamara, 1983-
130 godina brige o moru : povodom obilježavanja obljetnice Centra za istraživanje mora u Rovinju, Institut Ruđer Bošković ; 130 anni a cura del mare : in occasionee dell'anniversario di fondazione del Centro per la ricerca marina di Rovigno, Istituto Ruđer Bošković ; 130 years of sea caring : marking the anniversary of the founding of the Center for  Marine Research in Rovinj, Ruđer Bošković Institute / [autorice Tamara Nikolić Đerić, Sandra Urem] ; [prijevod na talijanski Rodolfo Segnan, prijevod na engleski Tamara Stanišić]. - Rovinj : Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora u Rovinju, 2021. - 122 str. : ilustr. ; 29 cm + 1  CD-ROM
Monografija o povijesti i djelatnosti Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju (CIM), jedne od    najstarijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj i najznačajnijih ustanova za sustavno istraživanje mora u Europi. Institut je osnovan 1891. godine kao Zoološka postaja berlinskog akvarija, u njemu su već početkom 20. stoljeća obavljena prva sustavna istraživanja planktona na Jadranu, a danas je interdisciplinarni istraživački centar čija je djelatnost usmjerena na osnovna i primijenjena oceanografska istraživanja. Monografija je napisana na tri jezika: hrvatskom, talijanskom i    engleskom, bogato je opremljena arhivskim i aktualnim fotografijama, a uz nju je priložen i digitalni zapis bibliografije CIM-a.

54.

Od Pavlimira do riči šokačke : zbornik Ljiljane Kolenić u povodu 65. rođendana i 41. godišnjice   znanstveno-nastavno
Od Pavlimira do riči šokačke : zbornik Ljiljane Kolenić u povodu 65. rođendana i 41. godišnjice znanstveno-nastavnoga rada / [urednice Silvija Ćurak, Vera Blažević Krezić]. - Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2021. - 612 str. : ilustr. ; 24 cm
Prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić posvetila je čitav svoj radni vijek znanstvenom    proučavanju hrvatske književnojezične prošlosti fokusirajući se na hrvatsku dijalektologiju, posebice na staroštokavske govore slavonskog dijalekta. Zbornik sadrži 29 znanstvenih, stručnih i prigodnih radova različitih autora razdijeljenih u tri cjeline: Bibliografski prilozi posvećeni autorici zbornika, Jezikoslovni – povijesni, standardološki, dijalektološki, onomastički i metodičko-didaktički prilozi te Književnoznanstveni i kulturološki radovi. Zbornik sadrži i galeriju fotografija kojima su obilježeni ključni momenti života autorice.

55.

Orlović, Ante, 1970-
Menadžment ljudskih potencijala u policiji / Ante Orlović. - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2021. - 297 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Udžbenik primarno namijenjen studentima Visoke policijske škole u Zagrebu sadrži materiju o menadžmentu ljudskih potencijala u policiji. Knjiga je objavljena zajedno s naslovima "Policijski menadžment" i "Organizacija policije", kao dio trilogije o organizacijsko-upravljačkim temama u hrvatskoj policiji. Sastoji se od sedam cjelina, koje započinju uvodnim   dijelom s osnovnim pojmovima o policiji, menadžmentu te ljudskim potencijalima, a nastavljaju se cjelinama u kojima se detaljnije razlaže ova tema. To su temeljne funkcije menadžmenta u policiji, zatim koncepti i upravljanje ljudskim  potencijalima, podfunkcije menadžmenta ljudskih potencijala u policiji - planiranje, zapošljavanje, praćenje rada, motiviranje    i nagrađivanje, obrazovanje i usavršavanje te razvoj karijere. Slijede dijelovi o fluktuaciji i apsentizmu, odnosno kadroviranju policijskih menadžera. Posljednji dio odnosi se na empirijska istraživanja na ovu temu. Na kraju knjige je bilješka o   autoru.

56.

Orlović, Ante, 1970-
Organizacija policije / Ante Orlović. - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2021. - 415 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima Visoke policijske škole u Zagrebu, ali i širem znanstvenom krugu koji se bavi ovom temom. Objavljena je zajedno s autorovim knjigama „Policijski menadžment“ i „Menadžment ljudskih potencijala u politici“, u kojima se također obrađuju organizacijsko-upravljačke teme u hrvatskoj policiji. Osim uvodnog dijela, knjiga se sastoji od još četiri cjeline: Organizacija policije - parametri, Organizacija policije - struktura, Reorganizacija policije, Organizacijska struktura suprapolicijskih i javnih sustava. Obuhvatno i temeljito, ali na razumljiv i pristupačan način, autor  piše o specifičnostima i različitim aspektima organizacije  policije.

57.

