Komplementarni susret

Izložba 19.09.2023. - 19.10.2023. Knjižnica Dugave
Vladimir Bašić-Šoto rođen je 1953. u Postojni (SLO). Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, u klasi prof. R. Goldoni i prof. N. Reiser. Od završetka studija 1981. postavio je brojne samostalne izložbe i sudjelovao u izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu - Pariz, Annecy, La Mairie de Seynod, Thonon (Francuska), Alessandria (Italija) i Stuttgart (Njemačka). Također je sudjelovao u međunarodnim umjetničkim kolonijama - Mittersill (Austrija), Indonesia (Bali) i Budimpešta (Mađarska). Radi i živi u Dugoj Resi. 

Vesna Brezović, odgojiteljica predškolske djece i vrlo friška umirovljenica, majka i baka. Slika od kada zna za sebe, a ponekad zapiše i pokoji stih. Živi u Dugoj Resi, voli Mrežnicu i Vinicu.

Mira Marković Mikoć karlovačka je slikarica i poetesa, rođena je 23. 12. 1945. godine. Za vrijeme školovanja isticala se u likovnom i pjesničkom umjetničkom izražaju. Diplomirala je višu ugostiteljsko-turističku školu, a zbog opsega posla, završava i trgovačku školu u Zagrebu. Osniva obiteljsku zajednicu u Ozlju gdje i seli nakon školovanja. Likovno je aktivna od 60-ih godina. Kao slikarica, počinje stvarati u tehnici suhog pastela. Ponajprije bira pejzaž kao motiv. Kasnije počinje stvarati isključivo slikarskom tehnikom akrila i ulja na platnu. Sudjeluje u brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama u regiji. Njezino likovno stvaralaštvo krase i brojne samostalne izložbe u Karlovcu, Zagrebu, Ogulinu, Dugoj Resi, Petrinji itd. Aktivna je i u inozmenstvu te izlaže u Beogradu, Majdanpeku, Skoplju, Velesu, Sarajevu, Stuttgartu, Londonu itd.

“(…) Mira Marković Mikoć svoje slikarstvo zasniva na načinu slikanja izravno na podlogu bez takozvanih podlikavanja ili kasnijih lazura. Njezinu posvećenost pastelima treba smatrati izazovom kako bi se potvrdila u jednoj od težih slikarskih disciplina. U tom pogledu dosegla je superiornost u složenim slojevitim razinama pastela. Njeguje čistoću, prozračnost i transparentnost likovnog izraza. Tonirana podloga važna je komponenta u realizaciji likovnog djela. U ovoj tehnici, brzim i koncentriranim potezima, gradi sliku. (…) Mira Marković Mikoć stvaralac je visoke izvođačke i likovne kulture. Ekspresija joj odgovara zato što je to dinamičan i promjenjiv proces. Ona ne podražava prirodu. Pejzaž transponira onako kako osjeća. Okreće se svojoj vlastitoj neobuzdanosti i nekonvencionalnosti. Kod slikanja pejzaža želi doprijeti do izvorne kompleksnosti prirode i spoznati njezinu slojevitost. Čitav umjetnički opus autorice, istraživački je proces. Traži sintezu između svog duhovnog stanja i prirode koja je okružuje.”

Risto M. Antunović, akademski grafičar

U literarnom svijetu sudjeluje kao ilustrator u nekoliko knjiga. Počinje intenzivnije pisati poeziju, a njezine pjesme objavljene su u mnogim zajedničkim zbornicima. Kroz taj rad se javlja želja da opiše svoj život i život svoje djece, kroz poeziju na brajskom izričaju. Sa željom da njeni unuci čuvaju kulturni i jezični izričaj svojih djedova, u svojim izdanim knjigama opisuje život i običaje Brajskog podneblja (Ribnik, Ozalj, Jarče polje, Netretić). Živi i radi u Karlovcu.

Josip Rubes rođen je 1942. u selu Pavlovčani nedaleko Jastrebarskog, diplomirani je slikar i liječnik u mirovini. Nakon umirovljenja upisuje studij slikarstva u Ljubljani, gdje je 2012. diplomirao s temom "Slikarstvo Jacksona Pollocka i njegov utjecaj na Edu Murtića". Rubes se slikarstvom bavi od mladosti. Najviše je slikao zagorske krajolike jer od 1972. živi u Krapinskim Toplicama, no zadnjih 15 godina izražava se apstraktnim stilom. Imao je preko 80 samostalnih izložbi i dobitnik je više međunarodnih nagrada za apstraktno slikarstvo.


Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 19. rujna 2023. s početkom u 18 sati, a tom će prilikom Mira Marković Mikoć, jedna od autorica, ujedno predstaviti i svoje dvije zbirke poezije - "Perom i kistom" i "Pjesme u vitražu". U programu će sudjelovati i Borna Bašić, glazbeni gost na gitari.