Island - zemlja koja očarava

Predavanje 07.11.2018. | srijeda Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:00 sati Ivona Bačelić Grgić
Ivona Bačelić Grgić

U šetnju Islandom i islandskim znamenitostima povest će nas Ivona Bačelić Grgić, ekonomistica, putopiskinja i blogerica.

Na putopisnom predavanju Island – zemlja koja očarava – putovanje po cesti broj 1 čut ćemo iskustva s desetodnevne vožnje od gotovo 2000 kilometara u krug po Islandu koji očarava prirodnim ljepotama – gejzirima, termalnim izvorima, crnim pustinjama i plažama, vulkanima i ledenjacima, snježnim padinama s kojih se slijevaju rijeke slapova, jednih od najvećih u Europi. Island je zemlja koja promovira i prakticira jednakost među ljudima pa nema spolne, seksualne, vjerske ni bilo koje druge segregacije i diskriminacije. Islanđani čitaju najviše knjiga na svijetu po glavi stanovnika. Island se proteže na 103.000 km2 i na tom prostoru skoro duplo većem od Hrvatske živi svega 325.671 stanovnika, što je prosječno tri stanovnika na jedan km2.

Putovanje je započelo posjetom Zlatnom krugu, turistički najatraktivnijem dijelu zemlje koji uključuje dolinu gejzira, slap Gulfoss i nacionalni park Þingvellir. Put se nastavlja vožnjom po jugu zemlje uz sam Vatnajakull najveći europski ledenjak, do Hofna  - ribarskog grada na jugoistoku zemlje. Slijedi vožnja po istočnoj obali otoka koja nudi nezaboravne poglede na islandsku obalu i crne plaže. Zatim nastavlja prema najvećem europskom slapu Dettifossu i vulkanskom jezeru Myvatan čije ime u prijevodu znači jezero mušica. Vožnju nastavlja prema Akuryeriju na sjevernom Islandu. Krug vožnje po otoku završava posjetom Plavoj laguni jednoj od najpoznatijih termalnih izvora na svijetu te posjetom najsjevernijoj glavnoj prijestolnici na svijetu Reyjkjaviku.

O predavačici

Ivona Bačelić Grgić proputovala je 44 zemlje na 4 kontinenta – s prijateljima, strancima i sama. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise i na stranici Putoholičari u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.