Bijasmo gladni i dadoste nam jesti

Izložba 05.01.2022. - 29.01.2022. Knjižnica Dugave Udruga Zdenac
Zdenac je udruga koja se bavi evangelizacijom i humanitarnim radom. Njihova vizija je „život u punini po mjeri čovjeka“, a misija je promicanje ljudskih vrijednosti i solidarnosti s najpotrebitijima u društvu, te sustavan rad s djecom u domovini i svijetu.

Zdenac samostalno djeluje u Hrvatskoj, BiH, Tanzaniji, Venezueli i Kubi, gdje ima domaće (mjesne) volontere, a osim toga pomaže i druge misije u Africi i Južnoj Americi (Nigerija, Uganda, Mozambik, Ekvador). Otvoren je za sve ljude, vjeroispovijesti i kulture. Misionari i volonteri rade na terenu odgajajući djecu u solidarnosti i za solidarnost, učeći ih povezanosti s Bogom i bratskom odnosu prema bližnjima. Kroz svoj rad povezuju djecu s osobama treće životne dobi (djeca od starijih uče ljudske i kršćanske vrednote, a djeca njima donose radost, pomaganje i poštivanje). Time dolazi do povezivanja dviju dobi koje današnje materijalističko društvo priječi. 

"Svrha ove izložbe je upoznati ljude u Hrvatskoj s teškim uvjetima i neimaštinom u siromašnim zemljama (Tanzanija i Venezuela) te potaknuti posjetitelje izložbe (posebno djecu i mlade) na zahvalnost za brojne blagodati koje imamo u domovini, a često ih nismo svjesni (hrana, pitka voda, siguran dom, obitelj, mogućnost edukacije, itd.). Ljudi u siromašnim zemljama u svemu tome oskudijevaju. Želimo također kod posjetitelja osvijestiti da volontirajući i pomažući potrebitima sami duhovno rastemo i bivamo ispunjeniji." 
Udruga Zdenac