Dan Knjižnica grada Zagreba 7. prosinca 2020.

Ostalo 04.12.2020. - 13.12.2020. KGZ
Izvor: Digitalizirana zagrebačka baština
Knjižnice grada Zagreba 7. prosinca slave svoji dan – kada je prije 113 godina osnovana Gradska knjižnica na inicijativu Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“.
Ovogodišnje obilježavanje odvija se u promijenjenim okolnostima zbog epidemioloških prilika i većina sadržaja bit će dostupna na mrežnim stranicama.
U prigodnoj video čestitki ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej istaknula je da je iza nas osobito izazovna godina koju smo, uz zajedničke napore, vrlo uspješno savladali! „Epidemija i potres obilježili su ova krizna vremena koja su postavila pred nas dodatne zahtjeve - kako u prilagodbi postojećih usluga knjižnica, tako i u razvijanju nekih novih. U vrlo kratkom vremenu morali smo osmisliti i uvesti inovativne modele poslovanja. Na taj način nastojali smo zadovoljiti brojne potrebe građana - društvene, kulturne, obrazovne, pa čak i one psihološke.
Tijekom razdoblja fizičkog zatvaranja knjižnica pokazalo se koliki je značaj digitalnih, virtualnih i online usluga. Primjerice, u Knjižnicama grada Zagreba zabilježen je višestruki porast korištenja tih usluga  - Digitalnih zbirki, posudbe e-knjiga, kataloga, usluge Pitajte knjižničare i drugih. To nas je navelo da razvijemo i ponudimo našim članovima još jednu sasvim novu uslugu – online upis i obnovu članstva!
Riječ je o još jednom novitetu Zaki-ja, informacijskog mrežnog sustava koji ove godine slavi 20 godina od kako je predstavljen knjižničarima iz cijele Hrvatske. Sustav Zaki tada je omogućio potpunu informatizaciju poslova nabave, obrade i posudbe knjižnične građe, a tijekom godina unaprijeđeni su i drugi segmenti važni za suvremeno poslovanje narodnih knjižnica.
Velike obljetnice bilježe i naše knjižnice: 75 godina slavi Knjižnica Vrapče, 70 godina Knjižnica Dubrava, 40 godina Knjižnica Voltino i Knjižnice M-2, 35 godina Knjižnica Knežija, 30 godina Knjižnica Augusta Cesarca Ravnice i Špansko- jug, te 10 godina Knjižnica Augusta Cesarca Šubićeva.
Uvijek ističem kako su ljudi najvažniji i upravo zbog njih bilo je lakše prebroditi ovu godinu. Želim zahvaliti svim djelatnicima i našim suradnicima koji su se spremno uhvatili u koštac sa svim izazovima.
Godinu nam je olakšala i podrška našeg osnivača Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija zahvaljujući kojima smo uspjeli realizirati veliki dio naših planova!
Ušli smo u adventsko razdoblje - vrijeme zajedništva, nade, ljubavi i mira.
U tom ozračuju nadam se da će nam nova godina donijeti bolja vremena, a vama i vašim obiteljima želim prije svega zdravlja te sretne blagdane!“ rekla je čestitci ravnateljica Višnja Cej.
Povodom Dana Knjižnica grada Zagreba objavljena je i glazbena čestitka nastala iz programa Glazbenog odjela Gradske knjižnice „Upoznajmo glazbene instrumente“ u kojem je nastupio Duhački kvintet studenata Muzičke akademije. Danas, 7. prosinca premijerno je prikazan film „Pionirska knjižnica – rane godine“ snimljen povodom 70 godina Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Uz ovu obljetnicu bit će postavljena izložba „U čemu smo najbolji“, jedini program koji se održava uživo. Izložba će se moći razgledati u auli Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6.


Video čestitka ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej

 

Glazbena čestitka nastala iz programa Glazbenog odjela Gradske knjižnice Upoznajmo glazbene instrumente u kojem je nastupio Duhački kvintet studenata Muzičke akademije



Film „Pionirska knjižnica – rane godine“ snimljen povodom 70 godina Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice