Porod u suvremeno doba

Predavanje 14.05.2019. | utorak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Iako je rađanje fiziološki proces, tako jednostavno se na porod dugo nije gledalo, ako je ikada. Transformacija žene u majku i emotivni proces koji se događa tijekom porođajne godine kompleksan je, a često je zanemarena njegova važnost za daljnji život obitelji i same žene.
Medicinski i tehnološki napreci doveli su do smanjenja rizika vezanih uz porod, ali i nove izazove za trudnice i majke.
Atmosfera straha, nepoznavanje osnovnih zakonitosti rađanja, sustav neprilagođen rodilji i autoritet bijele kute pozadina je emotivnoga i mentalnoga sklopa suvremene rodilje.
Na ovome predavanju bit će riječi o tome što je dovelo do tolikog odvajanja od prirodne funkcije ženskog tijela i kako se manifestira to odvajanje; koje sve prepreke, unutarnje i vanjske, rodilja mora preći da ostvari pozitivno iskustvo rađanja na ovim prostorima...
Emotivno i tjelesno pomiriti naučeni strah od poroda te urođeni instinkt i funkciju tijela nije lako, ali je moguće uz pravovaljane informacije i rad na sebi.  

Anita Budak je profesionalna certificirana DONA International doula i doula mentorica. Rođena 1982. u Gospiću, a od srednje škole živi u Zagrebu. Majka je triju djevojčica. U svibnju 2014. završava obuku za doule, 2015. godine završava Spinning Babies obuku u Budimpešti, gdje je naučila tehnike koje pomažu bebama da dođu u najpovoljniji položaj za porod. U srpnju 2017. završila je edukaciju za porođajnog edukatora Birthing from Within u Berlinu. Predsjednica je Hrvatske udruge doula i voditeljica programa Ljudska prava u porodu koji se bavi osnaživanjem majki i njihovih partnera u nastojanjima da ostvare pozitivno iskustvo rađanja.

Predavanje su organizirale Mame s Trešnjevke - mala udruga s velikim idejama za bolju kvalitetu života mama & beba na Trešnjevci.