Franc Kafka - patnik razapet u vremenu

Predavanje 20.11.2018. | utorak Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 18:00 Julija Koš
Predavanje o književniku Francu Kafki - patniku razapetom u vremenu održat će mr.sc. Julija Koš.

Franz Kafka židovski je pisac, koji je ostavio traga u književnosti osebujnim načinom pisanja i zanimljivim, te pomalo mračnim temama.
Franz Kafka rođen je u Pragu 3. srpnja 1883. godine u bogatoj obitelji. Školovao se u Njemačkoj školi za dječake. Studirao je kemiju, pa njemačku književnost i povijest, te pravo. Za život je zarađivao radeći kao pravnik, iako je cijelo vrijeme htio biti pisac.
Kafkina djela opisuju surovu i sivu stvarnost u kojoj su likovi potlačeni u neprekidnoj borbi sa surovim birokratskim sustavom, što se najviše primijeti u djelima “Amerika”, “Proces”, “Zamak”, te “Preobražaj”. Čitajući Kafkina djela može se osjetiti atmosfera u kojoj su likovi pomalo izgubljeni i u nemogućnosti komuniciranja sa svima ostalima. Za vrijeme njegovog života objavljene su pripovijetke “Promatranje”, “Seoski liječnik”, “Ložač”, “Preobrazba” i “Osuda”. Većinu svojih djela oporučno je namijenio za spaljivanje, ali je izvršitelj oporuke, književnik Max Brod odbio to učiniti. Umro je od tuberkuloze, 3. lipnja 1924. godine u Beču.
 
Predavačica Julija Koš, rođena je 1953. u Splitu. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je povijest umjetnosti, arheologiju i knjižničarstvo, te magistrirala društvene znanosti na Zagrebačkom sveučilištu. Voditeljica je specijalne knjižnice Židovske vjerske zajednice Bet Israel. Autorica je brojnih stručnih, publicističkih i leksikografskih tekstova na teme iz židovske religije, kulture, povijesti i književnosti.

Predavanje je organizirano u suradnji s Hrvatsko-poljskim društvom prijateljstva i Židovskim informacijsko-obrazovnim centrom Hatikva.