Karmen Stošić | TransKoloracije

Izložba 01.07.2021. - 31.07.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
O autorici
Rođena sam u Zagrebu 1961. Tijekom srednje škole i studija povijesti umjetnosti i filozofije, okupiraju me teme i mediji likovnog izraza. S pojavom digitalnih tehnika i programa otvara mi se široko polje mogućnosti kreacije osobnog likovnog doživljaja.
Izlaganje radova intenzivirala sam učlanjenjem u Foto klub Zagreb. Sudjelujem na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ilustrirala sam nekoliko knjiga: ”Grad i međunarodni migranti” Jasne Čapo i Petre Kelemen (2017.), časopis "Poezija" (2021.) i dr. Od brojnih nagrada istaknula bih: počasnu vrpcu FIAP-a za pojedinačnu fotografiju na 34. foto-natječaju Zagreb Salon, prvu nagradu na izložbi Fotografkinje 2014., drugu nagradu Žene snimaju 2016., prvu nagradu Bicikl-čovjek-bicikl, 2016. itd.
Ono zajedničko svim serijama i od čega krećem je fotografija. Slučajni ili ciljani motiv pokreće daljnju obradu fotografije u kojoj se koncentriram na ideju, poseban motiv ili vizualnu estetiku.  

---------------------------------
Crtica o fotografijama izložbe TransKoloracije
Rijetki su fotografi kadri dodati iskru boje promatračevu oku, akcent na doživljaj svijeta, svojevrsnu notu povisilicu na ritam svakodnevnice. U vremenu koje nas sputava i koči, začudno je imati senzibilnost za trenutak obične neobičnosti. Karmen i njen opus, u kojem sjene neprimjetno postaju dio realiteta, posjeduju tu kvalitetu.
                                                                                                                                                                                             Domagoj Ćorić