Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

Izložba 22.03.2023. - 22.04.2023. Knjižnica Jelkovec
Povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka) i Dana planeta Zemlje (22. travnja) postavljena je izložba plakata, kojom se prezentira prostor, povijest i život na rijeci i pored rijeke Krke.
Izložbu je u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

„Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani“, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe, uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.

Autori izložbe, metaforički rečeno, u Krku su zakoračili sedmerostrukim korakom pokušavši joj se približiti iz sedam smjerova. Promotrili su je okom etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i današnjeg posjetitelja.

Likovni i tekstualni sadržaj plakata najvećim dijelom dolazi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a autori fotografija su Mario Romulić, Dražen Stojčić, Darko Čižmek, Sonja Hrelja, Kažimir Hraste, Robert Ravnić i Dobrila Zvonarek.

Pogledajte Katalog izložbe Krka u oku istraživača.

Provjerite svoje znanje o rijeci Krki rješavanjem Zelene pitalice.

Izložba je postavljena u okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.

Zelena knjižnica za zeleni Zagreb