Krunoslava Paripović: (m)UČENJE?!

Predavanje 07.11.2018. | srijeda Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 14:00 Krunoslava Paripović
(m)UČENJE?!

Riječ iz naslova i to upravo s ovim znakovitim "m" često koriste učenici kao odgovor na pitanje: Kako je u školi? I onda, naravno, nastavljaju na isti način dodavati i ostale povezane riječi : (m)učionica, (m)učenici, (m)učiteljica, (m)učitelj. Nakon toga, nikome više ne pada na pamet postavljati daljnja pitanja o toj temi.
Svatko naravno ima svoj razlog zašto učenje postaje mučenje, no čini mi se da većina njih zapravo ne zna kako učiti pa onda ne znaju niti kako zavoljeti taj proces koji nas prati cijeli život i koji nas čini ljudskim bićima. Također, nemaju motivaciju, ne znaju kako započeti, kako se organizirati, kako se koncentrirati i kako trajnije zapamtiti naučeno.
Jedan od najpoznatijih svjetskih slikara Pablo Picasso jednom je rekao: „Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku!“ I tu leži odgovor na pitanje što ćemo raditi na predavanju i radionici o učenju: pronaći ćemo zajedno način učenja koji najbolje odgovara svakom učeniku posebno. Sve ćemo začiniti prstohvatom čarolije, čašom zabave i jednom žlicom igre. 

                                                                                                                                                                                                                                 Krunoslava Paripović, prof.


Krunoslava Paripović rođena je u Slavonskom Brodu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studij kroatistike i povijesti završila je 2004. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a studij bibliotekarstva 2010. godine na istom fakultetu.
Od 2004. godine predavala je povijest i hrvatski jezik i književnost u V. gimnaziji, 18. gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a od 2004. do 2008. godine radila je kao knjižničarka u Hrvatskom restauratorskom zavodu i Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 2008. godine stalno je zaposlena u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, prvo na mjestu profesorice hrvatskog jezika, a potom kao knjižničarka.
Zadnjih nekoliko godina intenzivno se bavi problematikom učenja kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Završila je MOOC tečaj Sveučilišta u San Diegu „Learning how to learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects“. Održava predavanja i radionice za roditelje i školarce, a posebnu pažnju poklanja individualnom radu s učenicima. Svoje ideje, savjete i saznanja dijeli na stranici Facebooka Učiti je lako.
Majka je dvoje školaraca i jednog vrtićanca i trenutno živi u Samoboru.

Kontakt:
Mail: ucitijelako1@gmail.com
Mob: 099/758-0193
f: Učiti je lako