Knjižnice grada Zagreba Dioklecijanova palača Ruđer Bošković Ivana Orleanska Marko Marulić – Judita Leonardo da Vinci Champolion Nikola Tesla Ivan Gundulić Pierre i Marie Curie Friedrich Hoelderlin Šibenska katedrala
Prikaz za godinu:        Poredaj po:       

O kalendaru godišnjica

Baza podataka što se od 1987. izrađuje u Knjižnicama grada Zagreba, sadrži više od 2800 zapisa o zbivanjima i osobama koje su na različite načine obilježile povijest. Za traženu godinu omogućuje ispis godišnjica na osnovi petogodišnjeg razdoblja, a svi se podaci unutar jedne godine mogu pregledavati po mjesecima, abecedno i kronološkim slijedom. Kalendar godišnjica je od 1995. do 2001. godine izlazio kao tiskana publikacija, a od 2003. je dostupan kao baza podataka na mrežnim stranicama KGZ-a.

Ispisi za svaku godinu počinju godišnjicama onih osoba i događaja za koje je poznata samo godina zbivanja, iza toga slijedi tekući mjesec, a postoji mogućnost odabira bilo kojeg drugog mjeseca u godini. Uz godišnjice, u svakom su mjesecu označeni i pojedini dani kao važni datumi posvećeni nekim značajnim temama ili zbivanjima, a obilježavaju se svake godine u isto ili unaprijed utvrđeno vrijeme.

Uz ispise po mjesecima, godišnjice je moguće prelistavati i prema kronološkom slijedu, što omogućuje vrlo brz uvid u sve godišnjice što se obilježavaju u traženoj godini.

Abecedni ispis za pojedinu godinu omogućuje brzo pregledavanje svih osoba i događaja koje u traženoj godini imaju neku značajnu obljetnicu, a ujedno daje pregled značajnih dana koji se obilježavaju svake godine.

Uz mjesečne ispise petogodišnjih obljetnica, Kalendar godišnjica nudi i informaciju Dogodilo se na današnji dan. Upisom određenog datuma (dana i mjeseca) dobivaju se svi događaji što su se dogodili tog dana, s navedenim datumom zbivanja i brojem proteklih godina.

Za svaki je zapis moguće dobiti i detaljnije objašnjenje, što uključuje, uz prezime i ime osobe ili naziv događaja, datum rođenja (i) smrti ili datum zbivanja, područje kojem pripadaju, izvore podataka, kraći opis događaja i adrese mrežnih stranica na kojima je moguće pronaći detaljnije podatke o događaju ili osobi.

Ako se uz bilo koji datum pojavi upitnik, to je znak da je u literaturi potvrđen nesiguran datum zbivanja, a prazno polje najčešće je znak da točan datum još nije provjeren ni unijet u bazu podataka.

Izvori se podataka odnose na preuzete datume, stoga se može ponekad dogoditi da neki drugi izvori navode druge datume zbivanja.

Uz kraći opis djelovanja osobe ili značaja događaja, u velikom broju zapisa nude se adrese mrežnih stranica na internetu.