Književna večer: Dvoboj riječima Maje Cvek i Zvonimira Friganovića

Mjesec hrvatske knjige 06.11.2019. | srijeda Knjižnica Staglišće Početak događanja: 18, 30 sati Odjel za odrasle korisnike
Maja Cvek, rođena je u Zagrebu gdje se školovala, u kojem i danas živi i stvara. Pisanjem se bavi od osnovne škole, a piše na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom. Pjesme su joj objavljene u više od 75 zbornika, u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu Kaj, te u raznim glasilima. Objavljuje na Facebooku, u grupama Moj Zagreb i Prijatelji pisane riječi. Vodi glazbeno poetske tribine i surađuje s Knjižnicama grada Zagreba. Svoje stihove govorila je na radiopostajama Velika Gorica, Sljeme, Zelina i Radio Martin, te na HTV-u (Dobro jutro, Hrvatska) i TV Mreža (Prema izvoru). Nekoliko je njezinih pjesama uglazbljeno. Članica je ZAMP-a, Hrvatskog sabora kulture, Kajkavskog spravišča i Collegiuma Hergešić. Dobitnica je Pohvalnica i Priznanja Hrvatskog sabora kulture za pjesništvo na dijalektu kao i za kratke priče na standardnom književnom jeziku. Hrvatski sabor kulture dodijelio joj je 2017. g. Plaketu - Mihovil Pavlek Miškina za pjesništvo na dijalektu. Objavila je sljedeće zbirke poezije: Za moju dušu, Trenuci sjećanja, Osmijesi srca, Zagrebački vez, Zavuzlane senje i Šprehe zagrebečke.
Zvonimir Friganović rođen je 2. rujna 1955. g. u Šibeniku. Sudirao je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nekoliko je godina radio kao predavač u srednjim školama, a zatim u privredi na raznim dužnostima. Pisati je počeo još u školskim danima, ali to se negdje u hodu skrilo. U zrelijim se godinama vraća svojim davnim porivima i snovima koje bar djelomično želi ostvariti i podijeliti s drugima, kao što kažu riječi jedne njegove pjesme: Živite svoje snove / i snovi će živjeti vas. U srpnju 2013. g. objavio je svoju prvu zbirku pjesama Dulje žive riječi nego ljudi. Posljednih se pet godina aktivnije bavi pisanjem. Sudjeluje na mnogim pjesničkim druženjima kao što su: Jutra poezije, Collegium Hergešić - Europski dom, Udruga pisaca Vjekoslav Majer. Jednom mjesečno organizira večeri poezije u svome rodnom Šibeniku.