Luna Tucman | LunasCeramic

Izložba 01.10.2021. - 31.10.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Luna Tucman ima 22 godine i živi u malom selu Kupljenovu pokraj Zaprešića. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer dizajn keramike. Otada se bavi keramikom.

“Keramika je širok pojam. To nije samo postavljanje pločica u kupaonicama. To je stvaranje raznih oblika predmeta: od tanjurića do wc školjaka, bilo uporabnih ili izložbenih. Keramika nas, kada bolje pogledate, svugdje okružuje, bili u kafiću, trgovini ili doma. Proces izrade keramike je lagan, zahtjevan i opuštajuć. Zaboravite na sve probleme i napravite nešto što uopće niste bili svjesni da to možete, da to vaše ruke mogu. I tada ste najsretnija osoba jer keramika postaje dio Vas.” (Luna Tucman)

******************************************************************************************

Stoljećima skupljamo i divimo se predmetima koje je čovjek uspio napraviti od obične zemlje. Podatnost gline i njezin veliki kreativni potencijal oduvijek su mnogima bili privlačni. 
Danas s divljenjem možemo pratiti umjetnički put mlade dizajnerice keramike Lune Tucman koja je prepoznala glinu kao materijal u kojem se želi izražavati. 
Luna Tucman završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, najstariju likovnu umjetničku školu u Hrvatskoj, osnovanu 1882. godine. Na Odjelu za dizajn keramike stekla je znanja i vještine oblikovanja i dekoriranja gline i porculana te obrade gipsa. Učila je o teoriji, utilitarnosti i estetici keramike, različitim materijalima i  procesima izrade keramike.
Luna Tucman izrađuje prekrasne uporabne kreacije od gline. Stvara od bijele i obojane gline na lončarskom kolu koristeći maksimalno nekoliko alatki za oblikovanje. Najbitnije za stvaranje na lončarskom kolu nije dobar alat i skupa fina glina, već mirnoća, staloženost, znanje,  koncentracija i malo snage. Zapravo, najbitnije se nalazi u samom stvaraocu i to Luna tako majstorski zna utkati u svoja umjetnička djela. Samom činu stvaranja na lončarskom kolu prethodi skiciranje oblika i eksperimentiranje s glazurama. Inspiraciju pronalazi u prirodi, u njezinim raznim bojama i teksturama koje koristi kod oplemenjivanja površina šalica, tanjura i ostalih uporabnih predmeta. Njezini uporabni oblici su unikatni i jedinstveni. Svaki predmet je namijenjen nekoj osobi koja ga mora opipati, prepoznati „svoje“ boje u njemu, zavoljeti ga na prvu i koristiti. Luna uvijek s takvom lakoćom uspije ukrotiti zemlju i iznijeti ono najljepše od nje na površinu.
                                                                                                                                                                                                              Lucija Gudlin, mag. umjetnosti