Ispisi / Otisci 12 mjeseci

Izložba 13.12.2017. - 15.01.2018. Knjižnica Vladimira Nazora
Pjesničko-grafička izložba rezultat je projekta kojeg Knjižnica provodi u 2017. godini. Svakog mjeseca tijekom 2017. na velikom plakatu izložena je po jedna pjesma – pjesma mjeseca – koju je Knjižnici darovao neki od suvremenih hrvatskih pjesnika vezan uz kvart - Črnomerec. Za trajanja pjesme mjeseca mladi grafičari iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, ili s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ili već diplomirani akademski grafičari, pod mentorstvom profesora Jure Kokeze, likovno su obrađivali pjesme. Udruživanjem grafika i pjesama nastalo je 12 pjesničko-grafičkih simbioza, koje tvore pjesničko-grafičku godinu. Projekt je rezultirao ovom izložbom te okupljanjem svih autora. S tim u vezi tijekom 2017. organizirana su i četiri  KVARTala na kojima su bila prisutna po tri pjesnika mjeseca na čitanju pjesama, razgovorima i raspravama o suvremenoj poeziji.

Zastupljeni pjesnici: Dorta Jagić, Sanja Baković, Tomislav Zajec, Tihomir Matko Turčinović, Lidija Bajuk, Sanja Lovrenčić, Vojislav Mataga, Zvjezdana Jembrih, Ivan Šamija, Miroslav Mićanović, Ružica Cindori i Branko Čegec.

Angažirani grafičari: Agata Lučić, Nikola Grabovac, Sanda Črnelč, Lora Elezović, Marija Kokeza Roginić, Dominik Vuković, Teo Kiš, Ena Bajuk, Irma Magdalena Ranok, Anamarija Kerošević, Mia Matijević, Matea Šiprak.

Pjesničko-grafička izložba suptilna je interakcija kojom se dva medija međusobno oplemenjuju, a angažirani kreativci udružuju na neponovljiv način. Također spoj dvaju kreativnih izražajnih medija - pjesništva i likovnosti, ukazuje na sinkretizam, a time i na nova promišljanja u ovim suptilnim umjetničkim područjima. Kako spajamo mlade likovnjake i već afirmirane pjesnike, cilj je promicanje poezije i umjetničkog stvaralaštva za sve generacije.

Jure Kokeza rođen je 15. 10. 1959. u Splitu, gdje je pohađao Školu primije- njene umjetnosti i dizajna, Odjel grafike, u klasi prof. Jakova Budeše. Na Aka- demiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku u klasama prof. Alberta Kinerta i prof. Frane Para, kod kojega je diplomirao 1986. godine.
Veteran je Domovinskog rata, 1991.- 1992.
Izlagao je na dvadeset samostalnih izložbi i na mnogim skupnima. Autor je tri grafičke mape: Žena (1985.), grafičko-pjesničke mape Modrine (2008.) s pjesnikinjom Zlatom Cundeković  te Tragovi (2014.) s književnicom Zvjezdanom Jembrih. U nakladi Ceres objavljena mu je zbirka poezije Pas na tri noge.
Od 1995. bavi se likovno-pedagoškim radom. Od 1999. profesor je na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje predaje predmet Grafičke tehnike. Specijalnost mu je duboki tisak. Dobitnik je više priznanja i nagrada za likovni i pedagoški rad.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.