Kako se danas gleda na revolucionarnu godinu 1917.?

Predavanje 23.11.2017. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00 Andrej Čebotarev

Nema dvojbe da je revolucionarna godina 1917. promijenila sliku Rusije, okrenula pravac njezinog razvoja, snažno utjecala na zemlje istočne Europe, Kine, Latinske Amerike i donekle cijeloga svijeta.

Je li revolucija donijela više dobra ili zla - ocjene povjesničara se dijametralno razlikuju. Autor ovoga predavanja razmotrio je rezultate istraživanja ruskih povjesničara u zadnjih četvrt stoljeća i neke vezane s tim metodološke probleme.

Suvremena ruska historiografija revolucionarnih događanja donijela je mnogo do sada nepoznatih činjenica i ponudila različite odgovore. O revolucionarnom fenomenu pišu brojni publicisti, intelektualci, svećenici, filozofi i moglo bi se slobodno reći da rusko društvo nije ravnodušno prema revoluciji čija se 100. obljetnica ove godine obilježila po cijeloj Rusiji brojnim znanstvenim simpozijima, izložbama, člancima u tisku i televizijskim emisijama.

Predavanje je organizirano u suradnji s grupom RUSNASLED - Grupa za očuvanje ruskog povijesnog nasljeđa u sklopu Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj.