Kamene knjige

Izložba 15.10.2015. - 16.11.2015. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Miroslav Župančić Žup
Miroslav Župančić - Žup rođen je 1949. godine u Zenici. Do ratne 1991. godine živi u Okučanima, a od tada boravi i radi u Zagrebu. Kiparstvom se bavi od 1970. godine i član je Zajednice umjetnika Hrvatske. Najdraži materijal mu je kamen (osobito mramor i granit) i drvo, a rjeđe koristi broncu i staklo.
 
Nije školovani kipar (akademiju nikada nije upisivao), ali je status slobodnog umjetnika izgradio izrađujući hipervolumne forme ženskih aktova - inače njegov trajni motiv. Bavi se i transformacijom heraldičke tradicije u likovni motiv. Nakon Domovinskog rata počinje raditi na ciklusu rasprela i anđela, a jedan ciklus nosi naziv "Brodovi i u njemu",  kasnije se posvećuje motivima životinja (posebice su to bikovi i konji). Po ocjeni kritičara, sretno spaja dva kontrastna materijala: mramor i drvo, glatku bjelinu i tamnu hrapavost.

Tijekom četiri desetljeća bavljenja kiparstvom, pri čemu se osobito izražavao u raznim vrstama kamena i u drvu, ostvario je brojna skulptorska djela, od kojih se mnoga nalaze u fundusima muzeja i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, Župančić je i autor skulptura smještenih u javnim prostorima u hrvatskim i inozemnim gradovima: Zagrebu, Crikvenici, Pakracu, Bibinju, Okučanima, Novoj Gradiški, Münchenu, Torontu, Rimu i dr. te je autor više spomeničkih memorijalnih skulptura, kao što je, primjerice, krstionica u crkvi sv. Vida u Okučanima. Za svoj umjetnički rad primio je više nagrada i priznanja te sudjelovao na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. 

Izlagao je na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi, a početkom 2006. bio je gost i u kompanijskoj galeriji ETK. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u Hrvatskoj.