Hrvatski centar za dječju knjigu

Djelovanje u Hrvatskoj

Zaštićeni  fond dječje knjige  prezentira se javnosti i kroz projekt digitalizacije „Zagreb na pragu modernog doba na web-u  Knjižnica grada Zagreba.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića
  
 
 Na inicijativu Hrvatskog centra za dječju knjigu digitalizirani su i dječji časopisi Bosiljak i Mali dobrotvor.

Bosiljak                                                  Mali dobrotvor  

Voditeljica centra također kao članica radne grupe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjeluje u izgradnji zbirke hrvatskih knjiga u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici ( International Children's Digital Library).
 

Građa iz zbirke prezentirana je na više tematskih i studijskih izložbi postavljenih u Gradskoj knjižnici među kojima su najznačajnije:
  • studijska izložba o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić u povodu 130. obljetnice rođenja na posterima i digitalna izložba na web stranici Knjižnica grada Zagreba
Ivana Brlić Mažuranić - virtualna izložba 
  • izložba u povodu 40. obljetnice Nagrade "Grigor Vitez"
  • izložba u povodu 60. obljetnice Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice
 
  • studijska izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza
 
 
  
  • izložba u povodu 100. obljetnice prvog izdanja knjige Šegrt Hlapić (1913. - 2013.)
 


Katalog bijenale ilustracija
Hrvatski centar za dječju knjigu – Hrvatska sekcija IBBY jedan je od pokretača Hrvatskog  bijenala ilustracije u Galeriji Klovićevi dvori a voditeljica centra bila je članica Organizacijskog odbora, selektorica i višekratno članica prosudbenog povjerenstva te autorica tekstova u katalozima.
 
Nacionalnog kviza za poticanje čitanja natjecanje je organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja, učenika viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica. Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.
Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. 
 

Završna svečanost Nacionalnog kviza 2021. Šest autora traži čitatelja


Završna svečanost Nacionalnog kviza 2020. Istraživači planeta Z. 


Završna svečanost Nacionalnog kviza 2019. Ritam odrastanja 

Završna svečanost Nacionalnog kviza 2018. Do baštine na krilima mašte


​Završna svečanost Nacionalnog kviza 2017. Čitanje ne dolazi u pitanje


​Završna svečanost Nacionalnog kviza 2016. Čitam sto na sat


Završna svečanost Nacionalnog kviza 2014. Ljubav za početnike


Završna svečanost Nacionalnog kviza 2013. Pročitaj tri dnevnika i pobijedi!


 Završna svečanost Nacionalnog kviza 2012. Ove su knjige nagrađene-provjeri zašto!


Nacionalni kviz za poticanje čitanja od 1991. do 2012. godine

Nacionalni kviz za poticanje čitanja od 199. do 2012. godine
 
Dobar dan, gospodine Andersen
U Hrvatskom centru za dječju knjigu od 1996. godine do danas organiziraju se stručni skupovi o knjizi za djecu i mladež, knjižničarstvu i poticanju čitanja te izdaju prigodni zbornici radova. Većina skupova imala je međunarodni karakter, neki su organizirani u partnerstvu s Nacionalnom sekcijom IBBY-a Slovenije i s predavačima iz regije (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina) kao i iz zemalja Europske unije (Slovenija, Slovačka, Danska, Švedska).

U izdanju Knjižnica grada Zagreba do danas je objavljeno šesnaest zbornika koji se mogu naručiti ovdje.

 
 

Sretna vremenaOdmah po osnutku, 1993. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu utemeljena je specijalna zbirka knjiga -  Zaštićeni fond dječje knjige. U proteklih dvadeset godina zbirka se gradi pažljivim izborom iz tekuće produkcije i promišljenom antikvarnom nabavom. Pokriva sve aspekte hrvatske dječje knjige: najbolja ostvarenja pisaca, ilustratora i prevodilaca, prijevode hrvatskih autora na druge jezike te svu prateću literaturu o stvaralaštvu i povijesti knjige za djecu i mladež. Zbirka danas sadrži preko 7000 svezaka. Koristi se isključivo u prostoru knjižnice i namijenjena je stručnjacima i javnosti.