Međunarodni dan darivanja knjiga

Izložba 10.02.2020. - 28.02.2020. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 10:00 Dječji odjel
Dječji odjel Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić u suradnji s Dječjim vrtićem Milana Sachsa provodi akciju prikupljanja slikovnica i knjiga za djecu pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga. Slikovnice i knjige za djecu prikupljat će se od 10. do 28. veljače 2020. godine, a biti će proslijeđene Kući ljubavi Savica u Zagrebu. Kuća ljubavi Savica je jedan od pet domova Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, namijenjenog novorođenčadi i djeci do tri godine te nezbrinutim majkama i trudnicama.

​Tim povodom bit će postavljena Izložba interaktivnih i taktilnih slikovnica pod nazivom "Dramsko - scenski izričaj kroz književnost, likovnost, glazbu, pokret, scenografiju, kostimografiju i nove medije" koje su izradile odgajateljice uz pomoć djece i roditelja Dječjeg vrtića Milana Sachsa. 

Izložba 
se može razgledati u periodu od 10. 2. 2020. do 28. 2. 2020. od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 sati.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.
U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.