Izložba učeničkih radova Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb

Izložba 15.01.2021. - 15.02.2021. Knjižnica Novi Zagreb
Izložba radova učenika Odjela tekstila Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Knjižnici Novi Zagreb  četrnaesta je izložba Odjela u Knjižnicama grada Zagreba. Prva izložba, u sada već tradicionalnoj i uspješnoj suradnji KGZ  i Odjela tekstila ŠPUD-a, postavljena je 2009. godine u Knjižnici Voltino, i od tada su u neprekinutom slijedu učenički radovi izlagani u zagrebačkim kvartovskim knjižnicama. Niti niz nepredviđenih i stresnih zbivanja koja su uslijedila nakon što je zatvorena prošla izložba Odjela tekstila u KGZ (28. 2. 2019. u Knjižnici M. Držića) nisu prekinula suradnju i podršku KGZ i Odjela tekstila ŠPUD-a.

 Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, kojoj je zgrada znatno oštećena u ožujskom razornom potresu, prije mjesec dana obilježila je svoj 138. rođendan i usprkos ovim izazovnim i bremenitim i umjetnosti nesklonim vremenima pedagoška, stvaralačka i izlagačka aktivnost učenika i nastavnika Škole ne jenjava. Na ovoj izložbi predstavljeni su odabrani učenički radovi koji prezentiraju umjetničko stvaralaštvo na Odjelu i daju pregled ishoda poučavanja ključnih nastavnih predmeta struke na Odjelu tekstila; Modnog crtanja i slikanja, Projektiranja i Tkanja. Po vremenu nastanka radovi obuhvaćaju presjek kroz nekoliko generacija učenika, od radova iz fundusa Odjela, preko radova izrađenih u vrijeme lockdowna i nastave na daljinu do recentnih radova nastalih tekuće školske godine; po dobi učenika zastupljeni su radovi učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda, te radovi koji su završni radovi maturanata.

   U vjeri da će biti prepoznata pozitivna energija, kreativnost,  entuzijazam,  strpljenje i trud koji su učenici uz podršku svojih mentora ugradili u izložene radove i da će izloženi likovni i tkani radovi uljepšati dan korisnicima, te oplemeniti prostore Knjižnice Novi Zagreb,

Ljiljana Hajdarović, profesor savjetnik
Voditeljica Odjela tekstila ŠPUD-a