Orlović, Ante, 1970-
Policijski menadžment / Ante Orlović. - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2021. - 397 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima Visoke policijske škole u Zagrebu, ali i širem znanstvenom krugu koji se bavi ovom temom, a uz još dvije autorove knjige, „Organizacija policije“ i „Menadžment ljudskih potencijala u politici“, bavi se organizacijsko-upravljačkim temama u vezi s hrvatskom policijom. U pet cjelina (Funkcije menadžmenta, Razine menadžmenta, Sustavi menadžmenta, Tehnologija menadžmenta i Osobna dimenzija menadžmenta) autor iscrpno i temeljito, ali na razumljiv i pristupačan način, piše o specifičnostima i različitim    aspektima policijskog menadžmenta.
Dodatak knjizi su sažeci autorovih devet radova, objavljenih od 2015. do 2020. godine, koji su posvećeni upravo ovoj temi.

58.

Orwell, George, 1903-1950
Put do mola u Wiganu / George Orwell ; [s engleskoga preveo Miroslav Nikolac]. - Koprivnica : Šareni dućan, 2021. - 222 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka za Anđelu J. ; 36  (236))
Kako bi pokazao tragično stanje radničke klase 30-tih godina 20. stoljeća te svoje iskustvo pretvorio u knjigu, autor je gotovo dva mjeseca proveo u ušljivim prenoćištima i zagušljivim rudnicima depresivnih industrijskih regija sjeverne Engleske. Družeći se s ljudima koji su cijeli živote proveli u bezizlaznom siromaštvu i teškom fizičkom radu, autor se za potrebe knjige spustio u najdublje tmine rudarskih jama, povlačeći paralelu s najmračnijim stranama tadašnjeg kapitalističkog društva u kojem se zrcale sav jad i bijeda potlačene radničke   klase.

59.

Pearse, Sarah
Sanatorij / Sarah Pearse ; s engleskoga prevela Ira Martinović. - Zagreb : Egmont, 2022. - 407 str. ; 21 cm. -  (Puls)
Nekadašnji sanatorij za oboljele od tuberkuloze smješten visoko u švicarskim Alpama preuređen je u hotel, za što su bila angažirana dvojica arhitekata: Daniel Lemaitre i Lucas Caron. Prvi od njih je misteriozno nestao prije početka   renovacije. Koju godinu kasnije, detektivka Elin Warner dolazi u luksuzni hotel proslaviti zaruke svoga brata Isaaca. No, ništa neće ići prema planu: zaručnica će nestati, dogodit će se bizarno ubojstvo, a snježna mećava će onemogućiti dolazak policije i    Elin će se morati prihvatiti istrage…

60.

Pesch, Rudolf, 1936-2011
Židovi i kršćani - jedinstven Božji narod? / Rudolf Pesch ; [prijevod Ilija Čabraja]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 148 str. ; 20 cm. - (Priručnici / Kršćanska sadašnjost ; sv.  112)
Suvremeni njemački katolički teolog, sudionik poslijekoncilske obnove Crkve, govori o dosezima dijaloga dviju religija – židovstva i kršćanstva. Deklaracijom Drugog vatikanskog sabora „Nostra Aetate“ Crkva je priznala duhovnu povezanost s istim Ocem Abrahamom. Može li ovaj zaokret Crkve biti zalog za početak boljeg povezivanja i dijaloga židovstva i kršćanstava? U deklaraciji „Lumen Gentium“ Crkva se razumije kao Narod Božji, gdje se misli na Božje obećanje    Abrahamu da će se njegovo potomstvo umnožiti do na kraj svijeta. Autor daje primjere iz evanđelja o Isusovom židovskom podrijetlu i njegovom autentičnom življenju svoje vjere. Isus i njegovi učenici su Židovi, djeca Abrahamova i baštinici Božjeg obećanja. Kršćanstvo uvodi novost proširujući Božje obećanje Abrahamu na sve one koji vjeruju u otkupljenje i oprost  grijeha, a ne samo na pripadnike židovskog  naroda.

61.

Porezni vodič u Republici Hrvatskoj
Porezni vodič u Republici Hrvatskoj / Domagoj Bakran ... [et al.] ; [urednik Damir Gulin]. - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2021. - X, 215 str. : graf. prikazi ; 21 cm. - (Računovodstvo i   financije)
U ovom priručniku i vodiču autori sažeto i jezgrovito donose važna i aktualna znanja iz područja poreznog sustava. Kroz osam poglavlja knjige objašnjavaju porezni sustav s fokusom na porezne oblike: porez na dodanu vrijednost, trošarine i posebni porezi, porez na promet nekretnina, porez na dobit, porez na dohodak i lokalni   porezi.

62.

