Mirjana Štengl: Vrtlog života

Izložba 30.04.2019. - 02.06.2019. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:00
Izložba se može razgledati u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić od 30. travnja do 2. lipnja 2019. 

Mirjana Štengl

Mirjana Štengl rođena je 14.1.1953. u Zagrebu. Diplomirala je 1978. godine te stekla zvanje dipl. ing. geografije. Naknadnim polaganjem pedagoških predmeta stječe pravo predavati geografiju u školi. Radi u osnovnim i srednjim školama te u Zavodu za prosvjetu. Odlazi u mirovinu 2009. Tijekom studija i rada bavila se speleologijom, planinarenjem i radom na terenu. Proputovala je sve kontinente osim Australije i Antarktike.

Nakon odlaska u mirovinu bavi se keramikom i slikarstvom. Članica je likovne udruge Angelico ‘09 i HDLU-a. Stalno se usavršava na likovnim radionicama i tečajevima, npr. likovnoj radionici Ingeborg Crnogaj, u likovnom i grafičkom studiju IR, studiju Tanay, itd. Sudjeluje na raznim likovnim manifestacijama kako u inozemstvu i zemlji, kao što su Španciranje Zagrebom, Dijaspori s ljubavlju, Smotra amatera i druge. Napisala je dvije zbirke pjesama, a treća je u pripremi. Uz to volontira, putuje, bavi se humanitarnim radom te općenito voli lijepe umjetnosti. 

O slikama Mirjane Štengl

U slikama Mirjane Štengl možemo vidjeti nezasitno zanimanje za različite tehnike i motive. Vidimo raznovrsnost koju očitavamo u načinu prikazivanja i slikanja pojedinih radova. Kroz nove oblike slikanja i istraživanja nepoznatih tehnika, nailazimo na hrabrost i oduševljenje, u koje Mirjana uranja bez zadrške i straha. Nezasitna je u tom istraživanju.

prof. Ivan Risek, akademski slikar
Zagreb, 2018.

Mirjana Štengl kreativnost nosi u rukama, bilo da slika, piše, radi u glini, svugdje prenosi svoju nutrinu, radi ono što osjeća. Putujući svijetom, planinareći, baveći se speleologijom, upoznala je boje prirode koje pokušava prenijeti vodenim bojama. Tehnika akvarela daje joj lepršavost, puhanje boje snagu, a sol na slici čvrstoću nastalog i prikaz imaginarnih događaja. Maženje papira vodenim bojama ipak pobjeđuje ostale tehnike te vrhunski obrađuje zadane teme.

Ingeborg Crnogaj, voditeljica tečaja akvarela zaklade Zajednički put
Zagreb, 2015.

Program se odvija u okviru projekta 65 plus.