Književni susret s Mirom Gavranom

Susret 19.02.2019. | utorak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 12:00 Miro Gavran
U mjesecu veljači često se govori o ljubavnim temama. Podsjetimo se koliko je Miro Gavran u svojim romanima za djecu i mlade pisao upravo o ljubavi: Zaljubljen do ušiju, Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Sretni dani, Pokušaj zaboraviti, Kako smo lomili noge, Profesorica iz snova, Ljeto za pamćenje.

Bit će to susret za pamćenje učenicima sedmih razreda Osnovne škole Tituša Brezovačkog i svim drugim zainteresiranim čitateljima.

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961. - ) je suvremeni hrvatski književnik na kojeg smo posebno ponosni jer je postigao fantastičan uspjeh svjetskih razmjera. Njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, imao je preko 170 premijera na pozornicama širom svijeta, dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja, a unatoč silnim obvezama još uvijek se s posebnom pažnjom posvećuje djeci i mladima. Njegovi romani za djecu i mlade izrazito su popularni kod čitatelja i doživjeli su već desetak izdanja na našem jeziku, a prevedeni su i na brojne strane jezike.
Kako kod čitateljske publike Miro Gavran posebno je omiljen i kod kazališne publike, njegove predstave vidjelo je više od tri milijuna gledatelja na pozornicama  Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda,  Atene, Sarajeva, Novog Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautzena, Moskve, Rio de Janeira ...
Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival posvećen njegovom stvaralaštvu, a koji  dugi niz godina djeluje u Slovačkoj, Češkoj i Njemačkoj pod nazivom Gavranfest.
Dobio je preko dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time(1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima.
Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD, u kojem je 1990. pokrenuo scenu "Suvremena hrvatska drama". Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995.- 2001.), a potom sa  suprugom glumicom Mladenom Gavran pokreće Teatar GAVRAN (2002.) koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i oko devedeset repriza. O Miri Gavranu i njegovom životnom putu snimljen je i dokumentarni film 2017.