Powers, Richard, 1957-
Iznad svega / Richard Powers ; prevela s engleskog Lara Hölbling Matković. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 531 str. ;   24
cm
Ovim tematski i strukturno monumentalnim „ekološkim” romanom autor isprepliće sudbine devetero Amerikanaca čiji su životi bili trajno obilježeni osobnom ili čak obiteljsko-generacijskom povezanošću s drvećem, a koji se u nekom trenutku zajednički suočavaju s uništavanjem šuma obalnih sekvoja u sjevernoj Kaliforniji. Ovaj "roman s tezom" nije samo prikaz ekološkog pokreta za spas šuma u Americi i eko-terorizma, već i mnogo više od toga: svojevrsni je filozofski traktat o reinterpretaciji čovjekovog mjesta u prirodi i svemiru u 21. stoljeću; o povezanosti s drvećem o kojem na mnogo načina ovisi njegov opstanak na Zemlji; prirodoslovni je kompendij znanstvenih spoznaja o inteligenciji i komunikaciji drveća te složenoj međuzavisnosti ne samo šuma i njezinih eko-sustava, već i isprepletenosti šumskih i ljudskih zajednica. Powers je za ovaj roman nagrađen Pullizerovom nagradom 2019.  godine.
 

63.

Prošlost i spomenici Solina
Prošlost i spomenici Solina. - [Pretisak]. - Zagreb : Dominović ; Solin : Matica hrvatska, Ogranak Solin, 2021. - 135 str., [49] str. s tablama : ilustr. ; 20 cm. - (Djela iz hrvatske duhovne i kulturne baštine ; knj.   18)
Ovim reprintom obilježava se pedeset godina prvog izdanja knjige te šezdeseta obljetnica smrti Solinjanina don Lovre   Katića, svećenika i hrvatskog povjesničara. Glavninu knjige čini upravo njegovo poglavlje Solin VII–XX. st., dok je drugi dio, Solin do VII. st., napisao povjesničar umjetnosti i arheolog Željko Rapanić. Popularno pisano, pristupačno širem krugu čitatelja, djelo donosi cjelokupnu solinsku povijest te predstavlja dosad najobuhvatnije istraživanje ovog antičkog grada na istočnoj jadranskoj obali, koji ima izrazitu povijesnu  važnost.

64.

Purcell, Laura
Korzet / Laura Purcell ; prevela s engleskog Lidija Toman. - Zagreb : Znanje, 2021. - 385 str. ; 23  cm
Dorothea Truelove je mlada dama iz bogate obitelji koja iz milosrđa posjećuje žene u novoizgrađenom zatvoru Oakgate kako bi ih tješila razgovorom. Ona smatra da su nesretne žene bile predodređene za zločin te da bi društvo njihovo ponašanje moglo predvidjeti i spriječiti zahvaljujući spoznajama koje nudi frenologija. Gospođicu Truelove uznemirit će razgovor s novom zatvorenicom, koja je posve drukčija od ostalih. Zove se Ruth Butterham, ima šesnaest godina   i optužena je da je podmuklo usmrtila svoju gazdaricu. Mlada krojačica otvoreno za sebe kaže da je ubojica, a smrt svojih žrtava povezuje sa šivanjem. Dorotheu će posve uvući u svoju mračnu  priču.

65.

Računovodstvo i porezi za poduzetnike
Računovodstvo i porezi za poduzetnike / [urednici Jasminka Rakijašić, Irena Slovinac]. - Zagreb : TEB - Poslovno savjetovanje, 2021. - XVIII, 907 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Računovodstveni udžbenik namijenjen studentima, poduzetnicima te svima onima koji se bave računovodstvenim izazovima    i zadaćama. Opširan priručnik sastoji se od dva dijela – „O računovodstvu“ i „Knjigovodstveni priručnik“. Kroz veliki broj primjera obrađene su ključne knjigovodstvene cjeline kao što su:    Dugotrajna i dugoročna imovina, Kratkoročna i
kratkotrajna imovina, Kratkoročne obveze, Zalihe sirovina i materijala, pričuvnih (rezervnih) dijelova, sitnog inventara, autoguma i ambalaže, Troškovi, Interni obračuni, Proizvodnja, proizvodi i roba, Rashodi i prihodi, Rezultat poslovanja te Upisani kapital i pričuve, dugoročne obveze i izvanbilančni   zapisi.

66.

Renko, Sanda, 1967-
Poslovna logistika / Sanda Soucie. - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, 2022. - XII, 353 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Sveučilišni udžbenik o poslovnoj logistiki podijeljen je u tri veće tematske cjeline: Uvod u poslovnu logistiku, Elementi poslovne logistike i Strateške promjene u logistiki. U prvom dijelu knjige teorijski je određen pojam logistike, prikazan je povijesni pregled njezinog razvoja i razlozi rasta njezine važnosti posljednjih desetljeća, objašnjena je specifičnost logističkog pristupa upravljanju te prikazana veza između logistike i različitih funkcija u poduzeću. U drugom dijelu detaljno  su analizirani nabava i obrada narudžbi, predstavljeno je skladišno poslovanje, upravljanje zalihama, rukovanje robom te prikazana važnost transporta i informacijsko-komunikacijskih sustava. Posljednji dio udžbenika posvećen je međuovisnosti strategije i logistike te globalizaciji i međunarodnim logističkim sustavima. Na kraju svakog poglavlja nalazi se studija   slučaja, a na kraju udžbenika definicije pojmova i  indeks.

67.

