Izložba fotografija (Post) Polis – Manifestacije grada

Izložba 03.01.2017. - 31.01.2017. Knjižnica Jelkovec Odjel za odrasle Karlo Mijić
Karlo Mijić
Karlo Mijić, inžinjer grafičke tehnologije, rođen je 1988. godine u Slavonskom Brodu. Glavni predmet zanimanja mu je dokumentarna fotografija, a dosad je održao 3 samostalne izložbe. Zbog ljubavi prema putovanju proputovao pola ekvatora autostopom.

"(POST) POLIS je suvremeni, postmodernistički Grad - višeznačajan, pomalo nesiguran, ali i privlačan. On nas u sebe uvlači, postaje prostor svakodnevnih događanja i netipičnih susreta. Iako pokušava zadržati našu pažnju, puno i skriva od očiju nepažljivog promatrača. U svojim zapisima urbanog života htio sam prikazati kroz nekoliko vizura njegove različite, ponekad manje vidljive manifestacije i mogućnosti transformacije. Želio sam zabilježiti svakodnevicu kroz opservaciju slučajnih prolaznika, ali i tihih sporednih junaka kojima u svom užurbanom životu ne posvećujemo previše pažnje, iako su oni bitan element funkcioniranja i egzistencije Grada.
Tu su i ludički elementi gradskog života, uhvaćeni momenti razigranosti i zabave. Arhitektura ocrtava još jednu dimenziju – mrtvi po svoj prirodi kipovi gledani s određene perspektive dobivaju novu kvalitetu, čine se puni života i energije, svojim postojanjem upisuju nova značenja u dobro nam poznati prostor. Glavnim junakom postaje onda sam Grad, njegove metamorfoze i različite manifestacije, a stvorena se slika sastoji od elemenata stvarnih gradova – Zagreba, Beograda, Ljubljane i Samobora. Prezentirani skupa bez navođenja pojedinih lokacija, pokušavaju dokučiti i otkriti što je esencija pojma post-polis, suvremenoga Grada, bez pretenzije da se pokaže cjelokupna slika i sa sviješću da ona vjerojatno, kao takva, uopće nije ni moguća." (Karlo Mijić & Aleksandra Wojtaszek)