Glagoljička baština

Mjesec hrvatske knjige 25.10.2018. | četvrtak Knjižnica Staglišće Početak događanja: 18 sati

Darko Žubrinić redoviti je profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu, zaposlen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Jedan je od osnivača Društva prijatelja glagoljice u Zagrebu godine 1993., a bio je tijekom 6 godina njegov tajnik i 4 godine predsjednik. Amaterski se bavi publicistikom i popularizacijom hrvatske povijesti, znanosti i kulture putem Interneta, osobito hrvatske glagoljičke baštine. Internetskom publicistikom bavi se od 1995.
Objavio je knjigu Hrvatska glagoljica: biti pismen – biti svoj.

Autor je glagoljičkih fontova za LaTeX, smještenih u internetskom arhivu CTAN, koji su i dio pune instalacije MiKTeX-a. O tim je fontovima 1992. i 1996. objavio dva članka u časopisu TUGboat za matematičku tipografiju, koji izdaje Američko matematičko društvo.

Održao je velik broj javnih predavanja širom Hrvatske, većinom u školskim ustanovama i javnim knjižnicama, a desetak predavanja i u turističkim poduzećima.

Otkrio je da se hrvatske glagoljičke knjige, osim u Hrvatskoj, čuvaju u još 26 zemalja, većinom u Zapadnoj Europi, u oko  60 gradova. Pronašao je neke do sada nepoznate rukopise, kao izgubljeni Bašćanski bratovštinski rukopis iz 1420. u Oslu u Norveškoj. Iako amater, bio je pozvan na nekoliko znanstvenih skupova koji su se bavili raznim aspektima hrvatske glagoljičke kulture. 

Surađuje na internetskom portalu www.croatia.org .