Riley, Lucinda, 1965-2021
U sjeni masline / Lucinda Riley ; prevela s engleskoga Romana Čačija. - Zagreb : Egmont, 2022. - 502 str. ; 21 cm. - (Puls)
Dvadesettrogodišnji Alex dolazi na Cipar i ulazi u Pandoru, kuću koju je njegova majka Helena naslijedila od kuma Angusa    i u kojoj su prije deset godina ljetovali. Pronađe tamo dnevnik što ga je pisao kao trinaestogodišnji dječak koji pati jer ne    zna tko je njegov biološki otac, a kad uzme čitati vlastitom rukom ispisane stranice, prisjetit će se tog kobnog ljeta 2006. godine koje je izvuklo na površinu pomno čuvane tajne i zauvijek promijenilo Alexov   život.

68.

Roberts, Gregory David, 1952-
Sjena planine / Gregory David Roberts ; prevela s engleskog Dragana Vulić Budanko. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 813 str. ; 23 cm. - (Fraktura Publika)
Nastavak romana „Shantaram“, ali se može čitati i kao zasebna knjiga. Radnja se odvija dvije godine nakon događaja u
„Shantaramu“. Lindsay Ford zvani Lin još uvijek živi u Bombayu sa svojom djevojkom Lisom. Kad dobije poziv da je prijatelj    u životnoj opasnosti, zna da mora priskočiti u pomoć makar to značilo napustiti svoj mali raj i sve što ima staviti na kocku. Naći će se s osmero ljudi, od kojih će mu jedan postati prijatelj, jedan neprijatelj, a jedan će ga pokušati ubiti. Usred mafijaških obračuna i indijskog šarenila, Lin će se ponovo sresti s Karlom, ženom koju je zavolio kad je došao u Indiju, i s kojom će ovaj put morati surađivati…

69.

Rosenfeldt, Hans, 1964-
Ljeto vukova : [prvi roman iz serijala Haparanda] / Hans Rosenfeldt ; sa švedskoga prevela Magdalena Vračarić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2022. - 411 str. ; 21 cm. - (Mozaikova zabavna biblioteka ; knj. 405)(Serijal Haparanda ;   1)
Prvi roman serijala „Haparanda“. Hannah Wester je policajka u Haparandi, gradiću na sjeveroistoku Švedske, uz granicu s Finskom. Nakon pronalaska mrtve vučice i njezina mladunca, istraga će pokazati da su bili otrovani, ali i da su jeli ljudsko meso. U gradiću dolazi do nasilja kojim se policija treba pozabaviti, a iza kojeg stoji neuspjela primopredaja droge između Rusa i Finaca. Želeći da im se vrati novac, Rusi u Švedsku šalju Katju, hladnokrvnu  ubojicu.

70.

Rusconi, Roberto, 1946-
Povijest kršćanstva i Crkava : od početaka do naših dana / Roberto Rusconi ; [prijevod Josip Balabanić]. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2021. - 471 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priručnici ; sv.  111)
Nastanak kršćanstva veže se uz život, muku, smrt i uskrsnuće Isusa iz Nazareta. Autor, ugledni talijanski profesor    povijesti, nešto više od dvije tisuće godina kršćanstva dijeli na antičko, srednjovjekovno, moderno i suvremeno doba. Naglašava događaje koji su bitno označili tijek kršćanstva kroz povijest: osnutak prve judeokršćanske zajednice u Jeruzalemu, osnivanje prvih Crkvi, Milanski edikt – status državne religije Rimskog Carstva, Istočni raskol – podjela Crkve na Katoličku i Pravoslavnu, Lutherovu reformaciju, anglikanizam u Engleskoj, Francusku revoluciju, laicizaciju institucija, sekularizaciju društva i Drugi vatikanski koncil. Uz svaki događaj autor opisuje doktrinarne i društveno ekonomske specifičnosti.

71.

Scotti, Giacomo, 1928-
Osporavani grad : Rijeka 1918.-1924. : pet godina borbi i pobuna / Giacomo Scotti ; preveo Damir Grubiša. - Novi Vinodolski : Naklada Kvarner, 2021. - 383 str. : ilustr. ; 22  cm
Povijesna kronika događanja u Rijeci u razdoblju od 1919. do 1923. godine, od posljednjih dana Prvog svjetskog rata (listopad 1918.) do prvih mjeseci aneksije Rijeke Italiji (ožujak 1924.). Knjiga se sastoji od tri dijela, a započinje uzrocima i povijesnom kronologijom tog perioda - Londonski pakt, kraj Prvog svjetskog rata, saveznička i talijanska okupacija, D'Annunzijev marš na Rijeku, Rapalski ugovor i Slobodna Riječka Država, diktatura Riccarda Gigantea fašistički državni  udar, aneksija Italiji. Drugi dio sadrži najznačajnije ličnosti i izdvojene događaje koji reflektiraju paradokse D'Anunzijeve diktature, kao i druge ličnosti iz riječke povijesti ovog perioda, poput Riccarda Zanelle, te prikaze niza autora, novinara i povjesničara. Treći dio posvećen je stogodišnjici D'Annunzijevog pohoda na Rijeku. Autor, talijanski i hrvatski književnik, novinar, književni prevoditelj i javni djelatnik, temelji svoj rad na istraživanju tiska iz tog vremena, arhivskih izvora te brojnih djela objavljenih u Italiji na ovu  temu.

