Ivona Bačelić Grgić: Putovanje američkom Route 66

Predavanje 16.05.2019. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:00
Ivona Bačelić Grgić
Na vožnju majkom svih cesta legendarnu Route 66 povest će nas Ivona Bačelić Grgić, ekonomistica, putopiskinja i blogerica.

Cesta je otvorena 11. studenoga 1926. godine. Povezuje osam država: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, New Mexico, Arizonu i Kaliforniju. Duga je 5.500
kilometara. Ivona Bačelić Grgić na tom je putu posjetila i Grand Canyon, Las Vegas te San Francisco. Američke putešestvije završene su posjetom New Yorku.

Route 66 svojim je otvorenjem postala žila kucavica države, povezujući istočni sa zapadnim dijelom države, donoseći prosperitet krajevima kroz koje je prolazila. U vrijeme svog procvata Route je bila domaćin tisućama prodavaonica, benzinskih postaja i hotela koje su danas vrlo često samo muzejski eksponati i meta fotoaparata putnika na cesti. 

Cesta je službeno zatvorena, odnosno uklonjena iz United States Highway Systema 27. lipnja 1985. godine kad je istok zemlje povezan sa zapadom službenom državnom autocestom, što je dovelo do polaganog odumiranja Route 66.

Vožnju po Route 66 najbolje opisuje Jack Kerouac u knjizi  Na cesti:
...Sve što mu je trebalo bio je jedan kotač u ruci i četiri na cesti... znao je da će cesta biti još zanimljivija, posebno ona ispred nas, uvijek ona ispred nas... jer još nas je čekao dug put, ali nema veze, cesta je život.