Glazbeni recital

Ostalo 01.12.2020. - 31.03.2021. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Petromila Jakas
Petromila Jakas, fotograf Mario Kociper
Pripremili smo za vas glazbeni recital kojega možete poslušati na našem Youtube kanalu.
Petromila Jakas izvodi djelo za solo violinu Violinaio Amare Quarnero Notturno hrvatske skladateljice Kaje Srebotnjak.
 
Petromila Jakas (Šibenik, 1983.), uči violinu u klasama J. Škunce te O. Shourgota, a diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2003. u klasi G. Končara. Poslijediplomske studije pohađa u Zagrebu (prof. T. Pecheny), Grazu (prof. Chia Chou), te Parizu, gdje u klasi V. Smailović - Huart 2017. pri Scholi Cantorum stječe “Dyplome de Virtuosite”. Za rezultate tijekom studija zavrijedila je Rektorovu nagradu, a dobitnica je i više međunarodnih natjecanja glazbe (Citta di Moncalieri, 2012 - 1. nagrada; Amigdala 2014, - apsolutna 1. nagrada; Trofeo di Greci, 2015. - 1. nagrada; Paolo Barasso, 2017. - apsolutna 1. nagrada; Premio Franz Schubert, 2017. - apsolutna 1. nagrada). Petromila se ističe izvedbama suvremenih djela za violinu solo, što joj donosi nekoliko specijalnih nagrada (Malta International Competition-Special Award 2013., Amigdala-2014., Nagrada fondacije Riccardo Viannello-2017.) te joj je udijeljena čast više svjetskih praizvedbi novih kompozicija (MBZ, 2005.; Valletta, 2013.; Klagenfurt, 2019.). Solistički je nastupila uz orkestre: Bisyoc (Velika Britanija), Orchestra Classica di Alessandria (Italija), Šibenski gradski komorni orkestar te Zagrebački komorni orkestar u Hrvatskoj, gdje od 2016. do 2020. djeluje kao jedan od koncertnih majstora. Kao koncertni majstor simfonijskog orkestra nastupila je i 2017. u Parizu prilikom dirigentskih diploma Schole Cantorum. Od 2004. članica je Simfonijskog orkestra HRT-a, surađuje i s Ansamblom za suvremenu glazbu Cantus te snima hrvatsku komornu glazbu za istoimenu diskografsku kuću.

Kaja Srebotnjak (Ljubljana, 1990.) započinje svoje obrazovanje s kompozicijom na Kärntner Landeskonservatoriumu za glazbu u Austriji kod prof. Alfred Stingla i prof. Thomas Modreja, kasnije studira klavir (umjetnički i pedagoški) kod prof. Elisabeth Väth-Schadler i studij kompozicije i glazbene teorije kod prof. Jakob Gruchmanna te diplomira na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik Klagenfurt gdje danas studira i poslijediplomski studij kompozicije. Izvodi solo klavirske koncerte, surađuje s različitim komornim sastavima te izvodi svoje kompozicije u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Italiji i drugdje.


O svom djelu skladateljica kaže....
 „Violinaio Amare Notturno Quarnero – Ode to the new born Violin“ upravo je Oda hrvatskom moru, prirodi, ljubavi i životu. Glavna inspiracija za moju kompoziciju je čarobno more Kvarnera koje me je pratilo od rođenja, od kuda izvire i moja rodbina i gdje se uvijek napunim s energijom za sve u životu. I još jedna strana inspiracije ove Ode je magičan svijet izrade violina kojeg sam osobno imala mogućnost upoznati kroz fascinantne priče budućeg majstora izrade violina baš u Kvarneru i kako su to najveći majstori Amati, Stradivari, Guarneri nekad u prošlosti radili u Cremoni, a danas bit će to moguće uz kvarnersko more Jadrana u Hrvatskoj. U ovoj kompoziciji violina sama priča priču – opjeva more u svim nijansama njegove veličanstvenosti i njegovih živopisnih, šarenih karaktera i s tim crta naš krug života i krug života violine same – tako počinje s rođenjem i završi isto s novim rođenjem, a između toga dogodi se priča života sa svim stranicama, putevima, sa svim što život donosi: ljubav, strast, nemir, oluje, radost… Kompozicija od violinista – interpreta kako i život od nas, uvijek iznova zahtijeva „tehničko“ savršenstvo i cijeli spektar emocija te strastvenosti istovremeno da bi se najbolje moguće ispunio krug života kao Yin Yang.“