72.

Segovia, Sofia, 1965-
Žamor pčela / Sofia Segovia ; prevela sa španjolskoga Anka Katušić Balen. - Zagreb : Egmont, 2022. - 392 str. ; 21 cm. - (Puls)
Početkom 20. stoljeća Meksikom bjesni revolucija i hara španjolska gripa. Na imanju Moralesovih pronađeno je napušteno novorođenče pokriveno živim pčelinjim plaštem, a Francisco i Beatriz odluče ga posvojiti i odgojiti ga kao   vlastitog sina.
Simonopio je sasvim poseban dječak. Zbog deformacije lica ne može govoriti, ali ima poseban dar i svojim će posvojiteljima biti pravi blagoslov. Naime, osim što ima specifičan odnos sa pčelama, dječak je u stanju predvidjeti budućnost. Ipak, koliko god se trudio pomoći obitelji koja mu je pružila dom, neće je moći sačuvati od svih nevolja koja dolaze…

73.

Šamo, Renata, 1963-
Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj / Renata Šamo. - Zagreb : Leykam international, 2021. - 426 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Uvodi)
Knjiga je nastala kao rezultat autoričina ustrajnog rada na širenju teorijsko-istraživačkog i nastavno-praktičnog znanja o jeziku, a zamišljena je kao pregled temeljnih lingvističkih tema, organiziranih prema paradigmatskom načelu. Predstavljene su ključne paradigme: strukturalno-bihevioralna, generativno-nativistička, funkcionalna, kognitivna, sociokulturalna te kompleksnost sustava. Knjiga je namijenjena najprije studentima koji se osposobljavaju za poučavanje inog ili ciljnog,   osobito engleskog jezika, potom nastavnicima i onima koji ozbiljno istražuju jezik u znanstvene   svrhe.

74.

Šarić, Tatjana, 1974-
Deseta sjednica CK SKH : tragom arhivskih dokumenata (29. prosinca 1969. – 4. travnja 1971.) / Tatjana Šarić. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2021. - 531 str. : ilustr. ; 24  cm
Izbor izvornih arhivskih dokumenata iz razdoblja jedne od temeljnih točaka Hrvatskog proljeća – Desete sjednice    Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, održane od 15. do 17. siječnja 1970. godine. Dokumenti su tematski podijeljeni u dvije skupine: odabrani materijali same sjednice i dokumenti koji se odnose na neposredne reakcije na Desetu sjednicu. Ukupno se radi od 28 dokumenata važnih za sveobuhvatan pregled ranog razdoblja povijesti Hrvatskog   proljeća.

75.

Špiček, Ina, 1983-
Moje vlasništvo / Inna Moore. - Zagreb : Innamorata, 2021. - 261 str. ; 22  cm
Okosnicu romana čini ljubavna priča između dvoje studenata Sienne i Dylana. Sve je počelo s okladom koju je predložio Dylanov prijatelj Gary. I dok Dylan nastoji osujetiti Garya u osvajanju Sienne, između njih će će buknuti plamen strasti kojeg neće moći ignorirati. Njihovi životi će se okrenuti naopako, no neće im ići sve po   planu…
 

76.

Špiček, Ina, 1983-
U okovima prkosa : [treći dio povijesnog serijala U okovima] / Inna Moore. - Zagreb : vlast. nakl., 2021. - 211 str. ; 22 cm. - (U okovima ; 3)
Mlada francuska gospođica Sabina Hardy ležerna je, nonšalantna i vrckava, ne mari za pravila ni društvene norme. Majka  je šalje u London svojoj staroj tetki Luisi kako bi pobjegla od neprilika koje su prijetile poslovanju njezina oca, ali i kako bi spriječila njezin interes za slikarstvom te ne bi li u zaborav pao trač o njezinu odnosu s uličnim slikarom. Nadala se i da  ćemo tamo pronaći životnog odabranika i naučiti se doličnom ponašanju. Sabina u Londonu upoznaje Abbota Langdona i njegovu sestru Violet, pripadnike londonske aristokracije. Abbot je Sabinina sušta suprotnost - strog i ozbiljan, ne zna   živjeti bez pravila. Sprijateljivši se s Violet, Sabina se upliće i u život braće Langdon. Abbot prema njoj osjeća snažnu netrpeljivost, no s njom će morati proći kroz brojne prilike i neprilike. Može li prkosna i lijepa Sabina proniknuti ispod  njegove vanjštine mrzovoljnosti i  bezosjećajnosti?

77.

