Geografija straha: 03_Straža na Rajni – kino matineja

Projekcija 25.09.2021. | subota Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 11 sati Galerija Prozori
Geografija straha: 03_Straža na Rajni – kino matineja
 
Straža na Rajni (Watch on the Rhine) film je snimljen 1943. u režiji  Hermana Shumlina prema istoimenoj drami iz 1940. autorice Lillian Hellman, s Paulom Lukasom i Bette Davis u glavnim ulogama. Protagonisti filmske priče su odbjegli njemački antifašist i njegova američka supruga, koji se nadaju s djecom skloniti u Washington. Međutim, ovdje postaju žrtve nacističke ucjene, a film uspostavlja jasne granice između dobra i zla, kukavičluka i herojstva. Za ovu ulogu Paul Lukas je nagrađen Oscarom.

Film se prikazuje u okviru programa Geografija straha, kao direktna referenca na performans Toma Gotovca koji ćemo prikazati u okviru istoimene izložbe. Gotovac je performans „Straža na Rajni" izveo 1994. godine, u vrijeme dok je još trajao rat u Hrvatskoj, na koji je on, kao umjetnik, reagirao nizom radova i performansa.

O filmu će govoriti filmska kritičarka Diana Nenadić i  kustos Darko Šimičić.
 
O projektu Geografija straha:
Živimo u lošem svijetu u kojemu su ekonomske i socijalne krize postale normalnost, a sve veći stupanj egzistencijalnih ugroženosti, pandemija korona virusa, nedavni potresi i poplave, uključujući ne/brigu državne birokracije, aktivirali su strah, tjeskobu, jezu, paniku i prestravljenost kao pokretače naših svakodnevica. Budući da su strah, strepnje i nelagode duboki doživljaji koji nisu svodivi na empirijske klasifikacije i generalizacije, umjetnost je, možda više od drugih oblasti ljudskog djelovanja, osposobljena da govori o njihovim nijansama i ambigvitetima. Stoga projekt „Geografija straha“ nastoji kroz umjetničku građu detektirati neke društvene mehanizme i procese koji aktiviraju osjećaje straha, tjeskobe i panike i istražiti kako ti osjećaji postaju osnova za otpor ili javni iskaz. Kako živjeti, kako misliti i djelovati u lošem svijetu pri tom postaje etičko pitanje.

Projekt Geografija straha uključuje grupnu izložbu, filmsku projekciju, i diskurzivni program s nizom predavanja Darka Šimičića o tematiziranju straha u suvremenoj umjetnosti te predavanje Marka Stamenkovića.

Umjetnici: Tomislav Gotovac, kolektiv ISTE (inicirala i vodi Andreja Kulunčić, ostale članice žele zadržati anonimnost), Marijan Molnar, Dan Perjovschi
Diskurzivni program: Marko Stamenković, Darko Šimičić.
Program se odvija u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac.

Molimo vas da dolazak najavite na prozori.galerija@gmail.hr.

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.