Ivona Bačelić Grgić: Route 66

Mjesec hrvatske knjige 03.11.2016. | četvrtak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Ivona Bačelić Grgić
„Route 66, otvorena 1926. godine, povezuje osam sjevernoameričkih država: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, New Mexico, Arizonu i Kaliforniju. Duga je 3940 kilometara ili u našem slučaju - 5500 kilometara. Plan našeg puta obuhvaćao je vožnju duž Route 66, posjete Grand Canyonu, Las Vegasu, San Franciscu, Los Angelesu i – „šećer na kraju“-  centru svijeta New Yorku. Iz navedene rute posve je jasno da smo povremeno skretali s puta što zbog navedenih „viših ciljeva“, što zbog činjenice da je na pojedinim dionicama Route zapravo „dead route“, a povremeno i radi lutanja i vožnje u krivom smjeru zbog slabe označenosti puta.
Ova cesta je svojim otvorenjem postala žila kucavica SAD-a povezujući njen istočni sa zapadnim dijelom, donoseći ogroman prosperitet krajevima kroz koje je prolazila. Službeno je zatvorena odnosno maknuta iz United States Highway Systema 1985. godine, kad je istok zemlje povezan sa zapadom službenom državnom autocestom, što je dovelo do polaganog i sigurnog odumiranja Route 66.“
Ivona Bačelić Grgić
 
Ivona Bačelić Grgić proputovala je 39 zemalja na 4 kontinenta – s prijateljima, strancima i - sama. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske.