12. Revija malih književnosti: Benelux

Susret 15.12.2016. | četvrtak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 14.30 sati Dječji odjel
Revija malih književnosti godišnji je festival organizacije Kulturtreger koji se održava u klubu Booksa, a predstavlja hrvatskoj publici manje poznate književne scene. Revija je do sad predstavila više od 120 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Grčke, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Albanije, Latvije, Estonije i Litve. 

Ove godine festival se održava 15. prosinca i predstavlja deset književnika iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga, od kojih će u Zagrebu gostovati: Grégoire Polet (Valonija, Belgija), Jef Aerts (Flamanska, Belgija), Nathalie Ronvaux (Luksemburg), Nora Wagener (Luksemburg), Maarten van der Graaff (Nizozemska) i Karin Amatmoekrim (Nizozemska). Uz Reviju svake godine objavljuje se knjiga prijevoda u kojoj su, osim tekstova navedenih književnika, zastupljeni i tekstovi Nicolasa Anciona (Valonija, Belgija), Raoula Biltgena (Luksemburg), Alexandre Fixmer (Luksemburg) i Roos van Rijswijk (Nizozemska). 

Predstavljeni autori i autorice do sad nisu bili poznati hrvatskim čitateljima te su im ovo prvi prijevodi na hrvatski, koje su s njemačkog, francuskog i nizozemskog jezika preveli Jurica Oreški, Lea Kovács, Marina Vidoš, Matea Krpina, Željka Gorički, Toni Bandov i Josipa Dvoraček. 

Jef Aerts rođen je 1972. u Belgiji. Autor je dječjih knjiga, romana i poezije. Karijeru je započeo kao dramaturg i novinar, a od 1999. objavio je četiri romana te zbirku poezije za odrasle. Za prvu knjigu za djecu Het kleine paradijs (Mali raj, 2012.) dobio je velike pohvale flamanskih i nizozemskih medija koji su je nazvali modernim klasikom. S poznatom ilustratoricom Marit Törnqvist objavio je ilustriranu knjigu Groter dan een droom (Veće od sna) za koju je 2014. dobio najprestižnije nagrade za dječju književnost u Flandriji (Boekenleeu) i Nizozemskoj (Zilveren Griffel). Iste godine objavio je Vissen smelten niet (Riba se ne topi) koja je dobila nagradu Zilveren Griffel, dok je posljednju knjigu Paard met laarzen (Konj u čizmama) objavio 2015. godine.
 
 
Karin Amatmoekrim rođena je 1976. u Surinamu, a ima kineske, indonezijske, afričke i indijanske korijene. Prvi roman Het knipperleven (Odsjaj života) objavila je 2004. godine nakon čega su uslijedila još četiri romana, dok posljednji De man van veel (2013.) govori o surinamskom piscu i heroju Antonu de Komu. Za roman Titus (2009.) osvojila je Black Magic Woman Literature Prize. Osim romana piše kratke priče i eseje te redovito objavljuje tekstove u nizozemskim novinama. Njezina djela uvrštena su na silabus suvremene nizozemske književnosti na Sveučilištu u Amsterdamu jer njezino pisanje nije tipično nizozemsko niti je opterećeno migrantskim temama. Trenutno radi na nekoliko projekata među kojima su strip u suradnji s Hankom Kolkom, ekskluzivna priča za MOTI (Museum of The Image) te piše novi roman.   
 
Nathalie Ronvaux rođena je 1977. godine u Luksemburgu gdje živi i radi. Karijeru je započela u kazalištu gdje je adaptirala tekstove za scenu, a 2010. godine postavlja svoju prvu dramu Échographie. Iste godine počinje pisati poeziju i prozu te objavljuje zbirke pjesama Vignes et louves, La liberté meurt chaque jour au bout d'une corde, Vol de nuit à ciel i zbirku kazališnih tekstova La Vérité m'appartient. Objavila je dvije umjetničke knjige Les nuits blanches u suradnji s vizualnim umjetnikom Bertrandom Neyom te Il n'y a rien ... Il y a tout ... u suradnji sa slikarom Robertom Brandyjem. Tekstovi su joj objavljeni u časopisima, a za svoj rad dobila je Prix d'encouragement de la Fondation Servais 2010. i prvu nagradu na nacionalnom književnom natječaju 2013.