Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
 
2024. godina
16.
svibnja 
Interni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 16. 5. 2024. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: IZRADA ANOTACIJA (FOND DJEČJIH ODJELA)
Knjižničarske anotacije važne su za korisnike i knjižničare kao alat u pretraživanju i dobivanju informacija o knjizi. Prijelazom kataloga u online okruženje, knjižničarske anotacije postaju javno dostupne ne samo članovima knjižnice nego i svim zainteresiranim, neovisno o njihovoj pripadnosti lokalnoj zajednici kojoj je određena knjižnica na usluzi.

Na sastanku će Lorena Banić, Natalija Dragoja i Anita Spevec, djelatnice Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, održati predavanje o načinu pisanja anotacija knjiga za djecu i mlade, njihovim specifičnostima u odnosu na anotacije za odrasle korisnike te važnim elementima (vrsta djela, tema, ključne riječi, namjena…) koje anotacija za djecu i mlade treba sadržavati. 
Na sastanak su pozvane kolegice i kolege koji se žele uključiti u pisanje anotacija kao i oni koji već pišu s ciljem bolje informativnosti anotacija za mlade korisnike. 

Važno: U tijeku je razvoj kataloga za djecu i mlade u kojem su anotacije neophodne, pa vas molimo da se uključite u što većem broju u edukaciju i pisanje anotacija. 
                             
11.
travnja 
Interni četvrtak - stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 11. 4. 2024. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka: DJECA ČITAJU MUZEJ
Muzejska pedagogija nalazi se na razmeđu muzeologije, pedagogije i znanstvenih disciplina koje se bave muzejskom građom, te predstavlja važnu sponu između baštine i publike, posebno one najmanje. Pored temeljnih aktivnosti interpretacije predmeta i izložbi neposredno u prostoru muzeja, suvremena muzejska pedagogija ima zadatak razvijati trajnu i otvorenu komunikaciju s publikom, pronositi edukativnu djelatnost kroz razne kanale te pritom primjenjivati široki metodološki spektar. Objavljivanje edukativnih publikacija tek je jedan od vidova takvog djelovanja, a potreba za priređivanjem didaktički razrađenih izdanja od posebne je važnosti uslijed porasta broja različitih, posebno digitalnih sadržaja, koji se nadmeću za pažnju djece i mladih. Muzej za umjetnost i obrt posljednjih je godina objavio nekoliko edukativnih publikacija namijenjenih djeci i mladima, od specijaliziranog vodiča do posebnih radnih knjižica.
Susret će biti prilika da se predstavi rad Pedagoškog odjela MUO te njegovih aktivnosti s djecom i mladima, kao i nova publikacija „MUO Stiloplov: Vežite se, polijećemo!“. Potom će se održati kreativna radionica posvećena namještaju i produkt-dizajnu, na kojoj će polaznici imati priliku sami izraditi svoju izložbenu prostoriju ili idealan dom!

Voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica i Petra Galović, muzejske pedagoginje MUO-a