Maske / Centar za rehabilitaciju Zagreb – sjedište Orlovac

Izložba 01.03.2018. - 31.03.2018. Knjižnica Špansko-sjever
Izložba likovnih radova korisnika Centara za rehabilitaciju Zagreb – sjedište Orlovac.

Centar za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac, ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalne politike koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. Naš Centar radi na više lokacija u Zagrebu. Rad je organiziran prema kronološkoj dobi korisnika i vrsti usluga. Programe koje provodimo su razne radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilItacija i razne terapije (likovna terapija, kineziterapija i glazbo terapija) u koje je uključeno preko 200 korisnika.

U program likovne terapije koju vodi Blanka Stančić Puhak, mag.umj. i CEAT praktikant uključeno je oko 200 korisnika iz cijelog Centra za rehabilitaciju Zagreb. Program likovne terapije uspješno se provodi već niz godina te  nam je u cilju da svake godine priredimo izložbu likovnih radova korisnika iz bilo koje grane umjetnosti, keramike, slikarstva, grafičkih tehnika u adekvatnim galerijskim prostorima i da potičemo suradnju sa relevantnim umjetničkim institucijama i fakultetima (Akademija za likovnu umjetnost Zagreb, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb i sl.)

Do sada smo realizirali više izložbi u zagrebačkim galerijskim prostorima, sudjelovali na inkluzivnim likovnim kolonijama, te nam je cilj da se osobe sa intelektualnim teškoćama prepoznaju u društvu kao ravnopravne . Konkretno se  radi o probranim korisnicima koji su talentirani i uz stručnu podršku se prezentiraju upravo kroz razne kulturne manifestacije.

Također smo prvi u Europi jer smo osnovali prvu inkluzivnu umjetničku galeriju „Orlovac“ za osobe sa intelektualnim teškoćama u kojoj nam je cilj, plan i program da imamo umjetničku platformu za daljnji razvoj u likovnom stvaralaštvu. Ovakva likovna zbivanja su nam veoma važna jer se radi na promociji talenata kod osoba sa intelektualnim teškoćama i na taj način senzibiliziramo stručnu i širu javnost na ravnopravnost u društvu.

Izložba je dio projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.

Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.