Hrvatske šume

Predavanje 21.11.2018. | srijeda Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 13:00 Dr.sc. Juraj Medvedović
Predavanje o hrvatskim šumama, staništima šumskih zajednica, istraživanju uvjeta života u šumama, staništima biljnih i životinjskih zajednica i kartografiji, održat će dr.sc. Juraj Medvedović.

U sklopu predavanja, profesor Medvedović razgovarat će s učenicima 4. razreda Osnovne škole  Pavleka Miškine  o ekologiji općenito, te o zaštiti, obnovi i pomlađivanju šuma.

Dr.sc. Juraj Medvedović studirao je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 1964. godine. Nakon diplomiranja, zaposlio se u Institutu za šumarska istraživanja, (kasnije Šumarski institut Jastrebarsko), na Odjelu za tipologiju šuma Zagreb, gdje je radio do 1997. godine. Specijalizirao je Šumarsku fitocenologiju (1972. ) na Šumarskom fakultetu u Budimpešti. Poslijediplomski studij upisao je 1975. u Sveučilišnom postdiplomskom centru u Zagrebu, a magistrirao je (1983. ) obranom magistarskog rada pod naslovom: "Istraživanje vodnog režima staništa u poplavnim šumama između česme i Lonje u Posavini". Doktorat znanosti stekao je (1991. ) na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, obranom disertacije s naslovom: "Sinekologija zajednica obične jele (Abies alba Mili. ) u sjevernoj Hrvatskoj i floristički parametri važni za gospodarenje bukovo-jelovim šumama".

Glavni doprinos šumarskoj znanosti dr. sc. J. Medvedovića je suradnja u timskom radu na izradi monografije "Šume u Hrvatskoj" u poglavlju "Biljni svijet hrvatskih šuma" s kartom šumskih zajednica u mjerilu 1: 500. 000, zatim monografije "Hrast lužnjak u Hrvatskoj", u poglavlju "Šumske zajednice i sinekološki uvjeti hrasta lužnjaka", te na izradi znanstvene knjige: "Skrb za hrvatske šume od 1846. do 1996. ", knjiga l "Unaprjeđenje proizvodnje biomase šumskih ekosustava". Uspješni znanstveni, stručni i inventivni rad dr. sc. J. Medvedovića , proizlazi iz biološko-tehničke izobrazbe na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, u Šumarskom institutu Jastrebarsko i osobnom zalaganju.