Mali slikari

Izložba 05.03.2021. - 31.03.2021. Knjižnica Gajnice
Odgojna skupina Sovice DV Košnica, koju pohađaju djeca mješovite dobi  od 3 – 6 godina, skupina je s integriranim engleskim jezikom. Pod mentorstvom odgajateljica Anamarie Pavlek, Ane Luketić i Josipe Strunja sudjelovali su u projektu Mali slikari koji predstavljamo na dječjem odjelu knjižnice.

O svom su projektu napisali: „Dječja potreba za bojom i crtom započinje od najranije dobi, stoga nije neobično kako smo se odlučili za temu projekta „Mali slikari“, a da bismo razvili kulturnu osjetljivost, potaknuti promjenom vremena, zaronili smo u svijet slikarstva. Uključivanjem djece u umjetničke procese razvijali smo, kao individue, ali i grupa, smisao za stvaralaštvo, dječju imaginaciju, kritičko mišljenje, ali i sposobnost za samostalno djelovanje. Zakoračili smo u svijet umjetnosti, kako svjetske tako i naše. Upoznali smo razne slikare : Williama Turnera, Joan Miroa, Pabla Picassa, Gustava Klimta, Mondriana, Edu Murtića, Slavu Raškaj, Martu Ehrlich i druge. Iako smo već upoznati s mnogo slikarskih tehnika, podigli smo znanje na stepenicu više te naučili i isprobali neke nove poput: akrilne boje, freska, mozaik, kolaž, vitraj, ali najviše smo uživali u nama poznatima: kolaž, tempere i akvarel. Kako bismo posve uronili u svijet slikarstva i umjetnosti čitali smo razne slikovnice: „Boje“, „Pastele se vraćaju kući“, „Kastor i boje“, „JOJ Kipari“, „Tajni život boja“, i još mnoge, a u suradnji s Knjižnicom Gajnice organizirali smo i Zoom poziv gdje nam je naša draga knjižničarka ispričala priču „Vuk koji je htio postati umjetnik“. Poticaji za likovne aktivnosti su nam bili razni – od eksperimenata i promjena u prirodi, do glazbe i videozapisa. Osim što smo naučili čarobno kliziti kistom po površini, obogatili smo i naš rječnik (i hrvatski, ali i engleski).

Nastali dječji radovi odišu kreativnošću i veseljem, ali i znatiželjom, a kako biste se u to uvjerili i sami pogledajte našu izložbu pod nazivom „Mali slikari“.