Špiček, Ina, 1983-
U okovima tajni : drugi dio serijala / Inna Moore. - Zagreb : vlast. nakl., 2021. - 215 str. ; 22 cm. - (U okovima ; 2)
Bogata i lijepa aristokratkinja Violet Langdon svjedokinja je na vjenčanju svoje najbolje prijateljice lady Emily i markiza Everetta. Trojica njezine braće izrazito su kritički i zaštitnički nastrojena prema njoj, posebice najstariji Abbot koji priprema bogate i ugledne ženike, dostojne ruke njegove sestre. No Violet odugovlači s odabirom jer ni sama nije sigurna kakav bi muškarac za nju bio savršen. Kada na vjenčanju upoznaje Rafea Gilmorea, mladoženjina najboljeg prijatelja, oboje ne skrivaju snažnu privlačnost koja se među njima javlja. Međutim, iako imućan, Rafe nema plemićko podrijetlo i, saznavši to, Violet se naglo distancira, iako i dalje razmišlja o mladiću koji ju je zaintrigirao. Mogu li strast i zabranjena, ali prava ljubav nadići stroga društvena pravila i klasne  razlike?

78.

Ugrešić, Dubravka, 1949-
Crvena škola : izložba Crvena škola - Galerija Filodrammatica (Rijeka), 25.02.-26.03.2021. / Dubravka Ugrešić ; [prijevod na engleski Miloš Đurđević, Celia Hawkesworth]. - Zagreb : Multimedijalni institut : Kulturtreger, 2021. - 167 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Skhole)
Tekstovi i vizualni radovi predstavljeni na istoimenoj izložbi i u ovome katalogu inspirirani su početnicom kao simbolom pismenosti, ali i ulaska u svijet vrijednosti određenog društva odnosno ulaska u svijet znanja i rada. Autorica, spisateljica, izložila je niz crteža precrtanih iz školskih knjiga na koje je dodavala svoje komentare i bilješke te malene okvire s figuricama u kojima je prikazala scene iz svakodnevnog života, prije svega socijalističkog. Osim autoričinih tekstova o vlastitoj izložbi i tome kako je nastala, o vlastitom obrazovanju i tome što za nju zapravo znači početnica, kao i o tranziciji   iz socijalizma u kapitalizam, odnosu prema prošlosti, ali kritičkom promišljanju sadašnjosti, katalog sadržava i razgovor   Ane Adamović s Dubravkom Ugrešić povodom izložbe „Plameni pozdravi“ održane u Beogradu 2015. godine te tekst Branislava Dimitrijevića o autoričinoj prvoj izložbi – „Početnica za nepismene“, koja je 2010. bila postavljena u  beogradskom  Grafičkom kolektivu.

79.

Vegel, Laszlo, 1941-
Nepokopana prošlost : autobiografski roman / László Végel ; prevela s mađarskog Xenia Detoni. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 296 str. ; 21 cm
Mađarski književnik, rođen u Vojvodini, u svojem autobiografskom romanu opisuje tri generacije svoje obitelji, vojvođanskih Mađara, u čiji se male, svakodnevne živote, neprestano upliću i određuju ih društvene promjene, raspadi država i nastajanje novih, ratovi ... Radnja započinje počekom 1941., danom autorova rođenja kada rat već razara Europu. Iako mu, kao pripadniku nacionane manjine, nije uvijek bilo lako u bivšoj državi, odbija živjeti u Mađarskoj, jer Vojvodina je ono što ga određuje, iz nje crpi svoje priče, svoje likove, koje samo tamo može naći. Iako se ponekad osjeća kao   "beskućnik jer Mađarskoj je stran njegov svijet, a Srbiji njegov jezik i kultura" (iz bilješke a ovitka). Za ovaj roman autor je dobio Zlatnu medalju za najčitaniju knjigu u Mađarskoj u 2020.g.

80.

Vertovšek, Nenad, 1957-
Filozofija budućeg : ogledi o neljudskom / Nenad Vertovšek, Ivana Greguric Knežević. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2021. - 168 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Filozofska biblioteka / Naklada Jesenski i   Turk)
Umjetna inteligencija i umjetni život, kao ono što dolazi nakon naturalnog i humanog života, smatraju se najvećim dostignućem čovječanstva uopće, no autori filozofijskih eseja okupljenih u ovoj knjizi ukazuju na opasnosti koje iz njih proizlaze. Čovjek je postao ovisnik o vlastitoj znanosti, tehnologiji i društvenim odnosima koji se na njima utemeljuju: znanstveno-tehnički napredak otvara neslućene mogućnosti spoznaje i izgradnje svijeta, ali istodobno zatvara metafizički horizont otvorenosti prema budućnosti čovjeka. Po mišljenju autora, kraj biološkog tjelesnog ustrojstva čovjeka vodi kraju mišljenja.

81.

