Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
 
2023. godina
14.
prosinca 
Interni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 14. 12. 2023. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: IGRE MOGA DJETINJSTVA
Jedan od klasika predškolske pedagogije Friedrich Froebel zastupao je mišljenje da je djetetu igra urođena potreba - njegov život, jer u potpunosti zrcali sve ono što je u djetetovoj duši. Brojna istraživanja potvrđuju povezanost igre i sreće. Naime, odrasle osobe koje su tijekom odrastanja uspjele zadržati dijete u sebi sretniji su jer su zadržali upravo sposobnost da se znaju i žele igrati kao djeca.
Na radionici ćemo se igrati poput djece, prisjetit se igara svog djetinjstva kao i osoba koje su ih obilježile. Razgovarat ćemo o igrama i obilježjima suvremenog, modernog djetinjstva, ali i tradicionalnim igrama koje se provode u etno programu skupine Suncokreti.

Voditeljice radionice su stručne djelatnice DV Budućnost:
Renata Karaman, pedagoginja vrtića
Anita Šipek, odgajateljica etno skupine Suncokreti, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja
                             
16.
studenoga 
lnterni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 16. 11. 2023. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: GLAZBA - CILJ lLl PUT?
Alternativni pristupi poučavanja glazbom u ranoj i predškolskoj dobi

Glazba ima snažan utjecaj na djetetov cjelovit razvoj. Prateći suvremeno dijete i njegove obrazovne potrebe nametnula se nužnost iznalaženja različitih modaliteta rada koji omogućavaju učenje uz glazbu i s glazbom, a ne samo - o glazbi. U uvodnom dijelu sastanka kratko ćemo se osvrnuti na razvojne potencijale glazbe, navesti nekoliko alternativnih oblika rada te prikazati kratke primjere prakse. Na radioničkom dijelu sastanka pokazat će se primjeri tijeloglazbe i auditivno-kinestetičke sinkronizacije.

Voditeljice radionice su odgojiteljice zaposlene u DV Budućnost, Zagreb:
Maja Fatović, mag.praesc.educ., odgojiteljica savjetnica
Gorana Benić Huđin, mag.praesc.educ., odgojiteljica savjetnica
                                                
15.
lipnja
Interni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 15. 6. 2023. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: Projekt potaknut slikovnicom kao situacijskim poticajem
Kako jedna slikovnica koju je donijelo dijete u vrtić, uz fleksibilnu i podržavajuću okolinu, može pridonijeti tome da djeca putem igre puno toga nauče i prošire svoje vidike, obogate svoj rječnik, potaknu svoju kreativnost i razviju ekološku svijest? Sve navedeno odvija se uz neizmjerno zadovoljstvo djece i odgajatelja.
Na radonici izrađujemo štapnu lutku, u origani tehnici koja može biti poticaj na različite aktivnosti u radu s djecom.
Projekt će vam prezentirati odgojiteljica koja potiče čitalačku kulturu kod djece u vrtićkoj skupini Anita Zečević. U Knjižnici Dubec i Knjižnici August Cesarec se predstavila i kao autorica priče pod nazivom Dupin Plisko uz ilustracije koje je izradila njezina kći Paula. U prostorima knjižnica izlaže i radove djece nastale u njezinoj vrtićkoj skupini Kućice, DV Ivane Brlić Mažuranić.
                                                
20.
travnja
Interni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 20. 4. 2023. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.
 
Tema sastanka: PRIČANJE BAJKI U WALDORSFKOM VRTIĆU
Waldorfski vrtići koristi bajke kao važan dio svog pedagoškog pristupa jer one imaju veliku vrijednost u razvoju djece. Bajke se obično pričaju na način koji odgovara dobi i razvojnoj razini djeteta te se koriste za: razvijanje duhovnih vrijednosti i vrlina, razvijanja emocija, empatije i socijalnih vještina, razvoj mašte i kreativnosti, poticanje jezičnog razvoja, rješavanje problemskih i konfliktnih situacija i povezivanje s prirodom.
Bajke se često koriste kroz različite aktivnosti kao što su lutkarske predstave, crtanje, slikanje, modeliranje, igre uloga, pripovijedanje priča i slično.
Predavači: Sanda Mesek, prof. hrvatskog jezika i književnosti i waldorfska pedagoginja,
stručna voditeljica Dv Pikulica i Jelena Bubenik, bacc. praesc. educ i waldorfska pedagoginja,
osnivačica i ravnateljica Dv Pikulica.