Balet - pogled iz drugog kuta

Predavanje 28.10.2021. | četvrtak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30
Autor fotografije: Saša Novković
Klasični balet predstavlja umjetničku plesnu formu čvrsto određenu svojom tradicijom, kodificiranim plesnim jezikom te brojnim pisanim i nepisanim pravilima, no bez obzira na to što mu se često spočitava zastarjelost te ga se naziva umjetnošću 19. stoljeća, klasični balet se razvija i postepeno evoluira. U ovom predavanju ćemo pokazati promjenu koju je balet kao umjetnička forma doživio kroz povijest, analizirajući obilježja klasičnog, neoklasičnog i dramskog baleta, pa sve do suvremenih formi dekonstrukcije svih klasičnih konvencija. U tom procesu klasična tehnika se razvijala, baletno tijelo se postepeno oslobađalo krute vertikalnosti, a stroge manire klasičnog pas de deuxa je zamijenio je istinski scenski dijalog baletnih protagonista. Kroz isječke iz baletnih predstava pokušat ćemo izoštriti percepciju gledatelja i omogućiti im da uoče one fine detalje koji ove stilove čine toliko različitim.
Promjene u baletnoj umjetnosti utjecale su i na same plesače te tako možemo reći da je balerina današnjice sve bliže pojmu univerzalnog plesača koji vlada najrazličitijim plesnim stilovima te s jednakom lakoćom pleše i klasično Labuđe jezero, ali i djela koreografa Balanchinea i Forsythea, koji baletnom jeziku daju novu dimenziju šireći “baletnu gramatiku“. Također, pokušat ćemo se dotaknuti polariziranog pogleda na baletnu umjetnost koji ju ili nekritički idealizira ili ju vidi isključivo kroz metaforu “krv, znoj i suze“ ističući u prvi plan rigidnu disciplinu te opresivne pedagoške prakse. Istinsko poznavanje svih karakteristika ove profesije može nam pomoći odgovoriti na pitanje: Što je to što baletnu umjetnost čini toliko intrigantnom te postoji li u baletu prostor između bajke i opresije?

Predavanje će održati Mihaela Devald Roksandić, nekadašnja prvakinja baleta, a danas baletna majstorica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zbog epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen na 12. Molimo vas da najavite svoj dolazak na knjiznica.s.s.kranjcevica@kgz.hr.

Predavanje je dio projekta "Priprema, pozor... knjižnica!"

Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija u Godini čitanja i Knjižnice grada Zagreba.