Vinski, Marija, 1899-1941
Velik je misterij života : dnevnik 1917-1934 / Marija Vinski ; priredile Lucija Bakšić i Magdalena Blažić ; s njemačkoga prevele Magdalena Blažić, Martina Galović i Marija Skopljak. - Zagreb : Disput, 2021. - 350 str., [14] str s tablama ; 25   cm.
- (Biblioteka Svagdan ; knj. 8)
Autorica, rođena 1899. u današnjoj Ukrajini, u višečlanoj židovskoj obitelji Hollinger, udana za zagrebačkog tipografa i  trgovca Rudolfa Vinskog, u ovome dnevniku donosi opsežan prikaz osobnih i društvenih previranja u razdoblju od 1917. do 1934. godine. Zrcaleći u njemu svoj cjelokupni život (kao studentice, a poslije kao liječnice, kao supruge i majke, osobe    koja prati kulturna zbivanja u Beču i Zagrebu te uživa u književnosti i kazalištu), dnevnik joj je poslužio kao mjesto     dubinske samospoznaje i razumijevanja „misterija života”. Poslije suprugove smrti, 1931. godine, produbila je poznanstvo s Augustom Cesarcem i drugim ljevičarskim intelektualcima. Pretpostavlja se da su je ubili ustaše u zagrebačkoj Dotrščini 1941.

82.

Volckmer, Katharina, 1987-
Zakazano : (iliti priča o židovskoj kiti) / Katharina Volckmer ; prevela s engleskog Iva Karabaić. - Zaprešić : Fraktura, 2021. - 165 str. ; 21 cm
Mlada žena, Njemica koja je preselila u London kako bi pobjegla od mučnog obiteljskog i društvenog naslijeđa, nalazi se u liječničkoj ordinaciji. Dok doktor obavlja zahvat, ona pred njime istresa sve svoje mračne i uvrnute snove, frustracije, strahove i strasti. Često duhovit, nabijen erotikom, promišljanjima o muško-ženskim odnosima i ulogama, povijesnim i kulturnim referencama, monolog žene pred šutljivim doktorom provokativan je i nekonvencionalan prvijenac suvremene njemačke autorice.

83.

Von, Julie
Duhovna strana plodnosti : cjelovit vodič na putu do majčinstva / Julie Von ; s engleskoga prevela Radha Rojc-Belčec. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 233 str. ; 20 cm. - (Biblioteka 1000 cvjetova ; knj.  167)
Nakon dugogodišnjeg rada u klinici, na temelju iskustva stečenog u radu s pacijenticama, autorica knjige odlučila je svoju metodu i pristup podijeliti sa ženama i parovima koji su se susreli sa problemom neplodnosti. Kao liječnica integrativne medicine, autorica je temeljem svojih kliničkih zapažanja došla do novih zaključaka, kada su u pitanju ostvarenje začeća ili održavanje trudnoće. Spoznaje i saznanja u knjizi, temelje se na energetskom i duhovnom pristupu, a razloge neplodnosti autorica je povezala sa energetskom i oku nevidljivom  razinom.

84.

Vučković, Ante, 1958-
Neostvarena sloboda : Crkva i društvo od pada komunizma do vladavine korone / Ante Vučković ; razgovarao Goran Andrijanić. - Zagreb : Salesiana, 2021. - 381 str. ; 24 cm
U razgovorima što ih je vodio s novinarom Goranom Andrijanićem svećenik i propovjednik Ante Vučković govori o aktualnim pitanjima koja se tiču odnosa Crkve i politike u Hrvatskoj, nacionalnog pitanja (lustracije, Stepinca, oprosta i pomirenja), sukoba u hrvatskom društvu, trenutačnih napetosti u Crkvi, novih crkvenih pokreta i pluralnosti u Crkvi, suvremenih      teoloških pitanja, Međugorja, celibata, odgovora Crkve na pandemiju  itd.

85.

Vuk, Kruno, 1960-
Šestine : sele v Zagrebu / Kruno Vuk. - Zagreb : vlast. nakl., 2021. - 346 str. : ilustr. ; 31  cm
Autor, rođeni Šestinčanin, napisao je i bogato fotografski potkrijepio povijest svog prigorskog sela podno Medvednice,  danas zagrebačke gradske četvrti Podsljeme. Osim faktografskih podataka, autor bilježi i svoja sjećanja, doživljaje i  iskustva na događaje i ljude šestinskog kraja. Uz uvodni dio o povijesti Zagreba daje pregled povijesti Šestina od srednjeg vijeka do danas, opisuje njezin obiteljski, gospodarski, društveni i sportski život, narodne i vjerske običaje, znamenite stanovnike, školstvo i narječje ovog kraja. Na kraju je popis korištenih izvora i   literature.

86.

