Glazbeni ansambl HTD-a / Amarili Marović-Matić i Duje Šuvar

Izložba 17.02.2021. - 28.02.2021. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
A. Marović-Matić, Dalmatinski pejzaž
AMARILI MAROVIĆ MATIĆ - rođena je u Zagrebu u umjetničkoj obitelji od majke balerine i oca opernog pjevača HNK Zagreb. Živeći u okruženju kazališne umjetnosti opere i baleta Amarili se i sama okušala u tim izričajima te je uz Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završila osnovnu baletnu školu i srednju glazbenu školu odsjek solo-pjevanja, studirala je modni dizajn, a sada je studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ova dragocjena umjetnička iskustva pomažu joj u traganju za vlastitim umjetničkim izričajem. U želji da što bolje usavrši crtačke i slikarske tehnike obrazovala se pri Centru za likovni odgoj grada Zagreba, a zatim pri likovnom studiju Tanay te kod akademske slikarice, Manuele Vladić-Maštruko i akademskih slikara Igora Modrića i Duje Šuvara profesora na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Članica je Likovnog studija HTD te Izlaže radove na samostalnim i skupnim izložbama.
Slike predstavljene na ovoj izložbi tonski su crteži stvoreni gusto pletenim minucioznim potezima olovke i kista, inspirirani Leonardovim koloritnim crtežom, u težnji osvještavanja mitskih krajolika, oblikovanju tijela ili vlastitog lika. Gledajući slike uranjamo u nadrealnu igru svjetlosti i sjene chiaroscuro, čime autorica postiže plastičnost i prostornu dubinu crteža kojim metaforički predstavlja vanvremenske krajolike. Iz gotovo scenografski zadanih formi izranjaju likovi Julije, Romea, Norme, Poliona... Rješavajući lirske tonalitete umjetničkih zamisli, gotovo poistovjećujući se s mitskim likovima, autorica daje zadanim motivima osobiti emotivni pečat. Amarili Marović Matić gradi svoj magični svijet primorskog pejzaža na posve nestereotipan način kakvim nas bombardiraju današnji mediji i turističe zajednice. Njezin svijet je zanatski dobro izbrušen u kome se prožimaju glazba i romantična arhitektura, usklađena boja i ton melankoličnih sutona krajolika iz njenog djetinjstva. Amarilin početak je obećavajući, slike su onakve kakve bi trebale biti- oku ugodne i u potrazi za ostacima raja koji se nalazi u svakome od nas.

DUJE ŠUVAR – rođen u Zagrebu, akademski je slikar i konzervator mlađe generacije. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odsjek slikarstva u klasi prof. Duje Jurića, te diplomira 2008. godine. Na Akademiji također upisuje i odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina te diplomira 2011. god. Usavršavao se u Krakowu u sklopu Ceepus programa razmjene studenata gdje je slušao kolegije iz područja konzerviranja i restauriranja slika. Na poslovima restauracije i konzervacije radio je na zidnim slikama Palače Benčić u Rijeci te za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad u Hrvatskom restauratorskom zavodu- odjel Zadar na konzervaciji i restauraciji polikromirane drvene skulpture. Radio je kao restaurator u Planigrad d.o.o na obnovi pročelja zgrada u Zagrebu. Stručni ispit pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske iz Konzervacije i restauracije polikromirane drvene skulpture položio je 2018. godine, a od 2019. god. radi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu kao kao nastavnik predmeta Slikarske tehnike, Restauriranje i slikanje kopija te Pisma. Godine 2020. položio je stručni ispit za Nastavnika likovne kulture.
Duje Šuvar umjetnički se izražava klasičnim slikarskim tehnikama, uljem, akrilom i akvarelom. Akvareli predstavljeni na ovoj izložbi izdvojeni su iz Dujinog opusa "Vedute i marine Zadra". Autorov stil u ovim radovima karakteriziraju tople nijanse boja nanesenih slobodnim ali odmjerenim potezima kista, suptilno oslobađajući autorovu senzibilnost. Slike u akvarelu gradi iz mokre podloge, nanoseći nijanse boja u jednome dahu, plastično dočaravajući zadarske motive uronjene u romantično mediteransko ozračje. Svoje radove izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.