2019. godina

 
2019. godina
19.
prosinca 
"Interni četvrtak" – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 19. 12. 2019. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg br. 4, Zagreb.

Tema sastanka: “Ku-kuc! Priča je unutra” – korištenje priča i lutaka u psihosocijalnom radu s djecom

• Centar za psihološku podršku i razvoj Pričaj mi udruga je koja osmišljava i provodi projekte i programe s ciljem povećanja kvalitete života djece, mladih, obitelji, stručnih suradnika i svih odraslih koji rade s djecom i mladima. Velik dio rada Centra Pričaj mi usmjeren je na korištenje priča, pa tako i projekt “Ku-kuc! Priča je unutra” razvija didaktičko pomagalo u čijem je središtu problemska priča za djecu na kojoj se, s pomoću dodatnih materijala, gradi igra između djece i odraslih.

Na sastanku ćemo otvoriti Ku-kuc kutije i zajednički istraživati njihove mogućnosti u radu s djecom i roditeljima. Sav materijal je osiguran.

• Radionicu vode psihologinje Ana Mužak i Jurana Pavlović. Ana je stručna suradnica u DV Mali istraživač, dopredsjednica Centra Pričaj mi, voditeljica brojnih radionica za djecu i odrasle, trenutno u edukaciji iz transakcijske analize i terapije igrom. Jurana je stručna suradnica Centra Pričaj mi u kojem osmišljava i provodi različite psihosocijalne programe namijenjene djeci i odraslima.                
 
24.
listopada 
"Interni četvrtak" – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 24.10. 2019. u 13 sati u Knjižnici Sesvete, Trg D. Domjanića 6, Sesvete.

Upute: Kako doći do Knjižnice Sesvete?
Preporuka je dolazak vlakom, polasci s Glavnog kolodvora u 12:19, 12:39 ili tramvajem broj 4 i 11 za Dubec, zatim autobusnom linijom broj 212 polazak u 12:35, linijom 262 ili 263 u 12.40. Knjižnica je u neposrednoj blizini željezničke i autobusne stanice.
Napomena: Karte kupljene u vlaku duplo su skuplje nego na šalterima Hrvatske željeznice.

Tema sastanka: Suradnja Knjižnice Sesvete i Glazbene škole Zlatko Grgošević  
                               (Glazba - središnja tema Mjeseca hrvatske knjige)
Program:
•  Razgledavanje izložbe 40 godina Glazbene škole Zlatko Grgošević
•  O radu Glazbene škole i suradnji s Knjižnicom Sesvete - Ljerka Pašalić, ravnateljica škole
•  Glazbeni predah – izvedba učenika Glazbene škole
•  Likovna radionica Labuđe jezero – nakon ispričane priče slijedi izrada balerina i labudova u origami tehnici - Diana Petrak i Tatjana Rozalija Ovčar, knjižničarke 
                
 
30.
svibnja 
"Interni četvrtak"  –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 30. 5. 2019. u 13 sati u Knjižnici Voltino,  Dragutina Golika 36, Zagreb.

Upute: Kako doći do Knjižnice Voltino?
Autobus br. 118, Trg Mažuranića – Voltino, izlaz na predzadnjoj stanici (Baštijanova), knjižnica je u srednjem neboderu, prolaz iza platoa.
Moguće je doći i pješice s Remize, uz Fallerovo šetalište pa po Baštijanovoj ulici.
Iz zapadnog dijela grada najlakše je doći vlakom, izlaz na stanici Kustošija pa još dvije stanice autobusom br. 118.

Tema sastanka: Predstavljanje sudjelovanja robotičkog tima Knjižnice Voltino na međunarodnom natjecanju Lego liga 2019. godine na FER-u i druženje na novouređenoj terasi knjižnice
  • Pozdravna riječ: Zdravka Slišković, koordinatorica Knjižnice Voltino (u ime voditeljice trešnjevačke mreže knjižnica više knjižničarke Tee Grašić Kvesić)
  • Predstavljanje programa robotičkih radionica na Odjelu za djecu i mladež knjižnice u suradnji s Američkim kutkom i udrugom Neki novi klinci te sudjelovanja prvog knjižničnog tima „10 volti“ na međunarodnom natjecanju Lego liga održanom na FER-u u siječnju 2019. godine
  • Druženje na novouređenoj terasi knjižnice. U projektu uređenja terase knjižnice sudjelovali su djelatnici knjižnice, umjetnik Zdenko Bašić i cijela lokalna zajednica                         
 
11.
travnja 
"Interni četvrtak" – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 11. 4. 2019. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka:  "Povezujući krugovi", kreiranje i istraživanje povezano s pričanjem priča, bajki, mitova i umjetnost u radu sa ranjivim skupinama
Na temelju bajki o Babi Jagi  koja nam govori o  moćnoj ženi koja vidi sve tajne i ono što nam je skriveno istraživati ćemo kako možemo povezati  postavke sistemske psihoterapije, kibernetskog pristupa sa jednostavnom  metodom  likovnog izražavanja koju ćemo upotrijebiti kao sredstvo ekspresije emocija i misli. Koristiti ćemo tehniku filcanja koje se temelji na građi vunene niti. Ne postoj žurba ili pritisak, samo potpora i ljubav prema pričanju priča i  klupko vune koje vas čeka da uzmete iglicu u ruku. 
Martina Stažnik, psihoteraputkinja je pod supervizijom, praktičarka sistemske psihoterapije i kibernetike, Škole kibernetike i sistemske terapije, Medicinski fakultet u Zagrebu Katedra za psihijatriju KBC Rebro i Udruga za kibernetiku psihoterapije i organizacije, Rijeka.
                  
 
28.
veljače 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  28. veljače 2019. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka: ORIGAMI KAO JEZIČNA IGRA 
Origami u jezičnoj nastavi nije sasvim nova pojava. Carol Ball je još 1990-tih u Bitaniji savijanje papira koristila u nastavi francuskog jezika. Primijetila je da ova ugodna, stimulativna i zanimljiva aktivnost pomaže razvijati vremensko - prostorne vještine, vizualno - motoričke sposobnosti  i vještine jezičnog izražavanja.

Po struci anglist, Sanja Srbljinović Čuček se od 2005. godine bavi poučavanjem i proučavanjem umijeća savijanja papira, a od 2012. godine vodi Hrvatsko origami društvo. Autorica će na radionici interaktivno predstaviti svoju slikovnicu ABC za razgovjetniji razgovor  kroz igru origamijem, aliteracijama i asonancama. Uz jezične igre, polaznici će imati priliku naučiti izrađivati origami modele pogodne za rad s mladim korisnicima na dječjim odjelima knjižnica.