Vukelić Horvatić, Vesna
U životu i smrti : crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže = In life and death : sketches of the shared life of Bela and Miroslav Krleža / [autorica Vesna Vukelić Horvatić] ; [prijevod na engleski Snježana Husnjak, Robert Jenkins]. - Zagreb : Muzej grada Zagreba, 2021. - 100 str. : ilustr. ; 22  cm
Katalog istoimene izložbe, nastale u povodu obilježavanja 40. obljetnice smrti bračnog para Krleža – Miroslava Krleže, jednog od najvećih hrvatskih pisaca 20. stoljeća, i njegove supruge, glumice Bele Krleža, koji su zajedno proveli 62 godine. Izložba i katalog daju uvid prvenstveno u njihov privatni život, ljubav i posebnu povezanost koju su izgradili – od prvog  susreta u Otočcu 1909. godine pa zatim Đorđićevoj ulici, kroz mnoge zajedničke zagrebačke adrese i druženja s protagonistima onodobne kulturne i političke scene, do smrti u razmaku od osam mjeseci 1981. godine. Prolog je napisao Milan Rakovac, a katalog sadržava brojne fotografije bračnog para, kao i fotografije njihovih predmeta i pisama.

87.

Yrsa Sigurdardottir, 1963-
Oprost / Yrsa Sigurdardottir ; prevela s islandskoga Vanja Veršić. - Zagreb : Znanje, 2021. - 381 str. ; 23  cm
Treći roman serijala o policijskom istražitelju Huldaru i psihologinji Freyi. Šesnaestogodišnju Stellu u ženskom WC-u u podrumu kina ubije visok i snažan muškarac odjeven kao Darth Vader i zastrašujuće filmove sa Stellina mobitela pošalje svim njezinim kontaktima na Snapchatu. Huldar će se u rješavanju slučaja za pomoć obratiti Freyi, specijaliziranoj za rad   s traumatiziranom djecom i adolescentima. Razgovarajući sa Stellinim prijateljicama, Freyi upada u oči da one baš i ne tuguju za mrtvom tinejdžericom. Osim toga, Stella neće biti ubojičina jedina   žrtva…

88.

Zagajewski, Adam, 1945-2021
Asimetrija i Pravi život / Adam Zagajewski ; s poljskog prevela Đurđica Čilić. - Zagreb : V.B.Z., 2021. - 139 str. : slike autora i prevoditeljice ; 21 cm. - (Biblioteka Na margini ; knj.  23)
U ovom su izdanju objedinjene dvije zadnje knjige što ih je znameniti poljski pjesnik objavio za života. U njima se ispisuje asimetrija pravog života, nesumjerljivost teksta i života koji je predmet tekstualne refleksije. Ta asimetrija, iscrtana kratkim, odmjerenim potezima pjesnika slikara, koji melankoličnim tonovima svjedoči o prolaznosti zaustavljajući je sjećanjem,  potvrda je autoironične konstatacije samog pjesnika, da je poezija – lagano   pretjerivanje.

89.

Značenja krajolika
Značenja krajolika / uredio Ivo Lučić. - Zagreb : Disput, 2021. - 219 str. ; 25  cm
U ovom su zborniku okupljeni radovi hrvatskih znanstvenika koji se bave istraživanjem načina na koji ljudi doživljavaju svoje prirodne mikrokozmose (krajolike, prostore, mjesta, okoliše) i koriste se njima. Tema se razmatra iz gledišta različitih disciplina:  arhitekture  i  krajobrazne  arhitekture,  geografije,  sociologije,  ekonomije,  povijesti  okoliša,  antropologije, etnologije, povijesti umjetnosti i jezikoslovlja, no ponekad je riječ i o interdisciplinarnim pristupima. Hrvatski autori dijele    slična zapažanja i slične probleme koje susrećemo u svjetskoj literaturi, o kojoj je riječ na kraju knjige. Premda može   poslužiti edukaciji u širokom spektru programa, knjiga je ponajprije namijenjena studentima i stručnim istraživačima.

90.

Znanstveni kolokvij 120 godina Arhivskoga vjesnika (2019 ;  Zagreb)
120 godina Arhivskoga vjesnika : zbornik radova sa znanstvenoga kolokvija održanoga 26. studenoga 2019. u    Hrvatskom državnom arhivu / urednik Mario Stipančević. - Zagreb : Hrvatski državni arhiv, 2021. - 99 str. : ilustr., faks., graf. prikazi ; 24 cm
Zbornik radova sa znanstvenog kolokvija održanog u čast 120. godišnjice objavljivanja publikacije koju je    1899. godine pod naslovom Vjestnik Kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arkiva počela tiskati središnja arhivska ustanova Hrvatske i Slavonije. U zborniku je prikazano šest radova koji na različite načine progovaraju o Arhivskom vjesniku od njegovog početka do danas (Uvodno slovo, Bojničić i(li) Laszowski: crtica o utemeljenju Vjestnika Kr. hrvatsko-slavonsko- dalmatinskog Zemaljskog arkiva, Objavljivanje povijesnoga gradiva u Arhivskom vjesniku, Arhivski vjesnik i socijalizam, Citiranost Arhivskoga vjesnika u domaćoj društvenoj i humanističkoj periodici te Arhivski vjesnik između 100. i 120. obljetnice: osvrt na promjene u uređivanju i budući razvoj  časopisa.