"Ljubav je..."

Izložba 27.03.2018. - 18.05.2018. Dječja knjižnica Marina Držića
Svakom živom biću potrebna je ljubav. Ljubav se može iskazivati na mnogobrojne načine, ali isto tako i primati. Voljeti možemo svakodnevno, ali je ponekad upitno kako tu svoju ljubav iskazujemo.
Aktivnostima u ovom projektu kod djece se svakodnevno poticao razvoj i usvajanje etičkih stavova i ponašanja, razvijali su se prijateljski odnosi u skupini  i vrtiću (suosjećanje, razumijevanje, tolerancija, nenasilno rješavanje sukoba, samokontrola, samopoštovanje, zajedništvo, suživot u vrtiću...).
U radu na projektu razvio se niz sklopova aktivnosti u kojima su djeca osvještavala značenje riječi „ljubav“ i „voljeti“. Voljeti treba sebe, jer kad voliš i poštuješ samog sebe razvit ćeš i sposobnost  tolerancije, uvažavanja, poštovanja i ljubavi spram drugih bića koja te okružuju. Tako su djeca navela da vole mamu, tatu, brata, sestru, baku, djeda, prijatelja, tetu u vrtiću, psa, mačku, ptice.... snijeg, more. Naravno naveli su i radnje koje ih vesele. Na prvom mjestu je igra s mamom i tatom, zatim su navodili igru s prijateljima, trčanje po lišću, igru u parku, skakanje po lokvicama vode, slikanje kistom i bojama ... Djeci je zaista malo potrebno za sreću i ljubav. Možda i mi odrasli možemo nešto naučiti od njih.

Teme koje su se razvile tijekom projekta:

Što je ljubav
Koga volim
Zašto volim jesen, zimu...
To sam ja – volim sebe
Moji prijatelji – volim prijatelje
Moja obitelj – volim mamu, tatu, sestru, brata, baku, djeda...
Zajednička predblagdanska druženja djece i odraslih
Kućni ljubimci – volim psa, mačku, papigu, ribice, pilića
Ptice zimi – volimo brinuti o životinjama/pticama u našoj blizini (dvorištu)
Volimo se maškarati
Volimo kazališne predstave i pričanje priča
Volimo vježbati
 
Tijekom rada na projektu značajnu ulogu su odigrali i roditelji djece koji su bili podrška i aktivno sudjelovali u igri i radu. Njihova podrška još uvijek traje iako je projekt službeno završen. Naime, djeca su tijekom projekta u suradnji s roditeljima započela s pisanjem spomenara prijateljima, te će se ova aktivnost održati do kraja pedagoške godina.

 

http://www.vrtic-duga.zagreb.hr/default.aspx?id=6