Igre na otvorenom

Akcija 24.07.2020. - 12.09.2020. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Dječji odjel
Ljeto je idealno godišnje doba za igre i druženje na otvorenom. Zato, iskoristite ove ljetne praznike, sunce i duge dane, za igranje vani, u prirodi, dvorištu, na livadi, spuštajte se niz tobogan, ljuljajte se na ljuljačkama, igrajte se u pješčanicima, vozite se biciklom, krenite na izlete i naravno, uživajte u čitanju dobrih knjiga ... Predlažemo vam neke knjige u kojima možete pronaći razne ideje za igre na otvorenom.
 

BETTAZZI, Maria Chiara
Mali priručnik za igre na otvorenome : [kako organizirati zabavu u vrtu] / [Maria Chiara Bettazzi] ; [ilustracije Elisa Modugno] ; [za hrvatsko izdanje priredila Jadranka Varošanec]. - Zagreb : Trsat, [2009?].


Zbirka igara za otvorene prostore sadrži opise i uputstva za pokretne grupne igre, igre s rekvizitima (špekule, štapovi, lopte, loptice), utrke i timske igre. Tu su i upute za izradu kućica za igru kao i savjeti za organiziranje tuluma u vrtu.

LOHF, Sabine

Dođi, igrajmo se vani! : budimo aktivni u igri s djecom : [istraživati, otkrivati, izrađivati, igrati se] / Sabine Lohf, Regina Bestle-Koerfer, Annemarie Stollenwerk ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2014.


Praktični priručnik prepun razvojnih igara i aktivnosti za zabavu i učenje na otvorenome. Priroda je mjesto gdje djeca mogu istraživati i učiti o biljkama, životinjama i prirodnim pojavama. Istodobno su djeca vani, na svježem zraku i stalno aktivni. Boravak i igra u prirodi važni su za njihov razvoj. Uza sve ono što priroda ima na raspolaganju, poput trave, grančica, sjemenki, suhog lišća, kamenčića, cvjetova i plodova, potrebno je još nekoliko jednostavnih materijala što se mogu naći u svakoj kući u kojoj živi dijete - papir, ljepilo, flomasteri, karton, plastelin, konac… i pred djetetom se otvara beskrajni svijet igre, mašte, kreativnosti, učenja i druženja. Aktivnosti opisane i prikazane u knjizi podijeljene su prema godišnjim dobima.

MARTIN, Lise

Igre od glave do pete : [100 igara za stopostotnu zabavu] / Lisa Martin ; [ilustracije Anne Willfort i. e. Wilsdorf]. - Zagreb : Profil International, [2004?].


Igre kretanja, osjetilnosti, opažanja i opuštanja. Zahtijevaju snagu, brzinu, spretnost, ravnotežu, koncentraciju. Za svaku od osamdeset igara navode se način igranja, potreban pribor, broj sudionika. Igre su primjerene djeci školske dobi.

STO i deset igara za mladež : [ilustrovano sa 27 slika] / sakupila Jelica Belovićeva. - Zagreb : Tisak i naklada L. Hartmana (Kugli i Deutsch), [1894?]Zagreb : Tisak i naklada L. Hartmana (Kugli i Deutsch), [1894?]).



Zbirka u narodu sakupljenih igara za djecu od 3 do 12 godina, prvi puta objavljena još 1894. godine. Sadrži opise grupnih igara za razne prigode, u kući i na otvorenom prostoru : misaone igre, igre domišljanja te igre vještine i spretnosti. Poticajno i korisno svima koji se bave djecom.


​Knjige na tu temu možete pronaći u mrežnom katalogu Knjižnica grada Zagreba:
http://katalog.kgz.local/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1&age=0