Crta, crta, crtica

Izložba 15.10.2018. - 15.11.2018. Knjižnica Novi Zagreb Vanda Čižmek
Vanda Čižmek
Vanda Čižmek rođena je osam dana prije Božića 1974. godine. Crta još od pelena, zatim crta u Školi za primijenjenu umjetnost, pa na Grafičkom fakultetu. Posljednjih godina crta ilustracije za djecu i odrasle i radi kao grafički dizajner.
Ilustrirala je brojne slikovnice i knjige za djecu i mlade, dječje časopise, bilježnice i slikovni udžbenik engleskog jezika za djecu predškolskog uzrasta.
Bila je finalistica nagrade “Ovca u kutiji” stručnog žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2016./2017. godini za slikovnicu Roberta Mlinarca Kumarov san, finalistica nagrade “Grigor Vitez” 2014. za ilustracije knjige za djecu Nade Mihelčić Medalja za hrabrost i druge priče, dobila pohvalu nagrade “Grigor Vitez” 2016. za ilustracije u slikovnicama Silvije Šesto Sirup protiv mačjeg kašlja i Roberta Mlinarca Kumarov san, te pohvalu nagrade “­Grigor Vitez” 2017. za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. godini.
Dobitnica je nagrade “Ovca u kutiji” dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2015./2016. godini za slikovnicu Silvije Šesto Sirup protiv mačjeg kašlja te posebnog priznanja šestog Hrvatskog biennala ilustracije, za ilustracije i gif animaciju slikovnice Ane Đokić Anja i crna ovca, održanog 2016. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Sudjelovala je na skupnim domaćim i međunarodnim izložbama u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Pazinu, Beogradu, Subotici, Bratislavi…
Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.
 
p.s. Trenutno sigurno nešto crta.